BUSINESS-STORIES

Πού τα βρήκαν Δραγασάκης – τραπεζίτες

Η ρευστότητα του τραπεζικού τομέα, η συμβολή των τραπεζών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των δημόσιων εσόδων, καθώς και η πιο αποδοτική αξιοποίηση αναπτυξιακών δράσεων ήταν από τα βασικά ζητήμα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) η οποία έγινε χθες, έπειτα από αίτημα της ΕΕΤ.
Στη συνάντηση μετείχαν ο Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, η Λούκα Κατσέλη εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας, ο Νίκος Καραμούζης εκπροσωπώντας τη Eurobank και ο Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της Alpha Bank. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προκύπτουν από μια δέσμη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών («επενδυτικό σχέδιο Juncker», διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ.).
 
Της συνάντησης προηγήθηκε επίσκεψη κλιμακίου της SSM που συναντήθηκε με ανθρώπους της αντιπροεδρίας, της ΤτΕ και του ΤΧΣ, μεταξύ των οποίων η εκπρόσωπος του Δημοσίου στο ΤΧΣ Κερασίνα Ραυτοπούλου και ο υποδιοικητής της Τράπζας της Ελλάδος, Θόδωρος Μητράκος.
 
Η τράπεζα των BRICS
 
Επί τάπητος τέθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank) μετά τη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε προς τη χώρα μας.
 
Για το θέμα αυτό, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όρισε ως υπεύθυνο για την διερεύνηση των δυνατοτήτων αυτών τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη.
 
Περισσότερο πλαστικό χρήμα 
 
Οι τράπεζες με το πράσινο φως από την κυβέρνηση θα εκπονήσουν σχέδιο για να περιοριστούν δραστικά τα μετρητά στις συναλλαγές, με στόχο την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ώστε να αντιμετωπιστεί δραστικά η φοροδιαφυγή. 
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Δραγασάκη, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας με στελέχη της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και των συστημικών τραπεζών, η οποία εντός 30 ημερών θα εκπονήσει ένα “στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών στη χώρα μας και τον δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας του φυσικού χρήματος”.
 
Σημειώνεται ότι, πέρα από το «ηλεκτρονικό» χρήμα, πολύ χαμηλή είναι στην Ελλάδα και η διείσδυση της χρήσης του «πλαστικού» χρήματος, καθώς, με βάση στοιχεία της Visa και της MasterCard, μόνο το 5% του συνολικού τζίρου της αγοράς πραγματοποιείται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος των συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα στην ευρωζώνη ανέρχεται σε 16% και μάλιστα σε χώρες όπως π.χ. η Δανία το φυσικό χρήμα οδεύει σχεδόν προς πλήρη κατάργησή του στις συναλλαγές.
 
Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια 
 
Για το ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, τα οποία στο σύνολό τους πλησιάζουν τα 90 δισ. ευρώ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενημέρωσε τους επικεφαλής των τραπεζών για το σχέδιο νόμου που θέλει να καταρτίσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους εταίρους βάσει του οποίου θα αντιμετωπίζονται τα κόκκινα δάνεια.
 
Οι βασικές παράμετροι της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων αναμένεται να είναι στοχευμένες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και τροποποιήσεις στο νόμο Δένδια, ο οποίος ρύθμιζε τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων. Για τα δάνεια των νοικοκυριών προβλέπεται να εφαρμοστούν οι διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, κυρίως στα στεγαστικά και με βασική παράμετρο τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και το κριτήριο διαβίωσης.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version