Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ποτόλιας | Νομοσχέδιο για την Ανακύκλωση και τα σχέδια του Δήμου μας

Πριν μερικές μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το νομοσχέδιο «για την Ανακύκλωση». Αντικείμενό του, το πώς θα προσαρμοστούν στην ελληνική νομοθεσία οι ευρωενωσιακές φιλομονοπωλιακές κατευθύνσεις.

Στόχος: Τα αστικά απόβλητα να μετατρέπονται, σε φτηνή πρώτη ύλη (π.χ. ανακύκλωση ξηρών κλασμάτων, απόβλητα ως «εναλλακτική» πρώτη ύλη) ή καύσιμο («ενεργειακή καύση») για τις ανάγκες: Βιομηχανικών εγκαταστάσεων (κύρια τσιμεντοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) και μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων (παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού–«κομποστοποίηση», θερμική ενέργεια για θερμοκήπια από μονάδες συμπαραγωγής κατά την καύση αποβλήτων).

Όλα αυτά με όρους εργασίας και αμοιβές του 19ου αιώνα και με πόρους, που προέρχονται από την επί πλέον αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος με το «ο ρυπαίνων πληρώνει», τη «διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού», το «πληρώνω όσο πετάω» και το «ειδικό τέλος ταφής».

Σημειώνουμε παρακάτω τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις «δειγμάτων γραφής» της κυβέρνησης, που αποκαλύπτουν τον βαθειά αντιλαϊκό και οπορτουνιστικό χαρακτήρα των επιλογών της:

(α)  Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει ως «απαράδεκτο» κατά τη συζήτησή του στη Βουλή το Ν. 4042/12, τον οποίο τώρα εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια.

(β) Οι καταδικασμένες, πάλαι ποτέ, από το ΣΥΡΙΖΑ συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελούν τώρα το «σκληρό πυρήνα» της πολιτικής της. Και οι 5 ΣΔΙΤ, προωθούνται τώρα από την κυβέρνηση σταθερά: Δυτικής Μακεδονίας (υλοποιείται), Ηπείρου (έχει υπογραφεί), Σερρών (έχει υπογραφεί), Ηλείας (αναμένεται η υπογραφή της), Πελοποννήσου (έχει συναφθεί Π.Σ. μεταξύ ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υπογραφή της ΣΔΙΤ). Στο μεταξύ «ξεφύτρωσε» και 6η ΣΔΙΤ για την ΜΕΑ Θήβας Αλίαρτου – Τανάγρας (έχει υπογραφεί).

(γ) Ταυτόχρονα  όλο και περισσότερο πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι εκκλήσεις της κυβέρνησης προς το ξένο κεφάλαιο για επενδύσεις στη διαχείριση των αποβλήτων. Τακτικές συναντήσεις με τον κ. Φούχτελ της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», πρόσφατη ημερίδα, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη (10 Οκτώβρη) για λογαριασμό 8 γερμανικών εταιρειών με αντικείμενο τη διαχείριση απορριμμάτων.

Το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση πλήρους ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μεταξύ, άλλων αυξάνει το κόστος επεξεργασίας και αποκομιδής, με αύξηση των τελών για τη διαχείριση των απορριμμάτων (πρόστιμα 200 – 500 ευρώ για όσους δεν ανακυκλώνουν).

Σε αυτή τη ρότα κινείται και η Τοπική Διοίκηση Δήμοι και Περιφέρειες, ο δικός μας Δήμος συγκεκριμένα, ο οποίος συναίνεσε, στην «αυλή» της πόλης, να κατασκευαστεί το εργοστάσιο (ΜΕΑ) απορριμμάτων Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας. Συναίνεσαν στη κατασκευή του εργοστασίου σε έκταση του Δήμου στο ΕΣΚΙ ΚΑΠΟΥ, την οποία παραχωρούν με ειδική σύμβαση χρησιδανείου  στη ΔΙ.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.  για 50 χρόνια, όπου στη σύμβαση ρητά αναφέρεται: … Είναι ωστόσο δυνατή, η περαιτέρω παραχώρηση από αυτήν (σημ.: ΔΙΑΜΑΘ) της χρήσεως της εκτάσεως καθώς και των επ’ αυτής εγκαταστάσεων, συστατικών και παραρτημάτων σε τρίτους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, (δικαίωμα που παρέχεται ήδη από τον Δήμο Καβάλας στην ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ με το παρόν)….. Ο χώρος επιλέχτηκε   μετά την αλλαγή του σχεδίου που προέβλεπε το προηγούμενο ΠΕΣΔΑ  το εργοστάσιο στη Χρυσούπολη, λόγω διαμαρτυρίας των κατοίκων.

Όλος ο σχεδιασμός του Δήμου δεν ξεφεύγει στο ελάχιστο από το κυβερνητικό σχεδιασμό στη διαχείριση των απορριμμάτων, επαφές με τον κ. Φούχτελ, σχέδια για τη (ΜΕΑ) των 20 εκ. € που θα γίνει με ΣΔΙΤ  και που τη διαφημίζουν και με την ευκαιρία της πρόσφατης συζήτησης του Τεχνικού Προγράμματος, σχέδια της ΜΕΑ να συμβαδίζουν με αυτά του Λαβρεντιάδη στη ΒΦΛ, που δεν έκρυψε ποτέ ότι ενδιαφέρεται για την παραγωγή ενέργειας, σχέδια για την εντατική-εκτατική  γεωργία στη πεδιάδα του Νέστου με την παραγωγή από το εργοστάσιο εδαφοβελτιωτικού υλικού – «κομποστοποίηση», θερμική ενέργεια για θερμοκήπια από μονάδες συμπαραγωγής κατά την καύση αποβλήτων κλπ.  

Όσοι δέχονται τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, μάταια προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν, όπως ο τοπικός Σύριζα στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού που κάνει σήμερα η δημοτική πλειοψηφία. Το «ολίγον έγκυος» δεν το έχει «ανακαλύψει» ακόμη η σύγχρονη επιστήμη.    

Ως ΛΣ θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε και να διεκδικούμε λύσεις που να ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες:

–   ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

–  ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

–  ΟΧΙ  στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

ΚΑΒΑΛΑ 18-11-2017

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Χ. Ποτόλιας

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Τα κάλαντα του Λαζάρου άκουσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος

Τα κάλαντα του Λαζάρου άκουσε το πρωί του Σαββάτου 27 Απρίλιου ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, κ. Θόδωρος Μαρκόπολος στο γραφείο του απο μαθητές Μουσικών Σχολείων που βρίσκονται στην πόλη της Καβάλας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Αδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδίαν” αλλά και απο την Πανηπειροτική Ενωση Καβάλας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Υποτονική η κίνηση το Σαββάτο πρίν την Μ. Εβδομάδα στην λαϊκή αγορά της Καβάλας

Υποτονική ήταν ηκαταναλωτική κίνηση στην λαϊκή αγορά της Καβάλας, το Σάββατο πριν την μεγάλη εβδομάδα με τις προσδοκίες των επαγγελματίων που περίμεναν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον να πέφτουν έξω, ωστόσο είναι αισιοδοξοι οτι η καταναλωτική κίνηση θα παρουσιάση άνοδο κατα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ενω την ίδια ώρα υπάρχει έντονη ανησυχία για την διασύνδεση των μηχανιμάτων POS με τις ταμειακές μηχανές με την προθεσμία να εκπνέει για όλους τους επαγγελαμτίες την Μ. Τρίτη.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πασχαλινό μπαζάρ απο τον Σύλλογο ΠΝΟΗ

Όπως κάθε έτσι και φέτος ο Σύλλογος ΠΝΟΗ, πραγματοποιήσε το Πασχαλινό του μπαζάρ, στο κέντρο της πόλης, με τους πολίτες της Καβάλας, να αγγαλιάζουν την προσπάθεια του συλλόγου.

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι ο Σύλλογους ΠΝΟΗ, βοηθάει παιδιά και ευαλωτές οικογένειες όλο τον χρόνο και ο καθένας μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια του αυτή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en