Quantcast
Connect with us

ΑΜΥΝΑ

Πού το πάει ο Ερντογάν μετά την παρενόχληση του ελικοπτέρου με τον υπουργό Άμυνας

image_print

Το ερώτημα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα των Τούρκων στο Αιγαίο και μέχρι πού θα μπορούσε να φτάσει η Άγκυρα για να πάρει τη «ρεβάνς» από την Αθήνα μετά το φιάσκο της εισβολής λαθρομεταναστών στον Έβρο, είναι τα δύο ερωτήματα που απασχολούν σε υψηλό επίπεδο την κυβέρνηση και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Η κίνηση δύο οπλισμένων τουρκικών μαχητικών F-16 να προχωρήσουν στην παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στις Οινούσσες, την Παναγιά, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, αποτελεί ένα νέο ποιοτικό χαμηλό, ακόμη και για τα δεδομένα της Τουρκίας.

Η παρενόχληση του ελληνικού στρατιωτικού ελικοπτέρου NH-90 που μετέφερε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον στρατηγό Φλώρο, αποτυπώθηκε καρέ-καρέ από τον φωτογραφικό φακό. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευρισκόμενος στο εσωτερικό του ελικοπτέρου παρακολουθούσε με ψυχραιμία ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 που βρισκόταν σε πολύ μικρή απόσταση από το ελληνικό NH-90. «Το ελικόπτερο που μας μετέφερε υπέστη παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν νιώσαμε αυτή την παρενόχληση. Αντιθέτως, όταν σηκώσαμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό είδαμε τα ελληνικά μαχητικά που ήδη είχαν διώξει από την περιοχή τα τουρκικά μαχητικά, εδώ στο Φαρμακονήσι» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι «τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές αυτήν την ώρα. Εμείς πάντως δεν πτοούμεθα καθόλου».

Με μια ανακοίνωση υψηλών τόνων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την προκλητική παρενόχληση από τουρκικά αεροσκάφη του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμύνης και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. «Πρόκειται για ακόμη μια απαράδεκτη τουρκική ενέργεια. Μια ενέργεια που επιβεβαιώνει για μια εισέτι φορά τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται: «Την καλούμε να εισέλθει στον 21ο αιώνα. Nα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της περιοχής και να εργαστεί εποικοδομητικά στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, σεβόμενη και όχι παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο».

Κύμα μαζικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά

Εκτός από τις δύο χαμηλές πτήσεις πάνω από Οινούσσες και Αγαθονήσι το πρωί της Κυριακής άλλα 8 οπλισμένα τουρκικά F-16 έκαναν ακόμα 11 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά από τις 16:00 μέχρι τις 16:53 το απόγευμα της Κυριακής.

Στις 16:00, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από Φαρμακονήσι από τα 2.700 έως τα 8.000 πόδια και πάνω από το Αγαθονήσι στα 11.000 πόδια. Στη συνέχεια, δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 στις 16:04, 16:05 και 16:07 πέταξε πάνω από Αρκιούς και δύο φορές πάνω από Λειψούς στα 23.000 πόδια. Έπειτα τρίτο ζεύγος πέταξε στις 16:14 ξανά πάνω από το Φαρμακονήσι στα 17.500 πόδια, στις 16:18 πάνω από Λειψούς στα 10.000 πόδια, στις 16:19 και στις 16:20 πάνω από Αρκιούς στα 11.000 και 14.000 πόδια αντίστοιχα και στις 16:23 πάνω από Αγαθονήσι στα 12.000 πόδια. Τέλος στις 16:53, τέταρτο ζευγάρι τουρκικών μαχητικών πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την Παναγιά στα 32.000.

«Έχουν τρελαθεί στις υπερπτήσεις σήμερα οι Τούρκοι, ένα συνεχές βουητό ακούγεται από πάνω μας» είπε στο protothema.gr κάτοικος της Λέρου, ενός από τα μεγαλύτερα νησιά της Δωδεκανήσου που βρίσκεται κοντά στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι.

Καρέ-καρέ η παρενόχληση στο ελικόπτερο Παναγιωτόπουλου

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα μέσα από το στρατιωτικό ελικόπτερο NH-90 στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας: Οι Τούρκοι επιδιώκουν να λειτουργούν στο Αιγαίο σαν… δερβέναγες και με τις καθημερινές προκλήσεις τους επιχειρούν να παγιώσουν διεθνώς την αντίληψη ότι νησιά όπως οι Οινούσσες, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι είναι δήθεν αμφισβητούμενης κυριαρχίας.

Δεδομένου ότι ουδείς μπορεί να έχει πλέον αμφιβολίες σχετικά με την στρατηγική που η Άγκυρα πλέον ξεδιπλώνει στο «πεδίο», το ερώτημα είναι αν η τουρκική επιθετικότητα θα μπορούσε να ξεπεράσει το σημείο βρασμού και να φτάσει σε έκρηξη, σε μια εποχή που η διεθνής κοινότητα είναι απορροφημένη με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Καθώς όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η τουρκική οικονομία θα χρειαστεί στήριξη με εξωτερικό δανεισμό κατά πάσα πιθανότητα από το ΔΝΤ, το ερώτημα είναι μήπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι σύμβουλοί του αποφασίσουν να απελευθερώσουν την αμετροέπειά τους στο Αιγαίο ακόμη και μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο.

Το προηγούμενο διάστημα Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται δημοσίως -και με συχνότητα που εγείρει πρόσθετους προβληματισμούς- ότι νησιά του Αιγαίου έχουν δήθεν «καταληφθεί» από την Ελλάδα. Χωρίς έλεγχο και φρένο από τις θεωρούμενες ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη, δίχως κοινή λογική, κουρελιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, οι Τούρκοι προσπαθούν να παραχαράξουν τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συνθήκες βάσει των οποίων νησιά των Δωδεκανήσων όπως το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι εντάχθηκαν στην ελληνική επικράτεια.

Click to comment

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

«Ελληνική ασπίδα» που φτάνει έως την Τουρκία – Ο ρόλος των Patriot σε Θράκη και Αιγαίο

image_print

Στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων βρίσκεται η ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ελλάδας, με τις συστοιχίες Patriot να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι ελληνικές συστοιχίες Patriot που είναι εγκατεστημένες στο Διδυμότειχο και στην Κάρπαθο δημιουργούν ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας, το οποίο εκτείνεται πέρα από τα ελληνικά σύνορα, καλύπτοντας περιοχές της Ανατολικής Θράκης αλλά και της νοτιοδυτικής Τουρκίας.

Η «ελληνική ασπίδα», όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται, δεν αφορά μόνο την εθνική άμυνα, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο περιφερειακής ασφάλειας, ενισχύοντας τη στρατηγική σημασία της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το συγκεκριμένο σύστημα αεράμυνας, το οποίο έχει ήδη αξιοποιηθεί και σε διεθνείς αποστολές, επιβεβαιώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων και γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Παράδοση – Παραλαβή Διοίκησης στο Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης

image_print

Τελετή παράδοσης και παραλαβής της διοίκησης του Αεροπορικού Αποσπάσματος της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη βάση της Χρυσούπολης, παρουσία στρατιωτικών και πολιτικών αρχών.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος και ο Διοικητής Β’ Κλάδου του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, Ταξίαρχος Ιωάννης Πεγκιαρόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο απερχόμενος διοικητής, Αντισμήναρχος Κωνσταντίνος Τσέκος, παρέδωσε τη διοίκηση στον νέο διοικητή, Επισμηναγό Δημήτριο Παπαβέργο. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με την παρουσία εκπροσώπων των ενόπλων και σωμάτων ασφαλείας, όπως ο Διοικητής της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Υποστράτηγος Ηλίας Κωστάκης, ο Λιμενάρχης Καβάλας Πλοίαρχος Αθανάσιος Βρύζας και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας Πύραρχος Αντώνης Χρηστίδης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος, στο πλαίσιο των δηλώσεών του, εξήρε το έργο της Πολεμικής Αεροπορίας και ευχαρίστησε ιδιαίτερα το προσωπικό της βάσης για τη διαχρονική προσφορά του στην προστασία της περιοχής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Τιμούμε την Πολεμική Αεροπορία για τον ρόλο που διαδραματίζει στο πλαίσιο της εθνικής αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πρόσωπο του απερχόμενου διοικητή, ευχαριστούμε όλα τα στελέχη της Π.Α. στην Π.Ε. Καβάλας, που από το 2016 μέχρι σήμερα συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, προστατεύοντας τα δάση και το φυσικό κάλλος του τόπου μας. Ευχόμαστε στον νέο διοικητή καλή θητεία και στον απερχόμενο καλή συνέχεια στην πορεία του».

Η τελετή ολοκληρώθηκε σε κλίμα τιμής, σεβασμού και συνέχειας της υψηλής αποστολής της Πολεμικής Αεροπορίας.

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Συντήρηση Παρέβριων Διαδρομών στον Έβρο: Υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση ΥΠΕΘΑ

image_print

Προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Συντήρηση Δικτύου Παρέβριων Διαδρομών» υπέγραψαν την Τρίτη 3 Ιουνίου 2025, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης.

Το έργο, με προϋπολογισμό 576.013,14 ευρώ, αφορά την αποκατάσταση υφιστάμενων δρομολογίων συνολικού μήκους 15.091 μέτρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, που έχουν υποστεί σημαντικές φθορές από χρήση και καιρικά φαινόμενα. Η παρέμβαση έχει διττό στόχο: την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και τη στήριξη της πολιτικής προστασίας και κινητικότητας στην παραμεθόρια περιοχή.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσία του Υφυπουργού Θανάση Δαβάκη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη, και του Αντιστρατήγου Μιχαήλ Κλούβα, Διοικητή της ΔΙΚΑΦΚΑ (Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών).

Ο Περιφερειάρχης κ. Τοψίδης δήλωσε:

«Ευχαριστώ θερμά την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη συνεργασία και τη στήριξη σε ένα έργο υψίστης σημασίας για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των πολιτών του Έβρου. Με τέτοιες παρεμβάσεις, ενισχύουμε την τοπική ανάπτυξη και αναβαθμίζουμε τη συνολική επιχειρησιακή εικόνα των παραμεθόριων περιοχών μας».

Η συγκεκριμένη δράση έρχεται να ενισχύσει τις υποδομές στην ευαίσθητη ζώνη του Έβρου, με άμεσο αντίκτυπο τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην εθνική ασφάλεια.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en