ΕΚΛΟΓΕΣ

Προκόπης Παυλόπουλος | “Η μοίρα μας είναι μέσα στην Ευρώπη”

«Να αγωνιστούμε με τους άλλους λαούς να αποκαταστήσουμε τις αρχές και αξίες» παρότρυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την ΔΕΘ

Την ΔΕΘ, ως σύμβολο δυναμισμού, που αναδεικνύει πνεύμα εξωστρέφειας και σηματοδοτεί το ποιες πρέπει να είναι οι επιλογές μας για το μέλλον αυτές τις κρίσιμες στιγμές, προσέγγισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλοπουλος, κατά τα επίσημα εγκαίνια. Τα εγκαίνια της Έκθεσης έγιναν με στελέχη της υπηρεσιακής κυβέρνησης και την διοίκηση της ΔΕΘ Helexpo στην Θεσσαλονίκη.

Αυτή την ώρα της μεγάλης πρόκλησης για το μέλλον του τόπου η επιλογή μας ως λαός και έθνος είναι μία και μόνο. Να πορευθούμε στο δρόμο της Ευρώπης και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνη. Να κάνουμε αυτή την πορεία με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό πέρα από διαφορές μπροστά στον μεγάλο αυτό στόχο.

Δεν μπορεί να υπάρξει ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης δίχως την Ελλάδα. Το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει την Ευρώπη στηρίζεται στους πυλώνες, όπως την Ελλάδα του πολιτισμού του πνεύματος της ελευθερίας της Δημοκρατίας, τη Ρώμη με το δημόσιο συμφέρον και την χριστιανική διδασκαλία με την έννοια της αγάπης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εν ονόματι των όποιων σφαλμάτων οφείλουμε να μην εγκαταλείψουμε το σκάφος της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια αναδρομή σε ημερομηνίες ορόσημο της ΔΕΘ όπως το 1961 που υπογράφεται η συμφωνία σύνδεσης Ελλάδας με την ΕΟΚ, επικαλούμενος τα λόγια του καγκελάριου Λούντβιχ Έρχαρντ υπέρ της Ελλάδας. Ακολούθησαν βήματα προόδου, όπως είπε, μετά ήρθε η περίοδος της δικτατορίας, ενώ το δεύτερο ορόσημο υπήρξε το 1977 όταν ήδη άρχισε να δρομολογείται η πορεία της χώρας στις τότε ευρωπαϊκές κοινότητες με την έμπνευση του Κων/νου Καραμανλή που δρομολόγησε τότε την ένταξη της χώρας στο μέλλον.

Ακολούθησε η μετατροπή του φορέα σε ανώνυμη εταιρία έγιναν άλματα μέσα από τις κλαδικές της εκθέσεις με διεθνή προβολή και πρόοδο για να καταλήξει ότι «από την βόρειο Ελλάδα, η υπόλοιπη Ελλάδα αντλεί διδάγματα». Την διαπίστωσή της πως η Έκθεση του Σεπτεμβρίου αντέχει στην κρίση, με τη στήριξη των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και των πολιτών μετέφερε από το βήμα των εγκαινίων η πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου που έκανε αναφορά και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα που έχει αναστατώσει τα νησιά. «Επί 80 χρόνια, η ΔΕΘ παίζει σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, που αλλάζει και ανανεώνεται ανάλογα με την ιστορική συγκυρία.

Ήταν το παράθυρο της Ελλάδας στον κόσμο της τεχνολογίας, εγχώριας και εισαγόμενης, παραμένει ένα σημαντικό ραντεβού καινοτομίας και μια μοναδική ευκαιρία για προβολή και δικτύωση των επιχειρήσεων» σημείωσε. Τόνισε δε πως η ΔΕΘ δίνει το στίγμα ότι η Ελλάδα αντέχει, δημιουργεί και αναπτύσσεται, ακόμα και στα δύσκολα. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ως οικοδεσπότης με αρμοδιότητα την Μακεδονία και την Θράκη, ο Φίλιππος Τσαλίδης, τόνισε πως ο κόσμος της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας είναι «παρών» στη 80η ΔΕΘ αναφερόμενος στον πλούτο των νέων ανθρώπων της εργασίας και της επιστήμης λέγοντας ότι έχουμε χρέος να μην τους απογοητεύσουμε… Ως γιορτή που θα συνδυάζει την επιχειρηματικότητα με την τεχνολογία, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και την εξωστρέφεια είναι η φετινή 80η ΔΕΘ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, τονίζοντας πως περισσότερες από 900 επιχειρήσεις καλύπτουν 17 περίπτερα στη φετινή διοργάνωση.

«Στον μεγάλο στόχο ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας η ΔΕΘ-Helexpo με την τεχνογνωσία και την δυναμική που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μπορεί να γίνει η πλατφόρμα επικοινωνίας του ελληνικού επιχειρείν με τη μεγάλη παγκόσμια αγορά» όπως ανέφερε. Μια γιγαντοαφίσα με την έλευση των αντιγράφων των «Μαγεμένων» στη Θεσσαλονίκη, 151 χρόνια μετά την αρπαγή τους, υπενθύμιζε τα μνημειώδη γλυπτά, πολιτιστική κληρονομιά μεγάλης αξίας τόσο για την πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και για την Ελλάδα. Την έκθεση των «Μαγεμένων» στο περίπτερο 3 είχε εγκαινιάσει νωρίτερα η πρωθυπουργός κ. Θάνου, εξαίροντας την πρωτοβουλία της ΔΕΘ-Helexpo, αλλά και τη στήριξη των φορέων που συνέπραξαν, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά: «κάποτε μπορεί να έρθουν και τα πρωτότυπα».

Η 80η ΔΕΘ, που είναι ιδιαίτερα γεμάτη κι ενδιαφέρουσα θα είναι ανοικτή έως τις 13 Σεπτεμβρίου με πλούσιο εκθεσιακό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα, που αφορά βιβλιόφιλους, ευαισθητοποιημένους πολίτες, επιχειρηματίες, παρουσιάζοντας μια Ελλάδα της δράσης και της δημιουργίας που ελάχιστα γνωρίζουμε.

xronos.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version