ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρωτοποριακά γυαλιά χαρίζουν φως σε ανθρώπους με οφθαλμικές ασθένειες

Γυαλιά που επιτρέπουν ανθρώπους που πάσχουν από εκφυλιστικές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς, να δουν για πρώτη φορά πράγματα γύρω τους δημιούργησαν επιστήμονες της εταιρείας «Second Sight», που έχει ως έδρα της, την Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης.

Τα πρωτοποριακά αυτά γυαλιά σε συνδυασμό με ένα εμφύτευμα που τοποθετείται στο μάτι των ασθενών, τους δίνει τη δυνατότητα να ξεχωρίζουν τα σχήματα, σε ασπρόμαυρη μορφή, αποτελώντας μεγάλη πρόοδο για την επιστροφή στον κόσμο των εικόνων.

«Οι ασθενείς φορούν ένα ζευγάρι γυαλιά, που έχει μια κάμερα που τραβά αυτό που βρίσκεται μπροστά τους. Στη συνέχεια, ένας μικρο-υπολογιστής επεξεργάζεται αυτή την πληροφορία και στέλνει τα δεδομένα στο εμφύτευμα. Μετά το εμφύτευμα προκαλεί εκ νέου διέγερση του αμφιβληστροειδούς, που επιτρέπει στους ασθενείς να ανακτήσουν μια στοιχειώδη όραση», εξήγησε ο υπεύθυνος της εφαρμογής Γκρεγκουάρ Κοζαντέ.

Μέχρι σήμερα, συνολικά 80 ασθενείς κάνουν χρήση των ειδικών γυαλιών σε συνδυασμό με το εμφύτευμα, ενώ, σύμφωνα με την εταιρεία που τα κατασκευάζει, η ακρίβεια αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά στο μέλλον.

Πηγή: onmed.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version