Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ποδαρικό με…αυξήσεις στον λογαριασμό της ΔΕΗ – Υπέρ τέλους ΑΠΕ και… ΝΕΡΙΤ! – Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι επανασυνδέσεις στην Καβάλα

Φαίνεται ότι κάποιοι στην ΔΕΗ πιστεύουν ότι…»λεφτά υπάρχουν»! Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός πως, παρά το ότι πάρα πολλοί καταναλωτές αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, η ΔΕΗ αποφάσισε να προσφέρει ως “δώρο» σε όλα τα νοικοκυριά δύο πρόσθετες επιβαρύνσεις στα τιμολόγιά της!

Αυξήσεις έως 157% στο τέλος ΑΠΕ

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προβλέπει “πράσινες» αυξήσεις από 82% έως και 157% στο τέλος ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με στόχο την εξεύρεση 1,5 δισ. ευρώ για την εκμηδένιση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως αναφέρει το “Βήμα», πρόκειται για αυξήσεις “υπό αναστολή» μέχρι και το Μάρτιο του 2014, αφού το κλειδί για να το αν θα επιβληθούν ή όχι, είναι κατά πόσο το ΥΠΕΚΑ θα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο για το γενναίο “κούρεμα», της τάξης του 40%-50% στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν σήμερα οι επενδυτές των υφιστάμενων φωτοβολταικών.

Γι’ αυτό και στην απόφασή της η ΡΑΕ, προσδιορίζει ως ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων την 1η Μαρτίου 2014.

Το “κούρεμα» θεωρείται από την κυβέρνηση ως ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος για να βρει τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να εκπληρώσει τη μνημονιακή υποχρέωση για μηδενισμό στο τέλος του 2014 του ελλείμματος των ΑΠΕ.

Το έλλειμμα αυτό, έφτασε τα 560,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013, και στο τέλος της επόμενης χρονιάς αναμένεται να φτάσει τα 763 εκατ. ευρώ.

Οι αυξήσεις για κάθε κατηγορία

Με βάση την απόφαση της ΡΑΕ, το Τέλος ΑΠΕ (ή ΕΤΜΕΑΡ όπως έχει μετονομαστεί), αυξάνεται από την 1η Μαρτίου ως εξής :

-157% για τους αγρότες που ηλεκτροδοτούνται στη χαμηλή και μέση τάση. Η σημερινή χρέωση αυξάνεται από τα 7,33 ευρώ η μεγαβατώρα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη χαμηλή τάση σε 18,81 ευρώ. Επίσης, αυξάνεται από τα 6,87 ευρώ η μεγαβατώρα για τις αγροτικές χρήσεις της μέσης τάσης σε 17,89 ευρώ. Σημειωτέον ότι οι αγρότες εκτός του ότι επιβαρύνονται με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, είναι και από τις κατηγορίες, των οποίων οι ταρίφες θα υποστούν από τα μεγαλύτερα κουρέματα.

-86% για τους οικιακούς καταναλωτές. Από τα 20,80 ευρώ η μεγαβατώρα, το ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται σε 36,81 ευρώ το τετράμηνο. Σήμερα το μέσο νοικοκυριό έχει κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες, και πληρώνει ετησίως 87,36 ευρώ ως ΕΤΜΕΑΡ. Αν η απόφαση της ΡΑΕ ίσχυε άμεσα, τότε το μέσο νοικοκυριό θα πλήρωνε ετησίως 162,16 ευρώ. Πρόκειται για επιβάρυνση 75 ευρώ το χρόνο.

-108% στις “λοιπές χρήσεις» χαμηλής τάσης (καταστήματα, μικρές επιχειρήσεις) και 102% στις “λοιπές χρήσεις» μέσης τάσης, (μικρές βιοτεχνίες). Τα μεν καταστήματα που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση θα κληθούν να πληρώσουν 45,33 ευρώ η μεγαβατώρα από 21,77 ευρώ σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις μέσης τάσης θα κληθούν να πληρώσουν 17,89 ευρώ η μεγαβατώρα από 8,87 ευρώ σήμερα.

-84% για τις βαριές βιομηχανίες της υψηλής τάσης. Εδώ το ΕΤΜΕΑΡ θα αυξηθεί από τα 1,79 ευρώ στα 3,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εφόσον η αύξηση ισχύσει από το Μάρτιο, θα πρόκειται για μια νέα επιβάρυνση πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στις μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις ότι θα τους μειώσει το ενεργειακό τους κόστος.

-98%, είναι μεσοσταθμικά η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που ενέκρινε η ΡΑΕ προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Από τα 14,96 ευρώ η χρέωση εκτινάσσεται στα 29,63 ευρώ.

όσες ήταν να γίνουν έγιναν (καμιά 30αριά σε όλο τον νόμο). Δεν έχουν έρθει νέες καταστάσεις

Σε ισχύ και το τέλος για τη ΝΕΡΙΤ

Σε ισχύ τέθηκε από την Πρωτοχρονιά, επίσης, και το ανταποδοτικό τέλος για τη ΝΕΡΙΤ (Σχόλιο γράφοντος: Ασχέτως αν αυτή δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία – προφανώς πρέπει να την προπληρώσουμε…). Το ποσό αντιστοιχεί για κάθε πολίτη σε 3 ευρώ μηνιαίως και θα εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, στο ποσό των 3 ευρώ μηνιαίως (αντί 4,24 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο για την πρώην ΕΡΤ) ανέρχεται το ανταποδοτικό τέλος που ορίζεται ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση του στόχου της δημόσιας υπηρεσίας της εταιρείας “Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση» (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.) σύμφωνα με το νόμο 4173/2013.

Το ανταποδοτικό τέλος ισχύει από 1.1.2014 μετά από σχετική εισήγηση του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ ΑΕ και εισπράττεται μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος για το 2014 έχουν προϋπολογιστεί στα 191 εκ. ευρώ από τα οποία τα 101 εκ. καλύπτουν το κόστος λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ. Η εταιρεία θα συνεισφέρει 91,4 εκ. στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.

Ολοκληρώθηκαν οι επανασυνδέσεις ρεύματος στον νομό Καβάλας

Την ίδια στιγμή στασιμότητα επικρατεί στο μέτωπο των επανασυνδέσεων ηλεκτροδότησης στον νομό Καβάλας, καθώς σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο KavalaPress ο διαχειριστής δικτύου της ΔΕΗ Καβάλας Σάββας Τακίδης “τις ημέρες των εορτών πραγματοποιήθηκαν πάνω από 30 επανασυνδέσεις ηλεκτροδότησης σε ολόκληρο τον νομό Καβάλας. Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχουν αποσταλεί νεότερα στοιχεία από τους δήμους, ωστόσο αν αποσταλούν θα τα εξετάσουμε εκ νέου.»

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. o Συλλόγος Τριτέκνων Καβάλας

Τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου της Π.Ε. Καβάλας. Σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση περιστράφη κυρίως γύρω από το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, το δημογραφικό. 

Συζητήθηκαν προτάσεις, για να αποφασίζουν ευκολότερα οι νέοι να κάνουν οικογένεια, αλλά και πως να στηριχθούν περισσότερο οι μεγάλες οικογένειες. Μνημονεύτηκαν οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτά, όπως εργασία, στέγη, κοινωνικές υποδομές και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ο Σεβασμιότατος ενημερώθηκε αναλυτικά και για το βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, για την αναγνώριση της Τρίτεκνης οικογένειας ως Πολύτεκνης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και γενικότερα για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συλλόγου μας σε τοπικό επίπεδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δικηγόρο Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κ. Κυμπαρίδη και του ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία στην νέα του θέση. «Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που σεβόμαστε και τιμούμε, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία έχει σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «στόχος μας είναι οι υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – σε σχέση πάντα με την Περιφέρεια ΑΜΘ- να επιλύονται άμεσα και με τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο και πιστεύω ότι ο κ. Κυμπαρίδης θα εκπληρώσει εξαιρετικά τις υποχρεώσεις του».

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της 4 ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 27/03/2024. Συγκέντρωσε 36 ψήφους σε σύνολο 39 ψηφισάντων Περιφερειακών Συμβούλων, η συνυποψήφια του, δικηγόρος κ. Γιαννούλα Τσιλιφίκα συγκέντρωσε δύο ψήφους και καταμετρήθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en