MEDIA

Παπακοσμάς | Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου μια νοσταλγική ανάμνηση

Του Κώστα Παπακοσμά

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου μια νοσταλγική ανάμνηση των χρόνων παρουσίας στο ραδιόφωνο

Η UNESCO έχει ορίσει την 13η Φεβρουαρίου, κάθε χρόνο να τιμάται, η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του Ο.Η.Ε. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.

Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός στην Ελλάδα, λειτούργησε στην 1η ΔΕΘ 1926, μέσα στον χώρο της Δ.Ε.Θ., o Χρίστος Τσιγγιρίδης έστησε τον πομπό του και τον λειτούργησε μόνον κατά την διάρκεια της ΔΕΘ . Ήταν Πρώτος Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης .

Ο σταθμός είχε πομπό ισχύος αρχικά 400W και στη συνέχεια 4,5 KW (κιλοβάτ) και εξέπεμπε σε συχνότητα μεσαίων κυμάτων (218,5 kHz), με κεραία ύψους 45 μέτρων.

Στην Καβάλα ο πρώτος σταθμός που λειτούργησε ήταν αυτός των Ενόπλων Δυνάμεων το 1949. Με πρώτο δημιουργό τον Τζούλιο Ρόκκο που υπηρετούσε τότε την θητεία του στην Καβάλα .

Υπέροχες στιγμές σε ραδιοθαλάμους, γήπεδα γυμναστήρια αίθουσες εκδηλώσεων. Το ραδιόφωνο σε ταξιδεύει είτε ως δημιουργό είτε ως ακροατή.

Στις φωτογραφίες:

Mετάδοση πλησίον του αγωνιστικού χώρου. Γήπεδο Πανδραμαικου. Ραδιοφωνικές μεταδόσεις στη δεκαετία, τέλος του 1980. Στο δεύτερο πρόγραμμα της ΕΡΑ (μεταδίδει ο αείμνηστος Γιάννης Ιωαννίδης και… εγώ για την ΕΡΑ (Τέταρτο πρόγραμμα).

Στη “θρυλική” Τούμπα μια κρύα μέρα του Γενάρη του 1984. Μετάδοση για το ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Στο παιχνίδι εκείνο ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Η ομάδα του δικεφάλου νίκησε με 4 – 0. Για μένα ήταν η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση. ..σε απευθείας σύνδεση.
Στο studio του Ραδιοφωνικού Σταθμού Καβάλας με την δημοσιογράφο, Ρένα Πανταζόγλου.
Δημοτικό γήπεδο Καβάλας ,μετάδοση αγώνα με τον Δημήτρη Κρητικό, τεχνικό προϊστάμενο της ΕΡΤ.

Γιαννης Χατζηεμμανουηλ, Agelarakis Apostolos και 81 ακόμη

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version