Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΣΕ | Μείωση 8,1% της συνολικής αξίας των εξαγωγών στο πρώτο εξάμηνο

image_print

Έλλειψη ρευστότητας και capital controls οι κυριότερες αιτίες…

Αν οι εξαγωγικές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν εφέτος αντίστοιχες των περυσινών, το ΑΕΠ της χώρας θα γνώριζε αύξηση κατά 0,9% αντί ύφεσης 0,9%, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων παρουσιάζοντας την ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Στο διάστημα αυτό η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 8,1% και κάτω από το όριο των 12 δισ. ευρώ (11,8 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 12,8 δισ. ευρώ του εξαμήνου του 2015), επίδοση που είναι η χαμηλότερη από το 2012. Μείωση προκύπτει ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4%, ή 119 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο).

«Εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων που μαστίζουν τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις (έλλειψη ρευστότητας, capital controls, υψηλές οφειλές του Δημοσίου προς Ιδιώτες, καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, “κόκκινα” δάνεια, υπερφορολόγηση), οι δυνατότητες των Ελλήνων εξαγωγέων να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας περιορίζονται αισθητά», τονίζει η πρόεδρος του ΠΣΕ.

Η μείωση, οφείλεται στην σημαντική πτώση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -24,1%) ενώ σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται και οι εξαγωγές πρώτων υλών (-14,5%) ενώ οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων που αποτελούν πλέον το 46,5% των συνολικών εξαγωγών, υφίστανται πιέσεις (-2,1%). Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 6% και ξεχωρίζουν οι επιδόσεις προϊόντων όπως τα τυριά, τα πορτοκάλια και τα καπνά που αναρριχήθηκαν (όπως και τα τσιμέντα), στις θέσεις της κατάταξης, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στη λίστα των 100 κυριότερων εξαγόμενων προϊόντων της χώρας μπήκαν για πρώτη φορά οι ζωγραφικοί πίνακες, το σκληρό σιτάρι, τα μανταρίνια, οι μονάδες μνήμης, τα βιβλία-έντυπα και τα παγωτά.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η Ιταλία παραμένει ο σημαντικότερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών και η Γερμανία στη δεύτερη. Απηχώντας και τις εξελίξεις μετά τα capital controls, η Κύπρος προσπέρασε την Τουρκία και καταλαμβάνει πλέον την τρίτη θέση, ενώ στην πέμπτη διατηρείται η Βουλγαρία. Χωρίς ακόμη να έχουν καταγραφεί επιπτώσεις από την απόφαση περί BREXIT, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε άνοδο δύο θέσεων (από όγδοη θέση), ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ (από έκτη), ο Λίβανος (από δωδέκατη), η Ρουμανία (από ενδέκατη) και η Ισπανία (από ένατη).

newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΥΠΑΑΤ: Νέες παρεμβάσεις για την προστασία από τις επιζωοτίες

ΥΠΑΑΤ-Θανάσης Καββαδάς παρεμβάσεις για βιοασφάλεια και επιζωοτίες
image_print

Σε νέες συντονισμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βιοασφάλειας και την προστασία της χώρας από τις επιζωοτίες προχωρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την πρόληψη και τον περιορισμό της διασποράς των επιζωοτιών, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάσης Καββαδάς, απέστειλε επιστολές προς Περιφέρειες, Δήμους, λιμενικά ταμεία και συναρμόδιους φορείς.

Οι επιστολές αφορούν τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών για την πρόληψη και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.

Το ΥΠΑΑΤ ζητά την καταγραφή των υφιστάμενων μέτρων και υποδομών βιοασφάλειας, την υπόδειξη νέων σημείων για εγκατάσταση αψίδων απολύμανσης, απολυμαντικών τάφρων και ταπήτων απολύμανσης, καθώς και την υποβολή αναλυτικής εκτίμησης κόστους των απαιτούμενων παρεμβάσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε κρίσιμα σημεία εισόδου και διακίνησης ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, όπως λιμένες, νησιωτικές περιοχές και περιοχές αυξημένου κινδύνου, μεταξύ των οποίων και ο Έβρος.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός συνεκτικού δικτύου υποδομών βιοασφάλειας, που θα λειτουργεί προληπτικά και θα ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θανάσης Καββαδάς δήλωσε:

«Η προστασία του ζωικού κεφαλαίου και η ενίσχυση της βιοασφάλειας αποτελούν σταθερή προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε ενισχύουμε τον συντονισμό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσουμε έγκαιρα στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Η εμπειρία των τελευταίων μηνών απέδειξε ότι η πρόληψη είναι το αποτελεσματικότερο μέσο αντιμετώπισης των επιζωοτιών. Για τον λόγο αυτό προχωρούμε συστηματικά στην αναβάθμιση των μέτρων βιοασφάλειας, ώστε να προστατεύσουμε την ελληνική κτηνοτροφία, να στηρίξουμε τους παραγωγούς και να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι σε κάθε πιθανό κίνδυνο διασποράς».

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Άμεση στήριξη ζητά για τους αμπελουργούς σε Παγγαίο και Αμφίπολη λόγω περονόσπορου

Αμπελώνες σε Παγγαίο και Αμφίπολη που επλήγησαν από περονόσπορο κατά την καλλιεργητική περίοδο 2026
image_print

Την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταγραφή και αξιολόγηση των εκτεταμένων ζημιών από περονόσπορο στις αμπελοκαλλιέργειες των Δήμων Παγγαίου και Αμφίπολης ζητά το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

Σε γεωτεχνική του τοποθέτηση, το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2026 οι αμπελώνες των δύο περιοχών υπέστησαν σοβαρές προσβολές, με ιδιαίτερη ένταση στις Δημοτικές Ενότητες Ορφανού, Πιερέων και Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου, καθώς και στις Δημοτικές Ενότητες Παλαιοκώμης και Ροδολίβους του Δήμου Αμφίπολης.

Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την εξάπλωση

Σύμφωνα με την επιστημονική εκτίμηση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κατά το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου επικράτησαν συνεχόμενες βροχοπτώσεις, υψηλή υγρασία και περιορισμένα διαστήματα ηλιοφάνειας, σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανάπτυξη της αμπέλου.

Οι συνθήκες αυτές ευνόησαν την ταχεία εξάπλωση του περονοσπόρου, ενώ παράλληλα δυσχέραναν σημαντικά τις φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων στους αμπελώνες.

Το Επιμελητήριο εκτιμά ότι η φετινή εικόνα δεν αποτελεί μια συνηθισμένη φυτοπαθολογική προσβολή, αλλά μια εξαιρετική περίπτωση που απαιτεί ειδική αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αίτημα για καταγραφή και οικονομική στήριξη

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ζητά:

  • άμεση επιτόπια καταγραφή και τεχνική αξιολόγηση των ζημιών,
  • συσχέτιση των καταστροφών με τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιόδου,
  • αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο οι καιρικές συνθήκες περιόρισαν αντικειμενικά την αποτελεσματικότητα των φυτοπροστατευτικών μέτρων,
  • εξέταση της δυνατότητας κατ’ εξαίρεση οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων παραγωγών μέσω του κατάλληλου εθνικού ή ευρωπαϊκού πλαισίου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι εκτεταμένες προσβολές δημιουργούν αυξημένο φυτοϋγειονομικό κίνδυνο για ολόκληρη την αμπελουργική ζώνη, καθώς οι ήδη προσβεβλημένοι αμπελώνες μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες νέων μολύνσεων.

Επιπτώσεις στην τοπική οικονομία

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί βασικό πυλώνα της αγροτικής οικονομίας τόσο για τον Δήμο Παγγαίου όσο και για τον Δήμο Αμφίπολης, ενώ οι φετινές απώλειες επηρεάζουν όχι μόνο τους παραγωγούς αλλά και τη μεταποίηση, την εμπορία, την απασχόληση και συνολικά τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή.

Για τον λόγο αυτό, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΑ και όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την τεκμηρίωση της ζημιάς και τη στήριξη των πληγέντων αμπελουργών.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Καβάλα: Η κίνηση επιβατών και οχημάτων προς Θάσο και ΒΑ Αιγαίο τον Ιούνιο

Καβάλα-στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς Θάσο και Βορειοανατολικό Αιγαίο
image_print

Τα στοιχεία για τη συνολική διακίνηση επιβατών και οχημάτων τον μήνα Ιούνιο των ετών 2024, 2025 και 2026 ανακοίνωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας.

Τα στοιχεία αφορούν τις γραμμές Πρίνος-Καβάλα, Κεραμωτή-Λιμένας, καθώς και τη σύνδεση του λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος» με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Στη γραμμή Πρίνος-Καβάλα, τον Ιούνιο του 2026 διακινήθηκαν 24.108 επιβάτες, 503 φορτηγά, 3.928 ΙΧ και 983 δίκυκλα. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2025, οι επιβάτες εμφανίζονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση στα φορτηγά και στα δίκυκλα.

Στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας, που συγκεντρώνει και τον μεγαλύτερο όγκο μετακινήσεων προς τη Θάσο, τον Ιούνιο του 2026 καταγράφηκαν 319.298 επιβάτες, 15.055 φορτηγά, 76.813 ΙΧ και 3.275 δίκυκλα. Η επιβατική κίνηση ήταν μειωμένη σε σχέση με τον Ιούνιο του 2025, όταν είχαν διακινηθεί 336.295 επιβάτες, παραμένοντας ωστόσο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Στη σύνδεση Καβάλα-νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου, τον Ιούνιο του 2026 διακινήθηκαν 18.554 επιβάτες, 920 φορτηγά, 4.630 ΙΧ και 442 δίκυκλα. Τα στοιχεία δείχνουν μικρή μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο του 2025, τόσο στους επιβάτες όσο και στα οχήματα.

Συνολικά, τα δεδομένα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας αποτυπώνουν την αυξημένη σημασία των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της περιοχής, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, με τη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας να παραμένει η βασική πύλη σύνδεσης με τη Θάσο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en