Quantcast
Connect with us

ΑΜΥΝΑ

Παραμένει αποκλεισμένο από την Τουρκία το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ

Άγνωστο τι θα γίνει μετά της 22 Φεβρουαρίου…

Στάσιμη παραμένει για δέκατη ημέρα η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να διατηρούν τον αποκλεισμό του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, «Saipem 12000», μη επιτρέποντάς του να προχωρήσει σε γεώτρηση, στον στόχο «Σουπιά».

Το διπλωματικό παρασκήνιο εξακολουθεί να είναι έντονο, αλλά η ‘Αγκυρα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Λευκωσία, Ρώμη και Βρυξέλες αναμένουν την 22α Φεβρουαρίου, οπότε εκπνέει η παράνομη τουρκική «Navtex». Ουδείς μπορεί να προδικάσει κατά πόσο η ‘Αγκυρα θα εκδώσει νέα παράνομη «Navtex».

Η ιταλική ΕΝΙ, η οποία κάνει τη γεώτρηση έχει δηλώσει πως το ζήτημα είναι διπλωματικό και πέρα από τον έλεγχο της. Το γεωτρύπανο θα πρέπει να μετακινηθεί τέλος του μηνός στο Μαρόκο.

Στο μεταξύ, σε ισχύ τίθενται από την Δευτέρα, δύο νέες «Navtex», τις οποίες εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η πρώτη είναι για λογαριασμό της UNIFIL (Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για τον Λίβανο) σε περιοχή νοτίως του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ και η δεύτερη για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας βορείως του ίδιου τεμαχίου.

Η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ και η ένταση, που προκάλεσε η ‘Αγκυρα στο Αιγαίο είναι τα κύρια θέματα στην ειδησεογραφία, την αρθογραφία και στις αναλύσεις των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

«Ο Φιλελεύθερος», σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, που υπογράφει ο Κώστας Βενιζέλος, έχει τίτλο «Τελεσίγραφο από Ερντογάν- Θέλει συνδειαχείριση-διαχωρισμό αερίου και μοντέλο δύο κρατών στο Κυπριακό».

Επίσης, αναφέρει ότι η ‘Αγκυρα παρουσιάζεται αποφασισμένη «να τραβήξει στα άκρα τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, μέχρι δηλαδή να εξασφαλίσει αυτά που επιδιώκει». Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως η αποκλιμάκωση της κρίσης για την Τουρκία «περνά μέσα από τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σε ένα μοντέλο, που θα παραπέμπει σε δυο κράτη».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχουν διάφορα σενάρια, τα οποία όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα λάβει η ‘Αγκυρα:

  • Πρώτο σενάριο είναι να μην ανανεώσει η Τουρκία τη Navtex, στις 22 Φεβρουαρίου και το γεωτρύπανο να προχωρήσει στο τεμάχιο 3 και να αρχίσει στις προγραμματισμένες έρευνες. Σημειώνεται πως η γεώτρηση, που είναι προγραμματισμένη να γίνει στο τεμάχιο 3, είναι εκτός των ορίων εκείνων, που «διεκδικεί» η Τουρκία, ωστόσο και πάλι δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση των ερευνών, ακινητοποιώντας το Saipem 12000.
  • Δεύτερο σενάριο, να ανανεωθεί η «παράνομη» Navtex από την Τουρκία και να αποχωρήσει το γεωτρύπανο. Σε αυτή την περίπτωση «ματαιώνονται οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρείας ΕΝΙ και δημιουργούνται νέα δυσχερή δεδομένα σε σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου».
  • Τρίτο, να υπάρξει εξέλιξη, που θα εκτονώσει την κρίση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οτιδήποτε στον ορίζοντα, ωστόσο στο παρασκήνιο έχουν εμπλακεί πολλοί διεθνείς παίκτες και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται αυτό να οδηγήσει σε εκτόνωση της έντασης. Πώς θα γίνει τούτο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Κυρίως γιατί ένας από τους βασικούς παίκτες, η Τουρκία, είναι αστάθμητος παράγοντας.

Το καλύτερο σενάριο, όπως αναφέρει, για τη Λευκωσία είναι εντός της εβδομάδας να εκτονωθεί η κρίση με την αποχώρηση των τουρκικών πολεμικών. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΝΙ θα συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Εάν, όμως, σημειώνεται «συμβεί το αντίθετο και το γεωτρύπανο αποχωρήσει, τότε το ερευνητικό πρόγραμμα της Λευκωσίας θα βρεθεί στο έλεος των προθέσεων της Τουρκίας. Το καθεστώς Ερντογάν μπορεί να παγώσει, μετά που πέτυχε τον πρώτο στόχο με τεμάχιο 3 και ΕΝΙ, μέρος του προγράμματος καθορίζοντας πού θα δραστηριοποιείται η Κυπριακή Δημοκρατία. Προφανώς, και δεν μπορεί να επιβάλει απαγόρευση σε ΤΟΤΑΛ και ΜΟΜΠΙΛ, καθώς Γαλλία και ΗΠΑ δεν είναι Ιταλία».

Η «Καθημερινή» Κύπρου, με τίτλο : «Διπλωματικές ναυμαχίες σε ΑΟΖ και Αιγαίο», γράφει ότι την ετοιμότητα της ‘Αγκυρας «να παίξει με τη φωτιά» δείχνει το δραματικό 48ωρο ελληνοτουρκικής έντασης στο Αιγαίο μετά τον εμβολισμό του περιπολικού ανοικτής θαλάσσης «Γαύδος 090» από πλοίο της τουρκικής Ακτοφυλακής στα Ίμια, αλλά και το φράγμα τουρκικών πολεμικών στο πλωτό γεωτρύπανο «Saipem12.000» στα όρια του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η αντιπαράθεση γύρω από τα Ίμια , σημειώνεται, «προκάλεσε τον συναγερμό της Αθήνας, την ενημέρωση των συμμαχικών χωρών για τις προκλήσεις των Τούρκων και την επικοινωνία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ, οι οποίοι συμφώνησαν στην αποκλιμάκωση της έντασης». Πάντως, το τελεσίγραφο της ‘Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ έχει προκαλέσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κινητικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία ο πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε «χείρα βοηθείας», αλλά και «ανησυχία στο Ισραήλ, το οποίο βλέπει πίσω από τις τουρκικές κινήσεις τον κίνδυνο να πληγεί η ενεργειακή πολιτική της ευρύτερης περιοχής».

Ο «Πολίτης» με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Νέα δεδομένα επί της θαλάσσης» , σε ανάλυση του διευθυντή του, Διονύση Διονυσίου, αναφέρει ότι για την «κατανόηση» της κίνησης της Τουρκίας στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ «οφείλουμε να ξεκινήσουμε ανάποδα, πριν καταλήξουμε στο Κυπριακό». Στην ανάλυση σημειώνεται ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από όσο φαίνονται. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πέραν των διαχρονικών γεωπολιτικών βλέψεων των μεγάλων (ΗΠΑ-Ρωσία-ΕΕ) και των μεσαίων (Αίγυπτος -Τουρκία- Ισραήλ -Ελλάδα), άρχισαν να προστίθενται, να ξεδιπλώνονται εδώ και μια δεκαετία διάφορες προσεγγίσεις, έχοντας όλες εντάξει στη βασική τους ανάλυση τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Ο διευθυντής του «Πολίτη» υποστηρίζει ότι «όλα ξεκίνησαν με τα πρώτα κοιτάσματα της Αιγύπτου, ακολούθησαν τα μεγάλα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν του Ισραήλ, για να φτάσουμε στα κοιτάσματα Αφροδίτη και Καλυψώ της Κύπρου». Γράφτηκε, θυμίζει, επανειλημμένα ότι το φυσικό αέριο της Λεβαντίνης «μπορεί να αποτελέσει ευλογία ή και κατάρα».

Σε αυτό το σκηνικό, σημειώνεται, η Κύπρος και ο λαός της, ίσως για πρώτη φορά στην Ιστορία της, σε συνδυασμό με την παρουσία της ως πλήρες μέλος της ΕΕ, βρίσκονται μπροστά σε μια υπαρκτή γεωπολιτική αναβάθμιση.

«Σε μια χώρα βεβαίως, όπου υπερισχύει ο φόβος και βασιλεύει η μιζέρια δεν είναι εύκολο να δει κάποιος τις προοπτικές. Δεν βοηθά καθόλου και ο περιβάλλων γεωπολιτικός χώρος, ο οποίος διέπεται από πολιτική ρευστότητα, οικονομική δυσπραγία και τεράστια δημοκρατικά ελλείμματα. Κι όμως, η ζοφερή σημερινή εικόνα θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετική» καταλήγει η ανάλυση.

newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος: «Οι 2+2 κατευθύνσεις της επόμενης ημέρας»

Του Νικόλαου Ι. Παναγιωτόπουλου,

Υπουργού Εθνικής Αμύνης

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της επόμενης μέρας, όποιος και να είναι αυτός πρέπει να αφιερωθεί με όλες του τις δυνάμεις στο έργο της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι έργο εθνικής σημασίας και ακόμα κατεπείγον γιατί οι γεωπολιτικές συνθήκες περιπλέκονται.

Πρώτα είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με οπλικά συστήματα, αλλά και η συνέχεια της προσπάθειας για συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων. Και στους δύο τομείς έχουν γίνει σπουδαία πράγματα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η προσπάθεια όμως σίγουρα δεν διακόπτεται, εντατικοποιείται, διότι οι ανάγκες υπάρχουν και παραμένουν. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να κινηθούμε με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα για να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες αποφάσεις για την πρόσκτηση των νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί.

Δεύτερον η εντατική αμυντική διπλωματία. Ανοίξαμε δρόμους που ούτε μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια, αναπτύσσοντας στρατηγικές σχέσεις και συμμαχίες όχι μόνο με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που είναι προφανείς ισχυροί συμμαχικοί εταίροι, αλλά και με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και άλλες.

Σε επίπεδο Ε.Ε. προσωπικές σχέσεις με τους εταίρους Υπουργούς είναι απολύτως επιβεβλημένες. Εκτός από αυτούς τους δύο άξονες εκτιμώ ότι η κατάσταση στην Ουκρανία και οι απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί, αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Ασφαλώς πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες της μέριμνας προς το προσωπικό. Λύσαμε κάποια προβλήματα, δεν δεχθήκαμε ποτέ ότι τα λύσαμε όλα, εκτιμώ στο κέντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η ολοκλήρωση και υλοποίηση του νέου Μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες είναι υπό επεξεργασία από τα Επιτελεία. Γιατί είναι σωστό και δίκαιο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αμείβεται ανάλογα με τις υπηρεσίες που πρόσφερε αποδεδειγμένα και συνεχίζει να προσφέρει στην Πατρίδα και αυτό είναι το κεντρικό σημείο της παρέμβασης της επόμενης ημέρας».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Παναγιωτόπουλος (ΥΕΘΑ): Δεν πιστεύω ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας θα αλλάξουν

Τα F-35 είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας

Ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλύτερο σημείο από παλιότερα, αλλά και πως «δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στους Δελφούς μεταξύ 26 και 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του MEGA και της Βραδυνής, Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο υπουργός ανέφερε πως «Υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας. Θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση ίσως μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη συνεννόηση των δύο πλευρών. Όμως δεν πιστεύω πως μακροπρόθεσμα οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας στην περιοχή θα αλλάξουν.

Δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους. 

Όλη η προσπάθεια αναβάθμισης και ενδυνάμωσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» ζει και βασιλεύει». Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια να είμαστε μια χώρα άκρως αποτρεπτική».

Περιγράφοντας τους τέσσερις βασικούς άξονες της επόμενης ημέρας για το υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Αμυντική διπλωματία και εξοπλισμοί και αμυντική βιομηχανία και προσωπικό».

Ενώ ερωτώμενος σχετικά με τις αποδοχές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε:

«Το προσωπικό έδειξε μέσα από σειρά αποστολές αποτελεσματικότητα. Έδειξε ότι αξίζει να αμειφθεί γι αυτό δεδομένου ότι και στα χρόνια της οικονομικής δυσκολίας οι περικοπές ήταν αναλογικά περισσότερες από αλλού. Αυτή η αδικία πρέπει να αρθεί και να προσελκύσουμε έμψυχο δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με δεδομένο ότι η προτεραιότητα ήταν οι εξοπλισμοί. Δόθηκε μια σχετική οικονομική ενίσχυση. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και υλοποιούμε κάποια οικονομικά κίνητρα.

Το νέο μισθολόγιο είναι υπό επεξεργασία.

Σύντομα ο πρωθυπουργός θα έχει την τελική πρόταση. Θα την υποβάλλουμε στο υπουργείο Οικονομικών. Θεωρώ ότι την επόμενη μέρα σύντομα θα είμαστε σε θέση κάνουμε ανακοινώσεις. Είναι ένα ειδικό ζήτημα που αφορά το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποκαθιστά αδικίες, στρεβλώσεις και το δίκαιο».

Για τα 2+2 C-130 από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας, σημείωσε:

«Τα C-130 είναι ένας στόλος που εξαιτίας της αδυναμίας επαρκούς υποστήριξης, είχαν μειωθεί πολύ σε διαθεσιμότητες. Αναζητήσαμε και δρομολογήσαμε λύσεις, για να δούμε κατά πόσο υπήρχε η δυνατότητα απόκτησης κάποιων τέτοιων αεροσκαφών μέσω του προγράμματος πλεονάζοντας υλικού των ΗΠΑ. Βελτιώνουμε τους αριθμούς μας. Όταν οι ΗΠΑ σου προσφέρουν δύο από το απόθεμά τους δεν έχεις παρά να δεχθείς».

Όσο για τα F- 35, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε:

«Τα F-35 είναι 5ης γενιάς. Είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας με φοβερές δυνατότητες, ηλεκτρονική αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών και κάποια στοιχεία stealth. Βρισκόμαστε σε μια φάση που έχοντας πάρει το “πράσινο φως” για να μπούμε στο πρόγραμμα, έχει κατατεθεί η προσφορά και περιμένουμε την απάντηση για να ξεκινήσουμε την τελική διαπραγμάτευση, ώστε να τα πάρουμε το 2028 – 2029».

Τέλος, για το ρόλο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που τρέχουν, για το οποίο έχει γίνει αρκετή κριτική, ο υπουργός ανέφερε: «Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι το κύριο ζήτημα σε ό,τι αφορά την ατζέντα της Άμυνας την επόμενη ημέρα.

Μέσα από τις δουλειές που κλείσαμε και τα καινούργια συστήματα και την προσπάθεια αναβάθμισης των υπαρχόντων μεγάλο κομμάτι είναι η ύπαρξη εξωστρεφούς ανταγωνιστικής παραγωγικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Αν τόσα χρόνια δεν υπήρχε έντονο αντικείμενο τώρα με όλα αυτά που γίνονται θεωρώ ότι η αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι αναγκαία προϋπόθεση».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Επίσκεψη ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με Χαρδαλιά, Φλώρο και Μητσοτάκη στην ΔΥΚ και ΚΕΕΔ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνόδευσαν τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις επισκέψεις του στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) στον Σκαραμαγκά και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Μεγάλο Πεύκο.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο Διοικητής Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της ΔΥΚ Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Νασσόπουλος και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος.

Στην έδρα της ΔΥΚ πραγματοποιήθηκε μικρής κλίμακας άσκηση επιδείξεως με τη συμμετοχή εννέα τελειοφοίτων της Σειράς 197 – 198 ενώ στο ΚΕΕΔ έγινε επίδειξη με την ανάπτυξη ελικοπτέρων, εξωλέμβιων Zodiac, jet ski και αλεξιπτωτιστών με Αντικειμενικό Σκοπό την κατάληψη ακτής και τη διάσωση ομήρου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Παραμένει αποκλεισμένο από την Τουρκία το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ

Στάσιμη παραμένει για δέκατη ημέρα η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να διατηρούν τον αποκλεισμό του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, «Saipem 12000», μη επιτρέποντάς του να προχωρήσει σε γεώτρηση, στον στόχο «Σουπιά».

Το διπλωματικό παρασκήνιο εξακολουθεί να είναι έντονο, αλλά η ‘Αγκυρα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Λευκωσία, Ρώμη και Βρυξέλες αναμένουν την 22α Φεβρουαρίου, οπότε εκπνέει η παράνομη τουρκική «Navtex». Ουδείς μπορεί να προδικάσει κατά πόσο η ‘Αγκυρα θα εκδώσει νέα παράνομη «Navtex».

Η ιταλική ΕΝΙ, η οποία κάνει τη γεώτρηση έχει δηλώσει πως το ζήτημα είναι διπλωματικό και πέρα από τον έλεγχο της. Το γεωτρύπανο θα πρέπει να μετακινηθεί τέλος του μηνός στο Μαρόκο.

Στο μεταξύ, σε ισχύ τίθενται από την Δευτέρα, δύο νέες «Navtex», τις οποίες εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η πρώτη είναι για λογαριασμό της UNIFIL (Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για τον Λίβανο) σε περιοχή νοτίως του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ και η δεύτερη για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας βορείως του ίδιου τεμαχίου.

Η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ και η ένταση, που προκάλεσε η ‘Αγκυρα στο Αιγαίο είναι τα κύρια θέματα στην ειδησεογραφία, την αρθογραφία και στις αναλύσεις των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

«Ο Φιλελεύθερος», σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, που υπογράφει ο Κώστας Βενιζέλος, έχει τίτλο «Τελεσίγραφο από Ερντογάν- Θέλει συνδειαχείριση-διαχωρισμό αερίου και μοντέλο δύο κρατών στο Κυπριακό».

Επίσης, αναφέρει ότι η ‘Αγκυρα παρουσιάζεται αποφασισμένη «να τραβήξει στα άκρα τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, μέχρι δηλαδή να εξασφαλίσει αυτά που επιδιώκει». Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως η αποκλιμάκωση της κρίσης για την Τουρκία «περνά μέσα από τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σε ένα μοντέλο, που θα παραπέμπει σε δυο κράτη».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχουν διάφορα σενάρια, τα οποία όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα λάβει η ‘Αγκυρα:

  • Πρώτο σενάριο είναι να μην ανανεώσει η Τουρκία τη Navtex, στις 22 Φεβρουαρίου και το γεωτρύπανο να προχωρήσει στο τεμάχιο 3 και να αρχίσει στις προγραμματισμένες έρευνες. Σημειώνεται πως η γεώτρηση, που είναι προγραμματισμένη να γίνει στο τεμάχιο 3, είναι εκτός των ορίων εκείνων, που «διεκδικεί» η Τουρκία, ωστόσο και πάλι δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση των ερευνών, ακινητοποιώντας το Saipem 12000.
  • Δεύτερο σενάριο, να ανανεωθεί η «παράνομη» Navtex από την Τουρκία και να αποχωρήσει το γεωτρύπανο. Σε αυτή την περίπτωση «ματαιώνονται οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρείας ΕΝΙ και δημιουργούνται νέα δυσχερή δεδομένα σε σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου».
  • Τρίτο, να υπάρξει εξέλιξη, που θα εκτονώσει την κρίση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οτιδήποτε στον ορίζοντα, ωστόσο στο παρασκήνιο έχουν εμπλακεί πολλοί διεθνείς παίκτες και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται αυτό να οδηγήσει σε εκτόνωση της έντασης. Πώς θα γίνει τούτο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Κυρίως γιατί ένας από τους βασικούς παίκτες, η Τουρκία, είναι αστάθμητος παράγοντας.

Το καλύτερο σενάριο, όπως αναφέρει, για τη Λευκωσία είναι εντός της εβδομάδας να εκτονωθεί η κρίση με την αποχώρηση των τουρκικών πολεμικών. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΝΙ θα συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Εάν, όμως, σημειώνεται «συμβεί το αντίθετο και το γεωτρύπανο αποχωρήσει, τότε το ερευνητικό πρόγραμμα της Λευκωσίας θα βρεθεί στο έλεος των προθέσεων της Τουρκίας. Το καθεστώς Ερντογάν μπορεί να παγώσει, μετά που πέτυχε τον πρώτο στόχο με τεμάχιο 3 και ΕΝΙ, μέρος του προγράμματος καθορίζοντας πού θα δραστηριοποιείται η Κυπριακή Δημοκρατία. Προφανώς, και δεν μπορεί να επιβάλει απαγόρευση σε ΤΟΤΑΛ και ΜΟΜΠΙΛ, καθώς Γαλλία και ΗΠΑ δεν είναι Ιταλία».

Η «Καθημερινή» Κύπρου, με τίτλο : «Διπλωματικές ναυμαχίες σε ΑΟΖ και Αιγαίο», γράφει ότι την ετοιμότητα της ‘Αγκυρας «να παίξει με τη φωτιά» δείχνει το δραματικό 48ωρο ελληνοτουρκικής έντασης στο Αιγαίο μετά τον εμβολισμό του περιπολικού ανοικτής θαλάσσης «Γαύδος 090» από πλοίο της τουρκικής Ακτοφυλακής στα Ίμια, αλλά και το φράγμα τουρκικών πολεμικών στο πλωτό γεωτρύπανο «Saipem12.000» στα όρια του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η αντιπαράθεση γύρω από τα Ίμια , σημειώνεται, «προκάλεσε τον συναγερμό της Αθήνας, την ενημέρωση των συμμαχικών χωρών για τις προκλήσεις των Τούρκων και την επικοινωνία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ, οι οποίοι συμφώνησαν στην αποκλιμάκωση της έντασης». Πάντως, το τελεσίγραφο της ‘Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ έχει προκαλέσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κινητικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία ο πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε «χείρα βοηθείας», αλλά και «ανησυχία στο Ισραήλ, το οποίο βλέπει πίσω από τις τουρκικές κινήσεις τον κίνδυνο να πληγεί η ενεργειακή πολιτική της ευρύτερης περιοχής».

Ο «Πολίτης» με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Νέα δεδομένα επί της θαλάσσης» , σε ανάλυση του διευθυντή του, Διονύση Διονυσίου, αναφέρει ότι για την «κατανόηση» της κίνησης της Τουρκίας στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ «οφείλουμε να ξεκινήσουμε ανάποδα, πριν καταλήξουμε στο Κυπριακό». Στην ανάλυση σημειώνεται ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από όσο φαίνονται. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πέραν των διαχρονικών γεωπολιτικών βλέψεων των μεγάλων (ΗΠΑ-Ρωσία-ΕΕ) και των μεσαίων (Αίγυπτος -Τουρκία- Ισραήλ -Ελλάδα), άρχισαν να προστίθενται, να ξεδιπλώνονται εδώ και μια δεκαετία διάφορες προσεγγίσεις, έχοντας όλες εντάξει στη βασική τους ανάλυση τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Ο διευθυντής του «Πολίτη» υποστηρίζει ότι «όλα ξεκίνησαν με τα πρώτα κοιτάσματα της Αιγύπτου, ακολούθησαν τα μεγάλα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν του Ισραήλ, για να φτάσουμε στα κοιτάσματα Αφροδίτη και Καλυψώ της Κύπρου». Γράφτηκε, θυμίζει, επανειλημμένα ότι το φυσικό αέριο της Λεβαντίνης «μπορεί να αποτελέσει ευλογία ή και κατάρα».

Σε αυτό το σκηνικό, σημειώνεται, η Κύπρος και ο λαός της, ίσως για πρώτη φορά στην Ιστορία της, σε συνδυασμό με την παρουσία της ως πλήρες μέλος της ΕΕ, βρίσκονται μπροστά σε μια υπαρκτή γεωπολιτική αναβάθμιση.

«Σε μια χώρα βεβαίως, όπου υπερισχύει ο φόβος και βασιλεύει η μιζέρια δεν είναι εύκολο να δει κάποιος τις προοπτικές. Δεν βοηθά καθόλου και ο περιβάλλων γεωπολιτικός χώρος, ο οποίος διέπεται από πολιτική ρευστότητα, οικονομική δυσπραγία και τεράστια δημοκρατικά ελλείμματα. Κι όμως, η ζοφερή σημερινή εικόνα θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετική» καταλήγει η ανάλυση.

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Η επόμενη μέρα μετά την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο, ο ίδιος μπορεί να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία με στόχο να νικήσει τον απερχόμενο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν όρισε την 11η Ιουλίου, τέσσερις ημέρες πριν την επίσημη απόδοση του χρίσματος στον πρώην πρόεδρο, ως την ημέρα που θα του απαγγελθεί η ποινή του. Εκτός αυτού, επέτρεψε ο καταδικασμένος πρώην πρόεδρος να παραμείνει ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.

Σημειώνεται ότι ο δικαστής έδωσε στην υπεράσπιση προθεσμία ως τη 13η Ιουνίου για να παρουσιάσει την επιχειρηματολογία της ενόψει της απαγγελίας της ποινής και ως την 27η Ιουνίου στην κατηγορούσα αρχή για να ανταπαντήσει.

Ποινές

Ο δικαστής που διευθύνει την υπόθεση, ο Χουάν Μέρτσαν, πρέπει πρώτα να εγκρίνει την ετυμηγορία και να εκδώσει οριστική απόφαση, αν και αυτό είναι συνήθως τυπικό. Θεωρητικά ο Τραμπ διατρέψει κίνδυνο να τού επιβληθεί ποινή φυλάκισης: η πλαστογράφηση λογιστικών εγγράφων επισύρει ποινή ως και τεσσάρων ετών φυλάκισης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Δεδομένου ότι ο Τραμπ, είναι 78 ετών και δεν έχει ποινικό μητρώο, ο δικαστής είναι πιθανόν να του απαγγείλει ποινή με αναστολή ή κοινωνική εργασία, σε αυτή την τελευταία περίπτωση πιθανόν και την καταβολή χρηματικού προστίμου.

Εάν τιμωρηθεί πέραν του προστίμου, ο Τραμπ θα μπορούσε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ή να υποβληθεί σε απαγόρευση κυκλοφορίας αντί να φυλακιστεί. Ως πρώην πρόεδρος, έχει το δικαίωμα να προστατεύεται ισόβια από την μυστική υπηρεσία και η υλικοτεχνική υποδομή για την ασφάλειά του πίσω από τα κάγκελα θα μπορούσε να είναι περίπλοκη.

Σε κάθε περίπτωση μετά την καταδίκη, οι δικηγόροι και οι εισαγγελείς θα προτείνουν ποινές και στη συνέχεια θα διαφωνήσουν επ’ αυτών κατά την ακρόαση της ποινής του Τραμπ, όπου ο Μέρτσαν θα λάβει απόφαση.

Στις 11 Ιουλίου θα του απαγγελθούν κατηγορίες

Το δικαίωμα της έφεσης

Ο πρώην πρόεδρος μπορεί κάλλιστα να υποβάλλει αίτηση έφεσης προβάλλοντας εκ νέου επιχειρήματα που απέρριψε ο Μέρτσαν πριν από τη δίκη, μεταξύ άλλων ότι το κατηγορητήριο είναι νομικά εσφαλμένο και πολιτικά υποκινούμενο.

Είναι επίσης πιθανό να ισχυριστεί ότι ο δικαστής του στέρησε μια δίκαιη δίκη κάνοντας νομικά λάθη, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής πρόστυχης μαρτυρίας από μια πορνοστάρ που είπε ότι έκανε σεξ με τον Τραμπ – μαρτυρία που οι δικηγόροι του είπαν ότι ήταν αδικαιολόγητη και αποσκοπούσε στο να ξεσηκώσει τους ενόρκους εναντίον του.

Η υπεράσπιση είναι πιθανό να υποστηρίξει ότι οι ίδιες οι κατηγορίες ήταν νομικά ακατάλληλες. Η παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων από μόνη της αποτελεί πλημμέλημα στη Νέα Υόρκη, αλλά μετατρέπεται σε κακούργημα όταν γίνεται για να βοηθήσει στη διάπραξη ή την απόκρυψη άλλου εγκλήματος.

Στην προκειμένη περίπτωση, το γραφείο του Μπραγκ δήλωσε ότι το άλλο έγκλημα ήταν συνωμοσία για την παραβίαση πολιτειακού εκλογικού νόμου. Αλλά οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν υποστηρίξει ότι ο πολιτειακός νόμος δεν ισχύει για τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Τι γίνεται σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος

Τέλος, παρά την αναγγελία της ποινής και του δικαιώματος της έφεσης, το σύνταγμα των ΗΠΑ δεν τον εμποδίζει, ούτε να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία, ούτε να λάβει το αξίωμα, καθώς οι μόνες προϋποθέσεις που τίθενται είναι ότι οι πρόεδροι πρέπει να είναι τουλάχιστον 35 ετών και είτε να έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, είτε να έχουν ζήσει στη χώρα για 14 χρόνια.

Υπάρχει ακόμη ένα κριτήριο που ορίζεται στην 14η τροπολογία, όπου αναφέρεται ότι κανένας που έχει ορκιστεί προηγουμένως και συμμετέχει σε εξέγερση δεν μπορεί να είναι αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε νωρίτερα φέτος ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να ψηφίσει ειδικό νόμο που να επικαλείται αυτή την απαγόρευση. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα, δεδομένης της κυριαρχίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Απειλητικά email σε σχολεία | Mπαράζ απειλών σε Κύπρο και Σλοβακία από τον ίδιο server

Από τον ίδιο server στη Ρωσία είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες παρόμοιο μπαράζ με απειλητικά email με πανομοιότυπο περιεχόμενο σε σχολεία και δημόσιες Υπηρεσίες της Κύπρου και της Σλοβακίας.

Αυτό του είδους οι φάρσες δεν αιφνιδιάζουν βεβαίως τις ελληνικές Αρχές που τις θεωρούσαν και αναμενόμενες από την εμπειρία ανάλογων απειλών σε ανάλογες διοργανώσεις σε άλλες χώρες. Από νωρίς το πρωί αυτά τα e-mail αποστέλλονται συνεχώς σε σχολεία ολόκληρης της Αττικής. Μάλιστα, έως τώρα έχουν ξεπεράσει τα 150-160.

Ο server που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του λογαριασμού με ονομασία «conference-conference» για την αποστολή του email, όπως προαναφέρθηκε είναι στην Ρωσία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει τίποτα, γιατί μπορεί στην πραγματικότητα να έχει αποσταλεί από οποιονδήποτε και από οπουδήποτε. Στις άλλες περιπτώσεις που είχαν προηγηθεί σε Σλοβακία και Κύπρο είχαν άλλη ονομασία οι λογαριασμοί, αλλά τον ίδιο πάροχο.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Υπό τον έλεγχο του Ισραήλ όλα τα χερσαία σύνορα της Γάζας

Παρά τις σφοδρές επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο, το Ισραήλ συνεχίζει και την Πέμπτη (30/5) την επίθεσή του στη Ράφα, αφού ανακοίνωσε την Τετάρτη πως κατέλαβε τον έλεγχο ουδέτερης ζώνης στρατηγικής σημασίας κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, που βρίσκεται αρκετά κοντά στην πόλη που έχει μετατραπεί πλέον στο νέο επίκεντρο του πολέμου που σε λίγες ημέρες συμπληρώνει οκτώ μήνες.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε τον θάνατο δυο εργαζομένων της σε «απευθείας πλήγμα» του ισραηλινού στρατού εναντίον ασθενοφόρου της στον δυτικό τομέα της Ράφα.

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δυνάμεις σε διάφορες πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έπειτα από «επίθεση με αυτοκίνητο» χθες βράδυ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δυο Ισραηλινούς στη Ναμπλούς.

Αρχικά ο στρατός ανέφερε απλά πως επρόκειτο για «δυο ισραηλινούς πολίτες», προτού διευκρινίσει αργότερα πως τα θύματα ήταν εικοσάρηδες στρατιώτες της ταξιαρχίας Κφιρ.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, στη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 519 Παλαιστίνιοι αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και επιθέσεις εποίκων. Ενώ στην ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 14 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των δυο στρατιωτών, την ίδια περίοδο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις.

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en