ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προβλήματα με την ασφάλεια της ΑΟΖ Κύπρου

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει ανενόχλητες τις ενεργειακές έρευνες -πολλώ μάλλον την άντληση- σε Ελλάδα και Κύπρο. Ήδη προ μηνών πλοίο του τουρκικού ναυτικού παρενόχλησε ερευνητικό σκάφος που διενεργούσε έρευνες για λογαριασμό της Ελλάδας, πλησίον της Γαύδου!

Πριν από λίγο καιρό, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros έκανε την εμφάνισή του σε ύδατα της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά στη θέα του ρωσικού τεράστιου πλοίου που περιέπλεε και έδειξε τάσεις προστασίας των κυπριακών συμφερόντων, απομακρύνθηκε προς την Αλεξανδρέτα. Φυσικά, η προστασία της ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι υπόθεση των Ρώσων, αλλά της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία -παρά τις κατά καιρούς ανακοινώσεις- δεν ήρθε ακόμη σε συμφωνία με το Ισραήλ για την από κοινού αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Λευκωσίας «Σημερινή», έντονα ενοχλημένες εμφανίζονται -σχεδόν στο σύνολο τους- οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ενεργώντας παρασκηνιακά, ώστε να μην δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα, καταγγέλλουν την απουσία ουσιαστικής παρακολούθησης της ΑΟΖ, από τις αρμόδιες κυπριακές αρχές. Τις πληροφορίες για την ενόχληση των εταιρειών, οι οποίες επενδύουν εκατομμύρια την ίδια ώρα που δεν τυγχάνουν ουσιαστικής προστασίας, επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, σε ιδιωτική συζήτηση.

Όπως αποκαλύπτει η «Σημερινή», η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αναβαθμίσει τα ραντάρ (ισραηλινής προέλευσης) που είναι εγκατεστημένα στο Μαρί, ώστε από το 43% κάλυψη του χώρου της ΑΟΖ, που παρέχουν σήμερα, να ανέλθουν σε ποσοστό σχεδόν 70%.

Η αναβάθμιση θα γίνει από Ισραηλινούς ειδικούς οι οποίοι προσφέρθηκαν να εκσυγχρονίσουν το κυπριακό σύστημα στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων των τεχνικών επιτροπών που συστάθηκαν. Η εν λόγω αναβάθμιση είναι μεν θετική, αλλά δεν δίνει δυνατότητα 100% κάλυψης του χώρου, ενώ ανακοινώνεται ότι σε λίγους μήνες θα αρχίσουν τα ερευνητικά προγράμματα τόσο της γαλλικής TOTAL όσο και της ιταλό-κορεατικής ΕΝΙ – KOGAS

Υπάρχουν πληροφορίες ότι επανήλθε το θέμα των δύο πυραυλάκατων, τις οποίες θα αγόραζε η Κυπριακή Δημοκρατία, από το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί αντιλαμβανόμενοι τα αμυντικά κενά της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάγκη ανάπτυξης της ενεργειακής ασφάλειας, πρότειναν αποπληρωμή των δύο πυραυλάκατων σε 15 χρόνια και όχι σε 5 που ήταν η αρχική συμφωνία, με ελαφρώς όμως αυξημένο επιτόκιο. Φυσικά, στη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται η Κύπρος, η εν λόγω αγορά δεν φαίνεται εφικτή προς το παρόν.

Υπάρχει πάντως κάποιο θετικό στοιχείο -σύμφωνα με τις πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας- που αφορά τα μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού της Αστυνομίας, των ΟΥΚ της Εθνικής Φρουράς, αλλά και της Αεροπορικής Πτέρυγας της Αστυνομίας. Εδώ και καιρό εκπαιδεύονται στην Κρήτη σε θέματα που αφορούν θαλάσσιες επεμβάσεις, είτε αυτές αφορούν πλοία, είτε πλατφόρμες είτε ο,τιδήποτε άλλο.

Η εκπαίδευση γίνεται -για ευνόητους λόγους- υπό την ομπρέλα του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης. Εκπαιδευτές, είναι άντρες των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίοι με την σειρά τους εκπαιδεύτηκαν σε Γαλλία και Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρακτικές θαλάσσιας επέμβασης (πλοίο, πλατφόρμα κ.α) λίγο έλειψε να χρειαστούν, καθώς κατά το πρόσφατο περιστατικό πειρατείας δεξαμενόπλοιου που μετέφερε πετρέλαιο από την Λιβύη, άντρες του ΕΑΟ κλήθηκαν και μετέβησαν στην Αεροπορική Πτέρυγα της Αστυνομίας σε πλήρη εξάρτηση με οδηγίες επέμβασης στο πλοίο σε περίπτωση που δεν αποχωρούσε από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στο πλοίο ανέβηκαν τελικά Αμερικανοί του παραπλέοντος αεροπλανοφόρου, οι οποίοι χειρίστηκαν ομαλώς τις εξελίξεις.
Καλά θα κάνουν επομένως οι Έλληνες αρμόδιοι, να είναι συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους σχετικά με την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων μας, έως ότου ήμαστε σε θέση να προασπίσουμε τα οικόπεδά μας.

Πηγή

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version