Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι επαγγελματίες μπορούν απαλλαγούν από τον ΦΠΑ

image_print
Ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρηματίες που προχωρούν σε έναρξη εργασιών έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων και να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ.

Οι νέοι επαγγελματίες που θα υπαχθούν στο ειδικό αυτό καθεστώς δεν θα υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ και στα τιμολόγια πώλησης αγαθών και υπηρεσιών που θα εκδίδουν θα αναγράφουν την ένδειξη «χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας». Ωστόσο, εάν εντός του έτους  υπερβούν το όριο του τζίρου των 10.000 ευρώ που προβλέπει το καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων τότε υποχρεωτικά θα μεταταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ  εντός του φορολογικού έτους.

Για παράδειγμα οικονομολόγος κάνει έναρξη εργασιών στην Δ.Ο.Υ. την 1η Φεβρουαρίου 2019. Από την ημερομηνία αυτή μπορεί να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων και να απαλλαγεί από το καθεστώς ΦΠΑ. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, ο οικονομολόγος εκδίδει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αξίας 10.200 ευρώ. Το ποσό αυτό, των 10.200 ευρώ, πρέπει να επιβαρυνθεί με ΦΠΑ και παράλληλα ο οικονομολόγος υποχρεούται να υποβάλει στη Δ.Ο.Υ δήλωση μεταβολών για υπαγωγή του στο κανονικό καθεστώς. Η υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς ισχύει από τις 20 Σεπτεμβρίου 2019.

Με τις πρόσφατες αλλαγές που επήλθαν στο ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων, το οποίο είναι προαιρετικό,  προβλέπεται απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ και καταβολής του φόρου αυτού, ανεξάρτητα από την κατηγορία λογιστικών βιβλίων που τηρούν, όχι μόνο για τους υποκειμένους οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών,  μέχρι 10.000 ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται ΦΠΑ, αλλά και για τους νέους υποκειμένους οι οποίοι με την υποβολή της δήλωσης έναρξης των εργασιών τους επιθυμούν την ένταξη στο καθεστώς αυτό.

Να σημειωθεί ότι όσοι εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων δεν ασκούν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους, δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ και στα λογιστικά στοιχεία (τιμολόγια κ.α.) που εκδίδουν υποχρεούνται να αναγράφουν σε αυτά την ένδειξη «χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας – απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων άρθρο 39 ν. 2859/2000».

Οι αλλαγές

Διευκρινίσεις και οδηγίες για τις αλλαγές που επήλθαν στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 παρέχονται με εγκύκλιο του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή. Ειδικότερα:

1. Για τον προσδιορισμό των ορίου των 10.000 ευρώ που αποτελεί το κριτήριο για την υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων, δεν λαμβάνονται υπόψη οι μεταβιβάσεις ενσώματων ή άυλων αγαθών επένδυσης, καθώς και οι απαλλασσόμενες πράξεις χωρίς δικαίωμα έκπτωσης.

2. Προβλέπεται η δυνατότητα υπαγωγής των υποκειμένων στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων από την έναρξη των εργασιών τους.

3. Η υπέρβαση του ορίου των 10.000 ευρώ  εντός του φορολογικού έτους καθιστά υποχρεωτική τη μετάταξη των υποκειμένων στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ εντός του φορολογικού έτους.

4. Σε περίπτωση προαιρετικής ένταξης στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων, δεν υφίσταται υποχρέωση παραμονής για δύο έτη στο εν λόγω καθεστώς.

Παραδείγματα

–  Γιατρός το 2018 έχει έσοδα από ιατρικές υπηρεσίες 4.000 ευρώ, από μελέτες 3.000 ευρώ και από παράδοση αγροτικών προϊόντων (π.χ. πώληση ελαιολάδου) 5.000 ευρώ. Από 1.1.2019, με δήλωση μεταβολών έως και 30.1.2019, μπορεί να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι για τον προσδιορισμό του ορίου των 10.000 ευρώ θα ληφθούν υπόψη μόνο τα έσοδα από αγροτικά 5.000 ευρώ και τα έσοδα από μελέτες 3.000 ευρώ τα οποία στο σύνολο (5.000 +3.000= 8.000) είναι μικρότερα από 10.000 ευρώ. Τα έσοδα από ιατρικές υπηρεσίες ύψους 4.000 ευρώ δεν λαμβάνονται υπόψη για το όριο των 10.000 ευρώ, διότι πρόκειται για πράξεις απαλλασσόμενες χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους

– Εταιρεία το 2018 έχει έσοδα από παροχή λογιστικών υπηρεσιών 9.000 ευρώ και από μίσθωση ακινήτων 3.000 ευρώ. Το 2019, με δήλωση μεταβολών έως και 30.1.2019, μπορεί να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων, διότι στον υπολογισμό του ορίου των 10.000 ευρώ  λαμβάνονται υπόψη μόνο τα έσοδα από παροχή λογιστικών υπηρεσιών 9.000 ευρώ  και όχι τα έσοδα από μίσθωση ακινήτων 3.000 ευρώ, αφού αυτά αποτελούν πράξη απαλλασσόμενη χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών της (άρθρο 22 παρ. 1 περ. κστ’)

–  Οικονομολόγος το 2018 έχει έσοδα από την παροχή των υπηρεσιών του 8.000 ευρώ  και παράλληλα έχει και από παράδοση αγροτικών προϊόντων (π.χ. πώληση ελαιολάδου και πορτοκαλιών) 1.800 ευρώ  και έχει εισπράξει και μια επιδότηση αγροτική (βασική ενίσχυση) 200 ευρώ. Το 2019, με δήλωση μεταβολών έως και 30.1.2019, μπορεί να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων, διότι στον υπολογισμό του ορίου των 10.000 ευρώ λαμβάνονται υπόψη μόνο τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών 8.000 ευρώ  και τα έσοδα από παράδοση αγροτικών προϊόντων 1.800 ευρώ. Η επιδότηση των 200 ευρώ  δεν λαμβάνεται υπόψη, δεδομένου ότι είναι πράξη εκτός πεδίου εφαρμογής του ΦΠΑ.

–  Δικηγόρος κάνει έναρξη εργασιών στην Δ.Ο.Υ. την 1.2.2019. Από την ημερομηνία αυτή μπορεί να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων.

–  Νέος αγρότης κάνει έναρξη εργασιών, την 1.4.2019. Από την ημερομηνία αυτή μπορεί να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων και να έχει απαλλαγή από το ΦΠΑ.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Νέες μεγάλες αλυσίδες αλλάζουν τον εμπορικό χάρτη

Καβάλα - Νέες μεγάλες αλυσίδες στην τοπική αγορά - 2026
image_print

Καβάλα: Νέες μεγάλες αλυσίδες αλλάζουν τον εμπορικό χάρτη

Σημαντικές αλλαγές καταγράφονται στην αγορά της Καβάλας, καθώς μεγάλες εμπορικές αλυσίδες συνεχίζουν να επενδύουν στην πόλη, ενισχύοντας την παρουσία τους και διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στον χώρο του λιανεμπορίου. Η είσοδος γνωστών ευρωπαϊκών brands αυξάνει τον ανταγωνισμό, την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό περιβάλλον.

Η παρουσία της JD άνοιξε τον δρόμο

Καθοριστική θεωρείται η επένδυση της JD Sports στην Καβάλα, με το κατάστημά της να λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2024 και να προσελκύει έντονο καταναλωτικό ενδιαφέρον.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως ενίσχυσε τη δυναμική της τοπικής αγοράς, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον μεγάλων εμπορικών ομίλων για την περιοχή.

Cosmos Sport και Foot Locker στην Καβάλα

Την ίδια στιγμή, εγκαινιάστηκε νέο κατάστημα της Cosmos Sport στην οδό Ομονοίας. Η αλυσίδα ανήκει πλέον στον όμιλο της JD Sports, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία του στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, το φθινόπωρο προγραμματίζεται να ανοίξει κατάστημα της Foot Locker στον πεζόδρομο της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσθέτοντας ακόμη ένα διεθνές εμπορικό σήμα στο κέντρο της Καβάλας.

Αναζητούνται νέοι εμπορικοί χώροι

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο ακόμη μεγάλες εταιρείες εξετάζουν την είσοδό τους στην αγορά της Καβάλας και αναζητούν κατάλληλους επαγγελματικούς χώρους.

Ωστόσο, η εύρεση καταστημάτων με μεγάλα τετραγωνικά μέτρα στο κέντρο της πόλης αποτελεί σημαντική πρόκληση, ενώ και τα αυξημένα ενοίκια δυσκολεύουν την ολοκλήρωση νέων συμφωνιών.

Κινητικότητα και στις μικρότερες επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αλλαγές και στις μικρότερες επιχειρήσεις της πόλης.

Δύο καταστήματα εστίασης που λειτουργούσαν κοντά στα παλιά Δικαστήρια έκλεισαν, ενώ στον έναν από τους δύο χώρους θα εγκατασταθεί επιχείρηση ειδών κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, στον χώρο ζαχαροπλαστείου που είχε διακόψει τη λειτουργία του στην οδό Βενιζέλου πρόκειται να μεταφερθεί κατάστημα ΟΠΑΠ, ενώ νέα καφετέρια ετοιμάζεται να ανοίξει στην οδό 7ης Μεραρχίας.

Νέα δεδομένα για την τοπική αγορά

Η είσοδος διεθνών εμπορικών αλυσίδων δημιουργεί νέες προοπτικές για την αγορά της Καβάλας, αυξάνοντας τις επιλογές των καταναλωτών και ενισχύοντας την εμπορική κίνηση.

Την ίδια στιγμή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν η εμπορική δραστηριότητα παρουσιάζει αισθητή κάμψη.

DNews Widget
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Καβάλα: Αποζημιώσεις 1,7 εκατ. ευρώ σε 257 αμυγδαλοπαραγωγούς

Καβάλα-αποζημιώσεις ΕΛΓΑ σε αμυγδαλοπαραγωγούς για απώλεια παραγωγής 2023
image_print

Αποζημιώσεις συνολικού ύψους 1.700.823,41 ευρώ θα πιστωθούν σήμερα, 8 Ιουλίου 2026, στους τραπεζικούς λογαριασμούς 257 αμυγδαλοπαραγωγών της Π.Ε. Καβάλας, σύμφωνα με ενημέρωση του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, Γιάννη Πασχαλίδη.

Οι αποζημιώσεις αφορούν ΚΟΕ για απώλεια παραγωγής του 2023 και καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ σε παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Πασχαλίδης, χθες, 7 Ιουλίου 2026, πιστώθηκαν από τον ΕΛΓΑ στους λογαριασμούς Καβαλιωτών δικαιούχων επιπλέον αποζημιώσεις συνολικού ποσού 147.593,94 ευρώ.

Ο βουλευτής σημειώνει ότι κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες για την εξασφάλιση αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς, επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις του για τις αποζημιώσεις ΚΟΕ αμυγδάλων ήταν καταλυτικές.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε:

«Ευχαριστώ πολύ τον Διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο για την άριστη συνεργασία καθώς και όλους τους αρμοδίους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ενδιαφέρον που επέδειξαν. Είδα από κοντά, όπως κάνω πάντα, τις τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή και κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποζημιωθούν οι πληγέντες.»

DNews Widget
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ξάνθη: Παρέμβαση Ζεϊμπέκ για τους σιτοπαραγωγούς της ΑΜΘ

Ξάνθη-παρέμβαση Ζεϊμπέκ στη Βουλή για τους σιτοπαραγωγούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
image_print

Το ζήτημα των μειωμένων αποδόσεων και των χαμηλών τιμών παραγωγού στα σιτηρά της Ξάνθης και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης φέρνει στη Βουλή ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Ζεϊμπέκ κάνει λόγο για απόγνωση των σιτοπαραγωγών, καθώς η φετινή καλλιεργητική περίοδος εξελίσσεται ιδιαίτερα δύσκολα, με σημαντική μείωση της παραγωγής και τιμές που, όπως αναφέρει, δεν καλύπτουν ούτε το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με την παρέμβαση του βουλευτή, οι αποδόσεις σε πολλές περιοχές εμφανίζονται μειωμένες ακόμη και πάνω από 50%, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, των παρατεταμένων βροχοπτώσεων και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες.

Ο κ. Ζεϊμπέκ επικαλείται και δηλώσεις του προϊσταμένου της ΔΑΟΚ ΠΕ Ξάνθης, ο οποίος χαρακτήρισε τη χρονιά «καταστροφική» για τα σιτάρια, τόσο ως προς τις αποδόσεις όσο και ως προς τις τιμές.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το κόστος για εφόδια, λιπάσματα, σπόρους, καύσιμα και ενέργεια παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται χωρίς ουσιαστικό εισόδημα.

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ξάνθης ζητά από το Υπουργείο να παρουσιάσει τα στοιχεία που διαθέτει για τις αποδόσεις σκληρού και μαλακού σιταριού στην Ξάνθη και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜΘ.

Παράλληλα, ρωτά αν προτίθεται να προχωρήσει σε άμεση οικονομική ενίσχυση των σιτοπαραγωγών μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων ή εθνικών πόρων, λόγω της απώλειας εισοδήματος που προκαλούν οι μειωμένες αποδόσεις και οι χαμηλές τιμές.

Θέτει επίσης ζήτημα αντιμετώπισης των στρεβλώσεων στη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού, ώστε να εξασφαλιστεί δίκαιη αμοιβή για τους παραγωγούς σιτηρών.

Τέλος, ζητά συνολικό σχεδιασμό για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη στήριξη της σιτοκαλλιέργειας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η παραμονή των παραγωγών στην ύπαιθρο.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Σε απόγνωση οι σιτοπαραγωγοί της Ξάνθης και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Μειωμένες αποδόσεις και εξευτελιστικές τιμές παραγωγού»

Ιδιαίτερα δύσκολη εξελίσσεται η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τους σιτοπαραγωγούς της Ξάνθης και συνολικά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς οι μειωμένες αποδόσεις, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές παραγωγού, οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες παραγωγών και εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου, οι αποδόσεις σε πολλές περιοχές εμφανίζονται μειωμένες ακόμη και κατά ποσοστά που υπερβαίνουν το 50%, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προϊστάμενου της ΔΑΟΚ ΠΕ Ξάνθης σε τοπικά μέσα, ο οποίος και δήλωσε πως «Είναι μια κακή χρονιά και σε αποδόσεις και σε τιμές. Έχουμε μείωση πάνω από 50% σε απόδοση στα σιτάρια. Είναι μια καταστροφική χρονιά. Οι πολλές και παρατεταμένες βροχές δημιούργησαν πολλά προβλήματα. Ενώ στην αρχή ευνόησαν των ανάπτυξη των σιτηρών στην συνέχεια προκάλεσαν διάβρωση το έδαφος και δεν μπόρεσαν οι αγρότες να ραντίσουν με φυτοφάρμακα έγκαιρα. Έτσι είχαμε αρρώστιες που επηρέασαν τον καρπό και άρα την απόδοση».

Την ίδια στιγμή, οι τιμές που προσφέρονται κατά την παράδοση της παραγωγής δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής, αφήνοντας τους παραγωγούς χωρίς ουσιαστικό εισόδημα. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ασφυκτική, καθώς το κόστος των αγροτικών εφοδίων, των λιπασμάτων, των σπόρων, των καυσίμων, της ενέργειας και των λοιπών εισροών εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια των σιτηρών να καθίσταται οικονομικά μη βιώσιμη.

Επειδή η παραγωγή σιτηρών αποτελεί βασική καλλιέργεια για την Ξάνθη και ευρύτερα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, συμβάλλοντας σημαντικά τόσο στο εισόδημα των αγροτικών νοικοκυριών όσο και στην επισιτιστική επάρκεια της χώρας,

Επειδή η διατήρηση της σιτοπαραγωγής στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποτελεί ζήτημα οικονομικής, κοινωνικής και αναπτυξιακής σημασίας,

Επειδή η συνεχής συμπίεση του αγροτικού εισοδήματος οδηγεί σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών και ερήμωση της υπαίθρου,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποια στοιχεία διαθέτει το Υπουργείο για τις αποδόσεις των καλλιεργειών σκληρού και μαλακού σιταριού στην Ξάνθη και στις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο;
  2. Προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση οικονομική ενίσχυση των σιτοπαραγωγών της περιοχής μέσω της ενεργοποίησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων ή αξιοποίησης εθνικών πόρων για την απώλεια εισοδήματος που προκαλείται τόσο από τις μειωμένες αποδόσεις όσο και από τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές παραγωγού;
  3. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού και να εξασφαλιστεί δίκαιη αμοιβή για τους παραγωγούς σιτηρών;
  4. Ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός του Υπουργείου για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη στήριξη της καλλιέργειας σιτηρών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η παραμονή των παραγωγών στην ύπαιθρο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

 

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en