Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ποιοι εντάσσονται στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Όλη η διαδικασία

Εκδόθηκε πριν από λίγα λεπτά, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για την ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπου δίνει την δυνατότητα να αποπληρώσουν οι οφειλέτες τα χρέη τους σε έως και 100 δόσεις.

Οι οφειλέτες των Ταμείων μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους μετά την υπογραφή της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια», οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν σε έως και 100 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο 4,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Το ποσοστό της έκπτωσης επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, (όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις 31/12/12), κυμαίνεται από 100% στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής των οφειλών και φθάνει έως 20% στην περίπτωση που η οφειλή ρυθμιστεί στις 100 δόσεις.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την 21η του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής και εφόσον δεν είναι εργάσιμη την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την 21η κάθε μήνα και εφόσον δεν είναι εργάσιμη την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές σε όλα τα Ταμεία εκτός από το ΝΑΤ, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες την 1/10/2014, και οφειλές οι οποίες έως την ίδια ημερομηνία, τελούν σε αναστολή διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου.

Με δεδομένο όμως ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν καταβάλλονται στις ίδιες ημερομηνίες, σε όλα τα ταμεία, η εγκύκλιος αναφέρει ενδεικτικά ότι για το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, υπάγονται οφειλές έως και μισθολογικής περιόδου Αυγούστου 201, ενώ για τον ΟΑΕΕ: οφειλές έως και περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 2014.

Ακολουθεί ολόκληρη η εγκύκλιος για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν.4305/2014

Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 237/A’ δημοσιεύτηκε ο Ν. 4305/2014 με τις διατάξεις του άρθρου 54 του οποίου θεσπίζεται μεταβατικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς τους ΦΚΑ πλην ΝΑΤ. Με το νόμο αυτό θεσπίζεται ένα ευνοϊκό, δίκαιο και ευέλικτο σύστημα ρύθμισης οφειλών, που επιτρέπει την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών με σημαντικές εκπτώσεις σε πρόστιμα, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις που φθάνουν ως και την πλήρη απαλλαγή αυτών. Επίσης, εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των οφειλετών που υπήχθησαν στη ρύθμιση της «νέας αρχής» του ν. 4152/2013 και ήταν συνεπείς, με τους υπαγόμενους στη νέα ρύθμιση, ενώ επιπλέον για όσους διατηρήσουν τη ρύθμιση της «νέας αρχής» του ν. 4152/2013, προβλέπεται το πρόσθετο ευεργέτημα της μείωσης των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξης στη ρύθμιση της Νέας Αρχής του Ν.4152/2013, κατά ποσοστό 20%.

Κρίσιμης σημασίας παράμετρος και απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών είναι η υποβολή των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (όπου αυτή προβλέπεται) και η πιστοποιημένη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1 Οκτωβρίου 2014 και εφεξής.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015. Δεδομένου ότι το δικαίωμα υπαγωγής στο νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών ασκείται έως τις 31/3/2015, απαραίτητη προϋπόθεση υπαγωγής, αποτελεί η συνεπής καταβολή των τρεχουσών εισφορών των προηγούμενων της υπαγωγής μηνών.

Επισημαίνεται ότι με το νέο πλαίσιο ρύθμισης:

.    Οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν σε έως 100 δόσεις

.    Το ετήσιο επιτόκιο από 1-1-2013, με το οποίο βαρύνεται η κύρια οφειλή η οποία ρυθμίζεται, μειώνεται σε 4,56%

.    Προβλέπεται η υποβολή αίτησης άπαξ επανένταξης στη ρύθμιση, σε περιπτώσεις απώλειάς της για λόγους ανωτέρας βίας

.    Λαμβάνεται μέριμνα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση μεταχείριση μεταξύ των οφειλετών που υπήχθησαν στη ρύθμιση της Νέα Αρχής του Ν.4152/2013, όπως ισχύει, και όσων υπαχθούν στη ρύθμιση του παρόντος άρθρου.

Α. Ειδικότερα, στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν:

α) Οφειλές στους ΦΚΑ, πλην ΝΑΤ, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες την 1/10/2014, ως ακολούθως:

Δόσεις

Ποσοστό έκπτωσης επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, (όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις 31/12/12) Ποσό κύριας οφειλής (Ευρώ) Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης (Ευρώ)

Α

Εφάπαξ

100% έως 1.000.000,00

Β

έως 12

90%

»

50,00

Γ

έως 24

80%

»

Δ

έως 36

70%

»

Ε

έως 48

60%

»

Στ

έως 60

50%

»

Ζ

έως 72

30%

»

Η

έως 100

20%

έως 15.000,00

 

β) οφειλές μέχρι την1/10/2014 που τελούν σε αναστολή διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη

Δεδομένης της διαφοροποίησης των ημερομηνιών καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο, στις διατάξεις του Ν.4305/14 υπάγονται οι οφειλές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, που αφορούν ενδεικτικά:

.    Για το ΙΚΑ ΕΤΑΜ: Οφειλές έως και μισθολογικής περιόδου Αυγούστου 2014.

.    Για τον ΟΑΕΕ: Οφειλές έως και περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 2014.

γ) Για την ένταξη στην παρούσα ρύθμιση απαιτείται μόνο η υποβολή αίτησης υπαγωγής.

δ) Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την 21η του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής και εφόσον δεν είναι εργάσιμη την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την 21η κάθε μήνα και εφόσον δεν είναι εργάσιμη την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Διευκρινίζεται ότι:

* στις διατάξεις του Ν.4305/14, εμπίπτουν οι πάσης φύσεως οφειλές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς από ενεργούς ή

ανενεργούς ασφαλισμένους κοκ.

*  σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραμείνει τμήμα της οφειλής που να μην έχει υπαχθεί σε ρύθμιση

*  η ρύθμιση του Ν.4305/2014 έχει εφαρμογή για κύριες οφειλές έως 1.000.000 ?. Για ποσά κύριας οφειλής άνω του 1.000.000 ?, παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις του Ν.4152/2013.

Γ. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση και την πληρωμή της 1ης δόσης:

α) Χορηγείται στους υπόχρεους μηνιαίο πιστοποιητικό οφειλών, στο οποίο πιστοποιείται και το υπολειπόμενο ποσό οφειλής και το οποίο επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Για τις επιχειρήσεις του εδαφίου ε’ της παρ. 5 του άρθρου 8 του α.ν. 1846/1951 που θα υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου και είναι συνεπείς με τους όρους αυτής, θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής, για την είσπραξη λογαριασμών δημοσίου έργου, χωρίς παρακράτηση, εφόσον το έργο για το οποίο χορηγείται το πιστοποιητικό δεν οφείλει τρέχουσες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής του έργου θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής με παρακράτηση τη συνολική οφειλή του έργου.

β) Αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων κατά τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967 (Α’ 136) και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του ΠΚ.

γ) Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων. Αν ο οφειλέτης απωλέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

δ) Αναστέλλεται η παραγραφή των οφειλών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 2 του ν. 2556/1997 (Α’ 270).

Δ. Η ρύθμιση απώλλυται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα, τις τρέχουσες εισφορές και τις προβλεπόμενες δόσεις της ρύθμισης.

Κατ’εξαίρεση, ο οφειλέτης δεν εκπίπτει της ρύθμισης στις περιπτώσεις για τις οποίες, ενώ καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές:

α) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο (2) δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης (για χρονικό διάστημα μέχρι ενός μηνός η

κάθε δόση) ή

β) δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) μηνών.

Οι ανωτέρω περιπτώσεις α) και β) δύνανται να εφαρμοστούν μετά την πάροδο εξαμήνου από την ένταξη στη ρύθμιση. Ως έτος προγράμματος ρύθμισης νοείται το 12μηνο με έναρξη από την ημερομηνία ένταξης στη ρύθμιση. Για τις ως άνω περιπτώσεις α’ και β’ η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση δύο τοις εκατό (2%).

Ειδικότερα, σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας ο οφειλέτης δύναται εντός δύο (2) μηνών από την απώλεια αυτής να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων αυτής.

Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης καθίσταται απαιτητό το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων, τα οποία αναβιώνουν αναδρομικά, χωρίς τις εκπτώσεις του πίνακα της παραγράφου Α της παρούσας. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση απώλειας της ρύθμισης, το υπόλοιπο της κύριας οφειλής υπολογίζεται εκ νέου από 1.1.2013 με ετήσιο επιτόκιο που καθορίζεται στην παράγραφο 11, της Υποπαραγράφου ΙΑ.2 της Παραγράφου ΙΑ’του Ν.4152/2013.

Ε. Οι εκπρόθεσμες τρέχουσες εισφορές επιβαρύνονται με το ετήσιο επιτόκιο που καθορίζεται στην παράγραφο 11, της Υποπαραγράφου ΙΑ.2 της Παραγράφου ΙΑ’του Ν.4152/2013.

ΣΤ. Όσον αφορά στους οφειλέτες, οι οποίοι μέχρι την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του παρόντος νόμου, έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της Νέας Αρχής του Ν.4152/2013, και των οποίων η ρύθμιση είναι ενεργή, εφαρμόζονται οι μεταβατικές διατάξεις της παρ.17 του άρθρου 54 του νόμου 4305/14. Συγκεκριμένα, στους οφειλέτες αυτούς, παρέχονται δύο επιλογές:

α) να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση για το υπόλοιπο της οφειλής τους, ενώ ταυτόχρονα θα υπόκεινται αναδρομικά από 1.1.2013 σε επιτόκιο 4,56% και θα τύχουν αναδρομικά από την ένταξή τους στην προηγούμενη ρύθμιση (Νέα Αρχή του Ν.4152/2013) των εκπτώσεων της νέας ρυθμίσεως.

β) να διατηρήσουν τη ρύθμιση της Νέας Αρχής του Ν.4152/2013, ενώ ταυτόχρονα θα υπόκεινται αναδρομικά από 1.1.2013 σε επιτόκιο 4,56% και θα τύχουν αναδρομικά από την ένταξή τους στην προηγούμενη ρύθμιση (Νέα Αρχή) των εκπτώσεων της νέας ρυθμίσεως, καθώς και μια πρόσθετη μείωση 20% επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξης στη ρύθμιση της Νέας Αρχής του Ν.4152/2013.

γ) οι ειδικότερες λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω παραγράφων α) και β) θα καθοριστούν σε Υπουργική Απόφαση η οποία θα εκδοθεί εντός προθεσμίας ενός μηνός από τη δημοσίευση του Ν. 4305/14.

Ζ. Συμψηφισμοί

α) Ο συμψηφισμός ΦΠΑ και φόρου Εισοδήματος με ασφαλιστικές οφειλές (περ.2, Υποπαρ.ΙΑ.2, παρ.ΙΑ, αρθ. Πρώτο του Ν.4254/2014) εφαρμόζεται για οφειλές που υπάγονται στη νέα ρύθμιση, μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί έως το 1/7 των υπολειπόμενων δόσεων. Στην περίπτωση εφαρμογής των διαδικασιών συμψηφισμού εξοφλούνται κατά προτεραιότητα οι τελευταίες δόσεις.

β) Οι παρακρατήσεις της περ. 1 της Υποπαραγράφου ΙΑ.2, παρ.ΙΑ, του άρθρου Πρώτου του Ν.4254/14 (ΦΕΚ 85, Α) διενεργούνται μέχρι του ύψους οφειλών που αντιστοιχούν στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του οικείου φορέα. Στην περίπτωση που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ρυθμιστεί κατά τη διαδικασία παρακράτησης εξοφλούνται κατά προτεραιότητα οι τελευταίες δόσεις.

γ) Το ποσόν της οφειλής που συμψηφίζεται ή παρακρατείται σύμφωνα με τις ανωτέρω παραγράφους α) και β) τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται μετά τον συμψηφισμό ή την παρακράτηση.

Η. Υποβολή αιτήσεων

Για τις οφειλές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ οι αιτήσεις υποβάλλονται απευθείας στα κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακά ΚΕΑΟ. Για τις λοιπές οφειλές του ΙΚΑ_ΕΤΑΜ, δεδομένου ότι διενεργείται μηνιαίως ο έλεγχος δηλωθεισών – καταβληθεισών εισφορών (ΕΔΚ) στις ΑΠΔ, η αίτηση για ρύθμιση υποβάλλεται απευθείας στο κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακά ΚΕΑΟ και στις ταμειακές υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Για το σύνολο των οφειλών του ΙΚΑ_ΕΤΑΜ μετά την καταχώριση της αίτησης εκδίδεται άμεσα και αμελλητί η απόφαση ρύθμισης με βάση τις οφειλές που, κατά την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης εμφανίζονται ως ληξιπρόθεσμες στη βάση δεδομένων του ΟΠΣ-ΙΚΑ βάσει των ΕΔΚ των ΑΠΔ. Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, ενημερώνεται το Τμήμα Εσόδων του αρμόδιου υποκαταστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να προβεί σε έλεγχο. Αν από τον έλεγχο προκύψει οφειλή αναγόμενη σε χρονική περίοδο της ρύθμισης, είναι δυνατή είτε η εφάπαξ εξόφλησή της είτε η ένταξή της στη ρύθμιση με ανακαθορισμό του ποσού των δόσεων.

Θ. Από την 31η Οκτωβρίου 2014, ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4305/2014, δεν επιτρέπεται η χορήγηση ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις της υποπαραγράφου ΙΑ.2, της παρ.ΙΑ’του Ν.4152/13 (νέα αρχή) για τους οφειλέτες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 54 του Ν. 4305/14 (οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες την 1/10/2014 ύψους έως ένα εκατομμύριο ευρώ). Επιτρέπεται η χορήγηση ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις της υποπαραγράφου ΙΑ.1, της παρ.ΙΑ’του Ν.4152/13 (πάγια ρύθμιση). Επίσης επιτρέπεται η κατά τις διατάξεις της υποπαραγράφου ΙΑ.2, της παρ.ΙΑ’του Ν.4152/13 (νέα αρχή) χορήγηση ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, για οφειλές άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Οι διοικητές των Ταμείων καλούνται να ενημερώσουν άμεσα και με κάθε πρόσφορο τρόπο τους οφειλέτες τους και να διασφαλίσουν την άμεση και απρόσκοπτη εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4305/14.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμέως: Χωρίς την επιστολική ψήφο πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν

«Χωρίς την επιστολική ψήφο οι Έλληνες πολίτες, πολλοί συμπατριώτες μας, δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν», ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλώντας σήμερα στο ΕΡΤNews.

Επίσης η κ. Κεραμέως επισήμανε «πάνω από τρεις στους τέσσερις που έχουν γραφτεί έχουν ήδη παραλάβει το εκλογικό υλικό στο σπίτι τους, στο γραφείο τους, σε όποια διεύθυνση έχουν. Πάνω από εκατό χιλιάδες τα έχουν ήδη παραλάβει» και πρόσθεσε «αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος. Ό, τι και να ψηφίζει κανείς, σημασία έχει να ψηφίζει, νa ακούγεται, να μπορεί να ακουστεί ακριβώς η φωνή του».

Οι παραδόσεις προχώρησαν πάρα πολύ γρήγορα σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών «Ξεκίνησαν πριν από μόλις λίγες μέρες και ήδη είμαστε σχεδόν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της παράδοσης». Παράλληλα η κ. Κεραμέως έδωσε διευκρινίσεις και για το ποια είναι η τελευταία ημέρα για κατάθεση του φακέλου: «Εάν ζω στο εξωτερικό, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς να παραλάβει τον φάκελο είναι η 28η Μαΐου. Στην Ελλάδα, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς είναι η 3η Ιουνίου».

Τέλος, η κ. Κεραμέως τόνισε ό,τι «πρέπει να φέρουμε την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σήμερα οι εξετάσεις στα Πρότυπα Σχολεία της χώρας

Ξεκίνησαν σήμερα, 18 Μαϊου, οι εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών στις εισαγωγικές τάξεις – Α’ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου – των Πρότυπων Σχολείων (Π.Σ.) καθώς και στις αντίστοιχες τάξεις των Εκκλησιαστικών Σχολείων. Υποβλήθηκαν 9.454 αιτήσεις υποψηφίων για 1.794 θέσεις.

Η εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία – Εκκλησιαστικά Σχολεία Οι εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών στις εισαγωγικές τάξεις – Α’ Γυμνασίου/ Α΄ Λυκείου – των Πρότυπων Σχολείων (Π.Σ.) και στις τάξεις Α’ Γυμνασίου/Α΄ Λυκείου των Εκκλησιαστικών Σχολείων, διενεργούνται σήμερα Σάββατο 18 Μαΐου. Η αξιολόγηση των υποψηφίων μαθητών, θα γίνει σε δύο γνωστικά αντικείμενα: γλώσσα και μαθηματικά.

Οι ερωτήσεις αξιολόγησης είναι κλειστού τύπου/ πολλαπλής επιλογής. Οι υποψήφιοι για τα Εκκλησιαστικά Σχολεία θα εξεταστούν επιπλέον στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Οι εξετάσεις Η εισαγωγή μαθητών στην Α’ τάξη των Πρότυπων Γυμνασίων πραγματοποιείται με τεστ δεξιοτήτων υπό μορφή ερωτήσεων κλειστού τύπου/πολλαπλής επιλογής. Το περιεχόμενο της αξιολόγησης σχετίζεται με την κατανόηση κειμένων της ελληνικής γλώσσας και των μαθηματικών εννοιών. Αντικείμενο της γραπτής δοκιμασίας είναι στοιχεία, τα οποία οι μαθητές ήδη έχουν επεξεργασθεί και γνωρίζουν από τη φοίτησή τους στο Δημοτικό Σχολείο γενικά χωρίς να ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια, ούτε ελέγχονται γνώσεις, οι οποίες βασίζονται στην αποστήθιση.

Τα θέματα των εξεταζόμενων γνωστικών πεδίων, τίθενται υπό τη μορφή ερωτήσεων κλειστού τύπου/ πολλαπλής επιλογής, οι οποίες συνοδεύονται από σχετικό βοηθητικό υλικό. Η διαδικασία διαρκεί 150 λεπτά.

 

Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή των θεμάτων προς τα εξεταστικά κέντρα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά με ευθύνη της Κεντρικής Επιτροπής Διεξαγωγής των Εξετάσεων αμέσως πριν την έναρξη της δοκιμασίας.
Η επιλογή της απάντησης ανά ερώτηση σημειώνεται από τον υποψήφιο μαθητή σε ειδικό απαντητικό φύλλο, όπου αναγράφεται υποχρεωτικά ο κωδικός αίτησης υποψηφίου σε αντίστοιχο πεδίο.
Τα απαντητικά φύλλα βαθμολογούνται εντός κλίμακας βαθμολόγησης από μηδέν έως εκατό μόρια, με άριστα τα εκατό μόρια.
Σε κάθε ένα από τα εξεταζόμενα γνωστικά πεδία αποδίδονται πενήντα μόρια.
Να σημειωθεί πως δεν προβλέπεται διαδικασία αναβαθμολόγησης.

Πλήρωση κενών θέσεων μαθητών στη Β’ και Γ’ τάξη των Πρότυπων Γυμνασίων.

Η πλήρωση κενών θέσεων στις Β’ και Γ’ τάξεις των Προτύπων Γυμνασίων για κάθε σχολικό έτος πραγματοποιείται με τεστ δεξιοτήτων, η οποία λαμβάνει χώρα στα Πρότυπα Γυμνάσια τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του διδακτικού έτους. Οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στις εξετάσεις, κατατίθενται στο σχολείο ενδιαφέροντος κάθε υποψηφίου και αποδίδεται ατομικός κωδικός για κάθε αίτηση.
Στην παραπάνω διαδικασία δεν μπορούν να συμμετέχουν μαθητές, που φοιτούν ήδη σε Πρότυπο Γυμνάσιο.

Οι κενές θέσεις καθώς και κάθε ειδικότερο ζήτημα, που αφορά στην πραγματοποίηση της δοκιμασίας δεξιοτήτων ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα κάθε σχολείου με την έναρξη του σχολικού έτους.

Εισαγωγή μαθητών και πλήρωση κενών θέσεων στην Α’ τάξη των Πρότυπων Λυκείων

Σε περίπτωση διασυνδεδεμένων Πρότυπων Σχολείων (Π.Σ.), οι απόφοιτοι του Πρότυπου Γυμνασίου εγγράφονται απευθείας στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο, υπό την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την φοίτησή τους στο Γυμνάσιο.
Αν στην Α’ τάξη των διασυνδεδεμένων Λυκείων προκύπτουν κενές θέσεις, αυτές καλύπτονται με τεστ δεξιοτήτων.
Στα μη διασυνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια, το σύνολο των θέσεων της Α’ τάξης του Λυκείου καλύπτεται με τεστ δεξιοτήτων.

Οι εξετάσεις

Με τη δοκιμασία εισαγωγής μαθητών στα Πρότυπα Λύκεια αξιολογούνται γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με την κατανόηση κειμένων της ελληνικής γλώσσας και τα μαθηματικά που απέκτησαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Γυμνάσιο.
Δεν ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια και δεν ελέγχονται γνώσεις, οι οποίες προϋποθέτουν απομνημόνευση. Οι μαθητές δεν απαιτείται να μελετήσουν πρόσθετη ύλη για να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω δοκιμασία, η οποία έχει τρίωρη διάρκεια.

Πλήρωση κενών θέσεων μαθητών στην Β’ και Γ’ τάξη των Πρότυπων Λυκείων

Η εισαγωγή μαθητών στις Β’ και Γ’ τάξεις των Πρότυπων Λυκείων για την κάλυψη των κενών θέσεων πραγματοποιείται με τεστ δεξιοτήτων, η οποία λαμβάνει χώρα στα Πρότυπα Λύκεια τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του διδακτικού έτους. Μαθητές, που φοιτούν ήδη σε Πρότυπο Λύκειο δεν μπορούν να συμμετέχουν στην παραπάνω διαδικασία.

Οι γονείς ή οι κηδεμόνες ή άλλο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια μαθητή εισακτέου σε Πρότυπο Λύκειο προβαίνουν, εφόσον το επιθυμούν, σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται, προκειμένου να γίνει η μετεγγραφή του μαθητή από το σχολείο, που ήδη είναι εγγεγραμμένος στο Πρότυπο Λύκειο όπου έχει κριθεί εισακτέος, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την επόμενη της ημέρας ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Ολοκληρώθηκε η κλήρωση για τα Πειραματικά

Σημειώνεται ότι χθες, Παρασκευή 17 Μαϊου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δημόσιας ηλεκτρονικής κλήρωσης για την εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία. Υποβλήθηκαν 10.845 αιτήσεις για 3.003 θέσεις.
Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων. Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών θα ενημερωθούν σχετικά με SMS στο κινητό τους εφόσον το είχαν δηλώσει στην αρχική τους αίτηση.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ενημερωτικές δράσεις για την υπέρταση στη μνήμη του καβαλιώτη καρδιολόγου Δαυίδ Συμεωνίδη

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας ενώνει τη φωνή του με την παγκόσμια ιατρική κοινότητα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης στις 17 Μαίου 2024, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, σχετικά με τους σοβαρούς κινδύνους που συνδέονται με την αρτηριακή υπέρταση και την ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας, με μια σειρά από ενημερωτικές δράσεις σε όλο τον Νομό Καβάλας, στη μνήμη του πρώην Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας Dr. Δαυίδ Συμεωνίδης, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πριν από τέσσερα χρόνια σε ηλικία 64 ετών.

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί μια από τις πιο συχνές και επικίνδυνες καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές 1 στους 3 ενήλικες παγκοσμίως πάσχει από υπέρταση και πολλές φορές η ασθένεια αυτή εξελίσσεται χωρίς εμφανή συμπτώματα, καθιστώντας τη «σιωπηλό δολοφόνο».

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την αρτηριακή υπέρταση περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Βλάβες στα μάτια και απώλεια όρασης

Για την πρόληψη και τον έλεγχο της αρτηριακής υπέρτασης, ο Ιατρικός Σύλλογος συνιστά στους πολίτες να υιοθετήσουν τις ακόλουθες πρακτικές:

  • Τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης: Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την πίεσή μας τακτικά, ειδικά εάν έχουμε ιστορικό υπέρτασης στην οικογένεια.
  • Υγιεινή διατροφή: Επιλέγουμε τροφές χαμηλές σε αλάτι, πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Σωματική δραστηριότητα: Η τακτική άσκηση βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Αποφυγή καπνίσματος και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ: Το κάπνισμα και το αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα.
  • Διαχείριση άγχους: Η διαχείριση του άγχους μέσω τεχνικών όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας καλεί όλους τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις ενημερωτικές διαλέξεις «Ημέρες Καρδιολογίας Δαυίδ» που θα λάβουν χώρα σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας την Κυριακή 26 Μαίου 2024 κατά τις ώρες 11:00-12:30 (βλ. παρακάτω).

Ημέρες Καρδιολογίας «Δαυίδ Συμεωνίδη»

Καβάλα-Σάββατο 25 Μαίου 2024-1ο στρογγυλό τραπέζι

Πρόεδροι: Παπουλίδης Νεόφυτος-Συντονιστής διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Γ. Ν. Καβάλας, Καµπουρίδης Νικόλαος-∆ιευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Γ. Ν. Καβάλας

  • Οµιλητής: Κωνσταντινίδης Σταύρος, καθηγητής Καρδιολογίας ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης
    Θεµα: Πρόοδος στη θεραπεία της θρόµβωσης και πνευµονικής εµβολής
  • Οµιλητής: Γιαννόπουλος Ανδρέας, Αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής ΑΠΘ- Παιδοκαρδιολόγος
    Θέµα: Παρόν και µέλλον παιδοκαρδιολογίας και καρδιολογίας
  • Οµιλητής: Αντωνιάδης Αντώνιος, Καρδιολόγος-Ηλεκτροφυσιολόγος ∆ιδάκτωρ πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης Γ’ Καρδιολογική Κλινική Α.Π.Θ. Γ. Ν. «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης
    Θεµα: ∆ιαχείρηση αρρυθµιών
  • Οµιλητής: Μήτρας Θεόδωρος, Ιδιώτης Καρδιολόγος
    Θέµα: Προαγωνιστικός έλεγχος του αθλητή

Συζήτηση

Καβάλα-Κυριακή 26 Μαίου 2024-2ο στρογγυλό τραπέζι

Πρόεδροι: Κροκίδης Ξενοφών-Συντονιστής διευθυντής Β’ Παθολογικής Κλινικής Γ. Ν. Καβάλας, Παπαντωνίου Στέφανος-Διευθυντής Ά παθολογικής κλινικής Γ. Ν. Καβάλας

  • Οµιλήτρια: Μελισσοπούλου Χαριτίνη, Ιδιώτης Γενικός ιατρός
    Θέµα: Προνοσοκοµειακή αντιµετώπιση θωρακικού άλγους
  • Οµιλητης: Στρατάκης Ιωάννης, Επιµελητής Α’ Καρδιολογικής κλινικής Γ. Ν. Καβάλας
    Θέµα: Αντιµετώπιση Εµφράγµατος µυοκαρδίου σε επαρχιακό νοσοκοµείο
  • Οµιλητής: Γιάµπατζης Βασίλειος, Επιµελητής Β’ ΤΕΠ Γ. Ν. Καβάλας
    Θέµα: Νεότερες εξελίξεις στη ∆υσλιπιδαιµία
  • Οµιλήτρια: Τριανταφυλλίδου Μαίρη, Ιδιώτης Ενδοκρινολόγος
    Θέµα: Νεότερα δεδοµένα για το σακχαρώδη διαβήτη

Συζήτηση

Πρόεδρος: Μακρυγιάννης ∆ηµήτριος, Επιµελητής Ά Καρδιολογικής Κλινικής Γ. Ν. Καβάλας

  • Οµιλήτρια: Θεοδωρίδου Καλλιόπη, Ειδικός Καρδιολόγος
    Θεµα: Αντιµετώπιση παραγόντων κινδύνου αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιµία στη στεφανιαία νόσο
  • Οµιλητής: Σωτηρόπουλος Μιχαήλ, Ιδιώτης Παθολόγος
    Θέµα: Κάπνισµα, παχυσαρκία, διατροφή, άσκηση στη στεφανιαία νόσο
  • Οµιλητής: Μήτρας Θεόδωρος, Ιδιώτης Καρδιολόγος
    Θέµα: Προαγωνιστικός έλεγχος του αθλητή, πόσο σηµαντικός είναι

Χρυσούπολη-Κυριακή 26 Μαίου 2024, 11:00-12:30

Πρόεδρος: Μελισσοπούλου Χαριτίνη, Ιδιώτης Γενικός Ιατρός

  • Ομιλητής: Γατούλα Μαρία, Διευθύντρια Κ.Υ. Χρυσούπολης
    Θέμα: Αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη δυσλιπιδαιμία στη στεφανιαία νόσο
  • Ομιλήτρια: Τσουκάκη Βάνα, Ιδιώτης Καρδιολόγος
    Θέμα: Κάπνισμα, παχυσαρκία, διατροφή, άσκηση στη στεφανιαία νόσο

Ελευθερούπολη-Κυριακή 26 Μαίου 2024, 11:00-12:30

Πρόεδρος: Καραγιαννίδου Αγάθη, Ιδιώτης Παιδίατρος

  • Ομιλητής: Στυμπίρης Ηλίας, Ιδιώτης Καρδιολόγος
    Θέμα: Αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη δυσλιπιδαιμία στη στεφανιαία νόσο
  • Ομιλήτρια: Πλουμή Δήμητρα, Επιμελήτρια Γενικής Ιατρικής
    Θέμα: Κάπνισμα, παχυσαρκία, διατροφή, άσκηση στη στεφανιαία νόσο

Θάσος-Κυριακή 26 Μαίου 2024, 11:00-12:30

Πρόεδρος: Αγγελόπουλος Θωμάς, Συντονιστής Διευθυντής Κ.Υ.Πρίνου

  • Ομιλητής: Ζήδρος Σπυρίδων, Ιδιώτης Καρδιολόγος
    Θέμα: Αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη δυσλιπιδαιμία στη στεφανιαία νόσο
  • Ομιλήτρια: Πόποβα Γιάννα, Ιδιώτης Καρδιολόγος
    Θέμα: Κάπνισμα, παχυσαρκία, διατροφή, άσκηση στη στεφανιαία νόσο

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en