Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Προσωπικός Αριθμός Πολίτη | Τέλος ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και αριθμός ταυτότητας

image_print

Πραγματικότητα θα γίνει στο άμεσο διάστημα ο Προσωπικός Αριθμός, ένας νέος αριθμός που θα αντικαταστήσει τόσο τον ΑΜΚΑ όσο και τον ΑΦΜ.

Σε χθεσινή του συνέντευξη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης υποστήριξε ότι ο προσωπικός αριθμός ή «ενιαίος αριθμός του πολίτη» θα αποδίδεται στους πολίτες μέσω του gov.gr. Αυτός ο αριθμός θα είναι 12 ψηφίων, με τα πρώτα εννέα ψηφία να είναι ο ΑΦΜ που έχουν σήμερα και τρία ακόμη ψηφία που θα μπαίνουν μπροστά του.

Ο ίδιος αριθμός, ωστόσο, θα αντικαταστήσει και το σημερινό αριθμό ταυτότητας. «Αυτός ο αριθμός θα γραφτεί στις νέες ταυτότητες. Με τη νέα ταυτότητα θα μπορώ να κάνω προβολή του κωδικού QR που θα έχει και ο αρμόδιος κρατικός λειτουργός θα αλληλεπιδρά με αυτόν τον κωδικό» είπε ο κ. Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι «η ταυτότητα είναι ένα μέσο ταυτοποίησης στον φυσικό κόσμο, η πιο ουσιαστική ταυτότητα είναι η ταυτότητα που έχουμε για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Όλα γίνονται ψηφιακά πλέον».

Πώς θα λειτουργεί ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη

Ο Προσωπικός Αριθμός ήταν μια από τις δεκάδες καινοτομίες που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Στο σχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον Προσωπικό Αριθμό προβλέπονται τα εξής:

Καθιερώνεται προσωπικός αριθμός (ΠΑ) για την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών από φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο ΠΑ αποδίδεται δε μία φορά στο φυσικό πρόσωπο και δεν μεταβάλλεται.

Ο ΠΑ αποδίδεται σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί ΑΦΜ, αυτός αποτελεί τον ΠΑ (σ.σ. αρχικά θα είναι τα 9 ψηφία του ΑΦΜ και στη συνέχεια θα προστεθούν τα 3 νέα). Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί μόνο ΑΜΚΑ, τους αποδίδεται ο ΠΑ σύμφωνα με διαδικασία που ορίζεται σε απόφαση.
Ο ΠΑ δεν συνεπάγεται αυτοδικαίως τη χορήγηση δικαιωμάτων ή την επιβολή υποχρεώσεων στον κάτοχό του.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του κατόχου του ΠΑ ρυθμίζονται από την κείμενη φορολογική, εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Ο ΠΑ θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ των φυσικών προσώπων και τον ΑΜΚΑ σταδιακά και με πλήρη αντικατάσταση εντός μιας διετίας.
«Μπαίνουν» στα κινητά ταυτότητες και διπλώματα οδήγησης

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα τα διπλώματα οδήγησης και οι ταυτότητες θα υπάρχουν ψηφιακά στο κινητό τηλέφωνο των πολιτών. Όπως είπε η ειδική εφαρμογή για τις ταυτότητες και τα διπλώματα στα smartphone θα είναι διαθέσιμη ήδη από τον Ιούλιο.

Ο «μπούσουλας» γι’ αυτήν την καινοτομία ήταν η εφαρμογή Covid Free GR Wallet, στην οποία φορτώνονταν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και τα αρνητικά test, αλλά και τμήμα της αστυνομικής ταυτότητας.

Πηγή: iefimerida.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Τρεις καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα στο Περιγιάλι – Παρέμβαση του Δήμου Καβάλας

image_print

Τρεις καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα στην περιοχή του Περιγιαλίου έχουν διαχειριστεί μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ο Δήμος Καβάλας, στο πλαίσιο των ελέγχων για την αντιπυρική προστασία.

Ο Δήμος Καβάλας προχώρησε ήδη στον καθαρισμό των δύο από τα τρία οικόπεδα, ενώ αναμένεται άμεσα να ολοκληρωθεί η ίδια διαδικασία και στο τρίτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο οικόπεδα έχουν περιέλθει στην κατοχή τραπεζών έπειτα από διαδικασίες κατάσχεσης. Το τρίτο αφορά ιδιοκτησία που προήλθε από κληρονομιά, για την οποία οι κληρονόμοι προχώρησαν σε αποποίηση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες ως προς την ευθύνη της διαχείρισής της.

Τα έξοδα του καθαρισμού των δύο οικοπέδων αναμένεται να καταλογιστούν στις τράπεζες, ενώ όσον αφορά την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών προστίμων, την τελική απόφαση θα λάβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Νέες μεγάλες αλυσίδες αλλάζουν τον εμπορικό χάρτη

Καβάλα - Νέες μεγάλες αλυσίδες στην τοπική αγορά - 2026
image_print

Καβάλα: Νέες μεγάλες αλυσίδες αλλάζουν τον εμπορικό χάρτη

Σημαντικές αλλαγές καταγράφονται στην αγορά της Καβάλας, καθώς μεγάλες εμπορικές αλυσίδες συνεχίζουν να επενδύουν στην πόλη, ενισχύοντας την παρουσία τους και διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στον χώρο του λιανεμπορίου. Η είσοδος γνωστών ευρωπαϊκών brands αυξάνει τον ανταγωνισμό, την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό περιβάλλον.

Η παρουσία της JD άνοιξε τον δρόμο

Καθοριστική θεωρείται η επένδυση της JD Sports στην Καβάλα, με το κατάστημά της να λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2024 και να προσελκύει έντονο καταναλωτικό ενδιαφέρον.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως ενίσχυσε τη δυναμική της τοπικής αγοράς, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον μεγάλων εμπορικών ομίλων για την περιοχή.

Cosmos Sport και Foot Locker στην Καβάλα

Την ίδια στιγμή, εγκαινιάστηκε νέο κατάστημα της Cosmos Sport στην οδό Ομονοίας. Η αλυσίδα ανήκει πλέον στον όμιλο της JD Sports, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία του στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, το φθινόπωρο προγραμματίζεται να ανοίξει κατάστημα της Foot Locker στον πεζόδρομο της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσθέτοντας ακόμη ένα διεθνές εμπορικό σήμα στο κέντρο της Καβάλας.

Αναζητούνται νέοι εμπορικοί χώροι

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο ακόμη μεγάλες εταιρείες εξετάζουν την είσοδό τους στην αγορά της Καβάλας και αναζητούν κατάλληλους επαγγελματικούς χώρους.

Ωστόσο, η εύρεση καταστημάτων με μεγάλα τετραγωνικά μέτρα στο κέντρο της πόλης αποτελεί σημαντική πρόκληση, ενώ και τα αυξημένα ενοίκια δυσκολεύουν την ολοκλήρωση νέων συμφωνιών.

Κινητικότητα και στις μικρότερες επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αλλαγές και στις μικρότερες επιχειρήσεις της πόλης.

Δύο καταστήματα εστίασης που λειτουργούσαν κοντά στα παλιά Δικαστήρια έκλεισαν, ενώ στον έναν από τους δύο χώρους θα εγκατασταθεί επιχείρηση ειδών κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, στον χώρο ζαχαροπλαστείου που είχε διακόψει τη λειτουργία του στην οδό Βενιζέλου πρόκειται να μεταφερθεί κατάστημα ΟΠΑΠ, ενώ νέα καφετέρια ετοιμάζεται να ανοίξει στην οδό 7ης Μεραρχίας.

Νέα δεδομένα για την τοπική αγορά

Η είσοδος διεθνών εμπορικών αλυσίδων δημιουργεί νέες προοπτικές για την αγορά της Καβάλας, αυξάνοντας τις επιλογές των καταναλωτών και ενισχύοντας την εμπορική κίνηση.

Την ίδια στιγμή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν η εμπορική δραστηριότητα παρουσιάζει αισθητή κάμψη.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Στο ΕΣΠΑ η επέκταση της Δομής επιχειρηματικότητας Kick-IT του Επιμελητηρίου

Η Δομή επιχειρηματικότητας Kick-IT του Επιμελητηρίου Καβάλας εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2021-2027.
image_print

Στο Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2021-2027» εντάχθηκε η πράξη «Επέκταση Δομής Kick-IT: Δράσεις mentoring σε θέματα επιχειρηματικότητας και marketing», με δικαιούχο το Επιμελητήριο Καβάλας και συνολικό προϋπολογισμό 208.000 ευρώ.

Η ένταξη πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλου Τοψίδη.

Το έργο προβλέπει την αναβάθμιση της υφιστάμενης θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας Kick-IT σε Κέντρο Επιτάχυνσης Επιχειρηματικότητας (Κ.Ε.Ε.), με έδρα το Περιγιάλι, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, mentoring και δικτύωσης σε νεοφυείς και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.

Στόχος της νέας δομής είναι η υποστήριξη επιχειρηματικών ομάδων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επέκτασή τους σε αγορές πέρα από την τοπική, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί ως κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου προβλέπεται η ανάπτυξη συνεργασιών με επιμελητήρια, πανεπιστήμια και επιχειρηματικά δίκτυα, η ενίσχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας, η προώθηση της πρακτικής μάθησης και η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας.

Η παρέμβαση στοχεύει επίσης στην ενίσχυση καινοτόμων και ανθεκτικών επιχειρηματικών μοντέλων, στην αξιολόγηση δεξιοτήτων και κοινωνικοοικονομικού αντικτύπου μέσω σύγχρονων δεικτών, καθώς και στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η πράξη εντάσσεται στην Προτεραιότητα «Κοινωνική Ενσωμάτωση και αντιμετώπιση της φτώχειας (ΕΚΤ+)» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en