Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πασχαλίδης | Ερώτημα για καταρροϊκό πυρετό και τμήμα Κτηνιατρικής Καβάλας

Ο Βουλευτής Καβάλας κ. Ιωάννης Πασχαλίδης σε  ερώτημα που  κατέθεσε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Κουκουλόπουλο Παρασκευά και κοινοποίησε στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων κ. Μελά Δημήτριο και στον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής κ. Αλεξανδρόπουλο Θωμά, με θέμα την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, τις αποζημιώσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων και τα προβλήματα λειτουργίας του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Καβάλας, αναφέρει τα εξής:

 

ΕΡΩΤΗΜΑ

ΠΡΟΣ: Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

κ. Κουκουλόπουλο Παρασκευά

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Όπως ήδη γνωρίζετε, ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πλήττει τον κόσμο της κτηνοτροφίας και συγκεκριμένα τα κοπάδια προβάτων είναι ο καταρροϊκός πυρετός που άρχισε να εκδηλώνεται σε βοσκοτόπια της Θράκης και έχει προσβάλει και τον Νομό Καβάλας. Δυστυχώς, ο καταρροϊκός πυρετός, μια ζωονόσος που πλήττει κυρίως αιγοπρόβατα, έρχεται σαν δεύτερη “πληγή” για την κτηνοτροφία της περιοχής μας, η οποία πριν από λίγους μήνες “χτυπήθηκε” και από την ευλογιά.

Οι κτηνοτρόφοι μας, οι οποίοι βλέπουν τις απώλειες στα ζώα τους από τον καταρροϊκό πυρετό να αυξάνονται µε γεωµετρική πρόοδο, κάνουν λόγο ακόµη και για πανδηµία, καθώς, παρόλο που η θνησιµότητα της νόσου είναι 3 – 4%, στο Νομό Καβάλας έχουν φτάσει ήδη στο 30-35%.

Η μετάδοση της ασθένειας στα ζώα γίνεται με τσιμπήματα εντόμων όπως είναι τα κουνούπια και σκνίπες. Τα ζώα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια παρουσιάζουν υψηλό πυρετό, σιαλόρροια, ρινικό έκκριμα, υπεραιμία των βλεννογόνων του στόματος και της μύτης, οίδημα των χειλιών, της γλώσσας ή και ολόκληρου το προσώπου, γλώσσα έντονα κυανωτική και χωλότητα. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη ασθένεια «στεγνώνει» το ζώο, εφόσον αυτό αδυνατεί να τραφεί  και να πιει νερό.

Να σημειωθεί ότι η νόσος δεν προσβάλλει τον άνθρωπο. Από την άλλη πλευρά βέβαια κανένα προσβληθέν ζώο από τον καταρροϊκό πυρετό δεν δίνεται προς κατανάλωση και βρώση.

Τα μέτρα αντιμετώπισης της εν λόγω ασθένειας που εφαρμόζουν οι κτηνοτρόφοι είναι η αποφυγή και καταπολέμηση του κουνουπιού-ξενιστή με  τη χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα μηρυκαστικά, ψεκασμός των στάβλων και γενικώς των χώρων παραμονής των ζώων με κατάλληλα εντομοκτόνα, αποφυγή της βοσκής, εγκλεισμός των ζώων στους στάβλους, ενώ επιβάλλεται και απαγόρευση μετακίνησης των κοπαδιών, καθώς και χορήγηση ενέσεων αντιβίωσης και κορτιζόνης στα προσβεβλημένα ζώα. Επίσης, µεταξύ των µέτρων για τον περιορισµό της εξάπλωσης της νόσου είναι και ο ορισµός ζωνών Ελέγχου, Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από τις µολυσµένες εκτροφές.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος σε εκτροφή, αυτή κηρύσσεται µολυσµένη, καταγράφονται τα προσβεβλημένα ζώα, µπορεί να θανατωθεί όλο το προσβεβληµένο ζωικό κεφάλαιο, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για τον περιορισµό της επιζωοτίας και καταστρέφονται τα πτώµατα των ζώων που µολύνθηκαν, κυρίως µε καύση.

Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν μέγιστα προβλήματα ακόμη και κατά τη διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος. Συγκεκριμένα:

α) Δε δύνανται πλέον να αγοράσουν τα εντομοαπωθητικά όχι μόνο διότι έχουν εξαντληθεί στην αγορά αλλά και γιατί οι ίδιοι έχουν εξαθλιωθεί οικονομικά. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ένα μπουκάλι Terramykin κοστίζει 16 ευρώ, για κάθε δε ζώο απαιτούνται 3 ml .

β) Τα ζώα, στα οποία χορηγούνται ενέσεις κορτιζόνης, δε μπορούν να γεννήσουν, ενώ σε περίπτωση που δε τους χορηγηθεί κορτιζόνη είτε θα πεθάνουν, αν ο πυρετός τους φτάσει στους 42-43ο Κελσίου είτε θα αποβάλουν. Διαπιστώνεται, δηλαδή, ότι λόγω της ελλείψεως γεννήσεων δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα και για το επόμενο έτος.

Επομένως, οι κτηνοτρόφοι όχι μόνο δε θα έχουν νέες γεννήσεις, αλλά ούτε και γάλα μπορούν να αποκομίσουν, συγχρόνως όμως είναι υποχρεωμένοι να τα τρέφουν και καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

γ) Μεγίστης σπουδαιότητας πρόβλημα στο Νομό μας είναι και η έλλειψη φορτηγών παραλαβής των θανόντων ζώων προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία καύσης τους. Ειδικότερα στις περιοχές του Παγγαίου και της Θάσου το ζήτημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις καθώς τα πτώματα των ζώων που παραμένουν εκεί αποτελούν πηγή μόλυνσης, η δυσοσμία δε που αναδίδεται είναι ανατριχιαστική.

Δυστυχώς, το πρόβλημα της αντιμετώπισης των ως άνω ζητημάτων εντείνεται ακόμη περισσότερο λόγω της υποστελέχωσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Καβάλας στην οποία υπηρετούν μόνο 3 κτηνίατροι, εν αντιθέσει με τους λοιπούς Νομούς. Συγκεκριμένα, στο Νομό Ξανθής υπηρετούν 13 κτηνίατροι, στο Νομό Σερρών 30, στο Νομό Κομοτηνής 8 και στο Νομό Δράμας 9.

Έτσι, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Καβάλας που πράγματι υπερβάλλει καθημερινά σε προσπάθεια και εργάζεται συχνά εκτός οκταώρου, καθίσταται πλέον αδύνατο  να ανταποκριθεί σε όλο αυτό τον όγκο υποχρεώσεων στον οποίο καθημερινά προστίθενται νέες απαιτήσεις λόγω της έξαρσης της ασθένειας.

Επειδή, όμως,  οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωµένες, χωρίς μέσα μεταφοράς και χρήματα, οι έλεγχοι  είναι ελάχιστοι και τα δείγματα λαμβάνονται μόνο αν οι κτηνοτρόφοι δηλώσουν ότι έχουν χάσει ζώο από την ασθένεια. Γι’ αυτό και οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι το ζωικό κεφάλαιο που έχει πληγεί από τη νόσο είναι πολύ μεγαλύτερο από τα επισήμως επιβεβαιωμένα κρούσµατα της νόσου.. Και παρόλο που το υπουργείο υπόσχεται και σε αυτή την περίπτωση αποζημίωση των ζώων, ωστόσο η διαδικασία για την εξασφάλιση της αποζημίωσης δεν τηρείται ακριβώς λόγω της έλλειψης κτηνιάτρων που θα βεβαιώσουν την απώλεια και την αιτία θανάτου του ζώου.

Εν όψει όλων των ανωτέρω και δεδομένου ότι οι κτηνοτρόφοι  μας βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, καθώς τέτοια καταστροφή είναι πραγματικά πρωτοφανής για το Νομό Καβάλας, προτείνουμε τα κάτωθι:

Α) Άμεση πρόσληψη μόνιμου κτηνιατρικού προσωπικού, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της υπηρεσίας. Ο κίνδυνος που εγκυμονείτε  για την Δημόσια Υγεία καθώς και οι Οικονομικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και στις επιχειρήσεις τροφίμων θα είναι ανυπολόγιστες. Είναι παράλογο να κινδυνεύει να ζημιωθεί οικονομικά μια περιοχή σε τέτοιο νευραλγικό σημείο όπως η Καβάλα, λόγω καθυστερήσεων που απορρέουν από την έλλειψη προσωπικού.

Β) Άμεση λήψη μέριμνας προκειμένου να μην απολεσθούν οι επιδοτήσεις από το ζωικό κεφάλαιο που μειώνεται ραγδαία  καθώς και χορήγηση περαιτέρω επιδότησης για το επόμενο έτος προς αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Σε διαφορετική περίπτωση οι κτηνοτρόφοι μας θα αντιμετωπίσουν αναμφίβολα σοβαρό πρόβληµα βιωσιμότητας.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας προς επίλυση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος που δύναται να προκαλέσει τον καθολικό μαρασμό της κτηνοτροφίας του Νομού μας.                    

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Καβάλα ο γιός του Φρέντι Μπελέρη

Στην πόλη της Καβάλας βρέθηκε το Σάββατο 18 Μαϊου, ο κ. Πέτρος Μπελέρης, γιός του Φρέντι Μπελέρη ο οποίος πραγματοποιήσε συναντήσεις με τον Μητροπολίτη ΦΝ-Θ, κ.κ. Στέφανο αλλά και τον Δήμαρχο Καβάλας, κ. Θόδωρο Μουριάδη ο οποίος στηρίζει τον αγώνα τπου πατέρα ττου για της Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος, χρειάζεται συστράτευση

Έκκληση προς τους πολίτες να στηρίξουν το έργο των πυροσβεστών και για συστράτευση των πάντων ώστε «να προστατεύσουμε το χωριό μας, το σπίτι μας, το νησί μας ή την πόλη μας», απηύθυνε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα. Θα είναι μία δύσκολη αντιπυρική περίοδος» δήλωσε στο Mega, υπογραμμίζοντας όμως πως «η δουλειά ενός υπουργού δεν είναι να παίρνει τη μάνικα και να σβήνει τις φωτιές, αλλά να προετοιμάζει την Πυροσβεστική και τις υπόλοιπες δυνάμεις γι αυτήν την προσπάθεια». Για αυτόν τον λόγο, όπως ανέφερε, από τον Δεκέμβριο του 2023 η Βουλή υπερψήφισε νόμο που κατέθεσε ο ίδιος με αντικείμενο την πρόληψη, η οποία όπως τόνισε είναι «ανώτερη της αντιμετώπισης».

Σχετικά με την υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοπέδων για καθαρισμό που έληξε στις 30 Απριλίου και τον συνακόλουθο έλεγχο τους από τους δήμους, υπογράμμισε πως «βλέπω ότι αρκετοί συμπολίτες μας πειθαρχούν σε αυτό και βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και αρκετοί δήμοι κάνουν ελέγχους. Υπάρχουν και αυτοί όμως που δεν πειθαρχούν και υπάρχουν και κάποιοι δήμαρχοι, πράγματι ομολογώ, που κρύβονται πίσω από -αν θέλετε- κάποια technicalities, όπως γιατί δεν έχει βγει η ψηφιακή πλατφόρμα για να δηλώνουν οι πολίτες τα οικόπεδά τους και λοιπά».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ, επισήμανε πως «εντολή του πρωθυπουργού ήταν να ξεμπλοκάρω και να τρέξω με τάχιστες διαδικασίες το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ», ενώ συμπλήρωσε αναφέροντας πως «θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το καλοκαίρι του 2025 και θα ολοκληρωθεί η παραλαβή τους μέχρι το 2030».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην πρεμιέρα του Αργυρού ο Κασσελάκης με τον Τάιλερ, το γλέντησαν από σουίτα με υψωμένη γροθιά

Πρεμιέρα στην αθηναϊκή νύχτα και το κέντρο διασκέδασης Fantasia έκανε χθες ο Κωνσταντίνος Αργυρός και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα μπορούσε να λείπει.

Σύμφωνα με βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διασκέδασε, μαζί με τον σύζυγό του, Τάιλερ Μακμπέθ, σε σουίτα στο γνωστό νυχτερινό κέντρο της παραλιακής, απολαμβάνοντας τις μεγάλες επιτυχίες του Κωνσταντίνου Αργυρού.

Τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έκανε ένα διάλειμμα από τον προεκλογικό αγώνα, υποδέχτηκε ο δημοσιογράφος Χάρης Λεμπιδάκης, που κάνει δημόσιες σχέσεις στο κέντρο Fantasia.

Μετά τη Θεσσαλονίκη και ένα μικρό διάλειμμα, ο Αργυρός επέστρεψε με… φόρα στην παραλιακή για συγκεκριμένο αριθμό εμφανίσεων και, όπως ήταν αναμενόμενο, αποθεώθηκε. Το κέντρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο, ενώ δόθηκε και η ανάλογη… μάχη για τα πρώτα τραπέζια, που είχαν κλειστεί εδώ και μέρες.

Συνεπικουρούμενος από την Λένα Ζευγαρά, ο δημοφιλής ερμηνευτής αποθεώθηκε, ενώ τα λουλούδια έπεφταν σαν το… χαλάζι, ειδικά στο δεύτερο πρόγραμμά του, όπου ερμηνεύει και γνωστές επιτυχίες άλλων συναδέλφων του.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en