ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυροδοτούνται δράσεις για τους ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ στην Ξάνθη

Το παράδειγμα των επαγγελματιών της Δράμας που αδυνατούν να φανούν συνεπείς στην αποπληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών και έχουν οργανωθεί με στόχο τη δικαστική δικαίωσή τους απέναντι στον ΟΑΕΕ αποφάσισε να υιοθετήσει το Επιμελητήριο της Ξάνθης. 
Προς αυτή την κατεύθυνση το απόγευμα της Τετάρτης και κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του οργάνου κλήθηκε και έδωσε το παρών ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Δράμας και πρόεδρος της  Οργάνωσης των Ανασφάλιστων Ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ με έδρα τη γειτονική πόλη κ. Όθων Μουρμούρης, ώστε να παρουσιάσει στα μέλη του ΕΒΕΞ αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο τις δράσεις που υλοποιούνται μέχρι και σήμερα στη Δράμα.
Όπως είναι γνωστό αντίστοιχες ενέργειες δρομολογούνται σε αρκετές πόλεις της χώρας, ενώ πρόσφατα αντίστοιχο Σωματείο Ανασφάλιστων Ασφαλισμένων ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Θράκη, με έδρα την Κομοτηνή. Στο σύνολό τους οι επιχειρηματίες, που δηλώνουν αδυναμία να καταβάλουν την κατά τον Νόμο οριζόμενη ασφαλιστικής του εισφορά, και έχουν πλέον οφειλές πολλών χιλιάδων ευρώ προς τον ΟΑΕΕ ζητούν είτε να αφαιρεθεί από την οφειλή τους το ποσό που αντιστοιχεί στην ιατροφαρμακευτικής του κάλυψη, καθώς όποιος χρωστάει δεν μπορεί να θεωρήσει το βιβλιάριο ασθενείας του και κατ’ επέκταση δεν απολαμβάνει αντίστοιχες υπηρεσίες υγείας, είτε να τους επιτρέπεται η θεώρηση των βιβλιαρίων τους ασχέτως από την οφειλή τους προς το Ταμείο.
4.000 επιχειρήσεις στη Δράμα χρωστούν στον ΟΑΕΕ 
Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε από την πλευρά του ο κ. Μουρμούρης, αναφέροντας πως στη Δράμα 4.000 επιχειρήσεις αδυνατούν να φανούν συνεπείς προς τον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα να συγκαταλέγονται στην κατηγορία των ανασφάλιστων ασφαλισμένων! “Από βδομάδα θα καταθέσουμε τις πρώτες αγωγές και η διαδικασία ακολουθεί τη δικαστική οδό” επισήμανε ο ίδιος, εξηγώντας πως “βλέποντας πως η ΓΣΕΒΕΕ δεν έκανε κάτι αποφασίσαμε να δράσουμε μόνοι. Υπάρχουν πολλές αντίστοιχες οργανώσεις ανά την Ελλάδα και αποφασίσαμε να πιέσουμε δικαστικά τον ΟΑΕΕ μέσω ασφαλιστικών μέτρων αλλά και αγωγών”.
Όπως τόνισε ο ίδιος, μέσω των δικαστικών αυτών δράσεων οι επαγγελματίες διεκδικούν είτε την επανασφράγιση των βιβλιαρίων τους είτε τον διαχωρισμό του ποσού που αντιστοιχεί στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τη συνολική οφειλή. “Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 92 ευρώ τον  μήνα και πρόκειται για μια αδικία, καθώς δεν μπορεί να μας χρεώνουν για κάτι από το οποίο μας αποκλείουν”.
Κάθε επιχειρηματίας που θα επιλέξει να καταθέσει αγωγή προς τον ΟΑΕΕ διεκδικώντας τα παραπάνω, θα κληθεί να καταβάλει το ποσό των 100 ευρώ ενώ τη νομική της άποψη επί του θέματος κατέθεσε η δικηγόρος του Επιμελητηρίου κ. Πόπη Συμεωνίδου, που βρέθηκε επίσης στην αίθουσα του ΕΒΕΞ. Η ίδια σημείωσε πως δεν πρέπει να υπάρχει φόβος ως προς το να κινηθεί κανείς δικαστικώς καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Δικαιοσύνη, μετά και τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία χρόνια στη χώρα, είναι ιδιαίτερα θετική σε κάθε σχεδόν προσφυγή πολιτών, με αντίστοιχες διεκδικήσεις. “Μια τέτοια αγωγή θα αναστείλει κάθε καταδιωκτικό μέσο του ΟΑΕΕ προς τους οφειλέτες” πρόσθεσε η ίδια, εξηγώντας πως λόγο της νομικής φύσεως του το ΕΒΕ δεν μπορεί να πρωτοστατήσει σε μια τέτοια κίνηση, ωστόσο μπορεί να έχει συμβουλευτικό και καθοδηγητικό ρόλο.
Εν τέλει αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα στο ΕΒΕ, παρουσία περισσότερων επαγγελματιών αλλά και προέδρων ΟΕΒΕ ώστε να γίνει πληρέστερη ενημέρωση για το φλέγον αυτό πρόβλημα.
ΠΗΓΗ: thrakitoday.com

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version