Quantcast
Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Πρόγραμμα παρέμβασης στο Εσπερινό Γυμνάσιο Δράμας

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, δια μέσου του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο των σχολικών προγραμμάτων της Αγωγής Υγείας και του Ετήσιου Αφιερώματος 2017-18 της ΔΔΕ Δράμας με θέμα: «Σύγχρονες Διδακτικές Προ(σ)κλήσεις» σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Π.Ε. Δράμας και με την συμμετοχή του Εσπερινού Γυμνασίου Δράμας θα υλοποιήσει Πρόγραμμα Παρεμβάσεων με τους μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Δράμας μέχρι την λήξη του σχολικού έτους.

Σκεπτικό παρέμβασης :

Στο Εσπερινό Γυμνάσιο Δράμας φοιτούν έφηβοι και ενήλικες που συχνά είναι εργαζόμενοι. Παρατηρούμε λοιπόν μια ηλικιακή ανομοιογένεια που δημιουργεί πιο  σύνθετες και πολύπλοκες ανάγκες αν σκεφτούμε την συνύπαρξη έφηβου και ενήλικου πληθυσμού. Προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτές θα υλοποιηθεί πρόγραμμα παρέμβασης στο Εσπερινό Γυμνάσιο Δράμας που θα επικεντρώνεται στη διαπροσωπική σχέση και την αλληλεπίδραση των μαθητών κατά τη διαδικασία της ομάδας. Θα δοθεί ουσιαστικά η δυνατότητα να αναπτυχθούν ατομικές και κοινωνικές  δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας των μαθητών.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις και δράσεις που θα υλοποιηθούν κατά την διάρκεια του σχολικού έτους 2017-18 είναι:

1.Τέσσερις (4) μηνιαίες συναντήσεις με την Α΄ Γυμνασίου και

2.Δύο (2) συναντήσεις επανατροφοδότησης με την Β΄& Γ΄ Γυμνασίου (επισημαίνουμε ότι στους μαθητές της φετινής Β΄ & Γ΄ Γυμνασίου έχει πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη  παρέμβαση κατά το σχολικό έτος 2016-17).

Στόχος :

Η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των μαθητών, ενισχύοντας τους προστατευτικούς παράγοντες και μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου.

Ειδικοί στόχοι :

  • Αλλαγή των προσωπικών τους αντιλήψεων για τη χρήση ουσιών, για την αξία και τις συνέπειες της χρήσης στη ζωή τους.
  • Το δικαίωμα τους να είναι ξεχωριστοί, μέσα στο πλαίσιο μιας ομάδας ομότιμων.
  • Ενημέρωση και πληροφόρηση για τις ουσίες.
  • Δεξιότητες αντίστασης.
  • Ανάπτυξη κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων.
  • Αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων.
  • Έμφαση στις δεξιότητες επικοινωνίας με ομότιμους και με τα μέλη της οικογένειας.

Μεθοδολογία :

Ενεργητική και εμπειρική μάθηση που επιτρέπει πλήρη συμμετοχή των μελών της ομάδας δίνοντάς τους την ευκαιρία να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και τις  ανησυχίες τους.

Εργαλεία :

Παιδαγωγικά παιχνίδια, ελεύθερος συνειρμός, παιχνίδι ρόλων, ζωγραφική, εργασία σε μικρές ομάδες, ενημερωτικό υλικό, βιωματικές ασκήσεις προσωπικής ανάπτυξης, συζήτηση, ανατροφοδότηση.

Η θεματολογία  των συναντήσεων  και οι ημερομηνίες υλοποιήσεις είναι:

      Α΄ΤΑΞΗ

  • 21/112017  1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Εγώ και οι άλλοι
  • 18/12/2017 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Γινόμαστε ομάδα
  • 22/1/2018   3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Διαπροσωπικές σχέσεις- φιλία
  • 12/2/2018   4η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Σχέσεις με το άλλο φίλο

 

     Β΄& Γ΄ΤΑΞΗ

  • 7/12/2017 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Μεγαλώνω
  • 20/2/2018 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Όνειρα, στόχοι

Συντονίστριες του προγράμματος των παρεμβάσεων θα είναι  οι :

  1. Δρ. Τάζογλου Ευανθία, Ψυχολόγος και
  2. Τζάφου Μάρθα, Κοινωνικός Λειτουργός

του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας (ΔΡΑΣΗ).

Η ώρα των συναντήσεων θα καθορίζεται μετά από συνεννόηση του σχολείου με την «Δράση» και από κοινού θα αποφασίζεται εάν είναι απαραίτητη η παρουσία των εκπαιδευτικών στις προγραμματισμένες συναντήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος υποχρεωτικά πρέπει να σταλεί έκθεση αξιολόγησης από τον Διευθυντή και τον σύλλογο του σχολείου που θα αναγράφει και τον αριθμό των μαθητών που συμμετείχαν και τους συντονιστές του προγράμματος στον Υπεύθυνο των Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Δράμας.

dramini

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Μουσείο των Τραίνων | Η ιστορία του Ελληνικού σιδηροδρόμου ζωντανεύει στην Δράμα

Οδοιπορικό του Enachannel και της εκπομπής «Κρυμμένοι θησαυροί», πραγματοποιήθηκε στην Δράμα και συγκεκριμένα στο Μουσείο των τραίνων το οποιο αποτελεί πόλο έλξης και ένα στολίδι για τη Δράμα.

Το μουσείο δημιουργήθηκε σε ένα συγκρότημα εσωτερικών και υπαίθριων εγκαταστάσεων στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο ΜΕΑΣ Ήφαιστος.

 

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας |120 χρόνια δίπλα στον άνθρωπο ως ασπίδα αλληλεγγύης

Η Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας είναι ένα φιλανθρωπικό και πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τοποθετημένο στην ακριτική περιοχή της Δράμας.

Σκοπός και λόγος ύπαρξής του σωματείου αυτού, είναι σαφώς η προσφορά πάσης φύσεως στήριξης, σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ωφελούμενου ατόμου.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Τρόμος για γυναίκα στην Δράμα : Βρήκε κομμένα τα φρένα του οχήματος της -Κινδύνεψαν τα παιδιά της!

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στη Δράμα, όταν 38χρονη κατήγγειλε ότι άγνωστοι της έκοψαν τα φρένα του αυτοκινήτου της με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η ζωή η δική της και των δύο παιδιών της.

Σύμφωνα με μήνυση που κατέθεσε στην αστυνομία άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες της έκοψαν τα φρένα του αυτοκινήτου της, την ώρα που ήταν σταθμευμένο δίπλα στο σπίτι της. «Μπήκα με τα παιδιά μου στο αυτοκίνητο επειδή είχαμε κάτι προγραμματισμένο. Μόλις ανέπτυξα λίγη ταχύτητα το φρένο δεν πατιόταν!»

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en