ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παρουσίασε τις εκπτώσεις και πήρε στήριξη ο Τσίπρας στη Βουλή

Στρατηγική συσπείρωσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας και της κυβερνητικής πλειοψηφίας ακολούθησε στην ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Παράληλλα επιχείρησε να αναδείξει τη Βουλή και τη δημόσια διαπραγμάτευση ως πυρά για να κάψει στο εσωτερικό μέτωπο την πρόταση των Θεσμών. Ο πρωθυπουργός στοχοποίησε την ΕΚΤ και την πολιτική χρηματοδοτικού στραγγαλισμού που ακολουθεί απέναντι στην χώρα, σε μια κίνηση που μοιάζει με προσπάθεια να ανοίξει τη στρόφιγγα ώστε να επιμηκυνθεί ο χρόνος διαπραγμάτευσης. Παρουσιάζοντας τους άξονες της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύει στους δανειστές τη στήριξη που απολαμβάνει η κυβέρνηση κασι τη δυνατότητα επίτευξης ευρύτερων συναινέσεων

Παράλληλα περνώντας από το stress test της κοινής γνώμης αντικορύει τα αιτήματα των δανειστών για μειώσεις σε συντάξεις και αυξήσεις στο ΦΠΑ στην ενέργεια. Επιχείρησε να χρεώσει πολιτική  πολιτική αδιαλλαξία στους εταίρους και τους στοχοποιεί για προσπάθεια νακροθέτησης της διαπραγμάτευσης.

Από την άλλη πλευρά αναδεικνύει εαυτόν σε τιμητή των συμφωνιών αναιρώντας τις αιτιάσεις για έλλειψη αξιοπιστίας λόγω των χειρισμών.

Στο πολιτικό σκηνικό ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το δίλημμα της συμφωνίας με επαχθείς όρους ή της συνέχισης της διαπραγμάτευσης, επιχειρώντας να χρεώσει την αντιπολίτευση με δημόσια τοποθέτησή της και να θέσει όριο αντιπολιτευτικών τόνων.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να τραβήξει την κουρτίνα στα παρασκήνια των διαπραγματεύσεων θέτοντα υπόψη του κοινοβουλίου μόνο  τα σημεία της πρότασης των εταίρων που δεν γίνονται αποδεκτά. Παράλληλα επασναχάραξε τις κόκκινες γραμμές ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας, εξασφαλίζοντας τη στήριξή της σε μια συμφωνία που θα κινείται σε αυτά τα όρια. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως άφησε και γκρίζες ζώνες δίνοντας με σαφήνεια το περίγραμμα της συμφωνίας και τα σημεία που θα γίνουν υποχωρήσεις προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα.

Συνεπώς η κυβέρνηση ζητά από τους θεσμούς μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, κοινοτική χρηματοδότηση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αναπτυξθακά κονδύλια, διατήρηση των συντάξεων και των μισθών και προανήγγειλε μονομερή δράση στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων με βάση την έκθεση του ILO.

Αντιθέτως ο Αλέξης Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε το ζήτημα της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ, ενώ άφησε εκτός ατζέντας τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες αποτελούν κεντρικές επιδιώξεις των δανειστών.

Κεντρική θέση της κυβέρνησης είναι ότι τα στενά χρονικά περιθώρια ευνοούν την επίτευξη συμφωνίας, εκτιμώντας παράλληλα ότι κανείς δεν μπορεί να αντέξει τη μη λύση σε αυτή τη φάση. Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στη στρατηγική διεθνοποίησης του προβλήματος ώστε να κινητοποιηθούν ευρύτερες δυνάμεις.

Στόχος της συζήτησης για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν η επαναβεβαίωση της στήριξης από την κυβερνητική πλειοψηφία στο νέο πλαίσιο της συμφωνίας το οποίο περιλαμβάνει διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, αναδιάρθρωση του καθεστώτος ΦΠΑ και αύξηση φόρων σε υψηλά εισοδήματα. Παράλληλα στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται απελευθέρωση αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως τα ΜΗΣΥΦΑ και σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργία καταστημάτων.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version