Quantcast
Connect with us

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Πρεμιέρα» πανελλαδικών αύριο

image_print

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και με μέτρα προστασίας της υγείας εξαιτίας του κορονοϊού, αρχίζουν τη Δευτέρα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 για τους υποψήφιους των ΓΕΛ. Συνολικά, φέτος, περίπου 100.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 77.970 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι περισσότεροι εξεταζόμενοι στο «νέο» σύστημα και οι υπόλοιποι στο «παλαιό».

Δύο συστήματα

Η φετινή σχολική χρονιά είχε ήδη χαρακτηριστεί μεταβατική, καθώς από φέτος θα ίσχυε το «νέο» σύστημα που είχε προωθήσει επί υπουργίας του ο Κώστας Γαβρόγλου και που περιελάμβανε την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας στις βαθμολογίες μαθημάτων, καθώς επίσης και την αντικατάσταση του μαθήματος των Λατινικών από εκείνο της Κοινωνιολογίας.

Έτσι, για φέτος, υπήρξε η δυνατότητα οι υποψήφιοι να επιλέξουν με ποιο σύστημα επιθυμούν να εξεταστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, με το «νέο» ή με το «παλαιό».

Το «παλαιό» σύστημα είναι το σύστημα με το οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια κατά το σχολικό έτος 2018-19. Κατά το σύστημα αυτό, οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάζονται στα Λατινικά, ενώ σε όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού υπάρχουν μαθήματα βαρύτητας με αυξημένο συντελεστή στον υπολογισμό των μορίων.

Τα μέτρα προστασίας

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, η χρήση μάσκας από τους υποψήφιους είναι προαιρετική. Ωστόσο, είναι υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες. Ακόμη, σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Το ίδιο θα ισχύει και στους χώρους προετοιμασίας και στους χώρους εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο και η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται.

Όπως ήδη ισχύει στο σχολικό περιβάλλον μετά την άρση του lockdown, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Επίσης, τα εξεταστικά κέντρα θα τηρούν τους κανόνες του ΕΟΔΥ και για την καθαριότητα.

Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής των Εξετάσεων.

Το πρόγραμμα

Το πρώτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας). Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, θα εξεταστούν την Τετάρτη 17/6, στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Την Παρασκευή 19/6, θα εξεταστούν στη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).

Ακολουθούν, την επόμενη εβδομάδα, η εξέταση στη Φυσική στις 22/6 (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στις 24/6 στην Ιστορία και την Πληροφορική, των Ομάδων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εξέταση στις 26/6 στην Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που θα δώσουν με το παλαιό σύστημα, θα έχουν κατά βάση κοινό πρόγραμμα με όσους δώσουν με το νέο, με εξαίρεση, ότι στις 22/6 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των Λατινικών (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), στις 24/6 η εξέταση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και στις 26/6 η εξέταση του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Ώρα έναρξης της κάθε εξέτασης είναι 08:30 (κοινή για όλους τους υποψηφίους). Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Εξαίρεση, το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο (ΕΠΑΛ), για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Ειδικά μαθήματα

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν από την 1η έως την 13η Ιουλίου 2020.

Αναλυτικότερα, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν με την εξέταση των Αγγλικών (1/7) και θα συνεχιστούν με το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο (2/7 και 3/7, αντίστοιχα). Η πρώτη εβδομάδα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθεί με την εξέταση των Ιταλικών (4/7).

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στα Γερμανικά (6/7), τα Γαλλικά (7/7) και τα Ισπανικά (8/7).

Οι υπόλοιπες ημέρες θα είναι αφιερωμένες στην εξέταση των μουσικών ειδικών μαθημάτων: Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Δεξιοτήτων (10/7), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (11/7) και Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (13/7).

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αυτό έχει οριστεί από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.

Πρεμιέρα και για τα ΕΠΑΛ

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αρχίσουν αυτή την εβδομάδα και για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Πρώτο μάθημα, τα Νέα Ελληνικά (Γενικής Παιδείας), στα οποία θα εξεταστούν την Τρίτη 16 Ιουνίου. Στη συνέχεια, την Πέμπτη 18 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα), που είναι επίσης μάθημα Γενικής Παιδείας.

Θα ακολουθήσουν, από τις 20 έως και τις 30 Ιουνίου, οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας.

Αθηνά Καστρινάκη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Click to comment

Απάντηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων

image_print

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων έδωσε η ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι μαθητές μπορούν πλέον να ενημερωθούν για τις επιδόσεις τους, σηματοδοτώντας το επόμενο βήμα στη διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το ενδιαφέρον στρέφεται στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, όπου οι υποψήφιοι καλούνται να επιλέξουν τις σχολές που επιθυμούν, με βάση τις βαθμολογίες και τις προτιμήσεις τους.

Οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, ολοκληρώνοντας τη φετινή διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων και καθορίζοντας την εισαγωγή των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια της χώρας.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΔΠΘ: Ιδρύεται η πρώτη Επώνυμη Έδρα με το Ίδρυμα Ευγενίδου

ΔΠΘ-ίδρυση Επώνυμης Έδρας Ευγένιος Ευγενίδης με το Ίδρυμα Ευγενίδου
image_print

Την πρώτη Επώνυμη Έδρα στην ιστορία του αποκτά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μέσα από τη συνεργασία του με το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Το ΔΠΘ και το Ίδρυμα Ευγενίδου υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ίδρυση και λειτουργία της Επώνυμης Έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας «Ευγένιος Ευγενίδης», στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΔΠΘ.

Η Έδρα θα έχει ως αντικείμενο την Αγροδιατροφική Καινοτομία, έναν τομέα με ιδιαίτερη σημασία για τη Θράκη, την παραγωγική της ταυτότητα και την αναπτυξιακή της προοπτική.

Η πρωτοβουλία έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η Έδρα φέρει το όνομα του Ευγένιου Ευγενίδη, εθνικού ευεργέτη, επιχειρηματία και υποστηρικτή της επιστημονικής και τεχνικής εκπαίδευσης, ο οποίος καταγόταν από το Διδυμότειχο του Έβρου.

Η λειτουργία της Έδρας στον Έβρο συνδέει την παρακαταθήκη ενός Θρακιώτη ευεργέτη με ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό και ερευνητικό εγχείρημα, με επίκεντρο τη γνώση, την καινοτομία και τη νέα γενιά.

Μέσα από σύγχρονες εφαρμογές της μοριακής βιολογίας, της βιοτεχνολογίας και της βιοανάλυσης, η Έδρα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ποιότητας, της ασφάλειας, της ιχνηλασιμότητας και της αυθεντικότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Παράλληλα, στόχος είναι η στήριξη της βιώσιμης παραγωγής, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και η σύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με τις ανάγκες της κοινωνίας, της παραγωγής και της αγοράς εργασίας.

Η λειτουργία της Έδρας προβλέπεται να έχει διάρκεια πέντε ετών και θα υποστηριχθεί μέσω δωρεάς του Ιδρύματος Ευγενίδου, συνολικού ύψους 250.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση θα διατεθεί για τη στελέχωση και λειτουργία της Έδρας, την υποστήριξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων, την ενίσχυση υποδομών και τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Η επιλογή του ή της κατόχου της Έδρας θα γίνει μέσω δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με βάση τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την ακαδημαϊκή αριστεία.

Με την ίδρυση της Επώνυμης Έδρας «Ευγένιος Ευγενίδης», το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ίδρυμα Ευγενίδου ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοβουλία με ισχυρό επιστημονικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα για τη Θράκη και τη χώρα.

DNews Widget
Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα: Αιτήσεις έως 10 Ιουλίου για το Κοινωνικό Φροντιστήριο

Δράμα-αιτήσεις για το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Δράμας-2026
image_print

Συνεχίζεται έως την Παρασκευή 10 Ιουλίου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Δράμας, το οποίο θα λειτουργήσει και τη νέα σχολική χρονιά, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου.

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές που είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου Δράμας και πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο υλοποιείται χάρη στη διαχρονική και εθελοντική προσφορά των τοπικών ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρων Ξένων Γλωσσών, οι οποίοι στηρίζουν έμπρακτα μαθητές και οικογένειες της περιοχής.

Για το θέμα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, ευχαριστώντας τους φορείς που συμμετέχουν και συμβάλλουν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας, Σοφία Τσακιρίδου, και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, Χρύσα Φακίρη, η οποία εκπροσώπησε και τους Ιδιοκτήτες Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης.

Φέτος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον έγκαιρο προγραμματισμό, καθώς η διαδικασία ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Στόχος είναι η καλύτερη οργάνωση, η σωστότερη κατανομή μαθητών και εκπαιδευτικών και η ουσιαστική στήριξη των παιδιών από την αρχή της σχολικής περιόδου 2026-2027.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, στο Διοικητήριο, γραφείο 130, καθημερινά από τις 09:00 έως τις 14:30.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 25213 51130.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en