ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιος θα “καθαρίσει” το “θολό τοπίο” στην Ακτή Καλαμίτσα;

– Υπάρχει, ακόμα, ένα «θολό τοπίο» σχετικά με την Ακτή Καλαμίτσα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς που ισχύει. Η Ακτή ανήκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και παραχωρούνταν κατά χρήση στον Δήμο Καβάλας, ο οποίος εκμίσθωνε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και απέδιδε, αν δεν κάνουμε λάθος, ένα ποσοστό των εσόδων στο ελληνικό δημόσιο.

– Μετά την ίδρυση του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.), η Ακτή Καλαμίτσα πέρασε στον συγκεκριμένο φορέα, με σκοπό την πώληση της προς (οικονομικό) όφελος του ελληνικού δημοσίου.
– Πράγματι, τον Ιούλιο του 2013, το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. ανακοίνωσε την ηλεκτρονική δημοπράτηση μιας έκτασης 8.206 τετραγωνικών μέτρων στην Ακτή Καλαμίτσα, έναντι του χρηματικού ποσού των 400.000 ευρώ. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πώληση των ακινήτων δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ε.Τ.Α.Δ. (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου).

– Το αγροτεμάχιο των οκτώ στρεμμάτων αγόρασε η ξενοδοχειακή επιχείρηση Lucy, με σκοπό την επέκταση της δραστηριότητας της στην περιοχή. Η τότε δημοτική αρχή του Δήμου Καβάλας κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να μπλοκάρει την αγοραπωλησία και ο πρώην δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, είχε δηλώσει ότι: «Δεν θα εμποδίσουμε, καταρχάς, τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία, αλλά πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα θέματα».

– Τα θέματα αυτά ήταν: η λειτουργία των εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας, η λειτουργία του λιμενίσκου που αποτελεί καταφύγιο μικρών αλιευτικών σκαφών και, το κυριότερο, η χρήση του δρόμου που διέρχεται από το αγροτεμάχιο.

– Αργότερα, προέκυψε ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα, με την επιβολή προστίμου για αυθαίρετη κατασκευή, σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, από την Υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Καβάλας!

– Τον Οκτώβριο του 2015, επίσης, έληξε η περίοδος παραχώρησης της Ακτής Καλαμίτσας στον Δήμο Καβάλας και έκτοτε, δεν βρέθηκε συμβιβαστική λύση, μεταξύ Δήμου Καβάλας και Ε.Τ.Α.Δ., για την ανανέωση της παραχώρησης.

– Εν τω μεταξύ, τον Μάρτιο του 2014, βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, σε ερώτηση τους στη Βουλή, αναφέρουν ότι η παραχώρηση του παλιού αιγιαλού (συνολικής επιφάνειας 25 στρεμμάτων) στο δυτικό ακρωτήριο Καβάλας (Καλαμίτσα), έγινε τρεις μήνες μετά τη δημοπρασία των οκτώ στρεμμάτων από το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. (με την με αριθμό 243/7 – 11 – 2013 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. Β΄ 2883/14-11-2013)!

– Και ερωτούμε το εξής. Πως θα παραχωρηθεί στον Δήμο Καβάλας, κατά κυριότητα, μία Ακτή της οποίας τα οκτώ στρέμματα πωλήθηκαν σε ξενοδοχειακή επιχείρηση, τα τρία στρέμματα μισθώνονται(;) από τον Ναυτικό Όμιλο Καβάλας και τα υπόλοιπα διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου;

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version