Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα λάβουν προκαταβολή σύνταξης τον Απρίλιο

Μηνιαία προκαταβολή σύνταξης 360 ή 384 ευρώ αλλά και αναδρομικά πολλών μηνών θα λάβει πιθανότατα κατά την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, με τις πληρωμές των συντάξεων Μαΐου, σχεδόν ένας στους δύο εν αναμονή συνταξιούχους, ήτοι 36.088 ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ που υπέβαλαν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα του φορέα έως τις 31 Μαρτίου. Η πλατφόρμα παραμένει ανοικτή, καθώς οι υπόλοιποι δικαιούχοι φαίνεται πως φοβήθηκαν ότι τυχόν λήψη της προκαταβολής θα προκαλέσει περαιτέρω καθυστερήσεις στην εξέταση του κυρίως αιτήματος συνταξιοδότησης. Αυτός ο φόβος απέτρεψε σημαντικό μέρος ασφαλισμένων, και κυρίως εκείνους που υπέβαλαν πρόσφατα αίτημα συνταξιοδότησης, να υποβάλουν και αίτημα για την προκαταβολή. Ωστόσο, όπως τονίζουν από το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ, οι δύο διαδικασίες λειτουργούν παράλληλα και σε καμία περίπτωση δεν προκαλούνται επιπλέον καθυστερήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι η πολύμηνη αναμονή και κυρίως η διαβίωση χωρίς εισόδημα για πάνω από ένα χρόνο, οδήγησε την πλειονότητα των ασφαλισμένων των τριών πρώην μεγάλων Ταμείων (ΟΓΑ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ) που περιμένουν πάνω από 12 μήνες την απονομή της σύνταξης γήρατος, να σπεύσουν να υποβάλουν αίτηση για την προκαταβολή σύνταξης. Στον αντίποδα, η ανταπόκριση όσων περιμένουν 1-12 μήνες ήταν αισθητά μικρότερη.

Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα την ανάλυση των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του ο ΕΦΚΑ, και δείχνουν ότι οι πραγματικοί δικαιούχοι της προκαταβολής είναι περίπου 68.000 – 72.000 και όχι 100.000 – 110.000 όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί. Και αυτό γιατί από τις περίπου 150.000 εκκρεμείς αιτήσεις θα πρέπει να αφαιρεθούν:

• 30.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν ήδη προσωρινή σύνταξη.

• 15.000 αιτήσεις παραπληγικών επιδομάτων που δεν δικαιούνταν προκαταβολή.

• 10.000 εκκρεμείς υποθέσεις ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση.

• 15.000-20.000 (κατά προσέγγιση) περιπτώσεις όπου οι συνταξιούχοι παίρνουν ήδη κάποια σύνταξη και δεν μπορούν, βάσει νόμου, να λάβουν και προκαταβολή για δεύτερο αίτημα συνταξιοδότησής τους που εκκρεμεί.

Επιπλέον, εκτιμάται πως ένα ποσοστό από αυτούς, της τάξεως του 10%, έχει οφειλές πάνω από τα όρια στα Ταμεία και δυνητικά δεν μπήκε στη διαδικασία να κάνει αίτηση καθώς γνωρίζει ότι θα κοπεί. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως τελικά πάνω από τους μισούς πραγματικούς δικαιούχους υπέβαλαν επιτυχώς την αίτησή τους (36.088), ενώ επιπλέον 3.228 αιτήσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Η πλειονότητα όσων υπέβαλαν αίτημα για προκαταβολή σύνταξης γήρατος είναι πολίτες που περιμένουν πάνω από 12 μήνες για τη σύνταξή τους. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν περίπου 32.000 αιτήσεις προκαταβολής για συντάξεις γήρατος, εκ των οποίων οι 25.500 αφορούσαν αιτήσεις συνταξιοδότησης που καθυστερούν πάνω από 12 μήνες. Αναλυτικά:

• Στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από τους 9.000 ασφαλισμένους σε αναμονή άνω των 12 μηνών για την έκδοση της σύνταξης γήρατος, υπέβαλαν αίτηση προκαταβολής περίπου οι 4.000.

Οσοι βρίσκονται στην αναμονή λιγότερο (1-12 μήνες) έκαναν τις λιγότερες αιτήσεις (3.900 σε σύνολο 19.471 εκκρεμών αιτημάτων). Ο φόβος ότι ενδεχομένως θα καθυστερήσει η έκδοση της οριστικής τους σύνταξης συνέτεινε στο να μην υποβάλουν αίτηση, αλλά και το γεγονός ότι η προσωρινή σύνταξη για τους μισθωτούς εκδίδεται κατά μέσον όρο εντός 2-3 μηνών.

• Στον τ. ΟΓΑ, από τους 9.500 ασφαλισμένους σε αναμονή άνω των 12 μηνών για την έκδοση της σύνταξης γήρατος, υπέβαλαν αίτηση προκαταβολής οι περίπου 7.200.

Οσοι βρίσκονται στην αναμονή μικρότερο διάστημα, έκαναν λιγότερες αιτήσεις (3.880 σε σύνολο 8.300 εκκρεμών αιτημάτων). Να σημειωθεί εδώ ότι, ειδικά για τους ασφαλισμένους τ. ΟΓΑ, τα νέα αιτήματα συνταξιοδότησης που εκκρεμούν είναι περιορισμένα, καθώς η κατηγορία αυτή εντάχθηκε πρώτη στο σύστημα ψηφιακής απονομής «Ατλας» και η έκδοση των νέων οριστικών συντάξεων γήρατος, σύμφωνα με τη διοίκηση, πραγματοποιείται εντός 1-2 μηνών.

• Στον τ. ΟΑΕΕ, από τους 6.200 ασφαλισμένους σε αναμονή άνω των 12 μηνών για την έκδοση της σύνταξης γήρατος, οι 4.700 έκαναν αίτηση προκαταβολής. Στον αντίποδα, από τους 13.500 που βρίσκονται σε αναμονή λιγότερο από 12 μήνες, υπέβαλαν αιτήσεις μόλις οι 3.000. Συνολικά, από τις περίπου 20.000 εκκρεμείς συντάξεις γήρατος τ. ΟΑΕΕ, οι 7.700 δικαιούχοι έκαναν αίτηση. Στη χαμηλή προσέλευση συνέτεινε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του φορέα, το γεγονός πως ένα ποσοστό τουλάχιστον 10%-15% χρωστάει πάνω από τα προβλεπόμενα όρια.

• Αναφορικά με τις συντάξεις αναπηρίας, οι αιτήσεις για την προκαταβολή ήταν περιορισμένες:

– ΟΓΑ: 826 αιτήσεις προκαταβολής έναντι 5.980 εκκρεμών συντάξεων.

– ΟΑΕΕ: 390 αιτήσεις προκαταβολής σε 2.167 εκκρεμείς αιτήσεις.

– ΙΚΑ: 494 αιτήσεις προκαταβολής με συνολικά 7.190 εκκρεμείς.

Τα παραπάνω χαμηλά νούμερα δικαιολογούνται εν μέρει από τις 10.000 εκκρεμείς υποθέσεις ΚΕΠΑ.

• Αναφορικά, τέλος, με τις συντάξεις χηρείας, παρατηρήθηκε επίσης περιορισμένος αριθμός αιτήσεων:

– ΟΓΑ: 433 αιτήσεις προκαταβολής με 5.659 εκκρεμείς συντάξεις χηρείας.

– ΟΑΕΕ: 449 αιτήσεις προκαταβολής σε 3.046 εκκρεμότητες.

– ΙΚΑ: 612 αιτήσεις προκαταβολής με 5.821 εκκρεμείς συντάξεις.

Τα παραπάνω χαμηλά νούμερα δικαιολογούνται εν μέρει από το γεγονός πως πολλές αιτήσεις συντάξεων χηρείας προέρχονται από ήδη συνταξιούχους. Οπότε λαμβάνουν ήδη σύνταξη και επομένως απορρίπτονται από την προκαταβολή

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Financial Times για Ελλάδα | Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά η φτωχότερη της Ευρωζώνης

Στο ιστορικό πλαίσιο γύρω από την ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την πανδημία στέκονται σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, τονίζοντας ότι η χώρα έχει μεν ισχυρές επιδόσεις, ωστόσο είναι παράλληλα η φτωχότερη της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης S&P αναθεώρησε την προοπτική της χώρας σε «θετική». Οι Financial Times στέκονται στα νέα στοιχεία της Eurostat για τη μείωση του δημοσίου χρέους ως προς ΑΕΠ στο 162% το 2023. Επισημαίνουν, επιπλέον, ότι η ελληνική οικονομία από το 2019, πριν από την πανδημία, αναπτυσσόταν με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τον ρυθμό της ευρωζώνης.

Οι FT επικαλούνται δήλωση του οικονομολόγου της BNP Paribas, Guillaume Derrien, ο οποίος είπε ότι «η ανανεωμένη πολιτική σταθερότητα και η έντονη δημοσιονομική εξυγίανση καθιστούν την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις από ό,τι στο παρελθόν».

Ωστόσο…

Ωστόσο, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η τελευταία ανάκαμψη έχει μόλις ελαφρώς ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια – και όχι αρκετά για να τους απομακρύνει από τη θέση τους ως τους φτωχότερους στην Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρουν οι FT, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν παρόμοιο με αυτό του μέσου όρου της Ε.Ε. μέχρι το 2009. Από τότε, 10 χώρες έχουν δει το βιοτικό επίπεδο να ξεπερνά αυτό της Ελλάδας. Πλέον, η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία και παραμένει ουραγός στην Ευρωζώνη. «Καθώς το χάσμα με τη Βουλγαρία μειώνεται απότομα, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε.» επισημαίνουν οι FT.

Πώς συνυπάρχουν αυτές οι αντίθετες ιστορίες ισχυρής ανάκαμψης και φτώχειας; Η απάντηση, σύμφωνα με τους FT, βρίσκεται στον απόηχο της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας που ακολούθησε. Οι ελληνικές δαπάνες περικόπηκαν και οι φόροι αυξήθηκαν για να εξασφαλιστεί η διάσωση από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., με αποτέλεσμα να συμπιεστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να κατεδαφιστεί η οικονομία, τονίζεται στο δημοσίευμα. Όπως σημειώνεται, η έκταση της οικονομικής ζημιάς ήταν σπάνια για καιρό ειρήνης.

Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία είναι σήμερα περίπου 19% μικρότερη από ό,τι το 2007 – παρά την ισχυρή ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία – ενώ η οικονομία της Ε.Ε. στο σύνολό της έχει μεγεθυνθεί κατά 17%. Το οικονομικό πλήγμα είναι σχεδόν άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή, συγκρίσιμο μόνο με τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930, σημείωσε στους FT ο Γιώργος Λαγαρίας, επικεφαλής οικονομολόγος στη Mazars Wealth Management.

Όπως αναφέρουν οι FT, oι πραγματικοί μισθοί μειώνονταν σταθερά μέχρι το 2022 -τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ- υποχωρώντας κατά 30% από τα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα. Αναφέρουν επιπλέον ότι υπάρχουν ανησυχίες και για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας, με φόντο την κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό πρόβλημα.

Συνολικά, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα πρέπει να γιορταστεί, αλλά πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας αξιοσημείωτης οικονομικής κρίσης που άφησε τη χώρα σε μια τρύπα, από την οποία η Ελλάδα ενδέχεται να βγει μια γενιά μετά, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καλάθι του Πάσχα» | Ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές δείχνουν για φέτος τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης

Τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο φετινό «Καλάθι του Πάσχα» έχουν ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το 2023 σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης. «Κάτι άλλωστε που αποτελούσε και βασική επιδίωξη του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα» σχολιάζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του αρνιού στα σούπερ μάρκετ κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή λίγο κάτω από τα 10 ευρώ το κιλό. Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν αρνί από 9,78 ευρώ μέχρι 9,99 ευρώ το κιλό.

Ακριβώς στα ίδια επίπεδα με το 2023 είναι και η τιμή στο κατσίκι, το οποίο είναι λίγο πιο ακριβό από το αρνί. Οι καταναλωτές μπορούν να το βρουν στο «Καλάθι του Πάσχα» ελάχιστα κάτω από τα 10 ευρώ έως και 10,99% το κιλό. Αμετάβλητες παρέμειναν και οι τιμές στο τσουρέκι εν συγκρίσει με το 2023, ενώ μειωμένες εμφανίζονται οι τιμές σε προϊόντα όπως είναι τα αυγά ή η φέτα.

Όπως σχολίασαν τα ίδια στελέχη, τα εργαλεία που παρέχει το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την αγορά, αποδίδουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες των αλλεπάλληλων κρίσεων και των πληθωριστικών πιέσεων. Οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν βασικά προϊόντα για να γεμίσουν το πασχαλινό τους τραπέζι σε ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το 2023. Και αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητείται.

Επιπλέον, όπως σημείωσαν «το φρένο που μπαίνει στις τιμές βασικών προϊόντων του Καλαθιού του Πάσχα σε συνδυασμό με την ήδη παρατηρούμενη θετική απόδοση των μέτρων για τον έλεγχο των τιμών στα σούπερ μάρκετ δημιουργούν αισιόδοξο πλαίσιο προβλέψεων για περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τροφίμων, ο οποίος έχει ήδη υποχωρήσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τροφίμων είναι στο 5,3% τον Μάρτιο 2024 από 8,2% τον Ιανουάριο. Έχει πέσει σχεδόν 3% σε δύο μήνες ενώ το τελευταίο δίμηνο οι τιμές των τροφίμων έχουν μειωθεί κατά 1,2%».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Στο επόμενο στάδιο κατασκευής προχωρά ο σταθμός 840MW της Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης ΑΕ

Δυναμικά προχωρά η κατασκευή του νέου Θερμοηλεκτρικού Σταθμού συνδυασμένου κύκλου (Combined Cycle Gas Turbine-CCGT) ισχύος 840 MW της εταιρείας Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε., μία σύμπραξη των ενεργειακών εταίρων Όμιλος ΔΕΗ (51%)ΔΕΠΑ Εμπορίας (29%) και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου (20%). Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ στην ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 24 μήνες.

Μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας του έργου, ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες Πολιτικού Μηχανικού, ενώ η κατασκευή του κύριου εξοπλισμού του σταθμού (αεριοστρόβιλος, ατμοστρόβιλος, λέβητας και γεννήτρια) γίνεται ήδη στα εργοστάσια του οίκου General Electric (GE). Όσον αφορά στον αεριοστρόβιλο, έχει ολοκληρωθεί η συναρμολόγησή του  και έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία η δοκιμή «Full Speed No Load (FSNL)». Πρόκειται για την πρώτη δοκιμή λειτουργίας του αεριοστροβίλου με καύση φυσικού αερίου, στο εργοστάσιο συναρμολόγησής του.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διευθέτηση των συνοδών έργων όπως οι γραμμές μεταφοράς της ενέργειας που θα παράγεται στον σταθμό, οι απαραίτητοι υποσταθμοί 400 kV και η σύνδεση για παροχή φυσικού αερίου στον σταθμό.

Ο σταθμός θα τροφοδοτεί με ενέργεια την εγχώρια αγορά αλλά και τις γειτονικές χώρες. Η διασύνδεση της μονάδας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει με απευθείας γραμμές στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Νέας Σάντας, σημείο κατάληξης – μεταξύ άλλων – της νέας γραμμής 400 kV προς Βουλγαρία. Έτσι, ο σταθμός θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και, κατ’ επέκταση, προς Σερβία.

Ο νέος σταθμός – αποδοτική λειτουργία, μικρότερες εκπομπές CO2

Η νέα μονάδα, συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο κατασκευάζεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο έκτασης 181 στρεμμάτων με εγκατεστημένη ισχύ 840MW και ετήσια παραγωγή 5TWH. Ως καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο, ωστόσο ο νέος σταθμός παραγωγής θα έχει τη δυνατότητα για καύση υδρογόνου αλλά και μεικτή λειτουργία, κάτι που τον καθιστά συμβατό και απολύτως υποστηρικτικό με τον εθνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό για τη σταδιακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός είναι διαμόρφωσης «Μονού Άξονα» (Single Shaft) και έχει σχεδιαστεί με τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης 63% για μονάδες τέτοιας τεχνολογίας, που συνεπάγεται υψηλό συντελεστή εκμετάλλευσης. Ο υψηλός βαθμός απόδοσης θα δίνει τη δυνατότητα στη νέα Μονάδα – εκτός από την χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου – να έχει και μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στην «καρδιά» του νέου σταθμού θα τοποθετηθούν ένας αεριοστρόβιλος General Electric ισχύος 571 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, και ένας ατμοστρόβιλος, ισχύος 269 MW, τριών βαθμίδων πίεσης, με απευθείας σύνδεση με τη γεννήτρια. Η γεννήτρια τύπου W88 της General Electric, ονομαστικής ισχύος 948 MVA, θα είναι σύγχρονη, τριών φάσεων, συνδεδεμένη σε κοινό άξονα

Ο αεριοστρόβιλος

Τα συνοδά έργα – σύνδεση με αγωγούς φυσικού αερίου και γραμμές υψηλής τάσης

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα συνδέεται μέσω του ΕΣΦΑ (Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου) και με την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, της εταιρείας GASTRADE, μετατρέποντας έτσι την Αλεξανδρούπολη σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ο αγωγός παροχής φυσικού αερίου στη νέα μονάδα θα είναι υπόγειος και θα ξεκινά από την περιοχή της Άνθειας Έβρου, όπου θα συνδεθεί με τον αγωγό του ΕΣΦΑ. Ο αγωγός θα καταλήγει στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, πλησίον του νέου Σταθμού, στον Σταθμό Μέτρησης και Ρύθμισης (M/R Station) του ΔΕΣΦΑ. Το έργο έχει προβλεφθεί στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2032 του ΔΕΣΦΑ.

Ο σταθμός CCGT της Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης θα συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης 400 kV. Το συνοδό έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία δύο Γραμμών Μεταφοράς 400 KV απλού κυκλώματος. Η κάθε μία γραμμή θα έχει μήκος 28 χλμ. περίπου.

Παράλληλα, σχεδιάζεται και θα κατασκευαστεί κοντά στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ένα νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης 400kV κλειστού τύπου (ΚΥΤ ΕΒΡΟΥ Ι) και θα πραγματοποιηθούν έργα επέκτασης στο ΚΥΤ 400kV στην Νέα Σάντα Ροδόπης.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en