Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ποιοι απέτρεψαν το Grexit που είχε ετοιμάσει ο Σόιμπλε το 2015

image_print

Αποκαλύψεις του πρώην προέδρου του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, ο οποίος θεωρεί ως μόνη σωτηρία για την Ελλάδα την επιστροφή στη δραχμή.

Μια συγκλονιστική αποκάλυψη από τον Hans-Werner Sinn, τον Γερμανό πρώην πρόεδρο του Οικονομικού Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου: «Το καλοκαίρι του 2015 ο Σόιμπλε είχε δρομολογήσει την αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη 15 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Το Grexit ανετράπη με μια κοινή ενέργεια του Φρανσουά Ολάντ και της Άνγκελα Μέρκελ», υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος, χαρακτηρίζοντας “λανθασμένη” την απόφαση των δύο ηγετών να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Οι αποκαλύψεις περιέχονται στο νέο βιβλίο του Hans-Werner Sinn «Μαύρος Ιούνιος», όπου διατυπώνονται προτάσεις για «επανίδρυση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης με νέα αρχιτεκτονική και διαφορετικούς κανόνες.

Επισημαίνεται ότι ο Ζιν θεωρείται εκφραστής των πιο σκληρών γερμανικών απόψεων για το ευρώ και υπέρμαχος της “Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων”. Στην κορύφωση της κρίσης έγινε γνωστός στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας σθεναρά ότι η χώρα μας δεν έχει μέλλον στο ευρώ και ότι θα μπορέσει να ανακάμψει μόνο εάν επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα, το οποίο θα μπορεί να υποτιμά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην DW, ο Χανς-Βέρνερ Ζιν τάσσεται κατά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο θεωρεί ότι αποτελεί «αναδιανεμητικό μέτρο». Υποστηρίζει ότι «πρέπει να αποτραπεί η δυνατότητα της ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα σε αυτό το εύρος που το κάνει αυτή την ώρα. Κατά τον Ζιν, αυτό που γίνεται είναι «νομισματικοποίηση του κρατικού χρέους», κάτι που απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Η «υποταγή» της Γερμανίας

Ο τίτλος «Μαύρος Ιούνιος» επελέγη με αφορμή όχι μόνο το Brexit στις 23 του περασμένου Ιουνίου, αλλά και εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης στη Γερμανία. Όπως λέει o Ζιν, «δύο ημέρες νωρίτερα, στις 21 Ιουνίου, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, χωρίς σχεδόν να γίνει αντιληπτό από την κοινή γνώμη, υποτάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο ζήτημα της απόφασης που αφορά το ΟΜΤ, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι το ΟΜΤ είναι νόμιμο. Ο ανώτατος δικαστής ήταν από την Ελλάδα και ο εισαγγελέας από την Ισπανία, δύο χώρες με ξεκάθαρα συμφέροντα σε αυτήν την υπόθεση».

Χωρίς περιστροφές, ο Γερμανός οικονομολόγος αμφισβητεί ευθέως την αμεροληψία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επειδή η απόφαση του δεν είναι αυτή που θα ήθελε το γερμανικό οικονομικό κατεστημένο.

Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση των ανώτατων δικαστών στη Γερμανία, οι οποίοι παρότι διατύπωσαν επιφυλάξεις αποδέχθηκαν την ερμηνεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Λάθος η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Ο Γερμανός οικονομολόγος παρουσιάζει στο τέλος του βιβλίου του ένα σχέδιο 15 σημείων για την «επανίδρυση» της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων προτείνει μέτρα εξυγίανσης του ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά «μια ελαστικοποίηση της συμμετοχής στην ευρωζώνη: Χώρες που δεν τα καταφέρνουν εντός του ευρώ επειδή έχει γίνει πολύ ακριβό για αυτές, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποχωρούν και να υποτιμούν το νόμισμά τους». Μετά από μερικά χρόνια και εφόσον πληρούν τα κριτήρια εισόδου, θα μπορούν να επανεντάσσονται στην ευρωζώνη.

Μία τέτοια περίπτωση χώρας είναι κατά τον κ. Ζιν η Ελλάδα. «Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε να δρομολογήσει ήδη από το καλοκαίρι του 2015 την έξοδό της και είχε φέρει στο πλευρό του και 15 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Αυτό ανετράπη με μια κοινή ενέργεια του Φρανσουά Ολάντ και της Άγκελα Μέρκελ», υπογραμμίζει ο Γερμανός οικονομολόγος, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την απόφαση που ελήφθη.

«Η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν αποχωρούσε από τη ζώνη του ευρώ, επειδή θα μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της και να ξεκινήσει την οικονομική της ανάκαμψη», υποστηρίζει ο Ζιν.

Έλεγχος της μετανάστευσης και ευρωπαϊκός στρατός

Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν αναφέρεται και στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, προτείνοντας έλεγχο της μετανάστευσης, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης. Όπως εκτιμά, «στην απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ συνέβαλε και η εντελώς χαοτική κατάσταση στο πεδίο της μετανάστευσης το 2015».

Όπως λέει, οι στόχοι της ΕΕ να διατηρήσει τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, να επιτρέπει την ελεύθερη μετανάστευση μεταξύ των κρατών-μελών και να ενσωματώσει τους μετανάστες στα κοινωνικά συστήματα της εκάστοτε χώρας που τους φιλοξενεί, δεν μπορούν να συνδυαστούν. «Ένα από τα τρία στοιχεία πρέπει να θυσιαστεί», ειδάλλως «οι πιο ανεπτυγμένες σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά συστήματα χώρες θα οδηγηθούν σε κατάρρευση».

Ο Ζιν προτείνει τον διαχωρισμό των αξιώσεων για κοινωνικές παροχές σε «κληρονομημένες» (σ.σ. από το κράτος καταγωγής των μεταναστών για το διάστημα που ζούσαν εκεί) και σε άλλες που απορρέουν από την εργασία και τη διαμονή τους στην εκάστοτε χώρα που τους φιλοξενεί.

Οι τελευταίες, δηλαδή «επιδόματα ανεργίας και συνταξιοδοτικές αξιώσεις, θα παρέχονται από τη χώρα φιλοξενίας, ενώ οι “κληρονομημένες” παροχές θα καταβάλλονται από την πατρίδα τους».

Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν τάσσεται υπέρ της σταδιακής κατάργησης των εθνικών στρατών, υποστηρίζοντας τη δημιουργία «κοινού ευρωπαϊκού στρατού και την άμεση λήψη δραστικών μέτρα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Τέλος, παρά τα λάθη που διακρίνει στη δομή και λειτουργία της ΕΕ, θεωρεί ότι «κατά βάση είναι μια τεράστια ιστορία επιτυχίας για την Ευρώπη». Όπως επισημαίνει όμως, «το ευρώ είναι λιγότερο επιτυχημένο. Έχει προκαλέσει πολλούς τσακωμούς και εντάσεις που ξεσπούν στο πολιτικό πεδίο».

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ευρώπη: Ο καύσωνας συνδέεται με 1.300 επιπλέον θανάτους

Ευρώπη - Ακραίος καύσωνας και επιπτώσεις στη δημόσια υγεία - 2026
image_print

Προειδοποίηση του ΠΟΥ για τον καύσωνα στην Ευρώπη

Σοβαρή προειδοποίηση για τις επιπτώσεις του καύσωνα στην Ευρώπη απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, περισσότεροι από 1.300 επιπλέον θάνατοι που έχουν καταγραφεί από τις 21 Ιουνίου συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν τη Γηραιά Ήπειρο.

«Η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα»

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε ότι η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον πλανήτη, με ρυθμό διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Όπως σημείωσε, περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν αυτή την περίοδο υπό συνθήκες ακραίας ζέστης, ενώ σχολεία κλείνουν, τα δίκτυα ηλεκτροδότησης πιέζονται και τα συστήματα υγείας βρίσκονται αντιμέτωπα με αυξημένες ανάγκες.

Ρεκόρ θερμοκρασιών σε πολλές χώρες

Την περασμένη εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν νέα ρεκόρ ζέστης σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Πολωνία και η Τσεχία.

Σε πολλές περιοχές οι θερμοκρασίες πλησίασαν ή και ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για ευάλωτες ομάδες, εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους, ηλικιωμένους και παιδιά.

Ο «σιωπηλός δολοφόνος»

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους χαρακτήρισε τη θερμική καταπόνηση «σιωπηλό δολοφόνο», επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα σπίτια, σχολεία και εργασιακοί χώροι στην Ευρώπη δεν έχουν σχεδιαστεί για τόσο ακραίες θερμοκρασίες.

Η κλιματική αλλαγή, όπως ανέφερε, μετατρέπει τους καύσωνες που κάποτε θεωρούνταν σπάνιοι σε φαινόμενα που πλέον εμφανίζονται σχεδόν κάθε χρόνο.

Χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο από τη ζέστη

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι περίπου 500.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αίτια που συνδέονται με τη ζέστη.

Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με καλύτερη πρόληψη, έγκαιρη ενημέρωση, προστασία των ευάλωτων ομάδων και προσαρμογή των υποδομών στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις θερμές ώρες της ημέρας, να παραμένουν ενυδατωμένοι και να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση συμπτωμάτων θερμικής εξάντλησης.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μεσόγειος: Οι καρχαρίες-φαντάσματα που επιβιώνουν ακόμη

Μεσόγειος - Νεαρός μεγάλος λευκός καρχαρίας και έρευνα για τον πληθυσμό φάντασμα - 2026
image_print

Ένα σπάνιο εύρημα ξανανοίγει το μυστήριο

Ένας νεαρός μεγάλος λευκός καρχαρίας που πιάστηκε κατά λάθος στα ανοικτά της Ισπανίας φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα θαλάσσιο μυστήριο που κρατά περισσότερα από 160 χρόνια.

Για δεκαετίες, η παρουσία των μεγάλων λευκών καρχαριών στη Μεσόγειο θεωρούνταν εξαιρετικά σπάνια, ενώ αρκετοί πίστευαν ότι το είδος είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί από την περιοχή. Το νέο εύρημα, όμως, δείχνει ότι ένας μικρός και δυσδιάκριτος πληθυσμός μπορεί να εξακολουθεί να κινείται στα νερά της Μεσογείου.

Ο νεαρός καρχαρίας που εντοπίστηκε στην Ισπανία

Στις 20 Απριλίου 2023, ψαράδες έπιασαν τυχαία έναν νεαρό μεγάλο λευκό καρχαρία κοντά στις ακτές της ανατολικής Ισπανίας.

Το ζώο είχε μήκος περίπου 2,10 μέτρα και βάρος από 80 έως 90 κιλά. Αν και οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα θαλάσσια είδη στον κόσμο, η εμφάνισή τους σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου είναι εξαιρετικά σπάνια.

Η ανακάλυψη ώθησε τους ερευνητές να επανεξετάσουν ιστορικά αρχεία από το 1862 έως το 2023, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι καταγραφές επιβεβαιώνουν τη συνεχή παρουσία του είδους στην περιοχή.

Ο πληθυσμός-«φάντασμα» της Μεσογείου

Συνδυάζοντας το πρόσφατο περιστατικό με παλαιότερες καταγεγραμμένες θεάσεις, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες δεν έχουν εξαφανιστεί από τη Μεσόγειο.

Ο πληθυσμός χαρακτηρίζεται ως «φάντασμα», επειδή οι συναντήσεις με το είδος είναι ελάχιστες και η παρουσία του δύσκολα καταγράφεται.

Το γεγονός ότι πρόκειται για νεαρό άτομο έχει ιδιαίτερη επιστημονική αξία, καθώς δημιουργεί το ερώτημα αν οι μεγάλοι λευκοί εξακολουθούν να αναπαράγονται σε περιοχές της Μεσογείου.

Γιατί έχει σημασία η παρουσία τους

Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες είναι κορυφαίοι θηρευτές και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Ως μεταναστευτικά πελαγικά είδη, διανύουν μεγάλες αποστάσεις και συμβάλλουν στη μεταφορά ενέργειας και θρεπτικών στοιχείων μέσα στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Παράλληλα, λειτουργούν και ως φυσικοί «καθαριστές» των θαλασσών, καθώς καταναλώνουν νεκρά θαλάσσια ζώα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.

Η επιστήμη απέναντι στους μύθους

Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας έχει συνδεθεί με φόβο, κυρίως λόγω της εικόνας που έχει δημιουργηθεί μέσα από την ποπ κουλτούρα.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, τονίζουν ότι η γνώση και η έρευνα μπορούν να αντικαταστήσουν τους μύθους με πραγματική κατανόηση της βιολογίας και της συμπεριφοράς του είδους.

Η μελέτη της παρουσίας του στη Μεσόγειο θεωρείται κρίσιμη, καθώς το είδος χαρακτηρίζεται διεθνώς ως «τρωτό» και οι πληθυσμοί του εμφανίζουν τάσεις μείωσης.

Ανάγκη για συστηματική παρακολούθηση

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτούνται μακροχρόνια προγράμματα παρακολούθησης για να γίνει καλύτερα κατανοητή η παρουσία των μεγάλων λευκών καρχαριών στη Μεσόγειο.

Η αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η δορυφορική παρακολούθηση, μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τις μετακινήσεις, τη συμπεριφορά και τις ανάγκες προστασίας τους.

Το πρόσφατο εύρημα στην Ισπανία δεν λύνει οριστικά το μυστήριο, αλλά αποδεικνύει ότι οι «καρχαρίες-φαντάσματα» της Μεσογείου ίσως συνεχίζουν να περιπολούν αθόρυβα στα βαθιά νερά της περιοχής.

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Νέος προπονητής του ΑΟΚ ο Ζόραν Στοϊνοβιτς

image_print

Ο Ζόραν Στοϊνοβιτς είναι ο νέος προπονητής του Α.Ο. Καβάλα, με τη διοίκηση των «Αργοναυτών» να ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας με τον έμπειρο Σέρβο τεχνικό ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en