Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόβλεψη για μεγάλη ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχτεί κατά 2-3% περίπου ετησίως, για την επταετία 2014-2020 -εφόσον εφαρμοστεί ένα νέο οικονομικό πρότυπο για τη χώρα-παρουσιάζει μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος είναι η θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης και η εφαρμογή ενός νέου οικονομικού προτύπου για τη χώρα. Προκειμένου να εφαρμοστεί το παραπάνω σχέδιο, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, απαιτείται μια δέσμη πολιτικών και δράσεων, που βασίζονται σε πέντε άξονες και συγκεκριμένα:
1. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Όπως προκύπτει από την μελέτη του ΚΕΠΕ, πρέπει να δοθεί έμφαση, μεταξύ άλλων:
– Στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών
– Στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για επενδύσεις
– Στον περιορισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού και της κρατικής ιδιοκτησίας
– Ευελιξία στην αγορά εργασίας
– Απλούστευση φορολογικού συστήματος και φορολογικής διοίκησης
– Καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής
– Ενίσχυση αξιοπιστίας και διαφάνειας
– Βελτίωση Συστήματος Δικαιοσύνης
2.Ενίσχυση ανθρωπίνων πόρων
Το ΚΕΠΕ προτείνει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει:
– Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο τομέα, αγορά εργασίας και ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα
– Ανάπτυξη ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου
– Αντιμετώπιση της ανεργίας και ενδυνάμωση της απασχόλησης
– Σύνδεση εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας
– Καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού
– Αντιμετώπιση δημογραφικού και μεταναστευτικού ζητήματος
3. Αποκατάσταση ρευστότητας – χρηματοδότησης
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, για τον επαναπατρισμό των καταθέσεων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, πρέπει να παγιωθεί στη χώρα ένα κλίμα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και η αποκατάσταση συνθηκών ομαλής λειτουργίας στο τραπεζικό σύστημα.
Πάνω από 155 δισ. ευρώ μπορούν να μπουν στη χώρα
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, μέχρι το 2020 μπορούν να μπουν στην οικονομία κεφάλαια πάνω από 155 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν:
– 30 δισ. ευρώ από επαναπατρισμό καταθέσεων και νέες καταθέσεις
– 50 δισ. ευρώ από άμεσες ξένες επενδύσεις
– 20,8 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους (ενδεχομένως επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ από το ΣΕΣ 2014-2020)
– 55 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
– Επιπλέον χρηματοδότηση κυρίως μέσω δανεισμού από το εξωτερικό
4. Προώθηση της εξωστρέφειας – Σε ποιες αγορές πρέπει να στραφούν οι Έλληνες εξαγωγείς
Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, για να επιτευχθεί η αύξηση των εξαγωγών στα επόμενα χρόνια, η χώρα θα πρέπει να κινηθεί στους τρεις παρακάτω άξονες:
– Διείσδυση στις χώρες BRICS – διακράτηση και ενίσχυση των ελληνικών μεριδίων στις ώριμες ευρωπαϊκές και άλλες αγορές. Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της μελέτης η κ. Τσούμα, οι Έλληνες εξαγωγείς θα πρέπει, σε αρχική φάση, να αναπτυχθούν περαιτέρω σε αγορές όπως η Κίνα και η Ρωσία και σε μεσοπρόθεσμο διάστημα στην Ινδία, τη Νιγηρία και την Ινδονησία. Παράλληλα, θα πρέπει να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη θέση τους σε ώριμες αγορές, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, αλλά και στις βαλκανικές χώρες και την Τουρκία.
– Αξιοποίηση υφιστάμενων και δημιουργία νέων συγκριτικών πλεονεκτημάτων
– Αντιμετώπιση εμποδίων στις εξαγωγές, όπως είναι το υψηλό κόστος και οι δυσκολίες χρηματοδότησης, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, η φορολογία, διάφορα τέλη, τιμές ενέργειας, δασμοί, προβλήματα στην οργάνωση της παραγωγής κα.
5. Ανάπτυξη δυναμικών κλάδων
Σύμφωνα με τη μελέτη, η επίτευξη του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, προϋποθέτει δράσεις και πολιτικές σε επιλεγμένους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως:
– Αγροτική παραγωγή και τρόφιμα
– Ιχθυοκαλλιέργειες
– Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
– Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
– Φάρμακα και καινοτόμες υπηρεσίες Υγείας
– Διαχείριση ακίνητης περιουσίας και κατασκευές για ανάπτυξη υποδομών
– Σιδηροδρομικές, θαλάσσιες και συνδυασμένες μεταφορές και Logistics
– Υπηρεσίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Στην Ξάνθη ο πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός

Στην Ξάνθη, βρέθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Στασινός, ο οποίος αρχικά συνάντησε φορείς της περιοχής και ενημερώθηκε απο τους ίδιος για θέματα που αφορούν την πόλη της Ξάνθης και γενικότερα για θέματα της θράκης. Ενω στην συνέχεια ο κ. Στασινός, συμμετείχε σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου Ξάνθης, όπου στην εκδήλωση αυτή ενημερώθηκαν οι μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Θράκης για σημαντικά έργα του Τεχνικού Επιμελητηρίου τόσο Παννελλαδικά όσο σε τοπικό επίπεδο, όπως είναι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που απετούνται για οποιδήποτε αδειοδότηση, ενω στην ενημέρωση τέθηκε και το θέμα του Εθνικού Μητρωόυ Υποδομών, το οποίο θα περιλαμβάνει τα δεδομένα απο όλες τις δημόσιες υποδομές.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Αυξημένη η καταναλωτική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Ξάνθης

Ικανοποιήση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα εμπορικά καταστήματα της Ξάνθης, με την καταναλωτική κίνηση να εμφανίζει άνοδο, καθώς στην περιοχή απο τις 22 Απριλίου φιλοξενούνται πανω απο 1400 μαθητές μουσικών σχολείων με τους συνοδούς τους και τους καθηγητές τους, στα πλαίσια της εκδήλωσης” Ξάνθη, πόλις Ονείρων”, με την εκδήλωση να ολοκληρώνεται το Σάββατο 27 Απριλίου.

Η αισιοδοξία ωστόσο, απο την πλευρά των επαγγελματιών συνεχίζεται και για τις επόμενες ημέρες καθώς αναμένεται οτι θα υπάρξει αυξημένη καταναώτική κίνηση και κατα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, με τους καταναλωτές να κάνουν ψώνια και δώρα για τους αγαπημένους τους για το Πάσχα.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

Αυξήθηκαν κατά 396 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2024 οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων (ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων), έναντι μείωσης κατά 156 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 2,9% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα.

Μεγαλύτερη αύξηση, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά 1,278 δισ. ευρω σημείωσαν οι καταθέσεις από επιχειρήσεις, έναντι μείωσης κατά 911 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 1,6% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των Μη Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων MXE αυξήθηκαν κατά 1,507 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 536 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 229 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 374 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά οι καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα σημείωσαν αύξηση κατά 1,675 δισ. ευρώ έναντι μείωσης κατά 1,067 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 2,6% από 3,0% τον προηγούμενο μήνα.

Αντιθέτως, μείωση κατά 718 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Μάρτιο του 2024, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 737 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -24,5% από -10,2% τον προηγούμενο μήνα.

Στο σκέλος των δανείων, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε στο 4,5% από 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 1.983 δις. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 904 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Μάρτιο του 2024, ήταν θετική κατά 1.913 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 924 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 8,0% από 7,1% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε στο 6,6% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 1.613 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 673 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 19,2% από 14,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 300 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 251 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε αμετάβλητος στο -0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, θετική κατά 21 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, το Μάρτιο του 2024, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 20 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -1,4% από -1,7% τον προηγούμενο μήνα.

Οσον αφορά στη χρηματοδότηση του Δημοσίου, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Μάρτιο του 2024, ήταν αρνητική κατά 469 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 762 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε στο 0,7% από 1,9% τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en