Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιφέρεια ΑΜΘ – Διεκδικούμε καλύτερες ρυθμίσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο (video)

Μετά την κατάθεση του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ο Περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ. κ. Γεώργιος Παυλίδης απέστειλε στους Βουλευτές και στα Επιμελητήρια της Περιφέρειας το παρακάτω έγγραφο:

«Επί του Σχεδίου του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Με στόχο της άρση της μειονεκτικότητας της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. και μέσω του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, η διοίκηση της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. απέστειλε επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γεώργιο Σταθάκη, όπως σας κοινοποιήθηκε. Στη συνέχεια, τα σχόλια αυτά αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική διαβούλευση του από 05-05-2016 σχεδίου νόμου. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν στο Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη, κατά τη συνάντησή μας στην Αθήνα, στις 30-05-2016, με έμφαση στην άρση της γεωγραφικής μειονεκτικότητας λόγω γειτνίασης με Βουλγαρία και Τουρκία, όπου ισχύον ιδιαίτερα ευνοϊκά καθεστώτα. Την Πέμπτη 02-06-2016, ο κ. Λαμπριανίδης με ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι προς ικανοποίησή μας η ζώνη των 20 χλμ από τα σύνορα, που χαρακτηρίζει μία περιοχή παραμεθόρια, αυξήθηκε στα 30 χλμ, γεγονός σημαντικό.

Στο νέο Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή στις 02-06-2016 πράγματι φαίνεται ότι λήφθηκε υπόψη η πρόταση της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. να δοθεί έμφαση στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και κυρίως στην υποβοήθηση της αντιμετώπισης του ανταγωνισμού από γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους. Βασικό προνόμιο των Ειδικών Περιοχών (παραμεθόριοι, ορεινοί κλπ) είναι ότι το ποσοστό κάλυψης της ενίσχυσης σε αυτές ανέρχεται στο 100% αντί του 70% της εκάστοτε προβλεπόμενης επιχορήγησης (για παράδειγμα: με αρχικό ποσοστό επιχορήγησης 45% το 100% σημαίνει 45% τελικό ποσοστό, ενώ το 70% σημαίνει 31,5% τελικό ποσοστό). Στις Ειδικές περιοχές προστέθηκαν οι Δημοτικές Ενότητες Δράμας, Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης. Εκτός των Ειδικών περιοχών παραμένουν οι Δημοτικές Ενότητες του Ν. Καβάλας εκτός από τη Δημοτική Ενότητα Ορεινού, οι Δημοτικές Ενότητες Δοξάτου, Σιταγρών και Καλαμπακίου και οι Δημοτικές Ενότητες Τοπείρου και Αβδήρων. Σημαντικό παραμένει το γεγονός ότι σύμφωνα με το Άρθρο 12, στις Ειδικές κατηγορίες ενίσχυσης περιλαμβάνονται, ανεξαρτήτως περιοχής εγκατάστασης, επιχειρήσεις των οποίων το υπαγόμενο επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται σε Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.), αλλά δεν αφορούν σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση υφιστάμενων δομών της ενισχυόμενης επιχείρησης, καθώς και επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους τεχνολογίας, πληροφορικής, επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) και αγροδιατροφής.

Οι υπόλοιπες προτάσεις που κατατέθηκαν από την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. δεν υιοθετήθηκαν στο νέο Σχέδιο Νόμου. Αντιθέτως, προστέθηκαν νέα άρθρα που αφορούν το Ν.3299/2004 και το Ν.3908/2011 και τα οποία δεν υπήρχαν κατά την ηλεκτρονική διαβούλευση. Ανάμεσα σε αυτά το νέο Άρθρο 77 αποτελεί «αγκάθι» στην ανάπτυξη, αφού όχι μόνο καταργεί τη δυνατότητα παροχής προκαταβολής στους παλιούς αναπτυξιακούς νόμους, αλλά εισάγει και τη διαδικασία αποπληρωμής της επιχορήγησης σε επτά ετήσιες δόσεις. Τέλος, η επιβολή δυσβάσταχτων κυρώσεων λόγω μη τήρησης των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων παραμένει ως έχει, μέχρι να εκδοθεί νεώτερη σχετική απόφαση. Ήδη γινόμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών επ’ αυτού.

Παρακαλούμε για την αποκατάσταση του δικαίου και την άμβλυνση της μειονεκτικότητας της Περιφέρειάς μας, να συμπεριληφθούν οι παραπάνω απαραίτητες βελτιώσεις στο Σχέδιο Νόμου πριν αυτό ψηφιστεί στην Ελληνική Βουλή». 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δειτέ ζωντανά στο Enachannel | Η ακολουθία του Νυμφίου απο τον Ιερο Ναό Προφήτη Ηλία

Δείτε καθημερινά από το ENACHANNEL σε απευθείας μετάδοση, τις ακολουθίες τις Μ. Εβδομάδας.

Μ. Δευτέρα στις 19:30, σε ζωντανή μετάδοση η ακολουθία του Νυμφίου απο τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Καβάλας.

Δείτε ζωντάνα εδώ:

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος τα προβλήματα με την αρχαιλογία – Συνεχίζονται τα έργα στον Άγιο Νικόλαο

Προβλήματα με την αρχαιολογία ήθελαν την περασμένη εβδομάδα καθυστέρηση στα έργα που διενεργούνται στα στενά του Αγίου Νικολαου με την παράταση τους για μετά το Πάσχα.

Ωστόσο η έγκριση παρθηκε σύντομα με τα έργα να μπαίνουν και πάλι σε ρυθμό, ενώ ήδη πολλά κομμάτια έχουν ολοκληρωθεί μένοντας το μπάζωμα και οι τελικές λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ εκτελούνται εργασίες από τη ΔΕΥΑ  Καβάλας σε λίγα μόνο ακόμη σημεία ενώ αισιοδοξία υπάρχει από τους αρμόδιους φορείς για την λήξη των έργων το συντομότερο δυνατό

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ικανοποιητική η κίνηση στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας

Ιδιαίτερα ικανοποιητική είναι η κίνηση στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας με τους πολίτες να προτιμούν τις εξόδους τους ιδίως τα Σαββατοκύριακα.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι Καβαλιώτες αλλά και Έλληνες πολίτες από άλλες πόλεις που επισκέπτονται την Καβάλα αλλά και οι Βαλκάνιοι τουρίστες που προσέρχονται καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Ωστόσο όπως μας ενημερώνει ο Αντιπρόεδρος Βενζινοπωλών Καβάλας κ. Μιχάλης Μεταξάς, οι τιμές των καυσίμων έχουν δείξει κάποιες αυξομειώσεις κατά καιρούς παρόλα αυτά αισιόδοξοι παραμένουν οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων για την κίνηση μέσα στο καλοκαίρι ιδίως μετά την προσέλευση των τουριστών από γειτονιές χώρες οι οποίοι κατά  βάση ταξιδεύουν οδικώς.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en