Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περικοπές σε δημόσιες δαπάνες, αντί προληπτικών μέτρων

image_print

Nομική και πολιτική φόρμουλα αναζητούν τώρα η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών, για τη θεσμοθέτηση  ενός μηχανισμού «εξισορρόπησης δημοσιονομικών αποκλίσεων» στη θέση των πρόσθετων «προληπτικών» μέτρων 3,6 δισ. ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, το deadline για την ελληνική πλευρά είναι η Μεγάλη Πέμπτη, αλλά οι δανειστές δεν δείχνουν την ίδια «πρεμούρα» να κλείσει η συμφωνίακαι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Αν βρεθεί λύση και σ’ αυτό το ζήτημα, θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη,  η συμφωνία θα κλείσει και η αξιολόγηση θα μπορεί να θεωρηθεί περαιωθείσα.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθέτηση μέτρων, καθώς η νομοθεσία δεν επιτρέπει υπό αίρεση μέτρα. Δέχεται όμως να δημιουργήσει – σε συνεργασία με τους Θεσμούς – έναν μηχανισμό «εξισορρόπησης αποκλίσεων», που θα περιλαμβάνει αυτόματες σταθεροποιητές στο σκέλος των δαπανών, εάν  δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για το πλεόνασμα.

Η συμφωνία με Σαμαρά-Βενιζέλο

Αυτό που μπορεί να υιοθετηθεί, έχει ήδη νομοθετηθεί με τη συμφωνία της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, με υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Στουρνάρα: Υπάρχει δυνατότητα να συμφωνηθούν «οροφές» στις μεγάλες κατηγορίες δαπανών του Δημοσίου – σε μισθούς και συντάξεις που αναλογούν στο 70% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού και στις προμήθειες του Δημοσίου, που αντιστοιχούν στο 20%. Ταυτόχρονα θα υπάρχει πρόβλεψη να ενεργοποιούνται «αυτόματοι κόφτες» στις δαπάνες ανά τρίμηνο, όταν παρουσιάζεται απόκλιση 10% από τους στόχους. 

Με τον μηχανισμό αυτόν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον περικοπές δαπανών 0,25% του ΑΕΠ από τους μισθούς του Δημοσίου.

Κοινωνικό μέρισμα από το πλεόνασμα

Η ελληνική πλευρά θέτει και το ζήτημα τι θα γίνεται αν υπεραποδώσουν τα  μέτρα, όπως συνέβη το 2015 με τη διαπίστωση της Eurostat ότι η Ελλάδα παρά την απειλή του Grexit, τα capital controls και τη χρηματοδοτική ασφυξία πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% αντί ελλείμματος 0,25% που ήταν ο στόχος. 

 Ζητά να τηρηθεί η προηγούμενη συμφωνία που προέβλεπε ότι  διαφορά (εν προκειμένων  1,6 δισ. ευρώ ή του 0,9% του ΑΕΠ) να διατίθεται κατά 30% για το χρέος και το 70% ναα διανέμεται ως «κοινωνικό μέρισμα».

Τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα

Το στίγμα των προθέσεων και των σχεδιασμών έδωσε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είπε: «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι τα μέτρα επαρκούν για να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Το ΔΝΤ ότι οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%. Πιέζει για περισσότερα μέτρα. Πάντα, άλλωστε, πίεζε για περισσότερο “αξιόπιστο” πακέτο μεταρρυθμίσεων, όπως και τους δανειστές μας να είναι πιο γενναιόδωροι στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Μένει να διαπιστώσουμε στις επόμενες ημέρες κατά πόσο η πίεση είναι όντως ισοβαρής και κατά πόσο θα φέρει αποτέλεσμα ως προς το σκέλος του χρέους».

Η δήλωσή του δείχνει ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε να υπάρξει η πρόσθετη «εγγύηση» που ζητούν οι δανειστές, δεδομένου άλλωστε ότι ανάλογος μηχανισμός εφαρμόζεται ήδη για τον έλεγχο των δαπανών στον χώρο της Υγείας. Όμως, όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Τσακαλώτου,  δεν πρόκειται να γίνει δεκτό να περιλαμβάνει ο μηχανισμός  φορολογικά μέτρα.

Κυβερνητικοί παράγοντες  επισημαίνουν ότι  η διαδικασία θα προχωρήσει στα βήματα που έχουν συμφωνηθεί. Δηλαδή: 

– Θα κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και εν συνεχεία θα ζητηθεί  επικύρωσή της από έκτακτο Eurogroup

– Θα νομοθετηθούν όλα τα  συμφωνηθέντα μέτρα, πέραν του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου που ήδη ανακοινώθηκε

– Η Ελλάδα θα περιμένει την έκθεση αξιολόγησης και στο Eurogroup του Μαΐου θα ζητήσει χρηματοδοτικές διευκολύνσεις (τις εκκρεμείς δόσεις, τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα κ.λπ.) 

– Ταυτόχρονα θα ζητηθεί να ξεκινήσει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους

Click to comment

Απάντηση

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρουαζιέρα στην Καβάλα: Νέα δυναμική για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία

image_print

Η Καβάλα συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της στον χάρτη της κρουαζιέρας, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερα κρουαζιερόπλοια και χιλιάδες επισκέπτες από το εξωτερικό. Το λιμάνι της πόλης εξελίσσεται σε σημαντικό σταθμό για εταιρείες κρουαζιέρας που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα και το Αιγαίο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού.

Κάθε άφιξη κρουαζιερόπλοιου δίνει ζωή στο ιστορικό κέντρο της Καβάλας, όπου οι επιβάτες περιηγούνται στα γραφικά σοκάκια της Παναγίας, επισκέπτονται το Κάστρο, το Ιμαρέτ και το Υδραγωγείο (Καμάρες), ενώ πολλοί επιλέγουν οργανωμένες εκδρομές στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και σε άλλους προορισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Η αυξημένη επισκεψιμότητα ενισχύει σημαντικά την τοπική αγορά, με καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και επιχειρήσεις τουριστικών υπηρεσιών να καταγράφουν αυξημένη κίνηση κατά τις ημέρες των προσεγγίσεων. Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τοπική γαστρονομία, τα παραδοσιακά προϊόντα και τη φιλοξενία των κατοίκων.

Οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές, καθώς το ενδιαφέρον των εταιρειών κρουαζιέρας για νέους, αυθεντικούς προορισμούς αυξάνεται. Η στρατηγική θέση της Καβάλας, σε συνδυασμό με τον πλούσιο πολιτιστικό της χαρακτήρα και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία, την απασχόληση και την τουριστική προβολή της πόλης.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευαγγελία Λαούντου: «Οι Λειψοί είναι ένα διαμάντι του Αιγαίου»

Η Δήμαρχος Λειψών Ευαγγελία Λαούντου κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στην εκπομπή «Olga On Air».
image_print
Τη Δήμαρχο Λειψών, Ευαγγελία Λαούντου, φιλοξένησε η εκπομπή «Olga On Air», σε μια συζήτηση αφιερωμένη στην ομορφιά, την ιστορία και την ιδιαίτερη ταυτότητα του ακριτικού νησιού.
Η κ. Λαούντου μίλησε για τη μοναδική αρχιτεκτονική των Λειψών, τα γραφικά σοκάκια που διατηρούν αναλλοίωτο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και τις εντυπωσιακές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, που αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πλούσια ιστορία του νησιού, η οποία εκτείνεται σε βάθος αιώνων και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Όπως τόνισε, οι Λειψοί συνδυάζουν αρμονικά την παράδοση με τη φυσική ομορφιά, διατηρώντας τον αυθεντικό χαρακτήρα τους.
Η Δήμαρχος υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της φιλοξενίας των κατοίκων, επισημαίνοντας ότι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν τόπο που προσφέρει ηρεμία, αυθεντικές εμπειρίες και εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς.
Οι Λειψοί, αν και ένα μικρό νησί του Αιγαίου, αποτελούν έναν ξεχωριστό προορισμό, με πλούσια ιστορία, σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και φυσικό κάλλος που κερδίζει τις εντυπώσεις. Ένα πραγματικό διαμάντι του Αιγαίου, που αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και η παράδοση αποτελούν τα μεγαλύτερα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Κώτσογλου: «Ένας στους πέντε τουρίστες από την Ελλάδα επιλέγει την Κρήτη»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην εκπομπή «Olga On Air».
image_print
Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κρήτης, Κυριάκος Κώτσογλου, στην Όλγα Σμαγάδου και την εκπομπή «Olga On Air», αναλύοντας τη δυναμική του τουρισμού στο νησί, τις προοπτικές ανάπτυξης και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κώτσογλου υπογράμμισε τη σημαντική θέση που κατέχει η Κρήτη στον ελληνικό τουρισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Ένας στους πέντε τουρίστες από την Ελλάδα επιλέγει την Κρήτη», γεγονός που αναδεικνύει τη διαχρονική ελκυστικότητα του μεγαλύτερου νησιού της χώρας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, τονίζοντας ότι το νησί διαθέτει περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με παραλίες που συγκαταλέγονται στις ομορφότερες της Ελλάδας και της Μεσογείου. Από τα εξωτικά νερά του Ελαφονησίου και του Μπάλου έως τις αμέτρητες μικρές και μεγάλες παραλίες, η Κρήτη προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε κάθε επισκέπτη.
Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης στάθηκε στην πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας. Τα τοπικά προϊόντα, η αυθεντική κρητική κουζίνα και η φιλοξενία των ανθρώπων συνθέτουν ένα ισχυρό τουριστικό «brand», που προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου.
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en