Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πανελλήνιες 2015 | Απαιτητική η Ηλεκτρολογία – Αντικαταστάθηκαν ασκήσεις στα Λατινικά

image_print

“Τσιμπημένα” και αυστηρά για καλά “προπονημένους” υποψηφίους τα θέματα στην Ηλεκτρολογία Κατεύθυνσης. Σε ποια μαθήματα οι παραδοσιακές ασκήσεις αντικαταστάθηκαν από άλλες. Πώς κυμάνθηκαν τα ζητούμενα στα υπόλοιπα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας.

Σαφή, αναμενόμενα και χωρίς παγίδες χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές τα θέματα στα Λατινικά (Θεωρητική Κατεύθυνση), τη Χημεία (Θετική Κατεύθυνση) την Ηλεκτρολογία (Τεχνολογική Κατεύθυνση) και την Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογική Κατεύθυνση) που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι στις φετινές Πανελλήνιες 2015.

Πιο συγκεκριμένα, η φιλόλογος από το φροντιστήριο Στόχος Κουφού Ευγενία αναφέρει στο NEWS 247 σχετικά με τα ζητούμενα στα Λατινικά: “Τα θέματα των Λατινικών ήταν απαιτητικά, με έμφαση στη λεπτομέρεια και στην ουσιαστική γνώση του συντακτικού, πρωτότυπα  ως προς την διατύπωση των ζητουμένων και περισσότερα ως προς το περιεχόμενο των παρατηρήσεων. Απευθύνονταν σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές με σφαιρική και ουσιαστική γνώση της εξεταστέας ύλης και των δύο τάξεων του Λυκείου”. Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά έλειπε παραδοσιακή άσκηση, δηλαδή ο συντακτικός χαρακτηρισμός όρων – λέξεων των αποσπασμάτων, γεγονός που απαιτεί από τους μαθητές ιδιαίτερη προσοχή.

Για τη Χημεία Κατεύθυνσης, ο εκπαιδευτικός Δ. Κυριακόπουλος από το φροντιστήριο Αμαρουσίου και Πειραιά “Θεσμός” αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “τα θέματα ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας και κάλυπταν όλο το φάσμα της ύλης. Είναι μεγαλύτερης δυσκολίας από τα περσινά, εξαιτίας του Δ θέματος. Ειδικά το θέμα Δ4 δεν αναφέρεται στο σχολικό βιβλίο αλλά μπορεί να απαντηθεί εύκολα από καλά προετοιμασμένους υποψήφιους”.

Για την Ηλεκτρολογία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Α’ Κύκλος) τα ζητούμενα κρίνονται σήμερα τα περισσότερο απαιτητικά και υψηλών απαιτήσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι καθηγητές Γ. Παπαδήμας και Μ. Τσίγκος αναλύουν: “Εκτός του ερωτήματος Α4 που απαιτεί από τους υποψήφιους καλή γνώση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων με transistors, τα υπόλοιπα ζητούμενα της Ομάδας Α ήταν σαφή και βατά. Από και πέρα, το Β1 απαιτούσε από τους υποψήφιους γνώση κυκλωμάτων από τη Β΄ Λυκείου, το Β2 ήταν για καλά διαβασμένους και το Β3 δύσκολο για την πλειονότητα των μαθητών. Σε σχέση με τα περυσινά θέματα τα φετινά κρίνονται πιο απαιτητικά”.

Τέλος και για το μάθημα Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Β’ Κύκλος) οι καθηγητές Π. Αλεβιζοπούλου και Β. Μιχαλοπούλος επεξηγούν ότι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων ήταν ο ίδιος με τον περσινό.

Πιο αναλυτικά:

ΘΕΜΑ Α

Δεν  θα δυσκολέψει τους υποψήφιους.

ΘΕΜΑ Β

Β1. Κλασικό διάγραμμα ροής

Β2. Η συμπλήρωση ήταν εύκολη

ΘΕΜΑ Γ

Συνήθης μορφή 3ου θέματος. Απουσία χρήσης πίνακα με υποπρογράμματα

ΘΕΜΑ Δ

Αναμενόμενο θέμα, απαιτούσε από τους υποψήφιους καλή γνώση των βασικών διαδικασιών πινάκων. Το Δ4 ήταν αυξημένης δυσκολίας

Το πρόγραμμα για τις Πανελλήνιες:

Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 24, ενώ η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου.

Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.

Οι βαθμοί θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ οι βάσεις μετά τις 20 Αυγούστου.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Χαλκιδική: Ο Αρνιώτικος Γάμος ταξιδεύει στη Σερβία

Χαλκιδική - Αναβίωση του Αρνιώτικου Γάμου στην Αρναία - 2026
image_print

Χαλκιδική: Ο Αρνιώτικος Γάμος ταξιδεύει στη Σερβία

Ένα από τα πιο γνωστά και αυθεντικά λαογραφικά έθιμα της Ανατολικής Χαλκιδικής, ο Αρνιώτικος Γάμος, θα παρουσιαστεί στις 2 Σεπτεμβρίου στο Leskovac της Σερβίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της φετινής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της χώρας. Η πρωτοβουλία του Δήμου Αριστοτέλη εντάσσεται στη στρατηγική εξωστρέφειας και προβολής της περιοχής μέσω της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Το έθιμο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις των Αριστοτελείων, ενώ τα τελευταία χρόνια αναβιώνει με επιτυχία στην Αρναία, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ένα ιστορικό έθιμο με ζωντανή παράδοση

Ο Αρνιώτικος Γάμος αποτελεί ένα ιστορικά καταγεγραμμένο έθιμο της περιοχής, το οποίο αναβιώνει κάθε Μάιο, διατηρώντας αναλλοίωτα τα στοιχεία της τοπικής παράδοσης.

Η παρουσίασή του στη Σερβία θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει ολόκληρη την παραδοσιακή γαμήλια τελετουργία της Αρναίας, από την προετοιμασία της νύφης και το ξύρισμα του γαμπρού έως τις πομπές των συγγενών, γνωστές ως «ψίκια», τα παραδοσιακά τραγούδια, τους χορούς και το γλέντι που ακολουθεί.

Πολιτιστική συνεργασία με το Leskovac

Η παρουσία του εθίμου στη Σερβία αποτελεί ακόμη έναν σταθμό στη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αριστοτέλη και του Δήμου Leskovac, η οποία ξεκίνησε το 2022.

Οι δύο δήμοι αναπτύσσουν κοινές δράσεις με στόχο την ενίσχυση του πολιτιστικού και προσκυνηματικού τουρισμού, αλλά και την προώθηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας.

Ο πολιτισμός ως εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, τα παραδοσιακά έθιμα μπορούν να αποτελέσουν κάτι περισσότερο από μια απλή αναβίωση του παρελθόντος.

Με σωστό σχεδιασμό και αξιοποίηση, μπορούν να εξελιχθούν σε ισχυρό εργαλείο προβολής ενός τόπου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και στην προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό.

Η παρουσίαση του Αρνιώτικου Γάμου στο Leskovac αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής, προβάλλοντας τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της Χαλκιδικής σε ένα διεθνές κοινό.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα: Ψηφιακή περιήγηση στο νέο Περιγιάλι από την Kourtidis Group

Καβάλα - Ψηφιακή απεικόνιση των νέων οικισμών στο Περιγιάλι - 2026
image_print

Καβάλα: Ψηφιακή περιήγηση στο νέο Περιγιάλι από την Kourtidis Group

Μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς αναμένεται να διαμορφωθεί πολεοδομικά και αισθητικά η περιοχή του Περιγιαλίου μετά την ολοκλήρωση των νέων οικιστικών αναπτύξεων προσφέρει πλέον η Kourtidis Group, μέσω της νέας ψηφιακής εφαρμογής 3D Reality Tour.

Η τρισδιάστατη εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να περιηγηθούν ψηφιακά στην περιοχή και να δουν πώς εντάσσονται τα υπό κατασκευή συγκροτήματα στον αστικό ιστό της ανατολικής πλευράς της Καβάλας.

Τρισδιάστατη απεικόνιση των νέων οικισμών

Μέσα από το 3D Reality Tour αποτυπώνεται με λεπτομέρεια η χωροθέτηση και η κλίμακα των νέων κτιριακών συγκροτημάτων, προσφέροντας μια ρεαλιστική εικόνα της μελλοντικής μορφής του Περιγιαλίου.

Η εφαρμογή παρουσιάζει τη σχέση των νέων αναπτύξεων με το παραλιακό μέτωπο, το οδικό δίκτυο και τον ευρύτερο αστικό σχεδιασμό της περιοχής.

Τα έργα που παρουσιάζονται

Η ψηφιακή περιήγηση επικεντρώνεται στα τρία έργα που βρίσκονται σήμερα σε φάση κατασκευής από την Kourtidis Group στο Περιγιάλι:

  • The Dolphin 2
  • The Nea Polis Phos
  • The Nea Polis Harmony

Οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν τα συγκροτήματα από διαφορετικές γωνίες, αποκτώντας σαφή εικόνα για την αρχιτεκτονική τους, τον όγκο των κτιρίων και τη συνολική τους ένταξη στο περιβάλλον.

Ένα εργαλείο ενημέρωσης για κατοίκους και επενδυτές

Η νέα εφαρμογή αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κατοικία στα νέα συγκροτήματα όσο και για τους κατοίκους της Καβάλας που επιθυμούν να γνωρίσουν τη μελλοντική εικόνα της περιοχής.

Η τρισδιάστατη απεικόνιση επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση της κλίμακας των έργων και της αισθητικής που θα αποκτήσει το Περιγιάλι μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων.

Νέα εικόνα για την ανατολική Καβάλα

Η ανάπτυξη των νέων οικιστικών συγκροτημάτων αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου αστικής αναβάθμισης της ανατολικής εισόδου της Καβάλας.

Με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών, η Kourtidis Group παρουσιάζει στο κοινό μια πρώτη ματιά στο μέλλον του Περιγιαλίου, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο τα νέα έργα αναμένεται να μεταμορφώσουν την περιοχή τα επόμενα χρόνια.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στο επίκεντρο το Άλσος της Παναγούδας – Αντιπαράθεση για την εικόνα του χώρου

image_print

Στο επίκεντρο της τοπικής επικαιρότητας βρίσκεται το Άλσος της Παναγούδας, το οποίο πριν από λίγο διάστημα παραχωρήθηκε στη χρήση του Δήμου Καβάλας.

Η κατάσταση του χώρου έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για εικόνες εγκατάλειψης και να ζητά την άμεση παρέμβαση της δημοτικής αρχής, υποστηρίζοντας ότι απαιτούνται ουσιαστικές εργασίες για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του άλσους.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Καβάλας επισημαίνει ότι από τη στιγμή που ανέλαβε τη χρήση του χώρου έχει ήδη δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και τη συνολική αναβάθμιση του άλσους. Όπως αναφέρει, βρίσκονται σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες διοικητικές και τεχνικές ενέργειες, ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις το συντομότερο δυνατό.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να φανεί η πρόοδος των εργασιών, με στόχο το Άλσος της Παναγούδας να μετατραπεί ξανά σε έναν ασφαλή και λειτουργικό χώρο αναψυχής για τους πολίτες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en