Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Παγώνουν» οι πλειστηριασμοί 3.000 ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών

image_print

«Παγώνει» με νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο. Στόχος, οπως είπε, είναι να απλωθεί «ένα πρόσθετο δίχτυ προστασίας γύρω από όσους δοκιμάζονται περισσότερο».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία υπενθύμισε πως η κυβέρνηση προωθεί πρόταση για ευρωπαϊκή στήριξη με στόχο την απορρόφηση των ανατιμήσεων και την προστασία του εισοδήματος, που, όπως σημείωσε, «πρέπει να αποτελεί πρώτη πολιτική μας προτεραιότητα».

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ θύμισε πως οι βασικές ρυθμίσεις του προωθούμενου νομοσχεδίου «περιλαμβάνουν μεγαλύτερες ελαφρύνσεις από αυτές που είχαμε υποσχεθεί», παρέμβαση «που καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρη τώρα, λαμβάνοντας υπόψη την πίεση την οποία δέχονται τα νοικοκυριά και το εισόδημά τους».

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι συνολικά οι Έλληνες ιδιοκτήτες θα καταβάλουν κάτι παραπάνω από 30% λιγότερο φόρο για τα ακίνητά τους σε σχέση με αυτό το οποίο πλήρωναν το 2019. Μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση για όσους κατοικούν σε ζώνες χαμηλής και μέσης τιμής. Μικρή αύξηση θα βαραίνει μόνο μία μικρή μειοψηφία ιδιοκτητών σε περιοχές υψηλής αξίας. Διορθώνονται με αυτό τον τρόπο αδικίες του παρελθόντος» ανέφερε.

«H Ελλάδα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» και πρόσθεσε πως «οι εξελίξεις δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης».

«Συνεδριάζουμε σήμερα στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία, αλλά και στο φως νομίζω μιας ελάχιστης κοινής εθνικής στάσης, που αναδείχθηκε χθες στη Βουλή. Γιατί, παρά τις όποιες ενστάσεις ακούστηκαν, το βασικό μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Δίπλα στους ομογενείς της, δίπλα σε μια χώρα η οποία δέχεται εισβολή» είπε.

Επισήμανε ακόμη πως η χώρα μας μένει «πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και αποφασισμένη μαζί με τους συμμάχους της, μαζί με την ευρωπαϊκή οικογένεια, να μην επιτρέψει τα σύνορα της Ευρώπης να αλλάξουν, ούτε ο κόσμος να ξαναγνωρίσει βία και ζώνες επιρροής» και «η ελευθερία και η δημοκρατία να μην γίνουν όμηροι του αυταρχισμού και το ρολόι του 21ου αιώνα να μην δείξει πίσω, αλλά μπροστά».

«Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Πολιτικές οι οποίες υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Ας μην ξεχνάμε ότι ο αναθεωρητισμός συνεχίζει να πληγώνει την Κύπρο αλλά καραδοκεί και στη γειτονιά μας» πρόσθεσε και τόνισε πως «οι ίσες αποστάσεις από θύτες και θύματα νομιμοποιούν τελικά το έγκλημα, κάνοντας την αποχή, συνενοχή». Το εύκολο «όχι στον πόλεμο» είναι μια ευχή, αλλά πάντως δεν είναι πολιτική, είπε.

«Πολιτική είναι να προτάσσεις, όπως έχουμε κάνει συστηματικά και μεθοδικά, την ενίσχυση της εθνικής άμυνας αλλά και την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών. Πολιτική είναι να θέτεις ως προτεραιότητα τη στρατηγική ευρωπαϊκή αυτονομία ως απάντηση σε αυτό το σύνθετο νέο γεωπολιτικό  περιβάλλον του μέλλοντος. Και σε ό,τι αφορά αυτό το πεδίο η εθνική τοποθέτηση πιστεύω ότι έγινε παραπάνω από σαφής. Είμαστε στο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, γνωρίζοντας πολύ καλά τι συμβαίνει πέρα από αυτό. Και ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι στην άκρη της ηπείρου μας είναι και στην καρδιά της. Ανατολικά της Ευρώπης αλλά στο κέντρο πάντα της Δύσης. Είμαστε η Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία» επανέλαβε.

Πηγη:naftemporiki.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΜΘ: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας και Βιώσιμης Κινητικότητας

Αφίσα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τις εγγραφές στο Μητρώο Πρεσβευτών Βιώσιμης Κινητικότητας και Οδικής Ασφάλειας 2026.
image_print

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνεχίζει και το 2026 τις δράσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και της βιώσιμης κινητικότητας, δημιουργώντας το Ηλεκτρονικό Μητρώο Πρεσβευτών Βιώσιμης Κινητικότητας και Οδικής Ασφάλειας.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2026 και απευθύνεται σε πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς που επιθυμούν να συμβάλουν ενεργά στη διάδοση της υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς και των βιώσιμων μετακινήσεων.

Στόχος της Περιφέρειας είναι η καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας ασφαλών μετακινήσεων, με τελικό σκοπό τη μείωση και τον μηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν

Δικαίωμα εγγραφής έχουν:

  • φυσικά πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  • νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα με έδρα στην Περιφέρεια.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δεσμευτούν εθελοντικά ότι θα επιλέγουν, όπου είναι δυνατόν, βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ παράλληλα θα τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και θα υιοθετούν υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.

Όπως επισημαίνεται, Πρεσβευτής δεν είναι ο «τέλειος οδηγός», αλλά εκείνος που επιδιώκει καθημερινά να βελτιώνεται και να αποτελεί θετικό παράδειγμα για το οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό του περιβάλλον.

Ηλεκτρονικές αιτήσεις έως 7 Αυγούστου

Η εγγραφή πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας:

https://mobilityambassador-pamth.gr/

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026, στις 15:00.

Η Περιφέρεια καλεί πολίτες και επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στη δράση, τονίζοντας ότι η οδική ασφάλεια ξεκινά από την προσωπική ευθύνη και τη συλλογική προσπάθεια.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακαίνιση Κατοικίας: Διευρύνονται τα κριτήρια για τις κλειστές κατοικίες

Εργασίες ανακαίνισης κατοικίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαίνιση Κατοικίας» του ΕΣΠΑ 2021-2027.
image_print

Διευρύνονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις κλειστές κατοικίες που εντάσσονται στη δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας» του ΕΣΠΑ 2021-2027, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε ανακαίνιση και ήπια ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς και προβλέπει σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια ένταξης, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

Τι αλλάζει

Με τις νέες ρυθμίσεις:

  • Το ελάχιστο ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας μειώνεται από 50% σε 20%, διευρύνοντας τον αριθμό των δικαιούχων.
  • Αυξάνεται από 50 kWh σε 100 kWh το ανώτατο όριο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κατοικίες που παραμένουν ουσιαστικά κλειστές, χωρίς να έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, οι κατοικίες θα πρέπει να εμφανίζουν συνολική κατανάλωση μικρότερη από 100 kWh για τα έτη 2024 και 2025, ενώ και για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2026 έως την υποβολή της αίτησης, η κατανάλωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει αναλογικά το ίδιο όριο, βάσει των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ.

Παράταση για τις αιτήσεις

Η προθεσμία έκδοσης Βεβαίωσης Επιλεξιμότητας παρατείνεται έως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 αποκλειστικά για τις κλειστές κατοικίες.

Για τα ανοικτά ακίνητα εξακολουθεί να ισχύει η προθεσμία της 31ης Ιουλίου 2026.

Η Βεβαίωση Επιλεξιμότητας εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας www.anakainisi.gov.gr ή μέσω του gov.gr, στην ενότητα Περιουσία και Φορολογία – Επιδοτήσεις πολιτών.

Πάνω από 61.000 βεβαιώσεις

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περισσότερες από 61.000 βεβαιώσεις επιλεξιμότητας, ενώ περισσότεροι από 250.000 χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σε δεύτερη φάση του προγράμματος, οι δικαιούχοι που θα αποκτήσουν Βεβαίωση Επιλεξιμότητας θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης για τις εργασίες ανακαίνισης μέσω νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας» εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και αποσκοπεί στην επαναφορά ανενεργών κατοικιών στην αγορά, την αύξηση του διαθέσιμου οικιστικού αποθέματος, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων και την ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών σε οικονομικά προσιτή κατοικία.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πειραιάς: Πώς το κλιματιστικό έγινε παγίδα για το ζευγάρι

Πειραιάς - Έρευνες για τον θάνατο ζευγαριού σε γκαράζ - 2026
image_print

Συνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους ένας 28χρονος και η 24χρονη σύντροφός του μέσα στο αυτοκίνητό τους, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο σε κλειστό γκαράζ πολυκατοικίας στον Πειραιά. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία οδηγούν τις Αρχές στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός τους προήλθε από εισπνοή τοξικών αναθυμιάσεων, ενώ έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Η τραγωδία αποκαλύφθηκε το πρωί, όταν συγγενικό πρόσωπο του 28χρονου κατέβηκε στο γκαράζ και εντόπισε το ζευγάρι χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στο όχημα. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί και διασώστες, οι οποίοι διαπίστωσαν τον θάνατό τους.

Στο μικροσκόπιο οι αναθυμιάσεις

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα του ιατροδικαστή, το πιθανότερο σενάριο είναι η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα ή άλλα τοξικά αέρια που προήλθαν από τη λειτουργία του κινητήρα σε κλειστό χώρο.

Το αυτοκίνητο βρέθηκε με τον κινητήρα και το σύστημα κλιματισμού σε λειτουργία, γεγονός που εξετάζεται ως καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη του περιστατικού.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι όταν ένας κινητήρας λειτουργεί για αρκετή ώρα μέσα σε κλειστό γκαράζ, τα καυσαέρια μπορούν να συσσωρευτούν γρήγορα, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο δηλητηρίασης.

Γιατί η ανακύκλωση του αέρα δεν αρκεί

Σύμφωνα με μηχανολόγους, η ενεργοποίηση της ανακύκλωσης αέρα στο κλιματιστικό μπορεί να περιορίσει προσωρινά την είσοδο αέρα από το εξωτερικό, δεν αποτελεί όμως αποτελεσματική προστασία όταν ο χώρος έχει ήδη γεμίσει με καυσαέρια.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, μετά από λίγα λεπτά λειτουργίας, το σύστημα μπορεί να επιτρέψει την είσοδο αέρα που περιέχει επικίνδυνες συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα, ιδιαίτερα όταν το όχημα βρίσκεται σε κλειστό και ανεπαρκώς αεριζόμενο χώρο.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι άχρωμο και άοσμο αέριο, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να μην αντιληφθούν έγκαιρα την παρουσία του.

Αναμένονται τα τελικά πορίσματα

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν αποκλείσει μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας και συνεχίζουν τη συλλογή στοιχείων για την πλήρη ανασύνθεση των γεγονότων.

Παράλληλα, αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών και τοξικολογικών εξετάσεων, τα οποία θα επιβεβαιώσουν τα ακριβή αίτια θανάτου και θα δώσουν οριστικές απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία.

Θλίψη για τον πρόωρο χαμό

Η είδηση του θανάτου των δύο νέων προκάλεσε συγκίνηση στους οικείους τους και στον νομικό κόσμο.

Ο 28χρονος ήταν δικηγόρος και ενεργό μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ η 24χρονη βρισκόταν στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής της πορείας στον ίδιο χώρο.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό, καθώς αναδεικνύει τους σοβαρούς κινδύνους από τη λειτουργία οχημάτων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή εξαερισμό, ακόμη και όταν χρησιμοποιείται η λειτουργία ανακύκλωσης του κλιματιστικού.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en