Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πούτιν | Μεγαλύτερη η ροή προσφύγων αν δεν στηρίζαμε τον Άσαντ

Ο ρώσος πρόεδρος υπεραμύνεται της στρατηγικής του στη Συρία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπεραμύνθηκε την Τρίτη της στρατηγικής του στη Συρία και της υποστήριξης προς τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ απαντώντας στις κατηγορίες της Ουάσινγκτον σε σχέση με την πρόσφατη ανάπτυξη στρατιωτικού υλικού και ρώσων στρατιωτών στη βόρεια Συρία.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Δαμασκό. “Αν η Μόσχα δεν είχε στηρίξει τη Συρία, τότε η κατάσταση στη χώρα θα ήταν ακόμη χειρότερη και από την κατάσταση στη Λιβύη και η ροή των προσφύγων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη”.

Η υποστήριξη προς “τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας ουδεμία σχέση έχει με τη ροή των προσφύγων (στην Ευρώπη) από χώρες όπως η Λιβύη, το Ιράκ, η Υεμένη, το Αφγανιστάν και αρκετές άλλες. Θέλω να επισημάνω ότι στην πλειοψηφία τους οι σύροι μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη εγκαταλείπουν τη χώρα τους εξαιτίας της φρίκης από τη δράση ‘ριζοσπαστικών’ οργανώσεων, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους, και όχι λόγω των βομβαρδισμών του τακτικού συριακού στρατού”, τόνισε ο Πούτιν μιλώντας στη σύνοδο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, την Ντουσαμπέ, στην οποία μετέχουν αρκετές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

“Υποστηρίζουμε τη συριακή κυβέρνηση στον πόλεμό της κατά της τρομοκρατικής επίθεσης, της προτείναμε και θα συνεχίσουμε να της προσφέρουμε τεχνική στρατιωτική βοήθεια”, δήλωσε αναφερόμενος στις συμβάσεις παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού που έχουν υπογραφεί με τη Δαμασκό, της οποίας η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Kρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι είναι απαραίτητος ο διάλογος μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον για την επίλυση της συριακής κρίσης και μια συνάντηση για τον σκοπό αυτό μεταξύ του ρώσου προέδρου και του αμερικανού ομολόγου του Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. “Πάντα λέγαμε ότι δεν αποκλείουμε οιοδήποτε είδος διαλόγου και πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι αναγκαίο εργαλείο για να εκφράζει τη θέση της η κάθε πλευρά και να υπάρχει συναίνεση και συνεννόηση”.

Εδώ και μέρες, η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Ρωσία ότι ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, κυρίως στη Λαττάκεια, ένα από τα προπύργια των Αλαουιτών. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, η Ρωσία κατασκευάζει “προηγμένη αεροπορική βάση” στη Λαττάκεια. Οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για έναν κινητό πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας καθώς και για την άφιξη δεκάδων στρατιωτών, δυνάμεων πυροβολικού και αρμάτων μάχης.

Ανώνυμη πηγή στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας την οποία επικαλείται η εφημερίδα Vedomosti δήλωσε ότι η Μόσχα ανακατασκευάζει το αεροδρόμιο γιατί ήταν σε κακή κατάσταση.
Επισήμως, η Ρωσία δεν έχει στρατιωτική παρουσία στη Συρία παρά μέσω των εγκαταστάσεών της ανεφοδιασμού στο λιμάνι της Ταρτούς, άλλο προπύργιο του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Την ίδια ώρα ο Πούτιν δήλωσε ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ ετοιμάζεται να προσκαλέσει το “υγιές” τμήμα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση. “Πολιτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εξεταστούν στη χώρα αυτή. Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος Ασαντ είναι έτοιμος να καλέσει τις υγιείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη διαδικασία αυτή και στην κυβέρνηση”.

Ωστόσο, ο Πούτιν κάλεσε εκ νέου για τη συγκρότηση ενός συνασπισμού κατά του ΙΚ, ο οποίος θα περιλαμβάνει επίσης τη Συρία και το Ιράκ. “Προέχει να γίνουν κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η προτεραιότητα σήμερα είναι η απαραίτητη ένωση των δυνάμεών μας κατά της τρομοκρατίας, γιατί διαφορετικά είναι αδύνατο να επιλυθούν άλλα δύσκολα και επιτακτικά προβλήματα, όπως το προσφυγικό”.

“Δεν αποσταθεροποιούμε εμείς την κατάσταση (στις χώρες προέλευσης των προσφύγων). Δεν είμαστε εμείς που τις καταστρέφουμε και που καταστρέψαμε τα κυβερνητικά όργανα της εξουσίας, που δημιουργήσαμε ένα κενό γύρω από την εξουσία το οποίο γρήγορα καλύφθηκε από τους τρομοκράτες”, κατηγόρησε ο Πούτιν.

Σε τέσσερα χρόνια, η συριακή σύγκρουση έχει στοιχίσει περισσότερες από 240.000 ζωές και έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη μεταναστευτική κρίση μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεκάδες χιλιάδες Σύροι, Λίβυοι, Αφγανοί, Σομαλοί και Ερυθραίοι έφθασαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρώπη.
Η Μόσχα ανησυχεί για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία ανησυχεί για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν, την απουσία αποτελεσμάτων από τη μεγάλη παρουσία του ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή και τις συνέπειες από την αποχώρηση των μάχιμων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο του 2014.

“Η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) βρίσκεται στη χώρα πολύ καιρό και έχει επιτελέσει κάποιο θετικό έργο. Ωστόσο οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν αποφέρει μια ριζικά ποιοτική βελτίωση της τελικής κατάστασης. Ο κίνδυνος να διεισδύουν τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν από τα γειτονικά κράτη έχει αυξηθεί”, τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ακόμη ότι η χώρα του θα βοηθήσει το Τατζικιστάν να διασφαλίσει τη σταθερότητα μετά τις συγκρούσεις στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 20 άνθρωποι αυτό το μήνα. Οι συγκρούσεις αυτές μεταξύ ενόπλων πιστών στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της χώρας και κυβερνητικών δυνάμεων σε συνθήκες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, εγείρουν φόβους για θρησκευτικές ταραχές στη πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα ανησυχεί για πιθανή διάχυση της βίας από το Αφγανιστάν στο Τατζικιστάν και άλλα κράτη της κεντρικής Ασίας. “Μπορείτε πάντα να βασίζεστε στη βοήθεια και τη στήριξή μας, παρότι οι ένοπλες δυνάμεις (του Τατζικιστάν) αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα προβλήματα που προκύπτουν”, τόνισε σε συνάντηση στην οποία μετείχε και ο τατζίκος ομόλογός του Ιμομάλι Ραχμόν.

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης ανησυχία για τους ρώσους πολίτες που πήγαν να πολεμήσουν με τζιχαντιστές του ΙΚ και επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

tovima.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν στον Δ. Νέστου Υποψήφιοι Ευρωβουλετές

Τελική ευθεία για την Κυριακή των Ευρωεκλογών με τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να περιοδεύουν στην επικράτεια αποκτώντας εικόνα για τα θέματα κάθε τόπου.

Στο πλευρό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 13 Μαϊου στην Χρυσούπολη και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς που παρευρέθησαν, για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θέματα λειψυδρίας απασχολούν τους αγρότες στην Π.Ε Καβάλας

Δεν είναι μόνο οι χαλαζοπτώσεις και οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στον Νομό Καβάλας, αλλά οι αγρότες καλούνται συνεχώς να αντιμετωπίζουν ζημιοφόρα προβήματα.

Είτε στον Δήμο Παγγαίου με το φράγμα του Μαρμαρά, είτε στον Δήμο Νέστου με την χαμηλή στάθμη του ποταμού, οι αγρότες αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα με το πότισμα των καλλιεργειών τους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Eurovision 2024: Μη χάσετε τον Μεγάλο Τελικό με την Ελλάδα και τη Μαρίνα Σάττι

Τον Μεγάλο Τελικό της 68ης Eurovision θα παρακολουθήσετε, σε απευθείας σύνδεση με τη σκηνή του Malmö Arena, από την ΕΡΤ1 και το Δεύτερο Πρόγραμμα με ελληνικό σχολιασμό καθώς και από το Eurovision Channel, στο ERTFLIX, στην πρωτότυπη μετάδοση, το Σάββατο 11 Μαΐου 2024, στις 22:00.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Μετά την επιτυχημένη εμφάνισή της στον Β’ Ημιτελικό, η Μαρίνα Σάττι κέρδισε για την Ελλάδα το πολυπόθητο εισιτήριο για τον Τελικό με το τραγούδι «ZARI».

Τη μουσική του τραγουδιού «ZARI» συνέθεσαν οι Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι VLOSPA, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister. Creative director της εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction έχει αναλάβει ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR.

Τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision θα σχολιάσουν οι Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision θα ανακοινώσει η Έλενα Παπαρίζου, η μοναδική που κατέκτησε την πρώτη θέση για την Ελλάδα στη Eurovision του 2005, με το τραγούδι «My number one».

Στον Τελικό θα συμμετάσχουν οι 20 χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο Ημιτελικούς, οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία) και η διοργανώτρια χώρα, Σουηδία.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Τελικό έχει ως εξής: Σουηδία, Ουκρανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ισραήλ, Λιθουανία, Ισπανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ιταλία, Σερβία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Αρμενία, Κύπρος, Ελβετία, Σλοβενία, Κροατία, Γεωργία, Γαλλία, Αυστρία

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en