Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πασχαλίδης | Κίνδυνος να χαθεί η δωρεάν διανομή τροφίμων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

image_print

Ο βουλευτής Καβάλας Πασχαλίδης Ιωάννης έκανε ερώτημα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων σχετικά με την διανομή τροφίμων στις ευπαθείς ομάδες πλυθυσμού.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έδινε κάθε χρόνο βαθιά ανάσα σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας. Ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια στα οποία οι πολίτες της χώρας μας βιώνουν εξαιρετικά δύσκολη καθημερινότητα λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, το συγκεκριμένο Πρόγραμμα αποτελούσε μία σημαντική όαση διευκόλυνσης για χιλιάδες άπορες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και για ηλικιωμένους.

Έως και το 2012 ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος ήταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ για το έτος 2013 φορέας Υλοποίησης ήταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ, εποπτευόμενος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στις 26-2-2014 ψηφίσθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κανονισμός σύμφωνα με τον οποίο ιδρύεται το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους με περίοδο προγραμματισμού 2014-2020.

Παρά ταύτα:

– ενώ η μετάπτωση από το Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων για Απόρους που ίσχυε μέχρι 31-12-2013,στις διαδικασίες που προβλέφθηκαν από την ίδρυση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους, ήταν γνωστό στα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε άρα και στη χώρα μας ήδη από το 2012

– και ενώ από το 2014 ουσιαστικά την ευθύνη του προγράμματος την έχει πλέον το Υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα η Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης,

δεν υπήρξε μέριμνα από το Κράτος για την έγκαιρη προετοιμασία, τόσο των Υπηρεσιών του, όσο και των δικαιούχων φορέων, οι οποίοι για τη φετινή χρονιά δεν έχουν κάνει ακόμα καν αίτηση για συμμετοχή τους.

Αυτή η μεγάλη και ακατανόητη καθυστέρηση σε συνδυασμό με τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να συμμετάσχουν οι ευεργετούμενοι φορείς στο πρόγραμμα, έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός κίνδυνος να χαθεί για το τρέχον έτος (2014) η δυνατότητα συμμετοχής της χώρας μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και να στερηθούν έτσι τη δωρεάν διανομή τροφίμων χιλιάδες άπορων συμπολιτών μας που τη φετινή χρονιά την έχουν περισσότερο ανάγκη από κάθε άλλη φορά.

Ερωτάται ως εκ τούτου ο κ. Υπουργός

· Τι ενέργειες πρόκειται να κάνει το Υπουργείο προκειμένου και το 2014 να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια για να ισχύσει το προηγούμενο πρόγραμμα και να παρασχεθεί δωρεάν διανομή τροφίμων στους άπορους συμπολίτες μας και τις υπόλοιπες δικαιούχες ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας;

· Τι ενέργειες προβλέπεται να γίνουν έτσι ώστε από το 2015 και μετά να εφαρμοσθούν οι διατάξεις για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους;

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Έρχεται το πρώτο φεστιβάλ «Μεγάλη Παναγία Ampelonas»

Χαλκιδική-το φεστιβάλ Μεγάλη Παναγία Ampelonas αφιερωμένο στην αμπελουργική παράδοση
image_print

Ένας νέος θεσμός αφιερωμένος στην αμπελουργική παράδοση, τον οίνο, το τσίπουρο και τους ανθρώπους της αμπέλου εντάσσεται φέτος στο διευρυμένο πολιτιστικό πρόγραμμα «Τα Αριστοτέλεια» του Δήμου Αριστοτέλη.

Από τις 10 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2026, η Μεγάλη Παναγία θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά το τετραήμερο φεστιβάλ «Μεγάλη Παναγία Ampelonas», μια διοργάνωση που συνδέεται με το KOUZINA και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για την ανάδειξη της αμπελουργικής ταυτότητας της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Η Μεγάλη Παναγία, ως ένας από τους σημαντικότερους οινικούς κόμβους του Δήμου Αριστοτέλη, θα βρεθεί στο επίκεντρο ενός προγράμματος που συνδέει την τοπική παραγωγή με τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδείξει τον ιστορικό και σύγχρονο αμπελώνα της περιοχής, να ενισχύσει την εξωστρέφεια του ορεινού όγκου και να προβάλει τις αυθεντικές εμπειρίες που προσφέρει ο φυσικός και παραγωγικός πλούτος της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης

Το τετραήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει παρελάσεις με τοπικές φιλαρμονικές και παραδοσιακές φορεσιές, αναβιώσεις οινικών εθίμων, μακεδονικά γλέντια, καθώς και μουσικά σχήματα jazz και χάλκινων από την Banja Luka.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν δράσεις προβολής τοπικών προϊόντων και οίνων, ειδικά booths για cocktails με κρασί και ντόπιο τσίπουρο, γευστικές προτάσεις με οινολάσπη και συνταγές μαγειρεμένες με κρασί.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης family day, εργαστήριο με θέμα «σταφύλι και μέλι», επισκέψεις σε οινοποιεία, μανιταροεξορμήσεις, ελαιογευσίες, ανοικτά τυροκομεία και επίδειξη παρασκευής μεγαλοπαναγιώτικου λουκάνικου με οινολάσπη.

Αφιέρωμα στους ανθρώπους της αμπέλου

Η διοργάνωση αποτίει φόρο τιμής στους αμπελοκαλλιεργητές και τους οινοπαραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι διατηρούν ζωντανή μια παράδοση αιώνων και συμβάλλουν καθοριστικά στην τοπική οικονομία και ταυτότητα.

Ξεχωριστή θέση θα έχει και το αφιέρωμα στην οινοπαραγωγή του Άθωνα, αναδεικνύοντας την παράδοση που διατηρούν επί αιώνες οι αγιορείτες μοναχοί.

Το «Μεγάλη Παναγία Ampelonas» αποτελεί μία ακόμη πρωτοβουλία του Δήμου Αριστοτέλη για τη δημιουργία θεματικών διοργανώσεων που συνδέουν την πολιτιστική κληρονομιά, τη γαστρονομία, την τοπική παραγωγή και τον τουρισμό.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα: Αλλαγές στο ωράριο των ΚΕΠ τον Αύγουστο

Καβάλα - Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των ΚΕΠ - 2026
image_print

Καβάλα: Αλλαγές στο ωράριο των ΚΕΠ τον Αύγουστο

Αλλαγές στη λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών της Καβάλας θα ισχύσουν μέσα στον Αύγουστο του 2026, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας. Οι τροποποιήσεις αφορούν κυρίως το ΚΕΠ 143 στη Δημοτική Αγορά και το ΚΕΠ 164 στο Διοικητήριο, ενώ τα ΚΕΠ Κρηνίδων και Αμυγδαλεώνα θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν κανονικά τους πολίτες.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ενημερωθούν εγκαίρως για το θερινό πρόγραμμα, ώστε να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις κατά τις ημέρες που ορισμένες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές.

Πρωινό ωράριο στο ΚΕΠ της Δημοτικής Αγοράς

Το ΚΕΠ 143, που λειτουργεί στη Δημοτική Αγορά της Καβάλας, θα ακολουθήσει αποκλειστικά πρωινό ωράριο από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026.

Η εξυπηρέτηση των πολιτών θα πραγματοποιείται καθημερινά από τις 07:45 έως τις 15:00.

Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν θα λειτουργεί απογευματινή βάρδια.

Ποια Σάββατα θα παραμείνει κλειστό

Το ΚΕΠ της Δημοτικής Αγοράς θα παραμείνει κλειστό όλα τα Σάββατα του Αυγούστου.

Ειδικότερα, δεν θα λειτουργήσει στις εξής ημερομηνίες:

  • Σάββατο 8 Αυγούστου
  • Σάββατο 15 Αυγούστου
  • Σάββατο 22 Αυγούστου
  • Σάββατο 29 Αυγούστου

Οι πολίτες που επιθυμούν να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους στο συγκεκριμένο ΚΕΠ θα πρέπει να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους σε εργάσιμη ημέρα και εντός του πρωινού ωραρίου.

Κλειστό για δύο εβδομάδες το ΚΕΠ στο Διοικητήριο

Διαφορετικό πρόγραμμα θα ισχύσει για το ΚΕΠ 164, το οποίο στεγάζεται στο Διοικητήριο Καβάλας.

Η υπηρεσία θα παραμείνει κλειστή από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2026, στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος λειτουργίας.

Μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου διαστήματος, το ΚΕΠ θα επιστρέψει στο κανονικό του ωράριο.

Κανονικά η λειτουργία σε Κρηνίδες και Αμυγδαλεώνα

Χωρίς μεταβολές θα λειτουργήσουν τα ΚΕΠ Κρηνίδων και Αμυγδαλεώνα.

Οι δύο υπηρεσίες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες με το συνηθισμένο πρόγραμμά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, προσφέροντας εναλλακτική επιλογή κατά τις ημέρες που τα κεντρικά ΚΕΠ της πόλης θα έχουν περιορισμένο ωράριο ή θα παραμένουν κλειστά.

Επιστροφή στο κανονικό πρόγραμμα

Ο Δήμος Καβάλας διευκρινίζει ότι μετά τη λήξη των προσωρινών αλλαγών τα ΚΕΠ της Δημοτικής Αγοράς και του Διοικητηρίου θα επανέλθουν στο κανονικό πρόγραμμα λειτουργίας τους.

Οι πολίτες καλό είναι πριν από την επίσκεψή τους να επιβεβαιώνουν το ωράριο της υπηρεσίας που τους ενδιαφέρει, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

113 χρόνια από την απελευθέρωση της Χρυσούπολης

image_print

Με κάθε επισημότητα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια Νέστου, με αφορμή τη συμπλήρωση 113 χρόνων από την απελευθέρωση της Χρυσούπολης, τιμώντας μια από τις σημαντικότερες στιγμές της τοπικής ιστορίας.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με αναφορές στον αγώνα για την ελευθερία της περιοχής και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθους πολιτών.

Η επέτειος αποτελεί κάθε χρόνο μια ευκαιρία να αποδοθεί φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του τόπου και να αναδειχθεί η ιστορική διαδρομή του Δήμου Νέστου.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en