Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Περιμένουν το Σαμαρά να πέσει σαν γαλάζιο “ώριμο φρούτο”

Οι τρεις πρώτοι μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνουν όχι μόνο τη δική της τύχη αλλά και τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, όπου βρίσκει νέα εφαρμογή η θεωρία του “ώριμου φρούτου”.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και οι επίδοξοι διάδοχοι και οι δυσαρεστημένοι γαλάζιοι, αναμένουν να δουν πως θα τα πάει στα πρώτα τεστ του κρίσιμου αυτού για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους διαστήματος. Ο μεν πρόεδρος της Ν.Δ λόγω της ελπίδας για αριστερή παρένθεση, οι δε διότι ουδείς θα πάρει το βάρος της αμφισβήτησης σε αυτή τη συγκυρία.

Κεντρώοι και φιλελεύθεροι αρχίζουν να θέτουν κατ αρχήν ιδεολογικά ζητήματα και καθώς οι βασικοί παίκτες τηρούν στάση αναμονής, οι πρώτες παρεμβάσεις προέρχονται από στελέχη τα οποία απείχαν οικειοθελώς από τις εκλογές.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος περιέγραψε με κομψό αλλά σαφή τρόπο το πλαίσιο που τίθεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των κεντροδεξιών στον κ.Σαμαρά: Ζητείται να διεξαχθεί ιδεολογική συζήτηση για να επιστρέψει η Ν.Δ στην κεντροδεξιά και πολυσυλλεκτική της φυσιογνωμία, την οποία καλείται να υπηρετήσει ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ.

Αποφεύγεται έτσι η ευθεία αμφισβήτηση του κ.Σαμαρά, ο οποίος επέλεξε να μην παραιτηθεί εκτιμώντας ότι μπορεί παρά τη γκρίνια να κρατήσει το κόμμα, λόγω της ύπαρξης πολλών επίδοξων μνηστήρων της ηγεσίας, αλλά ουδενός αναμφισβήτητου διαδόχου ο οποίος θα μπορούσε να ενώσει όλες τις γαλάζιες φυλές. Η συζήτηση για την ιδεολογία όμως ανοίγει εμμέσως και το θέμα των προσώπων σε δεύτερο χρόνο.

Ο Ευάγγελος Αντώναρος προέβη σε νέα, ακόμη πιο ηχηρή παρέμβαση χθες, γράφοντας αργά τη νύχτα στο προσωπικό του προφίλ στο facebook:

“Με ρωτάνε συχνά τις τελευταίες μέρες:

“Γιατί ασχολείσαι τοσο συχνά με τη Νεα Δημοκρατία – και μάλιστα πολλές φορές με επικριτικό τρόπο?”

Όσοι κάνουν αυτη την ερώτηση μάλλον δεν με ξέρουν πολλοί. Και φαίνεται πως σ αυτούς περιλαμβάνονται και πολλοί που νόμιζα πως με ηξεραν.

Ο βασικός λόγος είναι οτι ο χώρος αυτος στον οποίο ανήκω 40 χρόνια ειναι η πολιτική μου πατρίδα.

Πολλοί απ’ όσους μου ασκούν κριτική δεν είχαν γεννηθεί όταν εγώ γνωρισα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή κι εκείνος μου έκανε τη τιμή να με βλέπει και να με ενημερώνει τακτικά.

Έχω λοιπόν υποχρεωση πάνω απ’ όλα απεναντι στον εαυτό μου να λέω τι σκέφτομαι για τη μεγάλη κεντροδεξιά που με τίμησε κι εγώ την υπηρετησα ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής.

Κι εχω μάθει ως δημοσιογράφος για 35 χρόνια να καταθέτω γραπτά, υπεύθυνα κι επώνυμα τις απόψεις μου. Τα ανωνυμσ σχόλια και τα συνηθισμένα στην ελληνική πολιτική ζωή στρογγυλεμένα λόγια δεν μου πανε. Και με εκπλήσσει που ακόμη και πολύ νεωτεροι συναδελφοι μου στη πολιτική δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι ο καιρός των ξυλινων διατυπώσεων έχει περάσει.

Εγω δεν σκοπεύω να αυτο-λογοκριθώ.

Και θεωρώ καθήκον μου απέναντι στους χιλιάδες φίλους που μου γραφουν και μου τηλεφωνούν να καταγράψω τι σκέφτομαι: ΟΤΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ. Χασαμε με 8,5 % διαφορά. Καποιοι ειχσν χαρακτηρίσει την μεγάλη ηττα του Κωστα Καραμανλή το 2009.με 33% ιστορικό χαμηλό. Από τότε δεν μπόρεσαν να πλησιασουν αυτό το ποσοστό κατά διάνοια. Κι αντί να κάτσουν να αναλύσουν γιατί η ιστορική παράταξη χάνει από παντού, σφυρίζουν αδιαφορα.

Ας κάνουν ο,τι θέλουν.

Εμεις οι αλλοι, οι πολλοί, απαιτούμε να συζητήσουμε πως φθασαμε ώς εδώ και ΚΥΡΙΩΣ

** που θα πάμε απο δώ και πέρα

** με ποιές ιδέες θα συναντήσουμε το μέλλον

** πως θα αποδωσουμε στη παράταξη τπν χαμένο κεντροδεξιό της χαρακτήρα

** πως θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος

** και φυσικά με ποιούς

Η συζητηση πρέπει να γίνει συντεταγμένα στα όργανα της παράταξης.

Η συζητηση πρέπει να γίνει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Χωρις χρονοτριβή.

Αν κάποιοι επιλέξουν να την εμποδίσουν, εκείνοι θα χάσουν Γιατι θα την κάνουμε τότε στη κοινωνία. Που αλλάζει. Που δεν μπορεί και δεν θέλει να περιμένει. Που δεν συγχωρεί τις ολιγωρίες.

Προσωπικά έχω αυτη την υποχρεωση απέναντι στον Καραμανλή που με τίμησε πριν 40 χρόνια. Αλλά και απέναντι στον εαυτό μου. Για να μπορώ να με βλέπω στον καθρεφτη. Οπως έκανα πάντα. Αλλωστε οταν ενημερωσα τους φίλους μου στις 30 Δεκεμβρίου οτι δεν θα είμαι υποψήφιος βουλευτής, το είχα πεί ξεκαθαρα: Απο τη πολιτική δεν φεύγω. Κι είμαι φυσικά παρών.”

Αλλά και ο καραμανλικών αναφορών πρώην υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου επίσης με ανάρτηση του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε: “Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τη Νέα Δημοκρατία. Το ποσοστό που συγκέντρωσε είναι από τα χαμηλότερα ιστορικά και η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιολογείται. Η Νέα Δημοκρατία, από την ίδρυση της, λειτουργούσε με πρόταγμα το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον. Πολλές φορές στην ιστορία της χρειάστηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να πάει κόντρα στις παρορμήσεις της κοινής γνώμης, χωρίς όμως να υποστεί τέτοιου μεγέθους απώλεια των ερεισμάτων της στην κοινωνία. Θεωρώ ότι η ηγεσία της έχει χρέος να ξεκινήσει μια ανοιχτή συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και για την πορεία της παράταξης από εδώ και στο εξής.”

Ο χρόνος λοιπόν μετρά αντίστροφα για την ηγεσία Σαμαρά, που θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να προβεί σε κινήσεις εκτόνωσης. Ενδιαφέρον θα έχει η πρώτη σύγκληση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, που αναμένεται αμέσως μετά την ορκωμοσία των βουλευτών την επόμενη εβδομάδα.

Κεντρώοι και φιλελεύθεροι, καραμανλικοί και μητσοτακικοί ωστόσο φοβούνται ότι μετά από μακρά περίοδο εσωστρέφειας ο κ.Σαμαράς ενδεχομένως να οδηγηθεί τελικά στην έξοδο, όμως με τη “δεξιοποίηση” του κόμματος, θα παραδώσει μία Ν.Δ στα μέτρα του Μάκη Βορίδη, που είναι κοινό μυστικό ότι επιθυμεί να γίνει αρχηγός- με δαχτυλίδι ή χωρίς.

Οι φήμες ότι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και στη νέα αντιπολιτευτική περίοδο θα είναι ο κ.Βορίδης και ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης προκάλεσαν αναστάτωση για αυτό το λόγο. Πάντως απόφαση δεν έχει ληφθεί και παραπέμπεται για μετά την ορκωμοσία των βουλευτών.

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι μπορούν να επανεξεταστούν, δεν είναι τελεσίδικες

Για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας αλλά θίγοντας τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας μίλησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή επισημαίνοντας δε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μία μεταρρύθμιση η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη θεραπεύοντας παθογένειες που κάνουν τους πολίτες να μην εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην υπόθεση της δίκης για το Μάτι και τις ποινές, τονίζοντας πως πρόκειται για κρίσεις οι οποίες εάν η Δικαιοσύνη το αποφασίσει μπορούν να επανεξεταστούν και πως δεν είναι τελεσίδικες. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι ποινές επήλθαν από ένα ευμενέστερο πλαίσιο το οποίο ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και πως εάν ίσχυε ο νόμος που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι εθνικές τραγωδίες δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται και να κρίνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Οικονομία λέγοντας πως η παρούσα Κυβέρνηση είναι αυτή που στηρίζει εμπράκτως το εισόδημα των πολιτών όσο το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά όρια συμπληρώνοντας πως όταν η ακρίβεια υποχωρήσει οι αυξήσεις αυτές θα είναι που θα έχουν μείνει μόνιμα. Σημείωσε δε πως αποτελεί επιτυχία για την χώρα που έχει ανάπτυξη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τηρώντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως βάζει μία τάξη καθώς στόχος είναι να επιταχυνθεί η απόδοση της Δικαιοσύνης σε μία χώρα που έχει περισσότερους δικαστές σε σχέση με τους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά την ίδια ώρα καθυστερεί αισθητά σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ στην έκδοση αποφάσεων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ανησυχία πολιτών για τα μέτρα πυροπροστασίας στα ακίνητα στα 300 μέτρα από δασική έκταση

αρότι δεν αλλάζουν οι προθεσμίες και ούτε οι πολίτες θα… αποφύγουν να πληρώσουν περί τα 500 ευρώ για να συντάξουν με μηχανικό τα δύο σχετικά έγγραφα, περιορίζεται, ωστόσο, ο αριθμός των κατοικιών που αφορά ο Κανονισμός. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους -οι οποίοι αντιδρούσαν έντονα για τον όγκο που θα είχαν να διαχειριστούν- να αξιοποιούν, σε περίπτωση έλλειψης, προσωπικό από άλλες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος «διορθώνει» την οριζόντια υποχρέωση λήψης μέτρων και υποβολής των σχετικών μελετών, η οποία αρχικά αφορούσε όλα τα ακίνητα σε ακτίνα 300 μέτρων ακόμα και από πάρκα ή άλση, περιπτώσεις δηλαδή που σύμφωνα με τους ειδικούς αφορούσαν σε περισσότερα από 2 εκατ. ακίνητα. Πλέον ο Κανονισμός αφορά «σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των αλσών, ο Κανονισμός εφαρμόζεται μόνο στα κτίρια που βρίσκονται εντός αυτών και όχι στα όμορα του άλσους ακίνητα, ούτε και σε αυτά που έχουν πρόσωπο στο άλσος».

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι ο Κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ούτε στην περίπτωση που υπάρχει εντός αυτών κτίσμα βοηθητικής χρήσης για την αποθήκευση εξοπλισμού, εργαλείων και υλικών που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση γεωργικής δραστηριότητας.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δίκη για το Μάτι: Ελεύθεροι οι 6 ένοχοι – Τους επιβλήθηκε ποινή 5 ετών

Ποινές φυλάκισης από 111 έτη έως 3 έτη επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στους έξι ενόχους για τη φωτιά στο Μάτι ωστόσο εκτιτέα είναι μόνο τα 5 έτη. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι ποινές είναι εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ ημερησίως, απόφαση που προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες στην αίθουσα με τους αστυνομικούς να συγκρατούν τους συγγενείς που κατευθύνθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορούμενους, ενώ ορισμένοι από τους συγγενείς πέταξαν και καρέκλες.

Ο καθένας από τους έξι καταδικασθέντες μετά την εξαγορά των ποινών τους που αποφάσισε το δικαστήριο καλείται να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ με συγγενείς να φωνάζουν «να τους κάνουμε και έρανο να τους βάλουμε και δοσεις». «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για έσας ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» φώναξε άλλος συγγενής θύματος μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en