Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικά μπλόκα ετοιμάζουν οι αγρότες για τον Ιανουάριο

image_print

Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων αποφάσισαν πάνω από 180 αγρότες απ’ όλη τη χώρα που πραγματοποίησαν σύσκεψη το μεσημέρι του Σαββάτου στη Λάρισα, μετά από κάλεσμα του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των μπλόκων.

Αναλυτικά το ψήφισμα της πανελλαδικής σύσκεψης που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων…

«Συγκεντρωθήκαμε, σήμερα Σάββατο,17 Δεκέμβρη 2016, στη Λάρισα, εκπρόσωποι από 11 Ομοσπονδίες και πάνω από 100 Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα και Μπλόκων, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, για να πάρουμε μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Η σημερινή πανελλαδική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από τις, κατά τόπους, πολύμορφες αγροτικές κινητοποιήσεις που έγιναν σε διάφορες περιοχές της χώρας, στα πλαίσια σχετικής απόφασης που είχε παρθεί στην προηγούμενη πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις 30 Οκτώβρη, προκειμένου να γίνει ο απολογισμός και να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα, με πανελλαδικό συντονισμό και συγχρονισμό των κινητοποιήσεων.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις ήταν πετυχημένες, ανέδειξαν τα προβλήματα και τα πραγματικά αιτήματα των αγροτών, κατέδειξαν τις αγωνιστικές διαθέσεις, ενώ έγιναν και σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση συντονισμού του αγώνα σε περιφερειακό επίπεδο.

Εκτενής και ουσιαστική συζήτηση έγινε για την ανάγκη να αναδειχτούν, ακόμα πιο καθαρά και πειστικά, οι πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες, τα οποία συνεχώς αυξάνονται και οξύνονται.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι για την αύξηση και την παραπέρα όξυνση των αγροτικών προβλημάτων ευθύνονται:

1ον: Τα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο το οποίο ψήφισαν στη Βουλή οι 222 βουλευτές.

Μέτρα όπως:

* Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, σταδιακά, μέχρι το 2022.

* Ο διπλασιασμός, σχεδόν, του συντελεστή φορολόγησης,(από 13% το 2016 ανεβαίνει στο 22% το 2017 κι έπεται συνέχεια στα επόμενα χρόνια),ενώ με τα τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν, ή όχι εισόδημα και πόσο.

* Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου που μαζί με αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και τα άλλα πολλά αγροτικά χαράτσια που μας επιβάλουν, εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.

* Η επιβολή πρόσθετου τέλους – το ονομάζουν «περιβαλλοντικό» – στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

* Η επιπλέον φορολόγηση στο κρασί και το τσίπουρο.

* Η κατάργηση του ΟΓΑ και η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να καλλιεργούν.

Και, βεβαίως, οι αγρότες θα υποστούμε και όλα τα άλλα δυσβάστακτα μέτρα που περιέχει το τρίτο μνημόνιο – μεγάλες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους κλπ – που πλήττουν άγρια το ήδη πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο του λαού.

2ον: Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ 2015 – 2020 που εφαρμόζει, με συνέπεια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παίρνοντας την σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με τη νέα ΚΑΠ επιβάλλονται μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, που, μέχρι το τέλος του 2019, θα φτάσουν στο 60% – ήδη περικόπηκαν κατά 30% και πλέον – ενώ, με εργαλείο «σφαγής» το νόμο για τον διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» που ψήφισε η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο αίτημα κάποιων δυνάμεων στα μπλόκα που υπηρετούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών, αποκλείονται από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις κοντά στις 250.000 μικροί αγρότες. Επιβάλλονται, επίσης, νέοι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

3ον: Τα καρτέλ των εφοδίων και της εμπορίας προϊόντων, τα μονοπώλια που, εκμεταλλευόμενα την «ελεύθερη» αγορά, αυξάνουν, διαρκώς, τις τιμές στα αγροεφόδια, αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα μας, τα οποία, στη συνέχεια, πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι, φέτος, το πρόβλημα με τις «ανοιχτές τιμές» που παίρνουν οι έμποροι τη σοδειά μας, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πότε και πόσο θα πληρωθούμε.

Εχουμε πολλές φορές προειδοποιήσει ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν για μας, για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, «αιτία πολέμου» και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να τους αναγκάσουμε να τα πάρουν πίσω.

Είναι καθαρό ότι ο αγώνας μας αφορά στην ίδια την επιβίωσή μας και με το πλαίσιο αιτημάτων – διεκδικήσεων που προβάλλουμε δεν ζητάμε πολλά – όπως σπεύδουν, «ελαφριά τη καρδία», να μας κατηγορήσουν κάποιοι – αλλά αυτά που είναι αναγκαία και απαραίτητα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ενασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, για να μπορούν να ζουν οι οικογένειές μας, όχι καλά, αλλά υποφερτά.

Και ξέρουμε καλά ότι, ακόμα κι αν κερδίσουμε αυτά που ζητάμε, δεν εξασφαλίζουμε τη σωτηρία μας από το ξεκλήρισμα. Γι’ αυτό και ο αγώνας μας βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων κι όλους τους αντιπάλους μας.

Αντίπαλοί μας είναι: Τα καρτέλ και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας. Το κράτος που με την άμεση και έμμεση φορολογία και τα άλλα χαράτσια «τρυγάει» το ισχνό εισόδημά μας. Οι τράπεζες που με τα ληστρικά επιτόκια και τα πανωτόκια διογκώνουν τα χρέη μας κι όταν δεν μπορούμε να τα ξεπληρώσουμε θέλουν να μας πάρουν τα σπίτια και τα χωράφια. Οι πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης  που μας ξεκληρίζουν. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτικού τομέα που θέλουν να μας διώξουν από την παραγωγή, να πάρουν για «ένα κομμάτι ψωμί» τη γη μας και τα ζώα μας.

Απέναντι σε όλους αυτούς χτίζουμε μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα μας, ξεπερνώντας όσα και όποια εμπόδια στηθούν μπροστά μας. Γιατί βλέπουμε, ήδη, την κυβέρνηση να έχει σχεδιάσει και να βάζει σε εφαρμογή μια επιχείρηση που στοχεύει να εμποδίσει το άπλωμα, το δυνάμωμα και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Για να το πετύχει, χρησιμοποιεί το ψέμα και τη συκοφαντία, ενώ, παράλληλα, μας καλεί σε «διάλογο», όχι, όμως, για το τι θα κερδίσουμε, αλλά για το πόσα ακόμα θα χάσουμε. Λέει ψέματα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα που είχαμε στα μπλόκα του περασμένου χειμώνα. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αυτά τα λίγα που είχε αποδεχτεί, τα πήρε πίσω, όπως, πχ,  το να είναι σταδιακή η αύξηση στις εισφορές για την Υγεία, ή προγραμματίζει να τα περιορίσει, όπως το αφορολόγητο. Λέει, επίσης, ψέματα ότι το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών αυξήθηκε. Η αλήθεια είναι ότι συνεχώς μειώνεται, αφού δεν υπάρχουν εγγυημένες κατώτερες τιμές και οι έμποροι αγοράζουν την παραγωγή μας όσο θέλουν, οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις πετσοκόβονται και υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή τους, ενώ το τελειωτικό χτύπημα δίνουν οι μεγάλες ζημιές στην παραγωγή από την κακοκαιρία και άλλες αιτίες, τις οποίες ο ΕΛΓΑ αρνείται να αποζημιώσει, φροντίζει, όμως, να εισπράττει τα τσουχτερά ασφάλιστρα που πληρώνουμε. Λέει ψέματα ότι η περιβόητη «Κάρτα του Αγρότη» γίνεται για τη δική μας εξυπηρέτηση. Η αλήθεια είναι ότι έγινε για την διευκόλυνση των τραπεζιτών στους οποίους εξασφαλίζει «σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο», ενώ τους αγρότες μας χρεώνει ακόμα περισσότερο με το υψηλό επιτόκιο που προβλέπει.

Μ’ αυτά τα ψέματα κι άλλα παρόμοια, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει στην «κοινή γνώμη» την ψεύτικη εντύπωση ότι τάχα οι αγρότες είμαστε πιο ωφελημένοι σε σχέση με τα άλλα λαϊκά στρώματα και, άρα, αδίκως αγωνιζόμαστε, προσδοκώντας ότι έτσι θα δημιουργήσει κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού» εναντίον μας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θ’ αξιοποιηθούν και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την λεγόμενη «13η σύνταξη», που δεν θα είναι παρά μερικά ψίχουλα από τα ματωμένα πλεονάσματα, τα οποία δεν θα καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι από τις απανωτές περικοπές στις συντάξεις τους.

Απαντάμε στην κυβέρνηση πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ξεσκεπάσουμε τα ψέματα και την απατηλή προπαγάνδα της. Κι ας μην ποντάρει τόσο στον «κοινωνικό αυτοματισμό», γιατί έχουμε πια την εμπειρία και τη γνώση για το πώς μπορούμε να τον αποτρέψουμε και να τον αντιμετωπίσουμε. Θα το πετύχουμε βάζοντας τα δυνατά μας για να ενημερώσουμε καλύτερα και να πείσουμε τις άλλες κοινωνικές ομάδες ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος κι αφορά στην επιβίωσή μας. Οτι, όχι μόνο δεν στρέφεται εναντίον τους, αλλά εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα, αφού αυτό που ζητάμε, στην ουσία, είναι να μας αφήσουν να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού και να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς από τη δουλειά μας. Γιατί, αν οι μικρομεσαίοι αγρότες «φύγουμε από τη μέση» και περάσει ολοκληρωτικά η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή σε ακόμα λιγότερα χέρια, όπως στοχεύει η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, τότε θα αυξηθεί κι άλλο η διατροφική εξάρτηση της χώρας μας από τις πολυεθνικές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή του λαού μας, αλλά και για την πατρίδα μας σε μια περίοδο, μάλιστα, που η μεγάλη οικονομική κρίση συνεχίζεται, ενώ αντιμετωπίζει και κινδύνους στα σύνορά της.

Ισχυρό όπλο μας αποτελεί η συμμαχία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με το αγωνιστικό κίνημα των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν. Μια συμμαχία που, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη εμπειρία μας, μπορεί ν’ αντιμετωπίσει, με επιτυχία, τον υποκινούμενο «κοινωνικό αυτοματισμό», αλλά και άλλες δυσκολίες και εμπόδια που μπορούν να εμφανιστούν στον αγώνα μας.

Στη σύσκεψη, ομόφωνα, αποφασίσαμε:

1ον: Μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα και των Μπλόκων να οργανώσουμε αμέσως – θα συνεχίσουμε και μέσα στις γιορτές – καθημερινές περιοδείες, συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά, αλλά και στις πόλεις, να έλθουμε σε άμεση επαφή με τους αγρότες, τους άλλους εργαζόμενους, όλο το λαό, ενημερώνοντας όλους για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα του αγώνα μας και καλώντας τους να συμπαραταχθούν μαζί μας.

2ον: Στα πλαίσια της κλιμάκωσης του αγώνα μας με πανελλαδικό συντονισμό και συγχρονισμό των κινητοποιήσεων, να στήσουμε ισχυρά μπλόκα σε επιλεγμένα, κεντρικά σημεία της χώρας, στις 23 Γενάρη 2017.

Καλούμε όλους τους αγρότες να μπουν, αποφασιστικά, στη μάχη. Απ’ αυτόν τον αγώνα επιβίωσης δεν πρέπει να λείψει κανείς.»

komotinipress

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σέρρες: Εκδήλωση μνήμης για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Σέρρες-εκδήλωση μνήμης για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο 1974
image_print

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σερρών, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και η Ένωση Κυπρίων Νομού Σερρών, το Σάββατο 4 Ιουλίου.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί, στον Ανδριάντα του Αντισμηνάρχου Συμεωνίδη, στην Πλατεία Πεσόντων και Αγνοουμένων Πολεμιστών Κύπρου, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα.

Θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και των αγνοουμένων και η τελετή θα ολοκληρωθεί με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν επίσης ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών και η Λέσχη Καταδρομέων Ειδικών Δυνάμεων Νομού Σερρών.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος των δράσεων μνήμης για τα γεγονότα του 1974, αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες και τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα : Έληξε η επιχείρηση απομάκρυνσης μολύβδου από την Εγνατία Οδό

image_print

Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η επιχείρηση αντιμετώπισης της διαρροής στερεού μολύβδου στην Εγνατία Οδό, κοντά στην Καβάλα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αποκαθιστούν πλήρως την ασφάλεια του οδοστρώματος και την κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι εργασίες καθαρισμού συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της διαχειρίστριας εταιρείας του αυτοκινητοδρόμου και εξειδικευμένων συνεργείων. Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις και δόθηκε εκ νέου στην κυκλοφορία το τμήμα του δρόμου που είχε αποκλειστεί.

Το περιστατικό προκλήθηκε όταν φορτίο στερεού μολύβδου διέρρευσε από διερχόμενο φορτηγό, γεγονός που κινητοποίησε άμεσα τις αρχές, οι οποίες έλαβαν μέτρα για την προστασία των οδηγών και την ασφαλή απομάκρυνση του υλικού.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο :

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα: Διαρροή στερεού μολύβδου από δύο βυτιοφόρα στην Εγνατία Οδό

Πυροσβεστικά οχήματα στην Εγνατία Οδό μετά από διαρροή επικίνδυνου φορτίου στην Καβάλα
image_print

Συναγερμός για διαρροή μολύβδου στην Εγνατία Οδό

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά από διαρροή στερεού μολύβδου από δύο βυτιοφόρα στην Εγνατία Οδό, στην περιοχή Καλαμίτσα Καβάλας.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο 464ο χιλιόμετρο, στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Κήπους.

Το φορτίο θεωρείται τοξικό και επικίνδυνο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα δύο φορτηγά οχήματα μετέφεραν στερεό μόλυβδο, φορτίο που θεωρείται τοξικό και επικίνδυνο.

Κάτω από συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες, ποσότητα του υλικού άρχισε να διαφεύγει στο οδόστρωμα, καθιστώντας αναγκαία την άμεση κινητοποίηση των Αρχών.

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ

Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 5 οχήματα, καθώς και ειδική ομάδα της 4ης ΕΜΑΚ.

Οι δυνάμεις εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για τη διαχείριση επικίνδυνων υλικών, με στόχο τον περιορισμό και την ασφαλή περισυλλογή του στερεού μολύβδου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο σημείο

Λόγω της επιχείρησης, η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Κήπους διεξάγεται με τροποποιήσεις και καθυστερήσεις.

Στο σημείο βρίσκεται η Τροχαία, η οποία ρυθμίζει την κίνηση και καθοδηγεί τους οδηγούς μέχρι να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση του υλικού και να αποδοθεί ο δρόμος με ασφάλεια στην κυκλοφορία.

Οι Αρχές διερευνούν τα αίτια της διαρροής και παραμένουν σε επιφυλακή για την αποτροπή περιβαλλοντικού κινδύνου.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en