ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πρώτο crash test στο Euro Working Group

Ανοίγει η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις. Στην ατζέντα τα προαπαιτούμενα που ξεκλειδώνουν τη δόση των €3 δισ.

Ενόψει της επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα τις προσεχείς εβδομάδες, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με το πρώτο crash test, σε επίπεδο οικονομίας καθώς συνεδριάζει το Euro Working Group. Στο επίκεντρο του Euro Working Group αναμένεται να τεθεί η λίστα με τα προαπαιτούμενα, η υλοποίηση των οποίων θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι της συνεδρίασης των εμπειρογνωμόνων των Βρυξελλών αναμένεται να τεθεί όλο το φάσμα των ανοιχτών ζητημάτων σε επίπεδο οικονομίας. Από τον χρόνο έναρξης της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος μέχρι και τον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή – αλλά και να παρουσιαστεί στο Eurogroup την ίδια ημέρα – στις 5 Οκτωβρίου.

Ψηλά στην ατζέντα των αξιωματούχων του Euro Working Group θα βρεθούν επίσης η πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και το μείζον ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Κλειδί το τραπεζικό σύστημα για την εκταμίευση

Ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο για να ξεκλειδώσει την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα χρήματα πρόκειται να δοθούν σε δύο υπο-δόσεις, εφόσον Τσίπρας και δανειστές συμφωνήσουν στους όρους εκταμίευσής τους, καθώς τα κεφάλαια αυτά συνδέονται με δύο δέσμες μεταρρυθμίσεων, η πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες ή έως και δύο μήνες. Αυτή η πρώτη δέσμη πρέπει να αποσαφηνιστεί. Η δεύτερη συνδέεται με την διαχείριση του χρηματοοικονομικού τομέα και τις μεταρρυθμίσεις σε αυτόν.

Τα αγκάθια

Η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει έως τις 5 Οκτωβρίου συμπληρωματικό προϋπολογισμό για φέτος και προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016, αλλά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με μέτρα 7 δισ. ευρώ έως το 2019. Ανοιχτό παραμένει επίσης το αγκάθι του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά υποσχέθηκε την αντικατάστασή του από ισοδύναμα μέτρα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει μέσα στον Οκτώβριο στην ψήφιση εφαρμοστικών νόμων και την έκδοση εγκυκλίων για τις μειώσεις των συντάξεων και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, να αναζητήσει τα ισοδύναμα ή αλλιώς να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, να ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων,την αύξηση της φορολογίας των αγροτών και των εισοδημάτων από τα ενοίκια, τη μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς με την ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ενώ πριν τα μέσα Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι δεσμεύσεις του τρίτου Μνημονίου

-Επιβολή και είσπραξη της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.

-Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για αυτοαπασχολούμενους, μικρές επιχειρήσεις και για εργαζόμενους με μπλοκάκια.

-«Κούρεμα» κατά 50% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

-Αύξηση του φόρου που τον έχουν ονομάσει «εισφορά αλληλεγγύης» για μισθωτούς, που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος.

-Εναρξη εφαρμογής των αντιασφαλιστικών νόμων που προβλέπονται στο 1ο και στο 2ο μνημόνιο.

-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από αρχές 2016.

-Νέο Ασφαλιστικό από τον Οκτώβρη, με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις συντάξεων μέσω της διασύνδεσης εισφορών – παροχών, μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία.

-Περικοπές ύψους 2,25 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις για τα έτη 2015 – 2016.

-Κατάργηση της εξάμηνης μετενέργειας για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

-Από 1/10/2015 κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και αύξηση από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

-Αύξηση του φόρου εισοδήματος των αγροτών από 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016.

-Μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ, για οφειλές στο Δημόσιο.

-Συμπληρωματικός προϋπολογισμός τον Οκτώβρη του 2015 για να υπάρξουν και άλλα δημοσιονομικά μέτρα εάν δεν υλοποιηθούν οι παραπάνω δεσμεύσεις.

-Αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα εισοδήματα από ενοίκια, σ’ αυτά κάτω από 12.000 στο 15% από 11% και σ’ αυτά άνω των 12.000 στο 35% από 33%. Μέτρο που θα χτυπήσει και τους ενοικιαστές στους οποίους θα μεταφερθεί αυτό το κόστος.

-Διορισμός των μελών του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που θα ξεκινήσει να λειτουργεί και να ελέγχει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που θα καταρτισθεί τον Οκτώβρη. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα προχωρά σε άμεσες περικοπές μισθών, συντάξεων και κρατικών δαπανών (π.χ. -νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια κλπ.) εάν το χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεν κυλά με βάση το μνημόνιο.

-Προσδιορισμός έως τον Οκτώβρη νέων δημοσιονομικών μέτρων σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών για να καλυφθεί το κόστος από τη δικαστική απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχους για τις περικοπές από το 2012 και μετά.

-Υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέσα στον Οκτώβρη του 2015 για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Το μνημόνιο προβλέπει πως αυτή «μπορεί να αντικατασταθεί από εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές επενδύσεων, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και σε συμφωνία με τους θεσμούς…».

-Αμεσα θα γίνει η επανεξέταση της φορολόγησης στην Ενέργεια. Σήμερα ο φόρος είναι στο 13% και δεν αποκλείεται να αυξηθεί.

-Θέσπιση μέχρι το Δεκέμβρη του 2015 νέου συστήματος μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο.

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version