Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πλησιάζει η ώρα… ΠΑΣΟΚ για το νέο πρόεδρο

image_print

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές και την ανάδειξη νέου προέδρου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, οι τρεις υποψήφιοι βρίσκονται σε οργασμό ζυμώσεων και διεργασιών για να συσπειρώσουν γύρω τους όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη και μέλη της Χαριλάου Τρικούπη.

Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ως ο Βενιαμίν των διεκδικητών, επιχείρησε να δώσει το στίγμα της υποψηφιότητάς του, τόνισε ότι ο ίδιος εκπροσωπεί τη νέα γενιά της σοσιαλδημοκρατίας, και πρόκρινε την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ για να ξαναέρθει στο προσκήνιο του πολιτικού χάρτη, κατηγορώντας τον Γιώργο Παπανδρέου για τη διάσπαση.

«Αυτοί, οι οποίοι διέσπασαν την παράταξη κι επειδή η παράταξη πρέπει να έχει αξιολόγηση, αξιοκρατία, κανόνες και διαφάνεια, θεωρώ και πιστεύω ότι πρέπει να πάρουν οι ίδιοι τις πρωτοβουλίες να κάνουν αυτοί πρώτα ένα βήμα πίσω. Ο κ. Παπανδρέου έχει χιλιοδιασπάσει την παράταξη. Αυτοί πού έκαναν αυτή την διάσπαση, πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα της απόσυρσής τους. Δεν αναλαμβάνουμε ευθύνες για αυτούς που πλούτισαν σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και του ονόματός μας, σε αυτούς που με τις ιδεοληψίες τους δεν άφησαν να προχωρήσει ο νόμος του Γιαννίτση, ενώ σήμερα το ασφαλιστικό συνέβαλε στην κρίση. Άρα είμαστε αυτή η ομάδα, αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι θέλουμε να μιλήσουμε για τα όνειρά μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να βρεθεί στη Φλώρινα και την Καστοριά και να απευθύνει εκ νέου έκκληση για μαζική προσέλευση στις εσωκομματικές κάλπες, καθώς στο επιτελείο του τυχόν αθρόα προσέλευση προσμετράται στα «αβαντάζ» του πρώην υπουργού.

«Πήραμε απόφαση να μετεξελιχθούμε σε ένα σύγχρονο φορέα του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Δεσμεύομαι ότι θα διακρίνεται για τη συλλογικότητα και τη δημοκρατική του λειτουργία. Δεσμεύομαι πως θα είναι ακλόνητη η θέλησή μου για ενότητα και για κοινή πορεία» τόνισε χαρακτηριστικά σε χθεσινή του παρέμβαση ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Καθαρή εντολή» από την πρώτη Κυριακή ζητά η τρίτη υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία απηύθυνε κάλεσμα στις κάλπες για όσους έχουν συμπορευθεί στο παρελθόν με το Κίνημα αλλά και όσους «νοιάζονται για το μέλλον της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας».

«Όποιον και αν θέλουν να ψηφίσουν, να έρθουν, διότι δίνουν μεγάλη δύναμη στο εγχείρημα, στην προσπάθεια να κάνουμε μια νέα αρχή. Είναι σημαντικό να δοθεί μια καθαρή εντολή. Να τελειώσει την Κυριακή. Το ΠΑΣΟΚ είναι πολλούς μήνες σε μια κατάσταση μεταβατική, σε μια κατάσταση αβεβαιότητας. Είναι ανάγκη ο χώρος να ανασυγκροτηθεί» πρόσθεσε η Φώφη Γεννηματά.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πως βλέπουν οι πολίτες την δημιουργία νέων κομμάτων;

image_print

Η συζήτηση γύρω από τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων παραμένει έντονη, με τις απόψεις των πολιτών να ποικίλλουν.

Για αρκετούς, η εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών αποτελεί μια ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού και έκφρασης διαφορετικών προτάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου αρκετοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τα υπάρχοντα κόμματα.

Άλλοι, ωστόσο, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, εκφράζοντας την άποψη ότι η δημιουργία νέων κομμάτων από μόνη της δεν αρκεί για να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές. Όπως υποστηρίζουν, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αξιοπιστία των προσώπων, η σαφήνεια των προγραμμάτων και η δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται.

Δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να δυσκολέψει τη διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων και να δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί πολίτες εκτιμούν ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ωθώντας όλα τα κόμματα να παρουσιάσουν πιο ουσιαστικές προτάσεις και να βρίσκονται πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από την ίδρυση νέων πολιτικών σχηματισμών συνεχίζεται, με τους πολίτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να αξιολογούν τις νέες πρωτοβουλίες με βάση τις θέσεις, τις προτάσεις και την αξιοπιστία τους.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ρένα Δούρου: Νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

image_print

Η Ρένα Δούρου αναλαμβάνει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σχετική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, έχοντας μείνει η μοναδική υποψήφια για τη θέση.

Η εκλογή της πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το κόμμα, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης και αναζήτησης της επόμενης πολιτικής του πορείας.

Μετά την ανάδειξή της στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ακολούθησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις, την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, καθώς και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το κόμμα το προσεχές διάστημα, με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής του παρουσίας και τη διαμόρφωση της εκλογικής του στρατηγικής.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Γιατί αποπέμφθηκε ο Φεντόροφ

image_print

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απομακρύνει τον Μιχαΐλο Φεντόροφ από τη θέση του υπουργού Άμυνας, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες των μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσα στο 2026.

Η απόφαση προκάλεσε διήμερες διαδηλώσεις στο Κίεβο, με τη συμμετοχή στρατιωτών, βετεράνων και πολιτών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η απομάκρυνση του 35χρονου υπουργού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πολεμική προσπάθεια της χώρας. Παρά την πρόταση του Ζελένσκι να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο, ο Φεντόροφ απάντησε ότι μοναδικός του στόχος ήταν η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Ο άνθρωπος πίσω από την τεχνολογική αναβάθμιση

Ο Φεντόροφ ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δημιουργώντας την πλατφόρμα Diia και προωθώντας την ψηφιοποίηση του ουκρανικού κράτους. Μετά τη ρωσική εισβολή ανέλαβε την πρωτοβουλία Army of Drones, η οποία επιτάχυνε τη μαζική παραγωγή και αξιοποίηση μη επανδρωμένων συστημάτων στο πεδίο της μάχης. Όταν μετακινήθηκε στο υπουργείο Άμυνας τον Ιανουάριο του 2026, μετέφερε την ίδια φιλοσοφία αξιοποίησης της τεχνολογίας και των δεδομένων στη στρατιωτική διοίκηση.

Starlink, drones και η πίεση στη Ρωσία

Κατά τη θητεία του, προώθησε τη διακοπή της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης του Starlink από τις ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ σχεδίασε την επιχείρηση Logistics Lockdown, η οποία στόχευε στην καταστροφή των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού με τη χρήση drones μέσου βεληνεκούς.

Η στρατηγική αυτή ενίσχυσε τις ουκρανικές επιθέσεις σε αποθήκες, κέντρα διοίκησης και ενεργειακές υποδομές, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση της ρωσικής εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα προς την Κριμαία.

Μεταρρυθμίσεις στον στρατό

Ο πρώην υπουργός προώθησε επίσης σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιστράτευσης, νέες συμβάσεις συγκεκριμένης διάρκειας για τους στρατιώτες, αυξήσεις στις αποδοχές του πεζικού, μέτρα αντιμετώπισης των λιποταξιών και εκσυγχρονισμό της αεράμυνας μέσω νέων τεχνολογιών και αξιολόγησης των επιχειρήσεων μετά από κάθε ρωσική επίθεση.

Παράλληλα, είχε επισημάνει δημόσια ότι η επιτυχία της επιστράτευσης προϋποθέτει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η σύγκρουση με τον Σίρσκι

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, βασική αιτία της αποπομπής του ήταν η παρατεταμένη σύγκρουσή του με τον αρχηγό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρσκι. Οι δύο άνδρες εκπροσωπούσαν διαφορετικές αντιλήψεις για τη διοίκηση του στρατού, με τον Φεντόροφ να πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία, ψηφιοποίηση και ταχύτερες μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι είχε εισηγηθεί στον Ζελένσκι την αντικατάσταση του Σίρσκι, υποστηρίζοντας πως πολλές πρωτοβουλίες του υπουργείου μπλοκάρονταν και ότι ο αρχιστράτηγος δεν είχε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου.

Αντιδράσεις στις τάξεις του στρατού

Η απομάκρυνση του Φεντόροφ προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε στρατιωτικούς και βετεράνους, οι οποίοι θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις του είχαν ήδη αρχίσει να αποδίδουν. Αρκετοί υποστήριξαν ότι η αντικατάσταση θα έπρεπε να αφορά τον αρχιστράτηγο Σίρσκι και όχι τον υπουργό Άμυνας, εκφράζοντας φόβους ότι η αλλαγή ηγεσίας θα επιβραδύνει τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού στρατού.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en