ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προβληματίζει η ανεξέλεγκτη διέλευση αλλοδαπών από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης

Τουλάχιστον δύο πολυμελείς ομάδες αλλοδαπών εντοπίστηκαν τις ημέρες που έκαιγε η φωτιά στο Παπίκιο Όρος, η μαρτυρία στον «Χ» ορειβατών που ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με εννέα μετανάστες την Κυριακή 30 Οκτωβρίου. Φανερά σε πολλά σημεία του Παπικίου Όρους η ανθρώπινη παρουσία, εστίες με αποκαΐδια από φωτιές που χρησιμοποιούνται για ζέστη και για την παρασκευή φαγητού, σκουπίδια, φράσεις και σύμβολα ξένων, κυρίως αραβικών γλωσσών, στους βράχους της κορυφής

Εστίες με αποκαΐδια από φωτιές που χρησιμοποιούνται για ζέστη και για την παρασκευή φαγητού, σκουπίδια, φράσεις και σύμβολα ξένων, κυρίως αραβικών γλωσσών, στα βράχια της κορυφής του Παπικίου Όρους στα 1.483 μέτρα αλλά και σε φυλάκιο του δασαρχείου. Όλα αποτυπώνονται στις φωτογραφίες που δημοσιεύει ο «Χ» και μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία στην ορεινή Ροδόπη. Η διέλευση αλλοδαπών, μη νόμιμων μεταναστών και προσφύγων, από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης είναι μία ακόμη διάσταση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία περίπου δύο χρόνια.

Το δρομολόγιο
Οι γνωρίζοντες τον ορεινό όγκο της Ροδόπης κάνουν λόγο για εκκίνηση του φαινομένου της διέλευσης μεταναστών από τα βουνά της περιοχής προ διετίας τουλάχιστον, μέσα από μία διαδρομή που φαίνεται ότι γίνεται γνωστή από ομάδα σε ομάδα αλλοδαπών.

Η διαδρομή έχει αφετηρία το δασάκι της Νυμφαίας, με την παρουσία μεταναστών να έχει καταγραφεί πολλές φορές σε δημοσιεύματα της εφημερίδας μας. Στο δασάκι Νυμφαίας γίνεται η συγκέντρωση ομάδων μεταναστών που θα ακολουθήσουν την διαδρομή από τη μικρή Άδα, προς το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου (σ.σ. πληροφορίες του «Χ» αναφέρουν ότι έχουν γίνει τουλάχιστον δύο διαρρήξεις στο καταφύγιο, από όπου αφαιρέθηκαν κυρίως σκεύη μαγειρικής τα οποία ορειβάτες έχουν εντοπίσει τυχαία χρησιμοποιημένα και παρατημένα στην κορυφή του Παπικίου Όρους. Σε άλλη περίπτωση ορειβάτες εντόπισαν αλλοδαπούς να κοιμούνται στον χώρο του καταφυγίου) και από εκεί στις κορυφές του Παπικίου Όρους με κατεύθυνση προς τους οικισμούς Βροντή και Κερασιά για να καταλήξουν στα όρια του νομού Ξάνθης.

Η περιοχή είναι αφύλακτη, μαρτυρούν στον «Χ» ορειβάτες που δραστηριοποιούνται για δεκαετίες στα βουνά της Ροδόπης μέσω πεζοπορικών διαδρομών και έχουν διαπιστώσει την τελευταία διετία τη νέα αυτή διαδρομή των μεταναστών από τον ορεινό όγκο. Άλλωστε τα σημάδια της ανθρώπινης παρουσίας πολλά ακόμη και στην κορυφή του Παπικίου Όρου.

xronos.gr

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version