ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος για τα «ασημικά» του Δημοσίου και τις τράπεζες

Η κόντρα Θεσμών – κυβέρνησης για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον έλεγχο των τραπεζών…

Πολύ δυσκολότερες από το αρχικώς αναμενόμενο αποδεικνύονται οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου κολοσσιαίου οργανισμού, στον οποίο θα περιέλθει το σύνολο της εμπορικά αξιοποιήσιμης δημόσιας περιουσίας, από ακίνητα και μετοχές ΔΕΚΟ, μέχρι τις μετοχές συστημικών τραπεζών. Εξίσου δύσκολη είναι και η διαπραγμάτευση για την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου η κυβέρνηση επιχειρεί να αποτρέψει την κάλυψη της θέσης- κλειδί από ξένο τραπεζίτη.

Του Νώντα Χαλδούπη

Παρότι η ελληνική πλευρά θεωρούσε ότι δεν θα εκφράζονταν ενστάσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών για τα πρόσωπα που θα πρότεινε για τις τρεις από τις πέντε θέσεις του εποπτικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Hellenic Company of Assets and Participations,-HCAP), οι θεσμοί δεν έκαναν δεκτές τις σχετικές ελληνικές προτάσεις, αμφισβητώντας την ανεξαρτησία των προτεινόμενων προσώπων από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, αλλά και την εμπειρία τους στη διαχείριση περιουσίας.

Οι δανειστές έδειξαν αρκετές ημέρες νωρίτερα ότι έχουν «άγριες» διαθέσεις για το εποπτικό συμβούλιο, το οποίο θα διορίσει και θα εποπτεύει το διοικητικό συμβούλιο του νέου οργανισμού. Πριν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις, γαλλικές πηγές άφησαν να «διαρρεύσει» στην Figaro και στο Reuters ότι πρόεδρος του συμβουλίου ορίζεται ο Γάλλος τεχνοκράτης, Ζακ Λε Παπ, υποχρεώνοντας το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών να διαψεύσει ότι υπάρχει τελική συμφωνία για το θέμα.

Στο εποπτικό συμβούλιο οι ισορροπίες θα είναι πολύ λεπτές, καθώς ο ιδρυτικός νόμους της νέας εταιρείας συμμετοχών ορίζει ότι τον πρόεδρο και ένα μέλος επιλέγουν οι δανειστές, ενώ τρία μέλη προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος δεν θα έχει ειδικά προνόμια (π.χ. διπλή ψήφο). Έτσι, οι δανειστές προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι τα τρία μέλη που θα ορίσει η ελληνική πλευρά δεν θα ακολουθούν τυφλά τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, σχηματίζοντας μια συμπαγή πλειοψηφία 3/5, που θα κατευθύνει το εποπτικό συμβούλιο σύμφωνα με την καθοδήγηση από την κυβέρνηση.

Αυτές οι αντίθετες επιδιώξεις δίνουν την εικόνα αδιεξόδου στην ως τώρα διαπραγμάτευση, παρότι από κυβερνητικής πλευράς αναφέρθηκε ότι είναι θέμα λίγων ημερών να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Ο χρόνος, πάντως, κυλάει προς όφελος των δανειστών, αφού η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κλείσει τις εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να αναβληθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από το Eurogroup του Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΧΣ, θέση με καθοριστική σημασία για την πορεία του τραπεζικού συστήματος στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων, δεν έχει γίνει ως τώρα συζήτηση με τους εκπροσώπους των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διεργασίες στο παρασκήνιο είναι πολύ έντονες.

Από τα τέλη Αυγούστου έχει εκπνεύσει η προθεσμία που είχε τεθεί από το ΤΧΣ για την υποβολή υποψηφιοτήτων από ενδιαφερόμενους για τη θέση, χωρίς ως τώρα να έχουν «διαρρεύσει» ονόματα. Κατόπιν πιέσεων από την κυβέρνηση, στη σχετική προκήρυξη αναφέρεται ότι η γνώση της ελληνικής γλώσσας θα αξιολογηθεί ως σημαντικό πρόσθετο προσόν, ώστε να πριμοδοτηθούν οι ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι.

Όμως, υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα με όσα ορίζει ο αναθεωρημένος νόμος για το ΤΧΣ, που ουσιαστικάθέτουν εκτός νυμφώνος τους Έλληνες τραπεζίτες – υποψήφιους για τη θέση. Ορίζεται, ειδικότερα, ότι αποκλείεται όποιος «έχει διατελέσει υπάλληλος ή σύμβουλος πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα ή κατέχουν Μετοχικό Κεφάλαιο ή διαθέτουν χρηματοοικονομική συμμετοχή που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με το Μετοχικό Κεφάλαιο τέτοιου ιδρύματος αξίας εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ ή ανώτερης κατά τα τελευταία τρία (3) έτη πριν την τοποθέτησή του».

Αυτή τη διάταξη εξακολουθεί να ελπίζει η κυβέρνηση ότι θα μπορέσει να αναθεωρήσει μέσα στο προσεχές διάστημα, ώστε να σπάσει ο απόλυτος αποκλεισμός Ελλήνων τραπεζιτών και να αποφευχθεί τελικά το ενδεχόμενο επιλογής ενός ξένου (ανατολικοευρωπαίου;) τραπεζίτη. Όμως, οι δανειστές και σε αυτό το θέμα εμφανίζονται ανένδοτοι, ενώ ο χρόνος και πάλι κυλά υπέρ των δικών τους επιδιώξεων…

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version