ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΠΑΜΘ | «Έπεσε» κάτω από το 25% η ανεργία

Στο α΄ τρίμηνο του 2015

Σταθερά «καρφωμένο» πάνω από το είκοσι πέντε τοις εκατό είναι το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα, αν και στο α΄ τρίμηνο του 2015 σημείωσε μείωση κατά 1,2% (από 27,8 σε 26,6) σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του έτους 2014. Σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ήταν ελαφρώς κάτω από το είκοσι πέντε τοις εκατό (24,8%) κατατάσσοντάς την στην 3η θέση, μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας, με τον χαμηλότερο δείκτη ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έγινε, το μεγαλύτερο πρόβλημα, όσον αφορά την ανεργία, αντιμετωπίζει η δυτική πλευρά της χώρας (Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια νησιά, Ήπειρος). Στο βόρειο τμήμα (Μακεδονία-Θράκη) τα ποσοστά κατανέμονται ως εξής: Δυτική Μακεδονία 29% (από 28,4% το α΄ τρίμηνο του 2014), Κεντρική Μακεδονία 27,4% (από 29,9% το 2014), Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 24,8% (από 25,4% το 2014).

Ειδικότερα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης το ποσοστό ανεργίας βαίνει μειούμενο στους πρώτους μήνες του 2015. Τον Ιανουάριο ήταν 26,3%, τον Φεβρουάριο 26,3%, τον Μάρτιο 26,1% και τον Απρίλιο 25,8%. Ενδιαφέρον έχει η αναλογία επί τοις εκατό των απασχολούμενων άνω των δεκαπέντε ετών κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Σχεδόν το τριάντα τοις εκατό (29,8% για την ακρίβεια) των απασχολούμενων εργάζονται στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, δασοκομία, αλιεία), που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ελλάδα, μετά την Περιφέρεια Πελοποννήσου με 32,7%. Ακόμα, το 15% των απασχολούμενων εργάζονται στον κλάδο του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και της επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών. Το 10,6% των απασχολούμενων εργάζονται στον κλάδο της δημόσιας διοίκησης και άμυνας. Στην μεταποίηση απασχολείται το 9,4% και στον τουρισμό (δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης) το 7,9%.

Το τελευταίο δείχνει, ότι ο τουρισμός δεν αποτελεί, ακόμα, σημαντική λύση για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Π.Α.Μ.-Θ. Γι’ αυτό, θεωρούμε πως ο μεγάλος στόχος των τοπικών αρχόντων, τα επόμενα χρόνια, πρέπει να είναι η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης σε διψήφιο αριθμό στο συγκεκριμένο κλάδο.

Πηγή: k-tipos.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version