Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολυνομοσχέδιο | Φέρνει τα πάνω-κάτω στους επαγγελματίες και στις ΔΕΚΟ

Όπως όλα δείχνουν, σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει αρκετά από τα προαπαιτούμενα, φέρνοντας έξι ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο και προκαλώντας δεκάδες ανατροπές στους επαγγελματίες…

Ο καιρός περνάει και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την Κυβέρνηση που επείγεται να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ που υπολείπονται από τη συμφωνία του Ιουνίου, πολλά από τα συνολικά 15 προαπαιτούμενα, εμπεριέχονται στο νέο πολυνομοσχέδιο. Πληροφορίες αναφέρουν πως το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί από Δευτέρα με σκοπό να ψηφιστεί την Τρίτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Και όλη αυτή η βιασύνη συνδέεται με τη συνεδρίαση στις 29 Σεπτεμβρίου των επιτελών των υπουργών Οικομικών για το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και με την ανάγκη να δείξει η κυβέρνηση πως όντως υπάρχει πρόοδος στο θέμα προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η δόση στο Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.

Τελευταία ευκαιρία

Τα πάντα θα πρέπει να ολοκληρωθούν ταχύτατα καθώς το deadline της 31ης Οκτωβρίου πλησιάζει απειλητικά. Να υπενθυμίσουμε πως τότε τα διαθέσιμα 2,8 δις ευρώ θα επιστρέψουν στο δάνειο και θα συνδεθούν με νέα, επόμενη αξιολόγηση χωρίς η Αθήνα να μπορεί να τα εκταμιεύσει άμεσα. Και καθώς η Ευρώπη γνωρίζει πως δεν φημιζόμαστε για τις υψηλές ταχύτητές μας, έχει ήδη ληφθεί η απόφαση να «σπάσει» η δόση των 2,8 δις σε δύο «υποδόσεις» -στο 1,1 δις ευρώ που συνδέεται με τα προαπαιτούμενα και στο 1,7 δις ευρώ που συνδέεται με την αποπληρωμή οφειλών για ιδιώτες και που μπορεί να εκταμιευθεί στην περίπτωση που οι εκκρεμότητες είναι λιγοστές.

Τι αλλάζει

Με μια λέξη: Πολλά. Αρχικά, το μεγάλο θέμα της ημέρας είναι η μεταφορά 6 ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο. Πρόκειται για τις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και Δ.Ε.Η. Φυσικά, τα προαπαιτούμενα ορίζουν οι ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν να είναι συνολικά 8-μαζί με ΑΔΜΗΕ και ΕΑΒ, που όμως δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχουν ενταχθεί λόγω «αστερίσκων».

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο περιλαμβάνει και τις  “εκκρεμότητες” στο πεδίο του υπουργείου εργασίας αλλά και σειρά διατάξεων για την αγορά ενέργειας, αλλά και μεταφορών.

-Μεγάλες αλλαγές προβλέπονται και για τους τουριστικούς επιχειρηματίεςπου δεν είναι ταυτόχρονα αγρότες και δραστηριοποιούνται σε περιοχές με κάτω από 2000 κατοίκους. Προβλέπει την ένταξή τους στον ΟΑΕΕ, μιας και θα πρέπει να καταβάλλουν από 1.1.2017 το 20% του δηλωτέου εισοδήματος τους για κύρια ασφάλιση (και όχι το 14% όπως ισχύει για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ) αλλά και εισφορά 6,9% υπέρ ΕΟΠΥΥ. Έτσι δεν μεταβούν σταδιακά στο συντελεστή 6,9% , όπως θα ισχύσει για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ την περίοδο 2017-2019.  

-Με το νέο πολυνομοσχέδιο πλήττονται και οι νέοι επιστήμονες (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι κλπ) καθώς καταργούνται οι εκπτώσεις με έως 5 χρόνια ασφάλισης, χάρη στις οποίες μετέβαιναν στο συντελεστή 6,9% (εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ) το 2019. Έτσι η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μεταβαίνει στο 6,9% από 1.1.2017.

-Θεσπίζεται έκπτωση μόλις 2% κατά έτος-αντί του 15% που ισχύει σήμερα για αναγνώριση των πλασματικών ετών.

-Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται και στον τομέα της ενέργειας καθώς από τα 5 προαπαιτούμενα που αφορούν στην ενέργεια, περιλαμβάνεται ένα παραδοτέο της αξιολόγησης, δηλαδή η νομοθεσία για τη μετάβαση στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για τις διατάξεις που είχαν τεθεί σε διαβούλευση από το υπουργείο ενέργειας και βάσει αυτών δημιουργούνται τέσσερις νέες αγορές.  

Εκκρεμότητες

Στα «ανοιχτά» μέτωπα, περιλαμβάνονται η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου (αύξηση των προς δημοπράτηση ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ και ρυθμίσεις για το διαχωρισμό του δικτύου διανομής) καθώς και στις ΑΠΕ (τροποποίηση της κατανομής του ΕΤΜΕΑΡ, ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ ενώ ακόμη εκκρεμεί και το σημαντικό θέμα του εποπτικού συμβουλίου του Υπερταμείου, ένα θέμα που ήδη έχει προκαλέσει τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ρεπορτάζ ΕΡΤ | Αισιόδοξα τα μηνύματα στην Καβάλα για την Κρουαζιέρα

Η έρευνα της ΕΡΤ3 για τα λιμάνια της χώρας και την κρουαζιέρα συνεχίζεται, αυτή τη φορά με τη Ζάκυνθο και την Καβάλα.

Στην Καβάλα, τα μηνύματα για την κρουαζιέρα είναι αισιόδοξα. Την φετινή χρονιά αναμένεται να δέσουν στο λιμάνι της πάνω από 40 κρουαζιερόπλοια.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Υποτονική η κίνηση το Σαββάτο πρίν την Μ. Εβδομάδα στην λαϊκή αγορά της Καβάλας

Υποτονική ήταν ηκαταναλωτική κίνηση στην λαϊκή αγορά της Καβάλας, το Σάββατο πριν την μεγάλη εβδομάδα με τις προσδοκίες των επαγγελματίων που περίμεναν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον να πέφτουν έξω, ωστόσο είναι αισιοδοξοι οτι η καταναλωτική κίνηση θα παρουσιάση άνοδο κατα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ενω την ίδια ώρα υπάρχει έντονη ανησυχία για την διασύνδεση των μηχανιμάτων POS με τις ταμειακές μηχανές με την προθεσμία να εκπνέει για όλους τους επαγγελαμτίες την Μ. Τρίτη.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πασχαλινό μπαζάρ απο τον Σύλλογο ΠΝΟΗ

Όπως κάθε έτσι και φέτος ο Σύλλογος ΠΝΟΗ, πραγματοποιήσε το Πασχαλινό του μπαζάρ, στο κέντρο της πόλης, με τους πολίτες της Καβάλας, να αγγαλιάζουν την προσπάθεια του συλλόγου.

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι ο Σύλλογους ΠΝΟΗ, βοηθάει παιδιά και ευαλωτές οικογένειες όλο τον χρόνο και ο καθένας μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια του αυτή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en