Quantcast
Connect with us

ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Πλήγμα για Αλεξανδρούπολη και Θάσο το μπλόκο σε 3 εκατ. Τούρκους

Οι τουριστικοί φορείς στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου χαρακτηρίζουν την εξέλιξη ως χαριστική βολή σε μια τουριστική αγορά ήδη κατεστραμμένη από την κρίση και από το Προσφυγικό.

Ως κάτοχοι των λεγόμενων «πράσινων» διαβατηρίων οι δημόσιοι υπάλληλοι της γειτονικής χώρας είχαν δικαίωμα εύκολης εισόδου στην Ελλάδα χωρίς την υποχρέωση έκδοσης βίζας και ήταν αυτοί που στήριζαν τουριστικά τα νησιά, αντισταθμίζοντας ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες άλλων αγορών.

«Αυτό θα είναι πραγματική καταστροφή», είπε στο «Εθνος» ο τουριστικός πράκτορας στη Μυτιλήνη, Παναγιώτης Παντελόπουλος. «Το 70% όσων συνέχιζαν να έρχονται είναι κάτοχοι πράσινου διαβατηρίου. Με το πραξικόπημα οι αφίξεις μειώθηκαν αρκετά, με αυτό θα μηδενιστούν», προσέθεσε.

Πέρυσι επισκέφθηκαν τη Λέσβο περίπου 50.000 Τούρκοι τουρίστες, αριθμός-ρεκόρ παρά την κρίση του Προσφυγικού που βρισκόταν στο απόγειό της. «Φέτος αν πιάσουμε τους μισούς θα είμαστε ευχαριστημένοι», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, Περικλής Αντωνίου,

 

Νέο χτύπημα
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απαγόρευση εξόδου δημοσίων υπαλλήλων θα σημάνει το έβδομο απανωτό χτύπημα πάνω στο τουριστικό προϊόν της Λέσβου. «Πρώτα η κρίση, μετά η διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη, τρίτο το Προσφυγικό, μετά η καθυστέρηση του πιλοτικού προγράμματος θεώρησης βίζας σε ελληνικό έδαφος, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, το πραξικόπημα και τώρα αυτό. Για μας δεν θα μείνει τίποτα», είπε και προσέθεσε: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι η λεγόμενη μεσαία τάξη της Τουρκίας και αυτή που στηρίζει τον τουρισμό μας. Μόνο αυτοί μας είχαν απομείνει».

Στον νούμερο ένα προορισμό Τούρκων επισκεπτών στο Αιγαίο, τη Χίο, με 85.000 αφίξεις την περασμένη χρονιά, η είδηση προκάλεσε έντονη ανησυχία. «Μόνο στο Μπαϊράμι ήρθαν πάνω από 8.000 Τούρκοι μέσα σε μία εβδομάδα. Από το 2010 και μετά το πράσινο διαβατήριο έδωσε ώθηση στον τουρισμό από την Τουρκία, με συνεχή αύξηση των αφίξεων. Είναι το μοναδικό μέγεθος που δεν έχει ραγδαία πτώση στο νησί», τόνισε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χίου, Πέτρος Φεγγουδάκης.

Στον αέρα οι κρατήσεις
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη αυτές τις μέρες, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, έχει παρατηρηθεί ένα μούδιασμα και μια επιφυλακτικότητα στις αφίξεις. «Η απαγόρευση για τους δημοσίους υπαλλήλους, στον βαθμό που θα ισχύσει για όλους και όχι για ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως οι δικαστικοί, είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη, με απρόβλεπτες συνέπειες. Εχουμε κρατήσεις στα ξενοδοχεία που είναι αιωρούμενες. Δεν ξέρουμε αν θα τηρηθούν ή θα ακυρωθούν», επεσήμανε.

Ισχυρό πλήγμα θα υποστεί και η περιοχή της Θράκης, και ειδικά η Αλεξανδρούπολη, που έχει αναδειχθεί σε προορισμό city break για επισκέπτες από τη γειτονική χώρα. «Παρά το γεγονός ότι οι κάτοχοι πράσινων διαβατηρίων δεν έχουν κάποιο ειδικό καθεστώς εισόδου από τα σύνορα εδώ, χάνουμε ένα σημαντικό κομμάτι των δυνητικών επισκεπτών μας», υπογράμμισε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θράκης, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου. Ηδη, όπως είπε, από την περασμένη Παρασκευή η κίνηση είναι σημαντικά μειωμένη, ενώ οι περισσότεροι από όσους Τούρκους ήδη βρίσκονταν στην περιοχή έσπευσαν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Χειμερινές Διακοπές | Αιτήσεις για Voucher Κοινωνικού Τουρισμού ΔΥΠΑ

Οι κάτοχοι επιταγών (voucher) κοινωνικού τουρισμού μπορούν να πραγματοποιήσουν χειμερινές διακοπές σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων της ΔΥΠΑ. 

Υπενθυμίζεται ότι οι διακοπές με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2023-24 μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τις 30 Ιουνίου 2024. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα ενισχυμένο και ελκυστικό, τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους, καθώς χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους. 

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ,  κατόπιν  απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.  

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα της Ρόδου, της Β. Εύβοιας και της Σάμου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Εκτός από την διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%. Για  ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos 

Continue Reading

ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Αμμόλοφοι Καβάλας | To πρώτο μπάνιο για φέτος…με ”άρωμα” κορωνοϊού και χωρίς ξαπλώστρες

Δείτε τις φωτογραφίες 

Αυξημένη ηταν η κινηση στα beach bar των Αμμόλοφων , παρα το γεγονός οτι δεν υπηρχαν πουθενά ξαπλώστρες και αλκοόλ για τους πελάτες. Οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό αναμένουν το επομενο διαστημα ωστε να μπορέσουν να τοποθετήσουν τις ξαπλώστρες σύμφωνα με τα μετρα ασφάλειας της κυβέρνησης.

Continue Reading

ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Με ελάχιστο κόσμο οι παραλίες στο Παλιό Καβάλας

Ελάχιστη ηταν οι λουόμενοι στο Παληό Καβάλας και στην αλάνα της νεας Ηρακλειτσας, καθώς τα λιγοστά beach bar που άνοιξαν δεν παρείχαν στους πελάτες ξαπλώστρες και αλκοόλ. Ενω οι ιδιοκτήτες των παραθαλάσσιων μπαρ φρόντισαν να διατηρήσουν τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των ομπρελών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en