ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πετρέλαιο για 15 χρόνια | Το φιλόδοξο σχέδιο της Energean Oil & Gas

Πετρελαική δραστηριότητα για ακόμη 15 χρόνια στην περιοχή του Πρίνου φιλοδοξεί να εξασφαλίσει η Energean Oil & Gas σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου επ’αφορμή της έναρξης των σεισμικών ερευνών 3D στην θαλάσσια περιοχή του Πρίνου για την αναλυτικότερη απεικόνιση των υποστρωμάτων της θαλάσσιας περιοχής που κρύβει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μεγάλες ποσότητες πετρελαίου.

Αρχικά ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Καβάλα Όιλ Δημήτρης Γόντικας παρουσίασε την πορεία εξέλιξης του επενδυτικού προγράμματος που ξεκίνησε ουσιαστικά το 2013 συνολικής αξίας 200 εκ. δολαρίων. Αρχικά αναφέρθηκε στις άδειες κρατικές, περιβαλλοντικές και περιφερειακές που απαιτήθηκαν τόσο για την αξιοποίηση του κοιτάσματος Ε, όσο και για τη δραστηριότητα των σεισμικών ερευνών.  Εξήγησε μάλιστα πως η διενέργια νέων σεισμικών ήταν μεταξύ άλλων δέσμευση της εταιρίας στη σύμβαση παραχώρησης εκμετάλλευσης του κοιτάσματος και χρονικά ήταν τοποθετημένη για το 2016 ωστόσο αυτή επισπεύθηκε ώστε να υπάρχει μία σαφή εικόνα για τα νέα υπό αξιοποίηση κοιτάσματα. Είναι χαρκατηριστικό ότι τα τελευταία σεισμικά έγιναν με απαρχαιωμένες τεχνολογίες στη δεκαετία του 90.

Σο δέυτερο σκέλος της εισήγησης του ο κ. Γόντικας αναφέρθηκε αμιγώς στο επενδθυτικό πρόγραμμα από την έλευση του Valiant Energy και του Energean Force μέχρι την στελέχωση της εταιρίας με 400 και πλέον εργαζόμενους εκ των οποίων οι 53 προσελήφθησαν με την άφιξη του νέου γεωτρύπανου.

Τέλος ο κ. Γόντικας τοποθέτησε χρονικά την έναρξη των νέων γεωτρίσεων στον Ιούλιο του 2015 με την εγκατάσταση του ολόκληρου του γεωτριτικού εξοπλισμού. Ανέφερε δε πως όλες οι παραπάνω ενέργειες σχεδόν εξασφαλίζουν την παραγωγή πετρελαίου για τουλάχιστον άλλα 15 χρόνια.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης τύπου ο γεωλόγος πετρελαίων και ενεργειακός οικονομολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου ανέλυσε τα σημερινά δεδομένα στα κοιτάσματα της Θάσου αλλά και τους στόχους της εταιρίας, αρχής γενομένης με το πρόγραμμα σεισμικών ερευνών 3D που ξεκινούν σήμερα.

Αρχικά ο κ. Νικολάου εξήγησε πως θα πρέπει να ερευνηθεί και η τελευταία πιθανότητα ύπαρξης πετρελαικου κοιτάσματος ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους που ξεκίνησαν νωρίτερα οι σεισμικές έρευνες τονίζοντας την απαρχαιωμένη τεχνολογία της δεκαετίας του 90 και συμπληρώνοντας πως πλέον θα γίνει μία τρισδιάστατη απεικόνιση της περιοχής.

Ο κ. Νικολάου τόνισε, αφού έκανε μία γεωλογική ανάλυση της περιοχής του κοιτάσματος ότι υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες για την εύρεση περισσότερου πετρελαίου.

Αναφέρθηκε στις έως τώρα εργασίες της εταιρίας από το 2013 έως σήμερα και των υποχρεώσεων που προκύπτουν βάση της σύμβασης με το κράτος. Εξήγησε δε πως τα σεισμικά έγιναν νωρίτερα λόγω πτώσης της τιμής του πετρελαίου αλλά παράλληλα μείωσης του κόστους που απαιτούνταν για τη πραγματοποίηση τους.

Ο κ. Νικολάου δεν έμεινε στο κοίτασμα Ε και αναφέρθηκε σε 10 με 15 πιθανούς στόχους για γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή των 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων που θα σαρωθούν ουσιαστικά από τα πλοία.

Τέλος ιδιαίτερη μνεία έκανε στις άδειες για την δραστηριότητα των πλοίων αλλά και τα αυστηρά μέτρα προστασίας που ελήφθησαν για αυτό τον λόγο.

Έπειτα έγινε μία παρουσίαση και περιγραφή των ερευνών του Polar marquis και αναφέρθηκε στα 30 εκ. διαθέσημα βαρέλια πετρελαίου που θα εξαχθούν αλλά και σε τουλάχιστον άλλα 30 που μπορούν από δυνιτικά να πιστοποιηθούν και να εξαχθούν.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version