Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παωαγιωτόπουλος | Ο κοινωνικά αποκλεισμένος να καταλάβει ότι η κοινωνική οικονομία είναι θεσμός χρήσιμος για αυτόν

Το πρόβλημα | Ο κοινωνικά αποκλεισμένος να καταλάβει ότι η κοινωνική οικονομία είναι θεσμός χρήσιμος για αυτόν

Ομιλία του Βουλευτή Καβάλας και Συντονιστή Κοινωνικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στη συνεδρίαση της 11ης Οκτωβρίου 2016 με θέμα: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις».

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η συζήτηση αφορά ένα θεσμό ο οποίος επιχειρείται να εισαχθεί ακόμα πιο βαθιά στην ελληνική πραγματικότητα, με συνθήκες τέτοιες ώστε η θεωρία μας να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα και όχι η πραγματικότητα στη θεωρία μας. Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι κάποιοι πολιτικοί σχηματισμοί δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό να κάνουν το δεύτερο, δηλαδή να προσαρμόσουν την πραγματικότητα στη θεωρία τους.

Η συζήτηση για την κοινωνική οικονομία έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στα πλαίσια της Ε.Ε. Από την Κομισιόν έρχεται όλη η πίεση και η προτροπή προς την ελληνική κυβέρνηση να εισαχθεί επιτέλους ενισχυμένος αυτός ο θεσμός και στην οικονομική πραγματικότητα. Ορθώς είπε η κυρία Υπουργός ότι εισάγεται αυτό το νομοσχέδιο για να επεκταθεί θεσμικά το υφιστάμενο πλαίσιο που ξεκίνησε με το Ν.4019/2011 και ορθώς φέρνετε προς ψήφιση αυτό το νομοσχέδιο. Θα συμφωνήσω ότι μέχρι τώρα οι θεσμοί της κοινωνικής οικονομίας ήταν κυρίως οι 23 ΚΟΙ.Σ.Π.Ε., οι οποίες αναφέρονται περισσότερο σε δομές ψυχικής υγείας και οι δράσεις ΤΟΠΕΚΟ-ΤΟΠΣΑ, οι οποίες ό ήταν προγράμματα.

Το χαρακτηριστικό των προγραμμάτων είναι ότι πρώτον έχουν συγκεκριμένη χρηματοδότηση και δεύτερον έχουν ορισμένο χρόνο. Άρα, έχουν ημερομηνία λήξης. Οι δομές που εδώ πρέπει να εισαγάγουμε στην ελληνική οικονομία πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα, έτσι ώστε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας που αποτελείται από ευάλωτες ομάδες να καρπώνεται το σχετικό κοινωνικό και οικονομικό όφελος. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα. Η κοινωνική οικονομία δεν είναι μια συζήτηση για το συνεταιριστικό κίνημα, είναι μια συζήτηση για ένα θεσμό που θα παράγει συγκεκριμένες ωφέλειες, οι οποίες θα είναι, η παροχή κάποιων συγκεκριμένων υπηρεσιών με κοινωνική ωφέλεια ή η παραγωγή κάποιων συγκεκριμένων προϊόντων από μία ομάδα προσώπων, τα οποία επίσης θα διατεθούν στην τοπική οικονομία, επομένως θα παράγουν κάποια ωφέλεια. Είναι η διαδικασία μέσα από την οποία θα προκύψουν θέσεις εργασίας σε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που τις χρειάζονται. Έρχεται και καλύπτεται ένα κενό που ενδεχομένως οι άλλοι θεσμοί δεν μπορούσαν να καλύψουν.

Θα ξαναφέρω στη μνήμη το γνωστό παράδειγμα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», όταν πριν 3-4 χρόνια εκλιπαρούσαμε τους εργαζόμενους να αυτοργανωθούν σε μορφές κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων για να παράσχουν αυτή την υπηρεσία, η οποία αναμφίβολα πρέπει να παραχθεί, συναντούσαμε μια σθεναρή αντίσταση, όχι μόνο γιατί υπήρχε δυσπιστία ή ακόμα και άγνοια, όχι με υπαιτιότητα των εμπλεκομένων γι’ αυτό το θεσμό, για την κοινωνική οικονομία, αλλά γιατί είχαν υποστεί μεγάλη πίεση να μην δεχθούν οτιδήποτε άλλο εκτός από προσλήψεις στο δημόσιο. Όλα αυτά από αυτοδιοικητικές μονάδες που δεν μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν αυτές τις προσλήψεις. Θυμίζω ότι το πρόγραμμα «Βοήθειας στο Σπίτι» ήταν ένα πρόγραμμα χρηματοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επεκτάθηκε με χρηματοδοτικό μηχανισμό από τη χώρα, αλλά είχε και ημερομηνία λήξης. Επομένως, έπρεπε να βρούμε τη λύση της επόμενης μέρας.

Νομίζω ότι έχει ωριμάσει πλέον ο καιρός για να δουν αυτή την εναλλακτική οι εργαζόμενοι, αφού όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεχίσουν να παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Φέρνω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που θα μπορούσε αυτή η μορφή να λειτουργήσει, από κει και πέρα νομίζω ότι υπέρ τονίζεται, δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει μια λογική βάση σε αυτό, άλλωστε είστε φιλικά διακείμενοι προς την ιδέα του συνεταιρισμού, περισσότερο από ό,τι είστε στην ιδέα της επιχειρηματικότητας. Νομίζω ότι εδώ υπερτονίζεται το συνεταιριστικό στοιχείο, ενώ θα έπρεπε να γίνει λόγος και για το επιχειρηματικό στοιχείο.

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι η τάση, όσον αφορά στην κοινωνική οικονομία, αυτή τη στιγμή την Ε.Ε. κι έτσι και αλλιώς κάποιος, ο οποίος πρέπει, να αυτοοργανωθεί στη μορφή αυτή, θα πρέπει, να λάβει υπόψη το τι προϊόν θα πρέπει να παράξει, πώς να το προωθήσει. Καταρχήν, όλα προϋποθέτουν λίγη φαντασία και τη λεγόμενη «ιδέα». Αυτό που μας είπε η κυρία Υπουργός για την περίπτωση της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. της Ρόδου. Πρέπει να το σκεφτείς όλο αυτό και να δεις, όπως μπορείς, να το εξελίξεις σε μια κοινωνική συνεταιριστική κι από κει και πέρα, βέβαια, θέλει τη σχετική οργάνωση, θέλει τη σχετική καινοτόμο δράση, θέλει και τη σχετική χρηματοδότηση και τους μηχανισμούς γι’ αυτό. Επομένως, το στοιχείο της επιχειρηματικότητας δεν μπορεί να λείψει.

Σχετικά με το πρακτικό πρόβλημα κι εδώ θα κλείσω, γιατί τα ειδικά ζητήματα των δομών και των ειδικών άρθρων νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα, να τα συζητήσουμε και στις προσεχείς συζητήσεις. Αυτή είναι συζήτηση επί της Αρχής κι εγώ θέλω, να επικεντρωθώ στην αρχή της κοινωνικής οικονομίας. Το κεντρικό πρόβλημα είναι πρακτικό: Πώς θα κάνουμε τον κοινωνικά αποκλεισμένο, τον άνεργο, το μέλος της ευάλωτης ομάδας να ενδιαφερθεί, να επιμορφωθεί και να καταλάβει ότι αυτός ο θεσμός είναι χρήσιμος γι’ αυτόν. Είναι δύσκολο εγχείρημα, γιατί υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης, που πρέπει να καλυφθεί. Δεν θέλω να ρίξω ευθύνες κάπου, αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένα σχετικό έλλειμμα. Είναι μια δύσκολη και σύνθετη σχετικά έννοια, καινούργια έννοια και επομένως ως κάθε τέτοια αντιμετωπίζεται και με λίγη δυσπιστία από έναν άνθρωπο, ο οποίος ήδη έχει βιώσει ή υποφέρει δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της πραγματικότητας που τον χτύπησε τα τελευταία χρόνια.

Επομένως, πρέπει σ’ αυτό, να γίνει πολύ δουλειά, για να επιμορφωθεί ο κόσμος και να καταλάβει περί τίνος πρόκειται και να μην πιστέψει ότι καλείται ξαφνικά, να γίνει έμπορος, επιχειρηματίας με όλους αυτούς τους συμβατικούς όρους, αλλά είναι κάτι άλλο, το οποίο στην ουσία θα τον ωφελήσει. Αυτό νομίζω ότι είναι το βασικό πρόβλημα: Η ενεργοποίηση του ατόμου, η οποία, άλλωστε, είναι και στην ουσία της ρήξης με τον κοινωνικό αποκλεισμό. Θέλει να ενεργοποιηθούν όλοι αυτοί, οι οποίοι αύριο θα είναι ωφελούμενοι αυτού του συστήματος.

Επομένως, νομίζω ότι καλώς έρχεται και επεκτείνει το νομοθετικό πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο. Το στηρίζουμε άλλωστε κι εμείς και θα έχουμε, να πούμε πολλά επιπλέον για κάποια ειδικά θέματα, όπως π.χ. φορολόγηση αυτών των μονάδων ή η ασφάλιση των εργαζομένων αυτών των μονάδων ή αυτή η παρεξήγηση που πρέπει, να διευθετηθεί, εάν μιλάμε για εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. ή στο μητρώο των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Νομίζω ότι είναι θέμα, αλλά στην πορεία της συζήτησης θα μπορούμε, να το επιλύσουμε μέχρι την εισαγωγή στην Ολομέλεια.

 

Βίντεο :

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή των Βαϊων και την Μεγάλη Εβδομάδα

Σε εφαρμογή έχει μπει  το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων ενόψει του Πάσχα.

Ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα και την Κυριακή των Βαϊων 28 Απριλίου θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά.

Το εορταστικό ωράριο διαμορφώνεται:

-Πέμπτη 25/04 09:00 – 21:00 , 09:00 – 21:00 (πολυκαταστήματα)

-Παρασκευή 26/04 09:00 – 21:00 , 09:00 – 21:00 (πολυκαταστήματα),

-Σάββατο 27/04 09:00 – 18:00 , 09:00 – 20:00 (πολυκαταστήματα),

-Κυριακή βαΐων 28/04 11:00 – 18:00 , 11:00-20:00 (πολυκαταστήματα),

-Μ. Δευτέρα 29/04 έως Μ. Πέμπτη 02/05 09:00 – 21:00 , 09:00 – 21:00 (πολυκαταστήματα),

-Μ. Παρασκευή 03/05 13:00 – 19:00 , 13:00-21:00 (πολυκαταστήματα),

-Μ. Σάββατο 04/05 09:00 – 15.00 , 09:00-21:00 (πολυκαταστήματα).

Οι αργίες

Κλειστά θα είναι τα καταστήματα:

-Κυριακή του Πάσχα 05/05/2024,

-Δευτέρα 06/05/2024,

-Τρίτη 07/05/2024 (λόγω μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς).

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας: Ανοίγει το MyCar για πληρωμή με τον μήνα – Αναλυτικά η διαδικασία

Τέλη κυκλοφορίας: Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ για όσους κινούν το όχημά τους, ενώ το έχουν δηλώσει σε ακινησία

Όσοι κάτοχοι οχημάτων τα έχουν θέσει σε ακινησία, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας, πληρώνοντας τα τέλη με τον μήνα. Αυτοί λοιπόν που επιθυμούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους, μπορούν να το πράξουν αλλά όχι για διάστημα μικρότερο από ένα μήνα, με το ύψος των τελών κυκλοφορίας να υπολογίζεται αναλογικά με βάση το χρονικό διάστημα επανακυκλοφορίας.

Η πλατφόρμα myCar, μέσω της οποίας πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, προγραμματίζεται να ανοίξει την 1η Μαΐου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε ότι η πλατφόρμα myCar, μέσω της οποίας πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, όπως προγραμματίζεται να ανοίξει την 1η Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «από 1η Μαΐου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία πληρωμής των τελών ανά μήνα. Ασφαλώς όμως ισχύει ως έχει το πρόστιμο που προβλέπεται για την περίπτωση που κάποιος κινεί το όχημά του, ενώ το έχει δηλώσει σε ακινησία. Και είναι ένα πρόστιμο ύψος 10.000 ευρώ, διότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή παράβαση».

 

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν πριν το Πάσχα δηλαδή να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για όσους μέηνες του χρόνου θέλουν.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους, θα μπορούν και φέτος, να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες να κυκλοφορούν το όχημα. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής. Π.χ. Ο ιδιοκτήτης ενός Ι.Χ. με ετήσια τέλη 120 ευρώ, αν προχωρήσει σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους για ένα μήνα, για τον Απρίλιο, θα πληρώσει τέλη 10 ευρώ.

Αν δεν έχεις ασφάλεια δεν γίνεται άρση ακινησίας

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (mycar.aade.gov.gr) κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος και εφόσον το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα. Στη συνέχεια, ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας. Έτσι θα μπορεί να επανατοποθετήσει τις πινακίδες στο αυτοκίνητό του και να το κυκλοφορήσει

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τράπεζες: Κλείνουν πάνω από μία εβδομάδα – Τι θα γίνει με τις πληρωμές και τις μισθοδοσίες

Το Ορθόδοξο Πάσχα αλλά και η μεταφορά της Πρωτομαγιάς οδηγούν σε «πάγωμα» συναλλαγών στις τράπεζες για έξι ημέρες.

Λόγω της εορτής του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται από τη Μεγάλη Πέμπτη 02 Μαΐου, θα εκτελεσθούν την Τετάρτη 08 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Η καταβολή του Δώρου Πάσχα δεν πρόκειται να επηρεασθεί από αυτές τις τροποποιήσεις, καθώς οι εργοδότες οφείλουν να το καταβάλουν έως την Τετάρτη 01 Μαΐου. Οι μεταφορές θα εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τετάρτη 08 Μαΐου. Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τετάρτη 08 Μαΐου.

Οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 07 Μαΐου θα γίνουν την Τετάρτη 08 Μαΐου. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 03 Μαΐου, τη Δευτέρα 06 Μαΐου και την Τρίτη 07 Μαΐου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en