Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις στις εξαγωγές, μείωση στις εισαγωγές από τις αρχές του 2016

image_print

«Η χώρα έχει ανάγκη τα ανοιχτά σύνορα και τους ανεμπόδιστους δρόμους του εμπορίου»

«Η χώρα έχει ανάγκη τα ανοιχτά σύνορα και τους ανεμπόδιστους δρόμους του εμπορίου και των επενδύσεων, προκειμένου να ανακάμψει. Πρωτίστως όμως, θα πρέπει να επενδύσει σε μία συνεκτική προσπάθεια ανάκτησης εμπιστοσύνης και εδραίωσης ενός κλίματος σταθερότητας», δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη με αφορμή τη δημοσιοποίηση νεότερων στοιχείων για τις εξαγωγές.

Μεγάλες πιέσεις ασκούνται στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας από τις αρχές του 2016, με αποτέλεσμα σημαντική υποχώρηση τόσο των εξαγωγών, όσο και των εισαγωγών, ενδεικτική της συνολικής αστάθειας και αβεβαιότητας γύρω από την ελληνική οικονομία, αλλά και την ισχνή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ-ΣΤΑΤ για το μήνα Ιανουάριο 2016, τα οποία δείχνουν μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 8,3% στο 1,7 δισ. ευρώ (από 1,87 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014). Υποχώρηση προκύπτει (-3,9%, ή κατά 54,1 εκατ. ευρώ), ακόμα κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή.

Η πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη τόνισε ακόμη ότι «σε ένα πλαίσιο αστάθειας και αβεβαιότητας, οι εξωστρεφείς κλάδοι της ελληνικής οικονομίας δέχονται ισχυρές πιέσεις, με αποτέλεσμα να υποθηκεύεται η προοπτική ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση. Η πορεία των εξαγωγών, ειδικά των βιομηχανικών προϊόντων αποτελεί μία ακόμη προειδοποίηση και υπενθύμιση της ανάγκης για ένα θετικό σοκ στην οικονομία, σε όρους ανάκτησης εμπιστοσύνης, προσέλκυσης και ενεργοποίησης επενδύσεων και ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων».

Να σημειωθεί ότι η υποχώρηση των εξαγωγών του περασμένου Ιανουαρίου προήλθε κυρίως από τη μείωση των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες (-18,5%), την ώρα που οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ υποχώρησαν οριακά (-0,8%). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 12,6%, ενώ έμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες προς τα κράτη-μέλη της Ένωσης (+0,1%). Το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευθεί το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών που απορροφούν οι χώρες της ΕΕ, στο 62,4%, έναντι 37,6% προς τις Τρίτες Χώρες. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι χώρες της ΕΕ αποσπούν μερίδιο της τάξης του 71,3%, έναντι μόλις 28,7% των Τρίτων Χωρών.

Βιομηχανική υποχώρηση

Από τις 10 κύριες κατηγορίες προϊόντων, τον Ιανουάριο του 2016, οι εξαγωγές υποχώρησαν στις 7 εξ αυτών, ενώ μόλις 3 κινήθηκαν ανοδικά. Συγκεκριμένα, καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι εμφάνισαν μόνο οι κλάδοι των τροφίμων (+5,7%), των ποτών/καπνού (+22,1%) και των χημικών προϊόντων (+1,8%). Αντίθετα, οι εμπιστευτικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 31,2%, οι εξαγωγές πετρελαιοειδών κατά 20,2% και οι εξαγωγές πρώτων υλών κατά 16,8%. Μικρότερες ήταν οι πιέσεις στους κλάδους του ελαιολάδου (-1,3%) -μετά την εκρηκτική αύξηση του 2015- και των μηχανημάτων (-1,5%).

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τον Ιανουάριο του 2016, σε απόλυτους αριθμούς συνολικής αξίας εξαγωγών, σημειώθηκε η χειρότερη επίδοση, μετά το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν στις χειμερινές της εκτιμήσεις αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για το 2016, κάνοντας λόγο για επικείμενη αύξηση στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 1,9% (αντί προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση της τάξης του 1,2%).

Μείωση εισαγωγών

Αρνητικό πρόσημο εμφανίστηκε και στη συνολική αξία των εισαγωγών της χώρας κατά τον περασμένο Ιανουάριο (-17%), στα 2,92 δισ. ευρώ από 3,14 δισ. ευρώ το 2015, εξαιτίας της κυρίως σημαντικής υποχώρησης των εισαγωγών πετρελαιοειδών. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η υποχώρηση διαμορφώνεται στο 1%.

Η μείωση της συνολικής αξίας των εισαγωγών προήλθε κατά κύριο λόγο μεν από τις Τρίτες Χώρες (-9,4%), ωστόσο μειωμένες ήταν και οι εισαγωγές και από τις χώρες της ΕΕ (-5,1%). Εάν εξαιρεθούν, όμως, από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, προκύπτει αύξηση στις εισαγωγές από τις Τρίτες Χώρες (+7,9%), αλλά σημαντική μείωση από τις χώρες της ΕΕ (-5%).

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων ήταν να μειωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 5,1%, στο 1,2 δισ. ευρώ (από 1,3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015). Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 28,9 εκατ. ευρώ ή κατά 2,7%.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθήνα: Συνεργασία ΔΕΗ-Dimand για πρότυπο βιοκλιματικό συγκρότημα στη Λεωφόρο Μεσογείων

Αθήνα-πρότυπο βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων ΔΕΗ και Dimand στη Λεωφόρο Μεσογείων
image_print

Την έναρξη της επενδυτικής τους συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη ενός νέου πρότυπου βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων στο πρώην στρατόπεδο Πλέσσα ανακοίνωσαν οι Όμιλοι ΔΕΗ και Dimand.

Για την υλοποίηση του έργου συστάθηκε η εταιρεία Powerhub Properties A.E., με ισόποση συμμετοχή 50%-50% των δύο πλευρών. Η νέα εταιρεία υποκατέστησε τη ΔΕΗ στη μακροχρόνια μίσθωση του οικοπέδου και θα αναλάβει την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του ακινήτου.

Το συγκρότημα κατασκευάζεται στη Λεωφόρο Μεσογείων 211, στην Αθήνα, και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε περίπου 176 εκατ. ευρώ.

Το έργο αφορά ένα σύγχρονο campus γραφείων βιοκλιματικού σχεδιασμού, με το ύψος του να περιορίζεται στα 19,5 μέτρα, ώστε να εντάσσεται αρμονικά στον οικιστικό ιστό της περιοχής.

Η συνολική επιφάνεια των χώρων κύριας χρήσης θα φτάνει περίπου τα 29.900 τετραγωνικά μέτρα, ενώ οι υπόγειοι χώροι θα καλύπτουν περίπου 29.000 τετραγωνικά μέτρα.

Στα τρία υπόγεια επίπεδα προβλέπονται περισσότερες από 600 θέσεις στάθμευσης, με υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων για το 50% αυτών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η κίνηση και η στάθμευση των οχημάτων θα εξυπηρετούνται εντός του ακινήτου, ώστε να μην επιβαρύνονται οι γύρω δρόμοι.

Έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής. Από τη συνολική έκταση των 18,8 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος θα παραμείνει ελεύθερο, ενώ θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα δέντρα του πρώην στρατοπέδου.

Προβλέπονται επίσης 7.800 τετραγωνικά μέτρα φυτεμένων επιφανειών και περιβάλλοντος χώρου με υδάτινα στοιχεία, καθώς και πράσινο δώμα έκτασης 3.700 τετραγωνικών μέτρων.

Το συγκρότημα θα εξοπλιστεί με γεωθερμικές αντλίες, 750 φωτοβολταϊκά πάνελ και υπόγειες δεξαμενές συλλογής όμβριων υδάτων για την αυτόνομη άρδευση των χώρων πρασίνου.

Στόχος είναι η απόκτηση των διεθνών πιστοποιήσεων αειφορίας LEED Platinum και WELL Platinum.

Το έργο βρίσκεται ήδη στο στάδιο της θεμελίωσης και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2028. Στις εγκαταστάσεις θα λειτουργούν, μεταξύ άλλων, πρότυπο εμπορικό κατάστημα της ΔΕΗ, χώροι εστίασης, αμφιθέατρο και υποδομές ευεξίας.

Οι δηλώσεις των δύο εταιρειών

Η Γενική Διευθύντρια Υποστηρικτικών Λειτουργιών του Ομίλου ΔΕΗ, Ζωρζέτα Χριστοδουλοπούλου, δήλωσε:

«Το νέο βιοκλιματικό συγκρότημα στη Λεωφόρο Μεσογείων αποτελεί ένα κτίριο-πρότυπο αειφορίας που εντάσσεται με απόλυτο σεβασμό στον οικιστικό ιστό και αναβαθμίζει την τοπική κοινωνία. Προσφέρει ένα πρότυπο εργασιακό περιβάλλον με τις υψηλότερες προδιαγραφές υγείας και ευεξίας WELL Platinum. Η σύμπραξη με τη Dimand, κορυφαία εταιρεία με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία στην πράσινη ανάπτυξη ακινήτων, εξασφαλίζει τη βέλτιστη διαχείριση των κεφαλαίων μας, ελαχιστοποιεί το κατασκευαστικό ρίσκο και εγγυάται την ταχύτητα και την αρτιότητα της εκτέλεσης».

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, Νίκος Δήμτσας, ανέφερε:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με τη στρατηγική εξέλιξη της συνεργασίας μας με τη ΔΕΗ για την υλοποίηση αυτού του εμβληματικού έργου. Η ανάπτυξη του πρώην στρατοπέδου Πλέσσα είναι ένα σύνθετο και απαιτητικό project, υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικής, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα αποτελεί πρότυπο βιοκλιματικής ανάπτυξης και τοπόσημο για την Αθήνα. Η Dimand, έχοντας πρωτοστατήσει στην πράσινη ανάπτυξη ακινήτων στην Ελλάδα, εισφέρει όλη της την τεχνογνωσία ώστε να παραδώσει ένα έργο που ικανοποιεί απόλυτα τα επενδυτικά μας κριτήρια και ταυτόχρονα προσφέρει κορυφαία προστιθέμενη αξία στους μετόχους μας, στους χρήστες του κτιρίου και στην τοπική κοινότητα».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

“Σκανάρουν” από αέρα τα χωράφια για την εικόνα των καλλιεργειών που επλήγησαν από περονόσπορο

image_print

Μια σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την αποτύπωση της πραγματικής έκτασης των ζημιών που προκάλεσε ο περονόσπορος στις καλλιέργειες. Ο γεωργικός σύμβουλος Γιάννης Μητρούσης, αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προχωρά σε εναέριες καταγραφές των πληγεισών εκτάσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω από αγροτικές περιοχές που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την ασθένεια. Οι εναέριες λήψεις επιτρέπουν την ακριβή χαρτογράφηση των καλλιεργειών, καταγράφοντας την ένταση και την έκταση των προσβολών με τρόπο που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μόνο μέσω επιτόπιων ελέγχων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συγκεντρωθούν αξιόπιστα στοιχεία που θα αποτυπώνουν με σαφήνεια την πραγματική εικόνα των ζημιών, προσφέροντας ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο στους παραγωγούς όσο και σε κάθε αρμόδιο φορέα που καλείται να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του περονόσπορου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις στην αγορά της Καβάλας

image_print

Με αισιοδοξία υποδέχεται η τοπική αγορά της Καβάλας την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, οι οποίες αρχίζουν την προσεχή Δευτέρα, δίνοντας το έναυσμα για μια περίοδο σημαντικών προσφορών και αγορών.

Οι επαγγελματίες της πόλης ευελπιστούν ότι η αυξημένη τουριστική κίνηση του Ιουλίου και του Αυγούστου, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές, θα ενισχύσουν την εμπορική δραστηριότητα και θα δώσουν νέα ώθηση στα καταστήματα.

Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών ειδών, ειδών σπιτιού και πολλών ακόμη κατηγοριών, επωφελούμενοι από σημαντικές εκπτώσεις.

Οι έμποροι καλούν το καταναλωτικό κοινό να στηρίξει την τοπική αγορά, επισημαίνοντας ότι η επιλογή των καταστημάτων της Καβάλας συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές και να δίνουν προσοχή στην αναγραφή τόσο της αρχικής όσο και της τελικής εκπτωτικής τιμής των προϊόντων.Η εκπτωτική περίοδος αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες εμπορικές ευκαιρίες του καλοκαιριού, με την αγορά της Καβάλας να προσδοκά αυξημένη επισκεψιότητα και έντονη αγοραστική κίνηση τις επόμενες εβδομάδες.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en