Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ποιοι μένουν και ποιοι μπαίνουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα

image_print

Όλα τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι από τον Αλέξη Τσίπρα

Έχοντας πλέον οριστεί εκ νέου πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά τα στελέχη που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας το κυβερνητικό έργο. Το νέο υπουργικό συμβούλιο που θα προκύψει αναμένεται να απαρτίζεται από γνωστά πρόσωπα, ωστόσο θα έχει και δομικές αλλαγές με προεξέχουσα τη δημιουργία χαρτοφυλακίου για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου.

Στη συνάντηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος στην Κουμουνδούρου το μεσημέρι της Δευτέρας επισφραγίστηκε η επανάληψη της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και σύμφωνα με πληροφορίες έπεσαν στο τραπέζι τα ονόματα που θα μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα από την πλευρά των ΑΝΕΛ.

Στόχος των δύο πολιτικών αρχηγών είναι η δημιουργία ενός μικρού και ευέλικτου σχήματος, καθώς το προηγούμενο δομικό σχήμα με τα υπερυπουργεία κρίθηκε αναποτελεσματικό και γραφειοκρατικό. Ως εκ τούτου τα χαρτοφυλάκια τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης και ναυτιλίας αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθούν. Παράλληλα, θέλοντας να δώσει ώθηση στο κυβερνητικό έργο και να μην υπάρχουν νέες καθυστερήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δώσει μία αίσθηση συνέχειας στο νέο κυβερνητικό σχήμα, προβαίνοντας ουσιαστικά σε αλλαγές όπου κρίνεται απαραίτητο για τυχόν αβελτηρίες του παρελθόντος επταμήνου.

Το τελικό κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να έχει ανακοινωθεί μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, καθώς το πρωί της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, ενώ στη συνέχεια θα πάει στις ΗΠΑ για τη Γενική Σύνοδο του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση και με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Στα του ανασχηματισμού λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες στο κυβερνητικό σχήμα θα μετέχουν πέντε με έξι πολιτικά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών είναι δεδομένο ότι θα είναι ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος θα επιστρέψει στο χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Άμυνας, το οποίο άφησε όπως αποδείχθηκε για λίγες μόνο ημέρες ένεκα των εκλογών. Εκτός αυτού ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα την αξιοποίηση του Τέρενς Κουίκ ως εξωκοινοβουλευτικό υπουργό, πιθανότατα σε ένα πόστο αντίστοιχο με αυτό που είχε και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Τέλος, κυκλοφορεί και ένα σενάριο για αίτημα του επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για παραμονή του υπηρεσιακού υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Ζώη στο τιμόνι του υπουργείου. Στις θέσεις τους αναμένεται να μείνουν ο κ. Σγουρίδης και η κα Κουντουρά.

Για τη θέση του Προέδρου της Βουλής έχουν πέσει τρία ονόματα στο τραπέζι και από την τελική επιλογή θα κριθούν οι τελικές καραμπόλες στο σχηματισμό της κυβέρνησης. Τα ονόματα αυτά είναι του Γιάννη Δραγασάκη, του Νίκου Βούτση και του Δημήτρη Βίτσα. Πάντως ο κ. Δραγασάκης σύμφωνα με πληροφορίες δεν επιθυμεί να αναλάβει την Προεδρία της Βουλής.

Σε περίπτωση που ο κ. Βούτσης δεν μετακομίσει στο Προεδρείο της Βουλής αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών.

Κάτοικοι Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να είναι οι Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, ως οι στενότεροι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, πιθανότατα με τις ίδιες αρμοδιότητες.

Πολύ πιθανή θεωρείται η παραμονή του πρώην υπουργού ΠΑΠΕΝ, Πάνου Σκουρλέτη, το όνομα του οποίου έχει πέσει στο τραπέζι και για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Δεδομένη θεωρείται επίσης η αξιοποίηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί για το υπουργείο Παιδείας, για το οποίο «παίζει» και το όνομα του ακαδημαϊκού Γαβρόγλου που ήταν στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μέτωπο της οικονομίας, στο πλάνο του Αλέξη Τσίπρα για το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι να φτιαχτεί ένα νέο υπερ – υπουργείο που θα έχει ως βασική αρμοδιότητα τη διαχείριση του Μνημονίου. Όπως είναι αναμενόμενο, επικρατέστερος για αυτή τη θέση φέρεται για την ώρα ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος άλλωστε γνωρίζει κάθε πτυχή του νέου μνημονίου. Να επιστρέψει στη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παράλλλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο των Δημήτρη Μάρδα και Τρύφωνα Αλεξιάδη για τις θέσεις των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών.

Η κα Ρία Αντωνοπούλου θα παραμείνει στο χαρτοφυλάκιο για την καταπολέμηση της ανεργίας, όπως στο πόστο της θα παραμείνει και η κα Θεανώ Φωτίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς το έργο τους εν αρχή κρίνεται επιτυχές.

Ερωτηματικό αποτελεί η θέση που θα λάβει στο κυβερνητικό σχήμα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς είναι γνωστό ότι θα μετέχει αλλά όχι σίγουρα στο υπουργείο Υγείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όνομά του έχει ακουστεί για το χαρτοφυλάκιο της Προστασίας του Πολίτη.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος φαίνεται πως παραμένει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη συνδρομή του κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς και ο Νίκος Κοτζιάς ο οποίος εξελέγη από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται να παραμένει και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το φλέγον ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής και του προσφυγικού θα συνεχίσει όπως όλα δείχνουν να χειρίζεται ο Γιάννης Μουζάλας, του οποίο το έργο κατά τη βραχύβια υπηρεσιακή κυβέρνηση κρίνεται εξόχως θετικό και παράλληλα αποτελούσε εξαρχής εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα.

Έθεσε τους στόχους της κυβέρνησης ο Τσίπρας

«Ο ελληνικός λαός έδωσε μια καθαρή λαϊκή εντολή, για να προχωρήσουμε ενωμένοι σε τομές και μεταρρυθμίσεις, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του πολιτικού οργάνου εκλογικής ευθύνης, όπως ανέφεραν κομματικές πηγές.

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που καλείται να παίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, διορθώνοντας αστοχίες και αδυναμίες της προηγούμενης επτάμηνης περιόδου.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι είναι «άμεσος στόχος της επόμενης περιόδου η πλήρης αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών, η διεύρυνση του εδάφους που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους». Υπογράμμισε ότι «ταυτόχρονα, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές, μάχη με το σύστημα της διαπλοκής, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την αναγκαιότητα οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος και της Νεολαίας, ώστε να αντιστοιχιστεί η οργανωτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που τον στηρίζουν ενεργά. Επισήμανε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία μια διαφορετική λειτουργία του κόμματος, με συλλογική λειτουργία των οργάνων, χωρίς μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις, ως ένα σύγχρονος πλουραλιστικός φορέας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

newsbeast.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άνοιξε η νέα ρύθμιση της ΑΑΔΕ για παλαιές οφειλές έως και σε 72 δόσεις

image_print

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της οποίας φορολογούμενοι και επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» σε όσους δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ οι νεότερες οφειλές, από το 2024 και μετά, δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και εξακολουθούν να ρυθμίζονται μέσω των πάγιων ρυθμίσεων.

Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myAADE, με την προθεσμία να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2026. Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ενώ ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φτάσει έως τις 72, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τους όρους της ρύθμισης.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη είναι οι συγκεκριμένες οφειλές να μην βρίσκονται ήδη σε ενεργή ρύθμιση. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να παραμένουν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, καθώς η μη εμπρόθεσμη πληρωμή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ρύθμισης και στην επαναφορά των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Η ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης αποτελεί μέρος των μέτρων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με στόχο να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, διευκολύνοντας παράλληλα την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις και να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ στο myAADE.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας: Παράπονα πολιτών για τις συχνές βλάβες στα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων

image_print

Έντονα παράπονα εκφράζουν το τελευταίο διάστημα κάτοικοι της Καβάλας για τις συχνές βλάβες που παρουσιάζουν τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων του Αστικού ΚΤΕΛ, τα οποία είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες πολιτών, αρκετές φορές τα μηχανήματα βρίσκονται εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προμηθευτούν εγκαίρως εισιτήριο για τις μετακινήσεις τους. Όπως αναφέρουν, το πρόβλημα δημιουργεί ταλαιπωρία, ιδιαίτερα σε όσους χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και δεν έχουν εναλλακτικό τρόπο αγοράς εισιτηρίου.

Οι πολίτες ζητούν να αποκατασταθούν άμεσα οι βλάβες και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των μηχανημάτων, ώστε να αποφεύγονται παρόμοια προβλήματα στο μέλλον και να εξυπηρετείται απρόσκοπτα το επιβατικό κοινό.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης: Δεύτερη χρονιά χωρίς δόκιμους

image_print

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Ξάνθη, καθώς η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά χωρίς νέους δόκιμους, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για το μέλλον της λειτουργίας της.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της περιοχής, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Σχολή να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία με την εισαγωγή νέων σπουδαστών.

Οι τοπικοί φορείς συνεχίζουν να ζητούν άμεσες πρωτοβουλίες, επισημαίνοντας ότι η Σχολή αποτελεί σημαντική εκπαιδευτική δομή για την Ξάνθη, με ουσιαστική συμβολή τόσο στην τοπική οικονομία όσο και στην παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en