ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς εφαρμογή η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ μες στον Οκτώβριο

Μες στον Οκτώβριο αναμένεται να τροποποιηθούν οι κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (οι λεγόμενοι κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ που αντικατέστησαν τον αγορανομικό κώδικα) προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή οι επιταγές του Μνημονίου σχετικά με την αγορά γάλακτος και άρτου, καθώς και οι αλλαγές στο καθεστώς των εκπτώσεων. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές η κυβέρνηση θα αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ακόμη δηλαδή και αν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ταχθεί επί της ουσίας κατά της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, η κυβέρνηση φαίνεται να εγκαταλείπει τη ρητορική των προηγούμενων μηνών περί αλλαγής του νόμου Χατζηδάκη και προτίθεται να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για το χαρακτηρισμό των τουριστικών περιοχών.

Σε ό,τι αφορά το ψωμί τα μέτρα με τα οποία το υπουργείο Οικονομίας θα επιχειρήσει να «χρυσώσει το χάπι» στους αρτοποιούς είναι τα ακόλουθα:

-Ο χαρακτηρισμός «φρέσκο ψωμί» να μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο στους παραδοσιακούς φούρνους, στη βιοτεχνική αρτοποιεία με άλλα λόγια

-Να υπάρχει σαφής πληροφόρηση των καταναλωτών -μέσω για παράδειγμα υποχρεωτικής χρήσης ενημερωτικών πινακίδων- όταν ένα προϊόν άρτου έχει παραχθεί από προψημένη ζύμη.

Οι προτάσεις αυτές αναμένεται να συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε συνάντηση που θα έχει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Αντώνης Παπαδεράκης με τους εκπροσώπους των αρτοποιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4336/2015 με τις απαιτήσεις για το νέο Μνημόνιο επιφέρει αλλαγές οι οποίες εκτιμάται ότι πλήττουν τα συμφέροντα των παραδοσιακών αρτοποιών, αφού πλέον αρτοποιοί και αρτοποιεία θα επιτρέπεται να χαρακτηρίζονται ακόμη και εκείνα τα σημεία πώλησης στα οποία απλώς ολοκληρώνεται το ψήσιμο προψημένης ζύμης (οι λεγόμενες «θερμές γωνιές» με τη διαδικασία bake off). Ο νόμος προβλέπει, επίσης, ότι θα επιτρέπεται πλέον η ίδρυση πρατηρίων άρτου εντός όλων των καταστημάτων τροφίμων και ποτών, υπό την προϋπόθεση της τήρησης της σχετικής υγειονομικής νομοθεσίας.

Οι απαιτούμενες προσαρμογές θα γίνουν στους κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ και σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο γάλα, χωρίς ωστόσο να προτείνονται -για την ώρα τουλάχιστον- κάποια «ισοδύναμα» μέτρα που θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις στην εγχώρια κτηνοτροφία. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η εγχώρια γαλακτοβιομηχανία μπορεί να δημιουργήσει ένα λέγμα προστασίας της εγχώριας παραγωγής. Οι αρμόδιοι παράγοντες δεν παραλείπουν, άλλωστε, να επισημαίνουν ότι η προηγούμενη «μεσοβέζικη» ρύθμιση του 2014 (η αύξηση της μέγιστης διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες) ούτε τους παραγωγούς προστάτευσε ούτε τους καταναλωτές ευνόησε, καθώς η τιμή λιανικής υποχώρησε ελαφρώς ως αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης τιμής παραγωγού και της «συμφωνίας κυρίων» το φθινόπωρο του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4336/2015 προβλέπει ότι η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου («φρέσκου») γάλακτος καθορίζεται πλέον με ευθύνη του παρασκευαστή και όχι κεντρικά από την πολιτεία.

Μέσα από την αλλαγή του Κώδικα Δεοντολογίας για την Προστασία του Καταναλωτή κατά τις Προσφορές, Εκπτώσεις και Προωθητικές Ενέργειεςθα επιδιώξει η κυβέρνηση να αποτρέψει την απορρύθμιση που ενέχεται να προκύψει στο λιανεμπόριο από την πλήρη απελευθέρωση των εκπτώσεων και να προστατέψει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι αλλαγές θα είναι προς την κατεύθυνση όσων είχε προτείνει η πλειονότητα των εμπορικών συλλόγων και καταναλωτικών οργανώσεων το 2014 . 

 Προτάσεις οι οποίες είχαν γίνει και από την αρμόδια επιτροπή που είχε συστήσει ο τέως γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός, αλλά που δεν ελήφθησαν υπόψη στην τελική απόφαση που υπέγραψε ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γερ. Γιακουμάτος. Στόχος των αλλαγών θα είναι η αποφυγή των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, ο περιορισμός των αθρόων προσφορών, αλλά και η ρύθμιση ζητημάτων που σχετίζονται με τη ρευστοποίηση αποθεμάτων.

Εντύπωση προκαλούν οι προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Στον νόμο 4336/2015 υπάρχει η πρόβλεψη περί μη νομοθέτησης πριν την έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας επί της προσφυγής που είχε γίνει πέρυσι από εμπορικούς συλλόγους και ομοσπονδίες με αίτημα την ακύρωση της απόφασης του Γ. Γιακουμάτου για λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές σε δέκα περιοχές της χώρας πιλοτικά για ένα έτος. Η κυβέρνηση, ακόμη και αν γίνει δεκτή η προσφυγή και ακυρωθεί η απόφαση οριστικά, εμφανίζεται διατεθειμένη να διατηρήσει τα όσα προβλέπει ο νόμος 4177/2013 για λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων οχτώ Κυριακές το χρόνο και επιπλέον να αναθεωρήσει τα κριτήρια με τα οποία κάποιες περιοχές χαρακτηρίζονται τουριστικές. Με βάση τα νέα κριτήρια αυτοδιοίκηση και τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι θα συναποφασίζουν για το πόσες και ποιες Κυριακές θα λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα στην περιοχή ευθύνης τους.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version