ΑΜΥΝΑ

Προς μετωπική με Τουρκία η Κύπρος | Ακυρώνει NAVTEX προκαλεί παρέμβαση ΕΕ

Στρατηγική ευθείας αντιπαράθεσης με την Άγκυρα υιοθετεί η Λευκωσία, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και σε συνεννόηση με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εντείνονται και επιχειρείται η δημιουργία γκρίζων ζωνών και τετελεσμένων.

Κινούμενη σε τροχιά κλιμάκωσης της έντασης και διεθνοποίησης της αντιπαράθεσης, ακολουθώντας τα ελληνικά βήματα, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ενώ στη συνέχει ανακοίνωσε την ακύρωση της τουρκικής NAVTEX που δέσμευε κρίσιμα οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ως παράνομη. Με την κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με τις ελληνικές πρωτοβουλίες Λευκωσία και Αθήνα επαναφέρουν πολιτικά και διπλωματικά το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, Ελλάδας-Κύπρου, ενώ παράλληλα επιχειρούν να χαλιναγωγήσουν την Άγκυρα εκμεταλλευόμενες τη διεθνή συγκυρία και θέλοντας να στείλουν μήνυμα για τα όρια της προκλητικότητας.

Ειδικότερα, τo Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου εξέδωσε πριν λίγη ώρα antinavtex με NR 091/18 με την οποία ενημερώνει τους ναυτιλομένους ότι η τουρκική Navtex FA-96, NR 0258/18 είναι παράνομη και έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη αρχή για περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Σχεδόν άμεσα αντέδρασε η Τουρκία με νέα οδηγία προς ναυτιλομένους με αριθμό 0263/18 αναφέροντας πως οι Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν ισχύ καθώς δεν πρόκειται για το κράτος που ιδρύθηκε το 1960.

Οι αποφάσεις λήφθηκαν στη Λευκωσία κατά τη συνεδρίαση υπό τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί εξωτερικών, άμυνας και ενέργειας, ο γενικός εισαγγελέας, και υπηρεσιακοί παράγοντας. Αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη αρχηγών κομμάτων για σκοπούς ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ανταλλαγή απόψεων για το πως θα πρέπει να κινηθεί η Λευκωσία.

Μετά τη σύσκεψη, την Τετάρτη, με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης θα δεχθεί την πρέσβη των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι, η οποία την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Άγκυρα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία παραμένει ιδιαίτερα ενεργή, με έντονα παραβατική συμπεριφορά, στο Αιγαίο, κυρίως στον ενάεριο χώρο, όπου οι παραβιάσεις είναι αυξημένες, διατηρεί ωστόσο χαμηλά την προκλητικότητα καθώς εμπλέκεται σε αερομαχίες.

crisismonitor.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version