ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παράπονα Σιμιτσή προς Παυλίδη για το θέμα της ένταξης των Φιλίππων στα μνημεία της Ουνέσκο

Αντιδράσεις προκάλεσε από πλευράς Ανοιχτής Πόλης και συγκεκριμένα του πρώην δημάρχου Καβάλας η ενημερωτική συνάντηση που κάλεσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης για το θέμα της ένταξης των Φιλίππων στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Ως γνωστόν στις 30 Σεπτεμβρίου είναι η κρίσιμη ημερομηνία για την ενταξιακή πορεία των Φιλίππων και μόλις προ ολίγων ημερών ο κ. Παυλίδης κάλεσε σε ενημέρωση τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Αμοιρίδη. Η ένσταση του πρώην δημάρχου έγκειται στο γεγονός ότι δεν εκλήθη ο Δήμος Καβάλας που τρέχει την υπόθεση εδώ και αρκετά χρόνια, και ότι ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού δεν είναι Καβαλιώτης αλλά από την Ξάνθη, με το αιτιολογικό ότι η Καβάλα είναι ο κινητήριος μοχλός της τουριστικής ανάπτυξης της ΑΜΘ.

Το δελτίο τύπου της Ανοιχτής Πόλης:

Εκφράζουμε τις έντονες ανησυχίες μας για τη διαφαινόμενη υποβάθμιση του Δήμου Καβάλας και της εν γένει περιοχής μας από τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

Μετά τον ορισμό θεματικού αντιπεριφερειάρχη τουρισμού από την Ξάνθη, το νέο κρούσμα υποβάθμισης του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της Καβάλας ήταν η ενημερωτική συνάντηση για το θέμα της ένταξης των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η συνάντηση διοργανώθηκε στην Κομοτηνή από τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Παυλίδη χωρίς να κληθεί ο Δήμος Καβάλας. Κι όμως ο Δήμος μας, είτε πριν από τον «Καλλικράτη» ως Δήμος Φιλίππων, είτε μετά το 2011 ως νέα ενιαία αυτοδιοικητική οντότητα, ήταν ο θεμελιωτής του αιτήματος προς το Υπουργείο Πολιτισμού, χρηματοδότησε αδρά όλες τις μελέτες και τις προκαταρκτικές ενέργειες, οργάνωσε τις πρώτες διαδικασίες της διεκδίκησης, είναι παρών και σήμερα πλάι στο Υπουργείο Πολιτισμού στον δύσκολο αγώνα προς την ΟΥΝΕΣΚΟ.

 

Ελπίζουμε να πρόκειται για λάθος απειρίας και όχι για συνειδητό σχεδιασμό. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του Δήμου Καβάλας οφείλει να επισημάνει στην Περιφέρεια το ατόπημα και να της ζητήσει να μη το επαναλάβει στο μέλλον.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version