Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πυρετός για «αναχώματα» στο ΔΝΤ

image_print

Με ορόσημο το προγραμματισμένο Eurogroup της 24ης Μαΐου κινείται το κυβερνητικό επιτελείο, με τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας να είναι υπαρκτές αλλά ομολογουμένως ελάχιστες.

Στις απανωτές συσκέψεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο χαράχθηκε ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για το κρίσιμο πενθήμερο μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας. Η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου κορυφώνεται δεδομένου ότι το ΔΝΤ, παρά τις νέες θετικές προβλέψεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διατηρεί άκαμπτη τη στάση του, ζητώντας εδώ και τώρα την νομοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Ιουλίου σε περίπτωση αστοχιών.

Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν να απορρίπτουν την νομοθέτηση μέτρων, αντιπροτείνοντας τον αυτόματο κόφτη δαπανών. Στόχος για το Μαξίμου είναι να φτάσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς το «καπέλο» των 3,6 δισ. ευρώ και ανοίγοντας παράλληλα τη συζήτηση για το χρέος.

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη αμέσως μετά την σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήριζαν εξαιρετικά θετικές τις δηλώσεις Μοσκοβισί και Τουσκ, αλλά και την πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Στο πλαίσιο αυτό τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη στήριξη της Κομισιόν για επιστροφή σε ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016 στη φαρέτρα τους, τις επόμενες ημέρες θα έχουν μπαράζ επαφών με ομολόγους τους και Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό τείχος συμμαχιών έναντι των αξιώσεων του Ταμείου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται εξάλλου και η νέα επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών στις 20 Μαΐου, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης.

Η έντονη ανησυχία πάντως στο εσωτερικό για τυχόν πολιτικές εξελίξεις από την επιμονή του ΔΝΤ στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων κορυφώνεται, με βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να δηλώνουν ανοιχτά πλέον πως τα εν λόγω μέτρα δεν περνούν. Ως κρας τεστ για την κυβέρνηση ενόψει της δύσκολης συνέχειας λογίζεται η ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού, με την εικόνα που έχει φτάσει πάντως στο Μαξίμου από τους Κώστα Ζαχαριάδη και την Αφροδίτη Θεοπεφτάτου να δείχνει πως δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι για την ευστάθεια της κυβέρνησης.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά την ανησυχία υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Επιπλέον, στο πρωθυπουργικό επιτελείο συνεχίζουν να ξορκίζουν το σενάριο καλπών, παραπέμποντας στην παρέμβαση της Πέμπτης του Αλέξη Τσίπρα, όταν μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται». Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει επίσης ότι τη στιγμή αυτή, η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρώπης και «οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά».

Τέλος από την κυβέρνηση καταγγέλλουν την στάση συγκεκριμένων ΜΜΕ που καθημερινά «διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία» . «Είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει» τονίζουν χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Στη Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία για 33 άρθρα

image_print

Στην πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση προχωρά σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουλίου, η Ολομέλεια της Βουλής, με τους βουλευτές να καλούνται να αποφασίσουν ποιες από τις προτεινόμενες διατάξεις θα κριθούν αναθεωρητέες. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά συνολικά 33 άρθρα του Συντάγματος.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καθώς και αλλαγές που αφορούν την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Η σημερινή Βουλή θα καθορίσει ποια άρθρα μπορούν να αναθεωρηθούν, ενώ το τελικό περιεχόμενο των αλλαγών θα αποφασιστεί από την επόμενη, Αναθεωρητική Βουλή, μετά τις εθνικές εκλογές.

Στο βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, παρουσιάζοντας τις θέσεις του για τις προωθούμενες θεσμικές αλλαγές.

Η διαδικασία έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς οι συσχετισμοί της πρώτης ψηφοφορίας θα επηρεάσουν και τις πλειοψηφίες που θα απαιτηθούν στην επόμενη Βουλή για την οριστική αναθεώρηση των επιμέρους άρθρων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μητσοτάκης από Αυστρία: «Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα»

image_print

Την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ασφάλεια και την άμυνά της υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Στόκερ στο Σάλτσμπουργκ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ευρωπαϊκή άμυνα, το μεταναστευτικό, η ανταγωνιστικότητα και η ενέργεια, με τις δύο πλευρές να επισημαίνουν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας Ελλάδας και Αυστρίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στις αμυντικές της δυνατότητες. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να έχει πρακτικό αντίκρισμα, ιδιαίτερα για χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Κρίστιαν Στόκερ αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Αυστρίας προς την Ελλάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Λαζαρίδης: Εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει να απαρνείσαι την ιστορία και την ταυτότητά σου

Ο βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
image_print

Τον ιδιαίτερο συμβολισμό της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική κατοχύρωση της Ελληνικής Σημαίας και της Ελληνικής Γλώσσας, εξήγησε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας του κόμματος και τ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Ο εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει αποκοπή από τις ρίζες μας. Ένα σύγχρονο κράτος αντλεί δύναμη από την ιστορική του συνέχεια και από τις αξίες που το κράτησαν όρθιο μέσα στους αιώνες», τόνισε και συνέχισε: «Η Ελληνική Σημαία είναι το σύμβολο κάτω από το οποίο πολέμησαν και θυσιάστηκαν γενιές Ελλήνων, που έγινε σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας, που συγκινεί κάθε Έλληνα όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο. Όποιος σέβεται την ιστορία αυτού του τόπου δεν φοβάται να προστατεύσει τα σύμβολά της. Το ίδιο ισχύει και για την Ελληνική Γλώσσα. Είναι η γλώσσα μέσα από την οποία διαμορφώθηκε η φιλοσοφία, η δημοκρατία, οι επιστήμες, το θέατρο, η ορθόδοξη παράδοση και ένα τεράστιο μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού, που κρατά ενωμένο τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Ένας λαός που προστατεύει τη γλώσσα του, προστατεύει τη μνήμη του. Και ένας λαός που προστατεύει τη μνήμη του, έχει μέλλον. Αυτές οι προτάσεις κινούνται μακριά από κομματικά πρόσημα, χωρίς να αποκλείουν κανέναν και χωρίς να στρέφονται εναντίον κανενός. Αντιθέτως, εκφράζουν ό,τι διαχρονικά ενώνει όλους τους Έλληνες».

Η Συνταγματική Αναθεώρηση, όμως, υπογράμμισε ο κ. Λαζαρίδης, «δεν περιορίζεται στον συμβολισμό. Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει μια δέσμη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός κράτους πιο αξιόπιστου και πιο αποτελεσματικού. Ενός κράτους που ενισχύει τη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης. Που κατοχυρώνει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, ώστε καμία κυβέρνηση να μη μεταφέρει τα βάρη στις επόμενες γενιές. Που συνδέει τη δημόσια διοίκηση με την αξιολόγηση και την απόδοση. Που προετοιμάζει τη χώρα απέναντι στις μεγάλες τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Με άλλα λόγια, ενός κράτους που εμπνέει εμπιστοσύνη στον πολίτη και δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση γιατί ενώ «ζητά καθημερινά θεσμικές αλλαγές, όταν ανοίγει η κορυφαία θεσμική διαδικασία της χώρας, επιλέγει να σταθεί στο περιθώριο. Ιδίως το ΠΑΣΟΚ. Ένα κόμμα που αναγνωρίζει ότι σε αρκετές από αυτές τις προτάσεις υπάρχει κοινός τόπος, αλλά αντί να αναλάβει την ευθύνη της συναίνεσης, επέλεξε την ασφάλεια του ΄παρών΄. Όμως, στη Συνταγματική Αναθεώρηση το «παρών» δεν είναι ουδετερότητα. Είναι πολιτική επιλογή. Και, δυστυχώς, είναι μια επιλογή που στερεί από τη χώρα τη δυνατότητα να οικοδομήσει από σήμερα τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις για τις αλλαγές που έχει ανάγκη».

Ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρούς θεσμούς, αξιοπιστία, σταθερότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Χρειάζεται ένα Σύνταγμα που θα προστατεύει τις αξίες μας, θα ενισχύει τη Δημοκρατία και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε μια πατρίδα ακόμη πιο ισχυρή και πιο σύγχρονη. Για εμάς, ο πατριωτισμός δεν είναι σύνθημα. Είναι ευθύνη. Είναι η βούληση να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις όταν το απαιτεί το εθνικό συμφέρον. Και ο εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει να απαρνείσαι την ιστορία και την ταυτότητά σου. Σημαίνει να χτίζεις το μέλλον πάνω στις πιο στέρεες βάσεις του Ελληνισμού. Αυτό ακριβώς υπηρετεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας».

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en