ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πρόταση της ΕΛ.ΑΣ για ελέγχους και στον Έβρο από τη Europol

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου στον Έβρο αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία αξιωματούχοι της Europol, ειδικευμένοι σε θέματα αντιτρομοκρατίας και δίωξης οργανωμένου εγκλήματος. Πρόκειται για την επέκταση του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και Europol, το οποίο εφαρμόζεται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από το καλοκαίρι του 2016.

Αρμοδιότητα των αξιωματούχων της Europol είναι οι «δευτερογενείς έλεγχοι», δηλαδή να διερευνούν εάν μεταξύ των παράτυπων μεταναστών που έφταναν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου υπήρχαν άτομα καταχωρισμένα στους καταλόγους υπόπτων για ισλαμική τρομοκρατία της Europol.

Προβλέπονταν από το 2016

Η δημιουργία της συγκεκριμένης task force προβλεπόταν, μεταξύ άλλων, στο «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο» που είχαν υπογράψει τον Ιούνιο του 2016 οι τότε επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. και της Europol Κωνσταντίνος Τσουβάλας και Ρομπ Γουέινραϊτ.

Η εφαρμογή του θεσμού κρίθηκε επιτυχημένη και στην πρόσφατη συνάντηση στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσαν πρόταση για την επέκταση και εξέλιξή του.

Σήμερα, στα πέντε hotspots του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 30 Ελληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τη δεξαμενή των «εμπειρογνωμόνων» και επιδίωξη της ΕΛ.ΑΣ. είναι το μέτρο να εφαρμοστεί και στον Εβρο.

Αποστολή τους θα είναι ο έλεγχος των αλλοδαπών που εισέρχονται παράτυπα στη χώρα μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου, καθώς επίσης η συλλογή και η επεξεργασία πληροφοριών για τη δράση των οργανωμένων κυκλωμάτων διακινητών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Εάν το αίτημα γίνει δεκτό, κάτι που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», θεωρείται μάλλον βέβαιο, οι guests officers θα εγκατασταθούν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Φυλάκιο.

Το πλαίσιο συνεργασίας θα περιγραφεί στο νέο, επικαιροποιημένο «επιχειρησιακό σχέδιο» ΕΛ.ΑΣ. – Europol που αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα.

Το πρόγραμμα αναμένεται να περιλαμβάνει και ανάπτυξη των κινητών επιχειρησιακών μονάδων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, στην οποία θα καταχωρίζονται λεπτομερή στοιχεία και πληροφορίες για τα πλαστά έγγραφα που κατάσχονται στα κρησφύγετα των δουλεμπορικών κυκλωμάτων.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version