ΚΑΒΑΛΑ

Πλησιάζει η ώρα των διαμερισμάτων για τους πρόσφυγες

344 είναι οι πρόσφυγες που αυτό το διάστημα φιλοξενούνται σε ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, στη βόρεια κι ανατολική πλευρά μέσα στο στρατόπεδο Ασημακοπουλου. Το νούμερο αυτό, θεωρείται νούμερο ρεκόρ, από τις 10 Απριλίου που ο ίδιος χώρος άρχισε να φιλοξενεί πρόφυγες.

Επιπλέον των 344 προσφύγων, ελάχιστοι μπορούν ακόμη να φιλοξενηθούν στον ίδιο χώρο, που φαίνεται να έχει γεμίσει ως προς τα διαμερίσματα που διαθέτει. Από την άλλη πλευρά έρχεται και η σειρά της Καβάλας, οι χώροι φιλοξενίας των προσφύγων ν΄ αδειάσουν καθώς πολλοί από αυτούς, μέσω ειδικού ευρωπαϊκού προγράμματος, θα προωθηθούν για να διαμείνουν σε διαμερίσματα κυρίως στη συμπρωτεύουσα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Δράμας, όπου οι πρόσφυγες ήταν σταθερά πολλοί, πλέον των 300. Αυτή την περίοδο έμειναν στη Δράμα μόνο ενενήντα πρόσφυγες, όλοι οι υπόλοποι έχουν προωθηθεί στη Θεσσαλονίκη, σε διαμερίσματα που το ενοίκιό τους πληρώνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Το ίδιο πρόγραμμα θα μπορούσε ήδη να έχει υλοποιηθεί για τους πρόσφυγες του Ασημακοπουλου, εάν αυτοί δέχονταν να μετακινηθούν στη συμπρωτεύουσα. Επί του παρόντος είναι αρνητικοί, προτιμούν τα διαμερίσματα στο στρατόπεδο, που είναι ολοκαίνουργια κι όχι τη μετακόμιση στη συμπρωτεύουσα.

Αργά ή γρήγορα θα πεισθούν ή θα υποχρεωθούν να κάνουν το επόμενο βήμα, αν δηλαδή δεν μετακινηθούν στην Ευρώπη – πράγμα δύσκολο από δω και πέρα – να εγκατασταθούν σχεδόν μόνιμα στην συμπρωτεύουσα.

Σ΄ αυτή την περίπτωση που θ΄ αρχίσουν ν΄ αποχωρούν μαζικά οι πρόσφυγες από το στρατόπεδο Ασημακοπουλου και θ΄ αδειάσουν τα διαμερίσματα, στη θέση τους θα μετακινηθούν νέοι πρόσφυγες, κατά πάσα πιθανότητα από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σε γενικές γραμμές ο Νομός Καβάλας με την εγκατάσταση στο Ασημακοπουλου, θα φιλοξενεί μάξιμουμ 350 πρόσφυγες, οι οποίοι επιδίωξη της κρατικής πολιτικής είναι, να μην είναι οι ίδιοι πάντα, αλλά ν΄ αλλάζουν. Να έρχονται στο στρατόπεδο, όπου θα διαμένουν λίγο, στη συνέχεια με τα ευρωπαϊκά προγράμματα είτε θα επανασυνδέονται οικογένειες, είτε θα χρησιμοποιούνται μισθωμένα διαμερίσματα.

Η επανασύνδεση των οικογενειών σημαίνει ό,τι οι πρόσφυγες θα φεύγουν από το στρατόπεδο προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπου βρίσκονται οι οικογένειές τους.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version