Quantcast
Connect with us

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Πτήση εξπρές Νέα Υόρκη… Μαξίμου για προαπαιτούμενα και προγραμματικές δηλώσεις

image_print

Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα επιχειρεί να προλάβει ο Αλέξης Τσίπρας

 

Τη διαδρομή Νέα Υόρκη… Μαξίμου ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας ολοκληρώσει τις εξαήμερες επαφές του στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς προαπαιτούμενα και αξιολόγηση δεν αφήνουν περιθώριο ούτε για… ενδιάμεσες στάσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν θετικά την επίσκεψη και τις επαφές που έγιναν στο αμερικανικό έδαφος ενόψει τόσο της προσφυγικής κρίσης όσο και του οικονομικού Γολγοθά που ακολουθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, η στροφή στην εσωτερική πραγματικότητα κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία, καθώς τα χρονοδιαγράμματα για τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των διεθνών πιστωτών είναι ασφυκτικά και τόσο η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, όσο και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπό τη δαμόκλειο σπάθη του bail in έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Από το απόγευμα κιόλας ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μπαράζ επαφών με τους υπουργούς του ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και να κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες για τα προαπαιτούμενα ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας και με φόντο την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 2 δισ. ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το στίγμα για το χαρτοφυλάκιο του κάθε μέλους του υπουργικού συμβουλίου. Έτσι, η κυβέρνηση μπαίνει και στον χορό της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή και με το οποίο στις βαλίτσες του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για το Eurogroup. Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού και την έγκρισή του θα συγκληθεί, είτε εντός του σαββατοκύριακου είτε το πρωί της Δευτέρας και το υπουργικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή πριν τις 15 Νοεμβρίου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση των επιπλέον 15 δισ. ευρώ, που ορίζει η απόφαση της 12ης Ιουλίου για τις τράπεζες.

Η δέσμη μέτρων και η υλοποίηση των σκληρών δεσμεύσεων υπό το φόβο τόσο του bail in στις τράπεζες, όσο και της καθυστέρησης στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει τους πρώτους ενδοκυβερνητικούς αλλά και εσωκομματικούς τριγμούς, καθώς οι βουλευτές λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία τους θα κληθούν να λάβουν το βάπτισμα του πυρός στην μνημονιακή πραγματικότητα της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί κυρίως το νέο Ασφαλιστικό, όσο και το ΦΠΑ των αγροτών και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, για τα οποία αναζητούνται ισοδύναμα.

Μετά την ορκωμοσία της νέας εθνικής αντιπροσωπείας το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά τη Δευτέρα την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων με την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης να κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, έχοντας πλέον απέναντί του τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η περίοδος «εθνικής συμφιλίωσης» έχει πλέον τελειώσει και προλειαίνουν το έδαφος για σκληρή αντιπολίτευση.

Αξιωματούχοι του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου ωστόσο εκτιμούν ότι σε πρώτο χρόνο το μείζον πρόβλημα δεν θα προέρχεται από το Κοινοβούλιο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο από την ίδια την κοινωνία που θα βρεθεί αντιμέτωπη με την εξαιρετικά βίαιη προσαρμογή στη σκληρή πραγματικότητα του τρίτου μνημονίου.

newsbeast.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πούτιν: Συνεχίζεται η προέλαση μέχρι την πλήρη κατάληψη

image_print

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις έως ότου αποκτήσει πλήρη έλεγχο των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών που έχει προσαρτήσει, απορρίπτοντας την πρόταση του Κιέβου για μερική αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.

Σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν ανέφερε ότι η ουκρανική πλευρά πρότεινε την αμοιβαία αναστολή επιθέσεων μεγάλου βεληνεκούς, υποστηρίζοντας όμως ότι στόχος της πρότασης είναι να μειωθεί η πίεση που δέχονται οι ουκρανικές δυνάμεις στο μέτωπο.

Όπως δήλωσε, τα ρωσικά πλήγματα βαθιά στην ουκρανική επικράτεια έχουν μεγαλύτερο επιχειρησιακό αντίκτυπο, ενώ υποστήριξε ότι μια εκεχειρία θα έδινε χρόνο στην Ουκρανία να ανασυνταχθεί. Παράλληλα, έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Στόχος η πλήρης κατάληψη των προσαρτημένων περιοχών

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι βασικός στόχος της Μόσχας παραμένει η «πλήρης απελευθέρωση» του Ντονμπάς και της λεγόμενης Νοβορωσίας, αναφερόμενος στις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, τις οποίες η Ρωσία ανακοίνωσε ότι προσάρτησε το 2022.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές επιθέσεις αποσκοπούν στην απόσπαση ρωσικών δυνάμεων από τα κύρια μέτωπα των επιχειρήσεων.

Παραδοχή για τις επιθέσεις με drones

Ο Πούτιν αναγνώρισε ότι οι ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκαλούν προβλήματα, κυρίως σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, οδηγώντας ακόμη και σε τοπικές ελλείψεις καυσίμων.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και ανακοίνωσε την επιτάχυνση της παραγωγής συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, με στόχο την καλύτερη προστασία των κρίσιμων υποδομών της χώρας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα ουκρανικά πλήγματα δεν επηρεάζουν την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο μέτωπο.

Ανοιχτό παράθυρο για διπλωματία

Αναφερόμενος στις διπλωματικές εξελίξεις, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένει πιθανή επανεκκίνηση των αμερικανικών πρωτοβουλιών μετά την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων επαφών με Αμερικανούς απεσταλμένους, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν είχαν εξεταστεί διάφορες προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς όμως να υπάρξει τελική συμφωνία.

Νέα απόρριψη προς τον Ζελένσκι

Ο Πούτιν απέρριψε για ακόμη μία φορά το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για απευθείας συνάντηση, επαναλαμβάνοντας ότι θεωρεί μια τέτοια συνομιλία χωρίς ουσιαστικό νόημα.

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει επανειλημμένα προσωπική συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, τόσο μέσω ανοικτής επιστολής όσο και στο περιθώριο διεθνών συνόδων, επιδιώκοντας την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου.

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου: Τα βασικά σημεία

image_print

Νέο πλαίσιο για την αποκατάσταση της ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου διαμορφώνει η συμφωνία που υπεγράφη στην Ουάσινγκτον με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, θέτοντας τις βάσεις για σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης και ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, Ισραήλ και Λίβανος επαναβεβαιώνουν τον κοινό τους στόχο για μια διαρκή ειρήνη και ασφάλεια, εκφράζοντας τη βούλησή τους να τερματίσουν τη μακροχρόνια σύγκρουση και να αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι διαφορές τους θα επιλύονται μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων, με τη διαμεσολάβηση και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, δημιουργείται κοινή ομάδα στρατιωτικού συντονισμού με τη συμμετοχή των τριών χωρών, η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας.

Αφοπλισμός και αποχώρηση στρατευμάτων

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο λιβανικός στρατός θα αναλάβει σταδιακά τον πλήρη έλεγχο της επικράτειας, αφού προηγηθεί ο επαληθευμένος αφοπλισμός των μη κρατικών ένοπλων οργανώσεων και η διάλυση των στρατιωτικών τους υποδομών, αναφορά που αφορά ουσιαστικά τη Χεζμπολάχ, χωρίς να κατονομάζεται.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει πιλοτικά σε δύο περιοχές, οι οποίες θα παραδίδονται σταδιακά από τον ισραηλινό στρατό στις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου. Αντίστοιχες ζώνες θα ακολουθήσουν σε επόμενη φάση, με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών.

Με την αποκατάσταση του κρατικού ελέγχου, θα ξεκινήσουν τα έργα ανοικοδόμησης με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, ενώ οι κάτοικοι θα μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις περιοχές αυτές.

Δεσμεύσεις Ισραήλ και ΗΠΑ

Το Ισραήλ δηλώνει ότι δεν διατηρεί εδαφικές διεκδικήσεις στον Λίβανο και υποστηρίζει πως η στρατιωτική του παρουσία συνδέεται αποκλειστικά με την αντιμετώπιση της απειλής που, όπως αναφέρει, προέρχεται από τη Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες οργανώσεις.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να κινητοποιήσουν διεθνείς εταίρους για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του Λιβάνου, την αποκατάσταση των υποδομών και την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Παράλληλα, η λιβανική κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια ανοικοδόμησης δεν θα καταλήξουν σε μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις ή σε φορείς που συνδέονται με αυτές, ενισχύοντας έτσι τον κρατικό έλεγχο και τη διαφάνεια στη διαχείριση των διεθνών πόρων.

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αντιδράσεις για πώληση κινητήρων στην Τουρκία

image_print

Έντονη ανησυχία εκφράζουν τέσσερις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές του Κογκρέσου για τις πληροφορίες σχετικά με πιθανή πώληση κινητήρων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, προειδοποιώντας ότι η στάση της Άγκυρας απειλεί τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Γκας Μπιλιράκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Μάικ Χαριδόπουλος και Τζίμι Πατρώνης αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ότι βρίσκονται σε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση και την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τη φερόμενη πώληση.

Παράλληλα, εκφράζουν την αντίθεσή τους σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, εφόσον η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις του νόμου CAATSA.

Η παρέμβαση έρχεται μετά την κοινοποίηση προς το Κογκρέσο της πρόθεσης της κυβέρνησης Τραμπ να εγκρίνει πώληση κινητήρων αξίας άνω των 700 εκατ. δολαρίων στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινητήρες προορίζονται για το τουρκικό μαχητικό KAAN.

Το ζήτημα συνδέεται άμεσα με την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, μετά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Η Ουάσινγκτον είχε ξεκαθαρίσει ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να διαθέτει ταυτόχρονα ρωσικό σύστημα αεράμυνας και αμερικανικό μαχητικό πέμπτης γενιάς.

Οι τέσσερις βουλευτές τονίζουν ότι η Τουρκία εξακολουθεί να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην περιοχή, επικαλούμενοι τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της, τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και τη ρητορική της απέναντι στο Ισραήλ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Χαμάς, καθώς και στο γεγονός ότι η Τουρκία παραμένει το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές προειδοποιούν ότι η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία, χωρίς ουσιαστική συμμόρφωση με τις αμερικανικές απαιτήσεις, μπορεί να υπονομεύσει την ασφάλεια βασικών συμμάχων των ΗΠΑ και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en