Quantcast
Connect with us

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Πανούσης | Τέλος στη χρήση δακρυγόνων

Τις αρχές και τους στόχους της αντεγκληματικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, αλλά και τα νέα ήθη και κανόνες για τη «συμφιλίωση Αστυνομίας και Κοινωνίας», αναλύει σε σχετική δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Από τις πρώτες ενέργειες που θεωρεί αναγκαίες ο κ. Πανούσης είναι η μείωση των προστίμων της Τροχαίας, αλλά και η «κάθαρση» των δρόμων από τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα και τα μηχανάκια στα πεζοδρόμια, για τη διευκόλυνση των πολιτών και κυρίως των ατόμων με αναπηρίες. Ταυτόχρονα, μεταξύ των βασικών στόχων του υπουργείου είναι η «αυτοκάρθαση της αστυνομίας» από τους παραβάτες και τα αντιδημοκρατικά «σταγονίδια», το τέλος των χημικών και η πάταξη αντιρατσιστικών συμπεριφορών.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που η σημερινή πολιτική και κοινωνική συγκυρία επιτρέπει τη συμφιλίωση Αστυνομίας και Κοινωνίας μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας κι ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός και καλεί κόμματα, φορείς, υπηρεσίες, «να πιστέψουμε σε αυτόν τον στόχο και να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί έτσι θα υπηρετήσουμε καλύτερα και το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ειρήνη».

Ο κ. Πανούσης τονίζει ότι η Αστυνομία «οφείλει πρώτη να δώσει δείγματα αυτής της νέας αντίληψης σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών», και κάνει λόγο για «ήπια χρήση της νόμιμης παρέμβασης στις περιπτώσεις διατάραξης της τάξης», ενώ θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία για οποιαδήποτε υπέρβαση ή κατάχρηση εξουσίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός θεωρεί αναγκαία την καταστολή σε περιπτώσεις οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας, αλλά ως «έσχατη λύση».

Γενικώς, ο κ. Πανούσης επισημαίνει:

-Πρέπει να υπάρχει αυτοκάθαρση στην Αστυνομία και σε περιπτώσεις παραβατικότητας αλλά και «περιπτώσεων συμμετοχής σε πιθανούς θύλακες ακραίων και αντιδημοκρατικών αντιλήψεων, οι οποίοι έχουν αυτονομηθεί και λειτουργούν με βάση “δικούς τους κανόνες” ή με βάση στόχους έξω από τη συνταγματική τάξη και τις εντολές της Ηγεσίας».

-Να αποφεύγεται η χρήση χημικών και η βία στις διαδηλώσεις, εκτός από περιπτώσεις εκτεταμένων καταστροφών και κινδύνου ζωής «και περιουσιών και μετά από συνεννόηση με τη Φυσική και Πολιτική Ηγεσία μπορεί να επιτραπεί κατ’ εξαίρεση η αμυντικού χαρακτήρα χρήση».

-Ρητή απαγόρευση ύβρεων, προπηλακισμών και εν γένει άσκηση περιττής ή ρατσιστικής βίας κατά τη σύλληψη ή προσαγωγή ατόμων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες.

Ταυτόχρονα, ο κ. Πανούσης θεωρεί ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι διαδικασίες χορήγησης αδειών οπλοφορίας, των αδειών δακτυλίου και των ελέγχων του παράνομου τζόγου, και να αντικατασταθεί και βελτιωθεί το πειθαρχικό δίκαιο στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ οι αστυνομικοί θα πρέπει να διευκολύνουν τους εκπροσώπους του Τύπου στην άσκηση της δουλειάς τους.

Ως προς την Τροχαία, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ως αναγκαία τα εξής:

-Τη μείωση των προστίμων ώστε να μην καθίστανται δυσβάστακτο βάρος στον παραβάτη.

-Τη δυνατότητα ενστάσεων του παραβάτη ως προς το νόμιμο ή αβάσιμο της παράβασης.

-Την «εκκαθάριση» των δρόμων και των πεζοδρομίων και εξασφάλιση διόδων του Κέντρου για άτομα με ειδικές ανάγκες.

-Εντατικοποίηση ελέγχων έξω από νυχτερινά κέντρα και αύξηση, σε συνεργασία με δήμους και Περιφέρεια, της αστυνόμευσης των επικίνδυνων δρόμων.

Τέλος, ο κ. Πανουσης, σε συνεννόηση με τον Διοικητή, θα εγκαινιάσει μια εβδομάδα καλών σχέσεων με τους οδηγούς, όπου η πρόληψη και η προειδοποίηση θα αποτελούν την κύρια αποστολή και όπου η επιβράβευση του Καλού Οδηγού θα έχει το δικό της συμβολισμό.

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Έβρο | Συνελήφθησαν 3 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν την Τετάρτη (8-5-2024) σε περιοχές του Έβρου, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, τρεις αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, το μεσημέρι σε αγροτική περιοχή του Έβρου, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου συνέλαβαν τους δύο διακινητές, διότι τους εντόπισαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρουν παράνομα στο εσωτερικό της χώρας, έντεκα (11) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός – διακινητής, ο οποίος στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης, αρχικά δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών και συνέχισε την πορεία του. Τελικά το όχημα ακινητοποιήθηκε, ενώ οι δύο διακινητές επιχείρησαν να διαφύγουν πεζοί χωρίς να τα καταφέρουν. 

Στη δεύτερη περίπτωση, το απόγευμα ο τρίτος διακινητής οδηγώντας Δ.Χ.Φ. αυτοκίνητο (ρυμουλκό μετά ρυμουλκούμενου), μετέβη στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων Έβρου, προκειμένου να πραγματοποιήσει είσοδο στη χώρα.

Κατά τον ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων με τη βοήθεια μηχανήματος ανίχνευσης καρδιακών παλμών και τη συνδρομή τελωνιακών υπαλλήλων, διαπίστωσαν ότι ο δράστης είχε αποκρύψει επιμελώς στο ρυμουλκούμενο, μεταξύ των εμπορευμάτων, δεκαοχτώ (18) μη νόμιμους μετανάστες, μεταφέροντάς τους με αυτόν τον τρόπο παράνομα στο εσωτερικό της χώρας.

Κατασχέθηκαν τα ανωτέρω οχήματα και κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ την  προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου και Φερών Αλεξανδρούπολης.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

«Αστυνομικοί δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα σε καταγγελίες πολιτών»

Προβληματισμός επικρατεί στις ανώτερες τάξεις της ΕΛΑΣ μετά τις καταγγελίες πολιτών ότι αστυνομικοί του τηλεφωνικού κέντρου της Άμεσης Δράσης δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα, για να τους εξυπηρετήσουν.

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα «Τα Νέα», η οποία σημειώνει πως η ηγεσία της ΕΛΑΣ έστειλε έγγραφο με συστάσεις, μετά τις αναφορές πολιτών για περιστατικά βίας, που προσπάθησαν να τα καταγγείλουν, χωρίς αποτέλεσμα.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί είτε δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα είτε τους άφηναν για αρκετή ώρα στην αναμονή, με τις περισσότερες καταγγελίες να είναι αρκετά πρόσφατες, ειδικότερα μετά τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα, στους Αγίους Αναργύρους.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η ηγεσία της ΕΛΑΣ αναγκάστηκε να κάνει σύσταση –την 1η Μαΐου– στους αστυνομικούς, ζητώντας τους το αυτονόητο.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Σιδηρόκαστρο: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της

Σοκ προκαλεί η καταγγελία, που υπέβαλαν στην αστυνομία μια 14χρονη και η μητέρα της, με καταγωγή από τη Βουλγαρία, που διαμένουν στο Σιδηρόκαστρο, υποστηρίζοντας ότι το 14χρονο κορίτσι έπεφτε θύμα βιασμού τα τελευταία επτά χρόνια από τον πατριό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η 14χρονη με την μητέρα της πήγαν στην αστυνομία για να καταγγείλουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας κι εκεί το κορίτσι έκανε καταγγελία, ότι έχει πέσει θύμα βιασμού από τον πατριό της.

Με εντολή του εισαγγελέα το κορίτσι θα εξεταστεί από ιατροδικαστή για να εξακριβωθεί, αν υπέστη κακοποίηση και σε ποιο βαθμό, ενώ θα δώσει κατάθεση παρουσία παιδοψυχολόγου.

Την υπόθεση διερευνά η υποδιεύθυνση ασφαλείας Σερρών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en