Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Προστατεύστε τη διαδικτυακή ιδιωτικότητά σας

Με ποια εργαλεία μπορείτε να το καταφέρετε…

Από τη στιγμή που ο Έντουαρτ Σνόουντεν αποκάλυψε τα κρυφά μυστικά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), προτρέπει τους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν εργαλεία κρυπτογράφησης, προκειμένου να προστατέψουν τη διαδικτυακή ιδιωτικότητά τους από την… αχαλίνωτη κατασκοπεία.

«Η κρυπτογράφηση λειτουργεί» είχε δηλώσει ο ίδιος μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης στο συνέδριο τεχνολογίας SXSW, προσθέτοντας: «Είναι μια άμυνα ενάντια στις σκοτεινές τέχνες της ψηφιακής σφαίρας».

Η ιστοσελίδα ProPublica -γράφει η δημοσιογράφος Julia Angwin- είχε αναφερθεί στις προσπάθειες της NSA να σπάσουν τις τεχνικές κρυπτογράφησης. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό πόσο επιτυχημένη ήταν η προσπάθεια της υπηρεσίας και οι ειδικοί ασφαλείας εξακολουθούν να συστήνουν τη χρήση τους.

Δείτε παρακάτω μερικές τεχνικές κρυπτογράφησης, που θα αυξήσουν την προστασία σας στο Διαδίκτυο:

1. Κρυπτογραφήστε τα δεδομένα που αποθηκεύετε: Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε τα δεδομένα σας, από το να αναγνωστούν από τρίτους, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας.

• Κρυπτογραφήστε το σκληρό σας δίσκο, έτσι ώστε αν χάσετε τον υπολογιστή σας ή πέσετε θύμα χάκερ, τα δεδομένα σας να παραμείνουν ασφαλή. Οι πιο πρόσφατοι υπολογιστές Macintosh της Apple περιέχουν ένα ενσωματωμένο σύστημα κρυπτογράφησης, το FileVault, το οποίο είναι πολύ απλό στη χρήση. Κάποιες εκδόσεις των Windows 7 της Microsoft περιέχουν ένα ενσωματωμένο σύστημα κρυπτογράφησης, που καλείται BitLocker. Μία άλλη πολύ δημοφιλής λύση είναι το ελεύθερο open-source πρόγραμμα TrueCrypt, το οποίο μπορεί να κρυπτογραφήσει είτε ξεχωριστά αρχεία ή ολόκληρα τμήματα του υπολογιστή, ή εξωτερικού σκληρού δίσκου.

• Κρυπτογραφήστε το σκληρό δίσκο του smartphone σας. Το πιο πιθανό είναι στο τηλέφωνό σας να έχετε αποθηκευμένες ίδιες –ή και περισσότερες- ευαίσθητες πληροφορίες όπως στον υπολογιστή σας. Η Apple δεν επιτρέπει την κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου του κινητού σας ή των αρχείων του, παρότι το λειτουργικό σύστημα κρυπτογραφεί τα passwords και κάποια άλλα αρχεία, αν χρησιμοποιείτε passcode στη συσκευή σας. Η Apple επιτρέπει την κρυπτογράφηση των αρχείων που έχετε κάνει backup στο iTunes ή το iCloud. Μπορείτε ακόμη, να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία Find my iPhone, για να διαγράψετε δεδομένα στο iPhone ή το iPad σας αν σας το κλέψουν. Το λειτουργικό σύστημα Android της Google επιτρέπει την κρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου των κινητών τηλεφώνων.

• Κρυπτογραφήστε τα δεδομένα που αποθηκεύετε σε cloud. Δοκιμάστε την υπηρεσία κρυπτογράφησης SpiderOak.

2. Κρυπτογραφήστε τα δεδομένα που μεταδίδετε. Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν έδειξαν ότι οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες συγκεντρώνουν όσο περισσότερα μη κρυπτογραφημένα δεδομένα βρίσκουν στο Διαδίκτυο.

• Εισάγετε HTTPS παντού στον Web browser σας. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεστε από χάκερ και μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες «σκουπίζουν» όλη την μη κρυπτογραφημένη κίνηση του διαδικτύου.

• Χρησιμοποιείστε κρυπτογραφημένες εφαρμογές για ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων με τους φίλους σας, οι οποίοι πρέπει επίσης να τις εγκαταστήσουν στις συσκευές τους. Για τα iPhone τα Silent Circle and Wickr προσφέρουν εφαρμογές για κρυπτογραφημένη ανταλλαγή μηνυμάτων. Στις Android συσκευές δοκιμάστε την εφαρμογή TextSecure.

• Χρησιμοποιείστε το Off-the-Record Messaging protocol για να κρυπτογραφήσετε τις instant-messaging συνομιλίες σας. Στους υπολογιστές Mac το δωρεάν λειτουργικό Adium επιτρέπει OTR chats, ενώ στα Windows μπορείτε να δοκιμάσετε το Pidgin. Αφού ολοκληρώσετε τα βήματα μπορείτε να στέλνετε άμεσα μηνύματα, όπως συνήθως. Τόσο οι δέκτες όσο και οι παραλήπτες πρέπει να χρησιμοποιούν OTR για να λειτουργεί η κρυπτογράφηση.

• Χρησιμοποιείστε το Gnu Privacy Guard για να κρυπτογραφήσετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο. Και σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να χρησιμοποιούν το GPG, για να είναι ασφαλείς οι συνομιλίες.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην Θάσο: Επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο και στο εμβληματικό “Παλατάκι”

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 επίσκεψη στην Θάσο, με σκοπό την προώθηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε το Αρχαίο Θέατρο της Θάσου και το εμβληματικό κτίριο “Παλατάκι” στα Λιμενάρια.

Το Αρχαίο Θέατρο της Θάσου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και συγχρόνως ένα σημαντικό μνημείο της αρχαίας ελληνικής θεατρικής παράδοσης. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής της, η Υπουργός ξεναγήθηκε στον χώρο και ενημερώθηκε για τα πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα, καθώς και για τα σχέδια συντήρησης και αναστήλωσης του θεάτρου.

Η κ. Μενδώνη επεσήμανε τη σημασία της διατήρησης και της προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και υποσχέθηκε την αδιάλειπτη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού για την αναβάθμιση του χώρου, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.

Στη συνέχεια, η Υπουργός επισκέφθηκε το “Παλατάκι” στα Λιμενάρια, ένα κτίριο με μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία.

Η κ. Μενδώνη ξεναγήθηκε στο κτίριο και ενημερώθηκε για την ιστορία του και την κατάστασή του. Αναγνώρισε την ανάγκη για άμεση συντήρηση και αποκατάσταση του κτιρίου, τονίζοντας ότι το “Παλατάκι” μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες και ένα ζωντανό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Επετειακή έκθεση Θέμη Κελέκη – 67 χρόνια εικαστικής δημιουργίας

Ο Θέμης Κελέκης, γιορτάζει τα 67 χρόνια εικαστικής δημιουργίας του και μας προσκαλεί κοντά του από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου 2024, στον ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης. 

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας και συνδιοργανώνεται από το «ΕΝΑ  Media Group»   και την εφημερίδα «Επικαιρότητα Νέστου».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 8.00 μ.μ. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Επιμέλεια έκθεσης : Κώστας Χατζηγεωργίου – Θεοδόσης Κελέκης

Continue Reading

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός | Μίνι καύσωνας και αφρικανική σκόνη έως την Πέμπτη

Ο ζεστός καιρός θα συνεχιστεί έως την Πέμπτη με τη θερμοκρασία να «τραβά την ανηφόρα». Η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου αναμένεται να κυλήσει με τον υδράργυρο να δείχνει 3 έως 6 βαθμούς παραπάνω από ό, τι τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Ήδη χθες Κυριακή καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τη μέγιστη της ημέρας να σημειώνεται στην Σκάλα Μεσσηνίας στους 37,8 °C. Σε αυτά τα επίπεδα αναμένεται να σκαρφαλώσει ο υδράργυρος την Τρίτη και την Τετάρτη, τοπικά σε περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και Πελοποννήσου και της Κρήτης. Σταδιακή αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη, οπότε και θα επικρατήσουν ισχυροί βοριάδες, που την Παρασκευή στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 7 μποφόρ.

Ποιες περιοχές «φλερτάρουν» με τους 39-40 βαθμούς την Τρίτη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιώργο Τσατραφύλλια οι περιοχές που την Τρίτη «φλερτάρουν» με τους 39 βαθμούς (ίσως και 40 βαθμούς) είναι οι εξής:

  • Λάρισα
  • Τρίκαλα
  • Καρδίτσα
  • Φθιώτιδα
  • Βοιωτία
  • Δωδεκάνησα

Στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσει την Τρίτη στους 37-38 βαθμούς

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 04-06-2024

  • Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια.
  • Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα νότια.
  • Οι άνεμοι στη βορειοανατολική χώρα θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι, αρχικά στα δυτικά και το νότιο Αιγαίο και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά, με ένταση 4 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια θαλάσσια τμήματα τοπικά έως 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη βορειοδυτική χώρα όπου θα φτάσει τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει κατά τόπους, στα ανατολικά ηπειρωτικά και τους 38, στο ανατολικό Αιγαίο τους 36 και στις υπόλοιπες περιοχές τους τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 05-06-2024

  • Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πυκνότερες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα, οπότε στα βορειοανατολικά ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
  • Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη έως 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, θα παραμείνει όμως σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στα νότια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 06-06-2024

  • Γενικά αίθριος καιρός τις περισσότερες ώρες της ημέρας, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07-06-2024

  • Γενικά αίθριος καιρός τις περισσότερες ώρες της ημέρας, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Τοπικές βροχές ή όμβροι ενδέχεται να σημειωθούν τις πρωινές ώρες στη βορειοανατολική χώρα και το μεσημέρι-απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Προβλέψεις για ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι – Πολύ πάνω από το κανονικό οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

Τα καλοκαίρια του 2021 και 2023, η Ελλάδα βίωσε δύο καύσωνες εξαιρετικά έντονους και με μεγάλη διάρκεια, οι οποίοι κατατάχθηκαν μεταξύ των μεγαλύτερων σε διάρκεια καυσώνων που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΑΑ/meteo.gr. Ανάλογες είναι οι προβλέψεις και για το επερχόμενο καλοκαίρι.

«Η μοναδική εκτίμηση που υπάρχει και προέρχεται από μεγάλα μετεωρολογικά κέντρα του εξωτερικού είναι ότι όλο το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου οι θερμοκρασίες στην  Ευρώπη θα είναι πάνω από τα κανονικά» τονίζει ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος COPERNICUS αναμένονται αρκετά υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες καθώς η Ευρώπη θερμαίνεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση άλλες ηπείρους. Κατά μέσο όρο η θερμοκρασία τους θερινούς μήνες θα αυξηθεί ι κατά 1 βαθμό σε σχέση με άλλες χρονιές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

enikos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en